Kerknieuws
Uitgegeven op 04-06-2020 om 19:43  |  link  |  bewaar  |  print

Alle kerkdiensten van de Protestantse Gemeente Wieringen zijn tot nader order afgelast.

Alle activiteiten in de Doopsgezinde kerk in Hippolytushoef zijn stopgezet.

Alle diensten en activiteiten in de Filadelfia kapel en in de RK kerk in Hippolytushoef zijn tot nader order afgelast.

In de verzorgingstehuizen het Noorderlicht en Kapellehof zijn geen avondoverdenkingen meer.


Lege kerk

OOSTERLAND - Nu je tijdelijk, tot 1 september, niet in de Michaëlskerk te Oosterland aanwezig kunt zijn en ons huis noodgedwongen 'leeg' is, willen wij dat vullen. Niet in Oosterland, dat kan nog even niet, maar digitaal.

Al het moois dat Oosterland de afgelopen decennia omhoogbracht, halen we juist in deze onwerkelijke tijd naar voren. Iedere vrijdag verschijnt daarom op de website, Facebook en Instagram een update in 'het lege huis'. Dat wordt de komende tijd gevuld met afwisselend een gedicht, muziekstuk, orgelwerk, kleurig kunstwerk, vrolijk refrein, video of inspirerende herinnering aan Oosterland.Dat alles in de hoop dat we dat in nieuwe tijden weer kunnen beleven en delen op www.zininoosterland.nl. Samen, het liefste met jou.

Veel gezondheid en een hartelijke groet,
De samenwerkende stichtingen achter Zin in Oosterland,
Culturele Kring Wieringen en Oecumenisch Centrum Michaëlskerk.


Samen kerk, biddend verbonden

De Rooms-katholieke parochie is alleen per mail of telefonisch te bereiken via 0227-601255 (dan hoort u een antwoordapparaat) of secretariaat@rkwieringermeer.nl.
Als u behoefte heeft aan contact met de pastor, graag melden via het secretariaat.
Zeker tot na het Pinksterweekend zijn er geen vieringen in de kerken van de parochie Wieringen/Wieringermeer.
Wel is er een mogelijkheid om de Maria kapel in Middenmeer te bezoeken. Deze is alle dagen open van 9:00-17:00 uur.
De kerk in Wieringerwerf is open voor stil gebed op zaterdag en zondag van 14:00-16:00 uur.

Betreden van de kerk met in achtneming van de landelijke corona regels.
Zodra er meer bekend is over het vervolg na de verruiming van de regels rond corona wordt dit gepubliceerd.


150 jaar Knipscheer-orgel (1)

Het monumentale Knipscheer-orgel in de Hippolytuskerk

Wist je dat:
• Het orgel in de Hippolytuskerk dit jaar 150 jaar oud is?
• Het orgel werd gebouwd door de firma Knipscheer, orgelmaker te Amsterdam?
• Dit Knipscheer-orgel in de Hippolytuskerk een rijksmonument is?
• Een pijporgel wel eens een grote onderhoudsbeurt nodig heeft?De Hippolytuskerk op Wieringen herbergt met haar orgel een klein pareltje van schoonheid. Het orgel is gebouwd door de firma Knipscheer, destijds een zeer gerenommeerd orgelmaker, en het staat geregistreerd als rijksmonument. Het besluit om een orgel van f 1570 (!) bij de firma Knipscheer te bestellen, is te lezen in de archieven van het kerkbestuur van april 1870. Een half jaar later werd her orgel al in gebruik genomen. Best wel bijzonder dat er hier nog een instrument in gebruik is dat 150 jaar geleden ook al zo in de Hippolytuskerk heeft geklonken! Reden voor een feestje en een paar orgelconcerten, zou je zeggen.

Maar dat zal helaas even moeten worden uitgesteld; 150 jaar trouwe dienst brengt ook allerlei ouderdomsverschijnselen en -ongemak met zich mee, waardoor het orgel nu in een slechte conditie verkeert. Daar willen we iets aan doen:
• Er ligt inmiddels een uitgebreid herstelplan klaar.
• De restauratie kan in de eerste helft van 2021 worden uitgevoerd,
mits er voldoende financiële dekking wordt gevonden.

De restauratie van het orgel is begroot op ruim € 96.000.
Elke bijdrage is zeer welkom op NL05 RABO 0370 4590 67 ten name van Stichting Vrienden van de Hippolytuskerk o.v.v. Knipscheer-orgel.
Er zijn al meerdere giften binnengekomen. Rotary Wieringerland heeft een bedrag van ' 1000 geschonken.

Kors Jan Snoeij, voorzitter Stichting Vrienden van de Hippolytuskerk, www.hippolytuskerk.nl.
Kosteloze geestelijke hulp, ook voor vragen rond Corona

De ontwikkeling rond het Corona-virus geeft aanleiding tot veel ongerustheid en zorg. Met name bij ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Het Centrum voor Levensvragen Noord-Holland (CvL) biedt geestelijke hulp bij vragen op dit vlak. Voor inwoners van 50 jaar en ouder worden de kosten hierbij vaak vergoed vanuit landelijke subsidie. Het centrum en de geestelijk verzorgers zijn nu nog beter bereikbaar via een geheel vernieuwde website.

Het Centrum voor Levensvragen Noord-Holland is beschikbaar voor inwoners van de Kop van Noord-Holland. Er zijn circa twintig gediplomeerde en erkende geestelijk verzorgers bij aangesloten. Inwoners kunnen hier terecht met vragen over de kwaliteit van leven, het omgaan met ernstige ziekte, verlies van naasten of bij een naderend overlijden. De vrijwilligers van de telefoondienst van het CvL zorgen dan voor de beste match met een van de geestelijke verzorgers.Een luisterend oor
Sinds 2019 is er een landelijke subsidie voor geestelijke hulpverlening. Hiermee kan het CvL nu in veel gevallen de hulpverlening vergoeden. Pauline van Zaalen, geestelijk verzorger bij het CvL: "Veel mensen leven met vragen, maar in het dagelijks leven is niet altijd voldoende aandacht voor zingeving. Het is een belangrijke ontwikkeling dat geestelijke verzorging voor mensen thuis beschikbaar komt. Mensen blijven langer thuis wonen. Zeker door het onheilspellende Coronavirus weten mensen vaak niet tot wie zij zich kunnen wenden met een levensvraag."

Het CvL bestaat in Noord-Holland reeds tien jaar en beantwoordt jaarlijks honderden telefoontjes. Hulpvragen komen binnen van de hulpvrager zelf, maar ook van naasten of doorverwijzende zorgverleners. Pauline: "De vragen kunnen heel specifiek zijn. Bijvoorbeeld: 'Ik heb borstkanker. Wil ik mij nog laten behandelen?' Of: 'Ik heb een diagnose gekregen en ben bang voor de dood'. Of: 'Mijn zoon is overleden. Hoe vind ik hier een weg in?' Ik bied iedereen een luisterend oor, ongeacht wat de levensvraag is."
(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ 13.245,-

Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 15.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Bezetters gearresteerd - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...