Eikenprocessierups ook in Hollands Kroon
Uitgegeven op 07-07-2020 om 18:00  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - De afgelopen weken heeft de buitendienst bij een aantal eikenbomen in de gemeente de eikenprocessierups aangetroffen. De gaat om eiken die staan langs de Frieseweg en het DWOW-bos in Wieringerwerf en langs de Hoornseweg in Middenmeer. Het is voor zover bekend het eerste jaar dat er gemeentelijke eiken zijn gevonden met deze 'jeukrups'.

Verwijderen rupsen
Stoop Groenvoorziening uit Waarland heeft opdracht gekregen om de betreffende rupsen uit de bomen te verwijderen. Dit wordt gedaan met een grote 'stofzuiger' die de rupsen opzuigt. Vervolgens worden de rupsen afgevoerd en vernietigd. Zodra er op andere locaties eiken worden aangetroffen met de processierups, worden deze rupsen op dezelfde wijze worden verwijderd.

Ziet u eikenprocessierupsen in een eikenboom in Hollands Kroon?
Maak hier dan direct een Fixi melding van via de Fixi App. Dan kan de gemeente ervoor zorgen dat de rupsen zo snel mogelijk worden weggehaald en overlast wordt beperkt.

In Hollands Kroon staan ongeveer 45.000 gemeentelijke bomen. Daarvan zijn er ongeveer 2.500 eikenbomen. In onderstaande afbeelding is te zien waar deze eiken staan. In Hollands Kroon staan niet alleen gemeentelijke eiken. Ook op grond van Rijkswaterstaat, provincie Noord-Holland, het hoogheemraadschap en Staatsbosbeheer staan diverse eiken. Ook deze instanties hebben voor de eikenprocessierups de plicht om ze zo snel mogelijk te verwijderen om overlast te voorkomen.


De rode plekken geven aan waar eiken staan

Beleid
Op dit moment is er nog geen speciaal beleid om de eikenprocessierups te bestrijden. Zoals gezegd worden de rupsen op dit moment weggezogen, afgevoerd en vernietigd. Afhankelijk van de verdere ontwikkelingen is het goed mogelijk dat er volgend jaar wordt ingezet op een meer duurzame bestrijding van de rups door het inzetten van biologische vijanden.

Eikenprocessierups in eigen tuin?
Heeft u de eikenprocessierups aangetroffen in uw eigen tuin? Ga dan niet zelf aan de slag, maar neem contact op met een gespecialiseerde hovenier om de rups effectief te verwijderen.
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
De Wieringer Kermis
Ging door , daarvoor hulde aan de organisatie.
Had voor mij niet gehoeven.
  
Occasions
Te koop Nissan micra 1.2 acenta, 1e eigenaar
€ 4.250,-

Te koop Fiat panda bouwjaar 2013, lage km stand
€ ,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Nationale visserijdagen 1995 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...