Exposities en musea
Uitgegeven op 01-06-2020 om 14:05  |  link  |  bewaar  |  printzaterdag en zondag

Rundveemuseum Aat Grootes

AARTSWOUD - Het Rundveemuseum in Aartswoud heeft behalve negen oude koeienrassen schapen, geiten, kippen, ganzen, eenden en konijnen. Deze dieren zijn ook niet gangbaar, en daarom wordt ook met deze dieren gefokt om de soort in stand te houden.

Het in stand houden van zeldzame rassen is voor het museum het meest belangrijk, maar er is meer te zien en te beleven. In het museumgebouw komen verder de historie van het dorp Aartswoud, de melkveehouderij en de stolpboerderij aan bod. Bijzonder is ook dat de dieren en het erf worden verzorgd door de tien cliënten die in de voorgelegen stolpboerderij wonen. De monumentale boerderij is prachtig gerestaureerd, en is in handen van de Prinsenstichting.

Aat Grootes, de naamgever van het Rundveemuseum, was de laatste bewoner van de boerderij, die op een centrale plek in het dorp ligt. Dicht bij de kerk en het café is het museum een mooi onderdeel van het dorp Aartswoud.Het Rundveemuseum Aat Grootes is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree bedraagt € 3,50, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen € 1,50. Kinderen jonger dan 4 jaar en vrienden van het museum hebben gratis toegang.
Het museum is tot en met 13 september wekelijks geopend op zaterdagmiddag en zondagmiddag tussen 12:30 en 16:30 uur. Het museum werkt met 2 tijdsblokken, tussen 12:30 en 14:30 uur of tussen 14:30 en 16:30 uur.
Om iedereen zoveel mogelijk de ruimte te geven kunt u alleen na reservering een bezoek brengen. Zonder reservering vooraf is bezoek niet toegestaan.
Reserveren kunt u door een mail te sturen naar info@rundveemuseum.nl.
Vermeld bij het reserveren het aantal personen (volwassenen en kinderen), de datum en het tijdsvak.
U ontvangt een bevestiging van uw reservering. De uitgeprinte bevestiging is uw toegangsbewijs. In het museum is geen pin aanwezig, u kunt bij het museum met contant geld betalen.
Voor meer informatie en reserveren zie www.rundveemuseum.nl.dagelijks, behalve op maandagMEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachine Museum, Oosterdijk 4, is gehuisvest in het voormalige gemaal de Vier Noorder Koggen uit 1869.

Een belangrijk onderdeel van het museum is de oorspronkelijke installatie. De indrukwekkende centrifugaal pomp en zijn aandrijving geven een fantastisch beeld waartoe men ruim 100 jaar geleden al in staat was. De stoommachine die de aanleiding was van de grote Industriële Revolutie is heden te dage vervangen door andere meer efficiënte krachtbronnen. In het museum restaureren en bewaren wij een scala aan machines uit dit stoomverleden. Zonder hun indruk- wekkende kracht en prestaties waren wij niet gekomen waar we nu staan. In en om het museum kunt u vele machines bewonderen en op gezette tijden kunt u zelf aanschouwen hoe de machines werken.Expositie 'Nederland op Stoom!'
Tientallen (bewegende) stoommodellen vertellen het verhaal over hoe de stoomrevolutie halverwege de 19e eeuw in Nederland tot stand kwam. Een spectaculaire show ondersteund met audiovisuele beelden.

Om het verblijf veilig en verantwoord te laten verlopen heeft het museum passende maatregelen getroffen en er zijn extra huisregels opgesteld. Het museum volgt hierbij de richtlijnen van het RIVM en het protocol van de Museumvereniging. Het online reserveringsysteem is begin juni beschikbaar. Bezoekers kunnen uitsluitend via de website van het museum tickets kopen.

Coronaproof
Zowel voor grote als kleine musea geldt in deze tijd de verplichting tot reserveren. Bezoekers kunnen daarom uitsluitend online tickets met tijdblokken kopen. In het hele museum is door middel van vloerstickers een route aangebracht. Om de aandacht voor de 1,5 meter afstand te benadrukken, zijn herinneringsstickers aangebracht en wordt de maximale capaciteit per ruimte aangegeven. Zowel voor bezoekers als medewerkers zijn extra hygiënevoorzieningen aangebracht en staan op strategische plekken dispensers om de handen te desinfecteren.

Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
Tijdens de schoolvakanties is het museum dagelijks geopend en onder stoom.
Toegangsprijzen (er worden geen reserveringskosten in rekening gebracht): € 8,50 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen van 5 - 12 jaar.
Museumkaarthouders en Stoommachinemuseumvrienden hebben gratis toegang.
Wil je het museum bezoeken? Kies dan via www.stoommachinemuseum.nl een dag en tijdblok voor je museumbezoek en koop online een ticket. Heb je hierbij hulp nodig? Neem dan telefonisch contact op met het museum (☎ 0227–544732).

dagelijks

(Alternatieve) Kunst & Kippesoep

VAN EWIJCKSLUIS - Na lang wachten mag Pension van Ewijcksluis 1 juni weer open! Helaas mag Kunst & Kippesoep op de normale manier nog niet door gaan. Toch hangen er per 1 juni weer nieuwe werken. Willy Pickkers uit Hoorn verrast met een hele nieuwe serie.

Willy heeft vorige zomer al geëxposeerd bij Pension van Ewijcksluis, van Ewijckspas 1. Dit zorgde voor veel positieve reacties.

Ze komt uit Hoorn en is begonnen met schilderen als hobby, maar na een opleiding heeft ze haar werk ervan kunnen maken.
Willy is bekend om haar workshops en anderen enthousiast maken voor de schilderkunst is haar passie. Haar aanbod van workshops is terug te vinden op schilderenisdoen.nl.

Vanwege het coronavirus kan de expositie deze keer niet worden geopend met de normale Kunst & Kippesoep. Wel kunt u de kunst bewonderen en daarna eventueel genieten van een kopje kippensoep. Maar vergeet dan niet om te reserveren! 0223-721500 / 06 2907 6955 of info@ewijcksluis.nl.dagelijks

Zuiderzeemuseum

Binnen- en buitenmuseum weer toegankelijk voor publiek

ENKHUIZEN - Het Zuiderzeemuseum heeft zijn deuren geopend voor bezoekers. De ticketverkoop is online en het is mogelijk een datum en aankomsttijd te reserveren. Het museum volgt hierbij het protocol van de Museumvereniging.

Bezoekers dienen voorafgaand aan hun bezoek een online ticket aan te schaffen met persoonlijke starttijd. Reserveer dus snel een online ticket via www.zuiderzeemuseum.nl, ook met een Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-kaart of Vriendenpas. Vooraf reserveren verspreidt de bezoekersstroom en voorkomt dat het op enig moment te druk wordt. Om de bezoekersstroom te reguleren start elke bezoeker in het buitenmuseum. Na een wandeling door het buitenmuseum kun je vervolgens, tussen 11:30 en 17:00 uur, het binnenmuseum bezoeken.
Klik hier voor de actuele plattegrond van het buitenmuseum.Het Zuiderzeemuseum adviseert om zoveel mogelijk met eigen vervoer te komen en het openbaar vervoer te vermijden. De veerboten varen nog niet. Het toepassen van de anderhalve meter afstand is hier niet goed te waarborgen. De entree van het buitenmuseum is tijdelijk verplaatst naar de dienstingang aan de Kooizandweg 2 in Enkhuizen; de tijdelijke uitgang is de stadsingang aan de Wierdijk.

Het buitenmuseum is tot en met zondag 25 oktober dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Het binnenmuseum is dagelijks geopend van 11:30 tot 17:00 uur.
De toegang is € 17,00 voor volwassenen en € 11,00 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.
Met een Museumkaart, BGL-VIP kaart of Vriendenpas is de entree gratis.
Kijk voor actuele informatie op www.zuiderzeemuseum.nl.dagelijks

Afsluitdijk Wadden Center

KORNWERDERZAND - In het Afsluitdijk Wadden Center bevindt zich een interactieve beleefexpositie. Hoofdthema is het (over)leven van de Nederlanders in de Delta, door de eeuwen heen en met het oog op de toekomst van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Wil je met droge voeten het wad ervaren? Ontdek het in de expositie.Je baant je een pad door stormen uit het verleden naar de oplossingen van nu. De huidige en toekomstige werkzaamheden aan de dijk kunnen hier op de voet gevolgd worden. Ook kun je inspiratie opdoen voor een bezoek in de regio. Voor kinderen is er een speeltafel, een tekentafel en een 'vismigratie knikkertafel'.

Het Afsluitdijk Wadden Center is tijdelijk gesloten!

Het Afsluitdijk Wadden Center, Afsluitdijk 1c, 8752 TP Kornwerderzand, is geopend van 10:00-18:00 uur.
De expositie is gratis toegankelijk. Meer informatie op afsluitdijkwaddencenter.nl en Facebook.vrijdag, zaterdag en zondag

Wieringer Eilandmuseum Jan Lont

STROE - De jaarlijks wisselende tentoonstelling in het Wieringer eilandmuseum Jan Lont, Stroeërweg 39, staat in het teken van keramiek. De titel van de tentoonstelling is: 'Wereld van keramiek'.

Op de darsk staan twaalf vitrines. Ze zijn ingericht met keramiek-creaties van vergevorderde leerlingen van kunstenares Nesrin During. Heel verrassende vormen, glazuren, engobes en manieren om te bakken. Kom maar kijken zodra het weer kan en vergelijk eens met keramiek van vroeger.In het bezoekerscentrum is in de grote vitrines ook een tentoonstelling over keramiek, maar vanuit een heel andere gedachte. Hiervan is de naam: 'Gres, éérden skuttele en meer'. Een frisse blik op oude museumspullen. Zeker de moeite waard.

Het museum heeft ook een vaste tentoonstelling waarin het verhaal verteld wordt van de boer/visserman en boerin/huisvrouw op Wieringen van ongeveer twee generaties geleden.Het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont aan de Stroeërweg 39 is vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 13:00 tot 16:00 uur.
Entree € 5,00. Kinderen t/m 12 jaar gratis.
De coronamaatregelen zijn van kracht, de route is met pijlen aangegeven en er geldt een maximum aantal bezoekers.
Van te voren even bellen tijdens de openingstijden om te reserveren is wel handig, aangezien u dan een wachttijd kunt voorkomen. 0227-511353
donderdag t/m zondag

Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij'

MEDEMBLIK - De collectie van het Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij' omvat het erfgoed dat uit het vak van de Nederlandse en Westfriese brood- en banketbakkerij bewaard is gebleven en voornamelijk over de periode 1800-1960.

Het behoud van deze collecties is niet alleen het behoud van kennis over het bakkersvak, maar ook het behoud van kennis over het sociaal-economische leven uit het verleden, dat aan de hand van de objecten wordt beschreven en verklaard. Bijvoorbeeld aan de hand van het leven van een katholieke bakker in een protestants dorp kan het begrip 'verzuiling' worden verklaard, of een licht worden geworpen op feesten en gebruiken.De cultuurhistorische waarde wordt vooral bepaald door het specialisme van de verzameling, door zijn omvang en volledigheid. Het Bakkerijmuseum heeft veel voorwerpen die uniek zijn en van grote waarde zijn bezien vanuit het erfgoed van de bakkerijsector.
In het algemeen omvat de collectie vormen, gereedschappen, machines, interieurinrichtingen, informatiedragers, verpakkingen. De collectie in de bibliotheek van het museum omvat recepten-, leer- en handboeken, vaktijdschriften en documenten.

Het Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij' is te vinden aan de Nieuwstraat 8 in Medemblik. Het museum is van donderdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend. In de schoolvakanties de hele week.
De toegang is € 7,00 voor volwassenen en € 5.00 voor kinderen van 3 t/m 12 jaar.
Het is gelukt het museum klaar te maken om te voldoen aan de richtlijnen vanuit het RIVM en de adviezen vanuit de Museumvereniging. Dat betekent dat gedoseerd bezoekers worden toegelaten. Vooraf reserveren is verplicht. U kunt telefonisch (0227-545014) of per mail (info@deoudebakkerij.nl) uw reservering doorgeven.dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag

Kasteel Radboud

MEDEMBLIK - In kasteel Radboud, Oudevaartsgat 8, is een uniek museum gevestigd, gewijd aan het dagelijks leven in de Middeleeuwen. Aan de hand van een aantal thema's wordt de bezoeker op speelse en informatieve wijze bekend gemaakt met het leven van de Middeleeuwse mens; hoe men woonde, wat men at, hoe men zich kleedde etc.

Tijdens uw bezoek kunt u gebruik maken van een audiotour, waarin Floris V en zijn vrouw Beatrijs zelf u meenemen door 'hun' kasteel. Zij vertellen u alles over de geschiedenis van kasteel Radboud en de monumentale ruimtes in het kasteel. Daarnaast maken zij u attent op bijzondere details en vermaken u met grappige anekdotes over het leven van weleer. Een informatieve tour waarmee u uw bezoek nog meer de moeite waard wordt!Speciaal voor kinderen is een pelgrimsspeurtocht ontwikkeld. Voorzien van een pelgrimstas gaan zij op pad, en voeren allerlei opdrachten uit of beantwoorden de vragen van de speurtocht. Dat leidt uiteindelijk tot het vinden van de code voor de schatkist en een welverdiende beloning.

Kasteel Radboud is op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur.
Toegangsprijs vanaf 13 jaar € 8,00, kinderen € 5,00.
Bij bezoek aan het museum is vooraf reserveren verplicht. Er is een aparte toegang voor het museum gerealiseerd. Je kan zo lang de maatregelen gelden niet heen en weer lopen tussen het museum en het Kasteel Café. Voor gebruik van het Kasteel Café ook (apart) vooraf reserveren. Het terras is wel vrij toegankelijk. Op drukke dagen kan het terras vol zitten.
Houd je aan de huisregels!woensdag, zaterdag en zondag

Viking Informatiecentrum

DEN OEVER - In het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen worden de verhalen achter opzienbarende vondsten verteld aan de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd.

De Zilverschat van Westerklief
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van 1996 vond men de zilverschat van Westerklief.
Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven.

Tentoonstelling Friezen en Vikingen op Wieringen
In de tentoonstellingsruimte is een permanente tentoonstelling ingericht waarbij de beide vikingschatten van Westerklief centraal staan. Verder worden de verhalen achter de opzienbarende vondsten verteld aan de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd (ca. 800-1100 na Christus):
• de originele zilverschat van Westerklief uit de jaren 1999 en 2001
• een replica van de eerste zilverschat (het origineel ligt in het Museum van Oudheidkunde te Leiden)
• zilver in de economie van de Vikingtijd
• Wieringen als handelslokatie op de reizen van en naar Dorestad, Denemarken en Engeland
• Handelsproducten van Vikingen en Franken
• Wapens van Vikingen, Franken en Friezen
• Een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldevschepen van Roskilde (foto)

Verder is er informatie over het ontstaan van Wieringen in de voorlaatste ijstijd en diverse fossielen uit die tijd.

Informatiecentrum Vikingen op Wieringen is te vinden aan de Havenweg 1 in Den Oever (tel. 0227 510467), e-mail: info@vikingen.nl, website: www.vikingen.nl.

Openingstijden:
Het Viking Informatiecentrum gaat op 1 juli weer open.
Het Informatiecentrum is vanaf 1 juli t/m 30 november iedere woensdag, zaterdag en zondag van 12:00 uur tot 16:00 uur geopend.
Toegangsprijzen: Kinderen tot 6 jaar gratis, Kinderen van 6-12 jaar € 2,50 (inclusief limonade), volwassenen € 3,50 (inclusief koffie/thee).
Bezoekers worden vriendelijk verzocht de volgende punten in acht te nemen:
• Bezoek reserveren op info@vikingen.nl daarbij even de tijd aangeven (van 12:00 tot 14:00 of van 14:00 tot 16:00 uur)
• Bij binnenkomst even de handen ontsmetten
• Maak gebruik van de aangegeven routing
• Volg aanwijzingen van de dienstdoende vrijwillig(st)er opdinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag en elke eerste zondag van de maand van 14:00 tot 17:00 uur en in de zomer iedere zondag. Verder op afspraak.donderdag t/m zondag

Droomfactor XL

DEN HELDER - De kunstenaars van de website www.coltd.nl. vormen de kern van de tentoonstelling Droomfactor XL in Kunsthal 45. Deze site van Co van Gasteren bestaat sinds 2000 en laat werk zien van een aantal kunstenaars dat hem na aan het hart ligt.

In 2011 kwamen deze kunstenaars voor het eerst bij elkaar op de tentoonstelling Realtime Coltd in de toenmalige Kunsthal 52 in Den Helder.
In 2019 was een vervolg hiervan te zien in Galerie De Meerse in Hoofddorp met de tentoonstelling De Droomfactor. Hierbij werd een aantal gastkunstenaars uitgenodigd.


Frans van Tartwijk, een oog open

De tentoonstelling die nu te zien is heet Droomfactor XL omdat Kunsthal 45 plaats heeft voor nog meer kunstenaars. De 18 exposanten gaan ieder hun eigen gang, maar delen een bepaalde intuïtieve werkwijze.
Hierdoor is sprake van een zekere droomfactor. Een factor die door de figuratie en de sfeer die opgeroepen wordt, meespeelt in hun werk.De expositie is tot en met 21 juni van donderdag t/m zondag van 13:00-17:00 uur te zien in Kunsthal 45, Koningstraat 43-45, 1781 KC Den Helder.vrijdag, zaterdag en zondag

Kazemattenmuseum

KORNWERDERZAND - Het Kazemattenmuseum bestaat uit 5 grote kazematten, een Duits wachtlokaal, een Duitse bunker, een aggregaatkazemat en een bezoekerscentrum.

De kazematten bestaan uit de commandokazemat, de keuken/luchtdoelremisekazemat, de mitrailleurkazemat, de kanonnenkazemat en het zoeklichtkazemat.
In deze kazematten wordt aandacht besteed aan o.a. het leven in de kazematten, de Duitse aanval in mei 1940, de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau, de luchtafweer, het verzet, de fatale vlucht van de Lockheed Hudson, die neerstortte vlakbij de stelling, waarbij de vier Engelse bemanningsledenen en de vier Nederlandse 'spionnen' om het leven kwamen, het gevecht in de Wonsstelling en de vuurwapens van WO II.Naast veel informatie heeft u een mooie wandeling bij en zicht op de waterwerken van de Afsluitdijk.
Het museum is vrijdag en zaterdag open van 10:00-17:00 uur en zondag van 11:00-17:00 uur. Bezoek is alleen mogelijk met een vooraf online gekocht toegangsbewijs!
De toegang is € 7,50 voor volwassenen en € 3,75 voor van 4 t/m 12 jaar. Tickets kunnen gekocht worden op www.kazemattenmuseum.nl.
(advertentie)
Gezellig tot in de late uurtjes!
Actueel...
13-07-2020 Je mag niets zeggen
12-07-2020 De raket van Jos Volkers
12-07-2020 Komeet Neowise en vallende ster in één plaatje
11-07-2020 Stichting Dorpshuizen Westerland ontvangt gift Rotary
11-07-2020 Succesvolle spelletjesdag bij Wieringermeerruiters
11-07-2020 Rabobank GameDay ook naar Wieringerwerf
11-07-2020 Overleden de heer Cees Borst
11-07-2020 Overleden de heer Piet Boerdijk
10-07-2020 Matchgroeplid helpt De Vrijheid de digitale snelweg op
10-07-2020 Blijf bewegen in de vakantie met Summerfun
10-07-2020 Personeel gezocht
10-07-2020 Onderzoeksresultaten toekomst agrarische sector
10-07-2020 100 Woorden
10-07-2020 Provincie helpt met 10 miljoen voor cultuur
10-07-2020 Zomerse animatie van Wooncompagnie
10-07-2020 Aanvraag urgentievergunning huurwoning via de gemeente
10-07-2020 Informatiemiddag Thuishuis Winkel
09-07-2020 Hulp nodig bij onze dienstverlening? Schrijft u zich in voor onze online uitleg
09-07-2020 Samen sterk voor vervolg Texel Academy
09-07-2020 Dankzij Rabobank een lekker bakkie bij Zweefvliegcentrum Noordkop
09-07-2020 Cliëntervaringsonderzoek Wmo en Jeugdwet, doet u mee?
09-07-2020 Minder toeristenbelasting als gevolg van corona
09-07-2020 Collecte Hersenstichting verbreekt record
09-07-2020 Aanbiedingen en nieuws van onze adverteerders
09-07-2020 Aanbiedingen van onze adverteerders in Hollands Kroon
09-07-2020 Ruim helft Nederlanders meer moeite met vaste lasten
09-07-2020 Kerknieuws
09-07-2020 Ook de dorpskermis wordt moeilijk uitvoerbaar, kan helaas niet met de opgelegde regels
09-07-2020 Foto van het weekend
08-07-2020 IJssalon Vidaro, nieuw in Hippolytushoef
(advertentie)
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Reclame maken in vroeger jaren - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...