Er gaan stemmen op om weer te gaan schaken op Wieringen in clubverband
Uitgegeven op 18-01-2020 om 02:24  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Een rondgang op het wereldwijde web heeft geresulteerd om te onderzoeken of het mogelijk is bij voldoende interesse om op Wieringen, net zoals vroeger, een schaakclub op te richten. Wieringernieuws wil hierin het voortouw nemen.

Het schaakspel is een denksport voor twee personen. De oervorm is duizenden jaren oud, waardoor er niet zo veel bekend is over het ontstaan en de vroegste geschiedenis. Het woord 'schaak' is afkomstig van het Perzische woord 'shah', dat 'koning' betekent. De term 'schaakmat' is een vernederlandsing van het Perzische 'shah mata' en dat betekent: 'de koning zit in een hinderlaag' of de 'koning is verslagen'.


In het café is het leuker en gezelliger dan achter het scherm...

In het schaakspel krijgt elke deelnemer zestien speelstukken tot zijn beschikking (een koning, een dame, twee torens, twee lopers, twee paarden en acht pionnen), waarvan elk zijn eigen mogelijkheden heeft. Doel van het spel is om de koning van de ander te verslaan. Elk speelstuk kan een ander speelstuk verslaan door erop te springen. Waneer de koning van één van de partijen bedreigd wordt en zich niet meer kan redden (hij staat dan schaakmat), is het spel over.

Geen toeval of geluk
Een belangrijk aspect is dat toeval en geluk geen enkele rol spelen in het verloop. Het winnen of verliezen is evenals bij dammen en bridge volledig afhankelijk van de acties van de spelers. Heel anders is dit bij een spel met dobbelstenen of met kanskaarten zoals Monopoly, waar het toeval vaak de doorslaggevende factor is.

Wieringernieuws heeft al een locatie op het oog waar men de denksport kan beoefenen. De speelavond zal op donderdag zijn. Het oog is gevallen op Het Stamineeke, dit café is dan geopend en heeft een sfeervolle ruimte waar in alle rust onder het genot van een drankje de stukken geschoven kunnen worden.

Bij deze dan ook een oproep aan een ieder die dit initiatief een warm hart toedraagt. Reacties kunt u richten aan redactie@wieringernieuws.nl, na inventarisatie hopen wij snel aan de slag te kunnen gaan. Hoe of wat gaan wij dan met elkaar bespreken. Zodra er reacties binnenkomen melden wij de voortgang hier op onze website. Als je schaken wil leren kan dat ook, tijdens de wekelijkse schaakavond zijn er mensen aanwezig die jullie het nobele spel kunnen leren.
(advertentie)
(advertentie)
Slagerij Ottens
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ ,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Situatie De Postboot voordat het een caf was. - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...