Zorro, een stoere Duitse Herder
Uitgegeven op 09-12-2019 om 15:35  |  link  |  bewaar  |  print

DEN HELDER - Zordon is een Duitse Herder reu met geboortedatum: 04-10-2018. Op dierendag geboren, het had zo'n positief voorteken moeten zijn. Helaas heeft de praktijk anders uitgewezen. In zijn korte leventje tot nu toe heeft hij al 2 eigenaren gehad. Bij de eerste eigenaar moest hij weg wegens tijdgebrek, hij zat toen begin pubertijd. Nu was zijn gedrag de reden van afstand. Hoewel zijn officiële naam Zordon luidt, heeft hij de bijnaam Zorro gekregen, geen diepe betekenis, het klinkt gewoon lekker.

Er is een beginnetje gemaakt met leren luisteren, zo kan hij netjes zitten op verzoek en hij komt ook wel als je roept. Af lukt met handgebaar en ondersteuning van lekker voertje. Aan de lijn trekken maar de mate waarin verschilt per persoon. Zorro wil echt wel samenwerken maar heeft niet zo'n goed idee hoe dat moet en is snel in hoge opwinding wat gepaard gaat met opspringen en happen. Niet zo handig, zeker niet gezien zijn formaat. RUST is het toverwoord, 4 pootjes op de grond is gedrag een beloning waard. In de omgang is een rustige, consequente, positieve begeleiding heel belangrijk. Deze hond met harde hand tegemoet treden vraagt om een tegenreactie en dat is nu net wat we niet willen (nog even afgezien dat er betere methoden zijn om een hond iets te leren).

Hoe ga je om met soortgenoten? Ook dat is een leeronderwerp. Zorro wil namelijk heel graag spelen, iets dat niet door iedere hond wordt gewaardeerd maar kan soortgenoten ook luid blaffend tegemoet treden. Het is geen zelfverzekerde hond, eerder onzeker wat hij compenseert met veel drukte en blaffen. Dat geldt voor de eerste kennismaking, maar ook als er bezoek in huis komt. In hoge opwinding de hond willen aaien resulteert in nog meer druk gedoe en hapgedrag. Eerst rust, pas bij een ontspannen lichaamshouding (van Zorro) is kennismaken toegestaan. Zo leert hij dat rust veel meer oplevert dan druk doen.

Een poosje alleen thuis blijven, hij doet het gewoon. Op een enkel kleinigheidje na waarbij de verleiding van versnipperen gewoon te leuk was om geen gehoor aan te geven. Niet abnormaal voor een jonge hond. Naast rust (in het hoofd) heeft hij zeker ook behoefte aan beweging en uitdaging. Een goede hondenschool is een prima idee, speuren zou zeker ook een optie zijn. Samenleven met een kat is mogelijk, hij is druk maar laat geen agressie zien.

Hij zit niet helemaal zonder reden in het asiel, er zijn een aantal bijtincidenten geweest. Bij uitvragen blijkt het telkens te gaan om een verboden voorwerp dat hij niet wil afgeven. Situatieschets: samen spelen met de hond (waardoor hoog in opwinding), hond pakt iets wat hij niet mag hebben (dat kan de beste gebeuren), eigenaar probeert het terug te nemen en hond zegt hap. Het is mogelijk dat een eerste eigenaar het met harde hand heeft geprobeerd waardoor Zorro snel omschakelt naar niet gewenst gedrag. Het kan ook zijn dat de opwinding zo hoog is dat het happen een uitlaatklep is voor alle spanning. Een balletje laat hij keurig los en ook de voerbak is geen groot probleem, met een flostouw gaat Zorro een sjorspelletje beginnen.

De omgang met kleine kinderen is niet bekend, is ook niet iets wat we aanraden. Kinderen in de puberleeftijd is geen probleem. Samen plaatsen met een andere hond is niet onmogelijk, mits de andere hond volwassen is en stabiel. Zorro mag dan lichamelijk al heel wat lijken (hoewel hij ook daar nog volop in ontwikkeling is), mentaal is het zeker nog een jonge hond. Aan de nieuwe eigenaar de uitdaging om gedrag in goede banen te leiden en vooral veel plezier samen te beleven. Kom kennismaken, graag op afspraak met Dierentehuis 't Schuthok? U bent welkom!
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Het weer...
het kan mij niet heet genoeg
het is wel weer mooi geweest zo
  
Occasions
Daihatshu Cuore 5drs
€ 4.245,-

Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 16.495,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Beltstraat Hippolytushoef - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...