Nieuws van de ZeeVerse Vismarkt
Uitgegeven op 22-10-2019 om 19:44  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Het lekkerste nieuws komt iedere week van de haven.



Kabeljauw behoort tot de rondvissen en het is familie van de kabeljauwachtigen waar ook de wijting, schelvis en koolvis toe behoren. Kabeljauw wordt meestal gestript (= ontdaan van ingewanden) geleverd en wordt in zijn geheel, in moten of gefileerd verkocht.

Vroeger mocht de benaming 'kabeljauw' pas gehanteerd worden als de vis een lengte had van 90 centimeter, wat gelijk was aan drie tegels in de vishal. De kleinere kabeljauw wordt 'gul' genoemd.

Wist je dat?
Wat haring is voor Nederlanders, is kabeljauw voor Noren. De vis prijkt zelfs op de bankbiljetten.
In veel landen is gedroogde kabeljauw een lekkernij: o.a. in Portugal, Scandinavië en Suriname. (bekend als stokvis, bakkeljauw en bacalhao)

Kabeljauwfilet van € 19,00 voor € 15,50 per kilo

Klik op de bovenstaande link om de aanbieding te bestellen.

Gerecht: gebakken kabeljauwfilet met Provençaalse tomaatjes

Ingrediënten (4 pers)
4 kabeljauwfilets met huid à 200 g
5 el olijfolie
700 g krieltjes (koelvers)
2 teentjes knoflook, in plakjes
250 g kerstomaatjes, gehalveerd
75 ml droge witte wijn
2 takjes tijm

Bereiding

Verhit in een ruime hapjes- of koekenpan 3 el olijfolie. Bak de krieltjes in 10 minuten goudbruin en gaar.

Verhit in een koeken- of vispan de laatste 2 el olijfolie. Bestrooi de kabeljauwfilets met zout en peper en bak 3 minuten op de huidkant. Keer de vis en bak aan de andere kant in nog 2 minuten net gaar. Neem de vis uit de pan en houd warm.

Fruit in de pan de knoflook. Bak de tomaatjes 2 minuten mee. Voeg de wijn en de tijm toe, verwarm 2 minuten en breng op smaak met zout en peper.

Leg de kabeljauwfilet op 4 borden. Schep er de tomaatjes over. Serveer met de krieltjes met sperziebonen of een salade.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Verso 1.8 Dynamic
€ 23.745,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
De Haukes - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...