Herdenkingspaal geplaatst op Vatrop UPDATE
Uitgegeven op 13-11-2019 om 13:18  |  link  |  bewaar  |  print

VATROP - Vrijdag is een herdenkingspaal geplaatst op Vatrop.
(Dit eerdere bericht van 26 oktober is aangevuld op 13 november)
De stichting plaatst deze palen op alle plekken in de gemeente waar vliegtuigen zijn neergestort. De omgekomen bemanningsleden die streden voor onze vrijheid liggen veelal begraven op de gemeentelijke begraafplaatsen.

Aan de overkant liggen deze opgeviste vliegtuigmotoren, deze zijn niet van de vliegtuigen waar de herdenkingspalen aan refereren. (Fotografie Henk-Jan Wittink, SAMSUNG telefoon)

Op vrijdagmiddag 25 oktober werd de jonge Amerikaanse piloot Ivan Moon herdacht. Hij werd met zijn P-47 Thunderbolt door de Duitsers uit de lucht geschoten op 3 november 1943. Op een kruising aan de Vatropperweg/Gemeenelandsweg op Wieringen, vlakbij de de plaats waar hij crashte, is een herdenkingspaal met informatie over de vlieger onthuld door mevrouw van Hulst. In Hollands Kroon worden er naar verwachting dit jaar nog acht herdenkingspalen geplaatst.


(foto www.hollandskroon.nl)

Bekijk ook deze video op NH Nieuws...

Mevrouw van Hulst is naar voren geschoven voor de onthulling van deze paal door de veteranenvereniging Wieringen, omdat zij altijd zeer betrokken is en sinds 1945 kruisjes en bloemen bij de graven op Hippolytushoef legt. Na de onthulling werd er door de veteranenvereniging Wieringen en belangstellenden op de begraafplaats van Hippolytushoef ook andere vliegtuigbemanningen gëeerd. Er werden kleine houten kruisjes geplaatst met daarop een ‘poppy’ (= klaproos).

Tien herdenkingspalen in Hollands Kroon
Mark Hakvoort en Chris Dijkshoorn van de stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon, zetten zich in voor het plaatsen herdenkingspalen bij vliegtuigcrashes die gedurende de Tweede Wereldoorlog op grondgebied van de gemeente Hollands Kroon plaatsvonden. Er zijn ongeveer 40 crashes geweest. Van al deze locaties verzamelen Mark en Chris de toedracht. Waarschijnlijk nog dit jaar worden er in totaal nog acht borden geplaatst in samenwerking met Team Kernbeheer. Bij elke locatie wordt een bord geplaatst met daarbij een plaat met het verhaal en achtergrond van de crash.

Op de plek waarbij in 1941 de bemanning van een Engelse Whitley-bommenwerper om het leven kwam, is in september het eerste monument geplaatst van de stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon.
(advertentie)
(advertentie)
Slagerij Ottens
Poll:
December is voor mij
Sinterklaas
21 december, de dagen worden langer
Kerst
Oud en Nieuw
  
Occasions
Toyota Auris TS Hybrid executive inklusief afleverkosten16
€ 16.445,-

Toyota Aygo 1.0 VVTi Sport 5drs inclusief afleverkosten
€ 4.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Korte Afsluitdijk - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...