Alcoholgebruik onder jongvolwassenen neemt af
Uitgegeven op 17-10-2019 om 19:52  |  link  |  bewaar  |  print

REGIO - Het percentage jongvolwassenen dat ooit alcohol heeft gedronken is afgenomen van 87% in 2017 naar 85% in 2019; het percentage jongeren dat afgelopen maand alcohol dronk daalde van 83% naar 81%. Met name de 16- en 17-jarigen dronken minder vaak alcohol.

Ook het percentage ouders dat het alcoholgebruik van hun 16- of 17- jarige zoon of dochter goedkeurt daalde in de afgelopen twee jaar van 61% naar 57%. Het percentage minderjarigen dat alcohol kreeg van zijn of haar ouders daalde: in 2017 kreeg de helft van alcoholgebruikers onder de 18 nog alcohol van zijn of haar ouders; in 2019 is dat gedaald tot 42%. De verschillen in alcoholgebruik tussen 2019 en 2017 zijn significant en berusten niet op toeval; mogelijk spelen de uitgevoerde interventies gericht op alcoholpreventie hierin een rol.

Deze resultaten komen uit de Jongvolwassenenmonitor 2019, een grootschalig online onderzoek dat GGD Hollands Noorden tussen april en juli 2019 uitvoerde onder 4.664 jongvolwassenen van 16 t/m 25 jaar uit de regio. Deze jongvolwassenen vulden vragen in over hun lichamelijke en psychische gezondheid, welzijn, gebruik van genotmiddelen, seksualiteit, bewegen, eenzaamheid, mantelzorg en financiën. Meedoen aan het onderzoek was anoniem. In 2017 is een soortgelijk onderzoek voor het eerst uitgevoerd onder deze doelgroep.

Alcohol
Hoewel het totale percentage alcoholgebruikers is gedaald, wordt er door jongvolwassenen veel alcohol gedronken. Tweederde (64%) van alle jongvolwassenen is een binge drinker, dat wil zeggen dat zij afgelopen maand minstens 5 drankjes bij 1 gelegenheid hebben gedronken; 17,4% is minimaal 5 keer per maand een bingedrinker.
Twee van de drie jongvolwassenen (63%) zijn de afgelopen maand dronken geweest. Van de jongvolwassenen die alcohol drinken, drinkt 15% meestal meer dan 10 glazen alcohol bij het uitgaan of met vrienden.

Drugs
15% van de jongvolwassenen in Noord-Holland Noord gebruikte afgelopen maand softdrugs, 10% gebruikte harddrugs en 6% lachgas. Het gebruik van zowel softdrugs, lachgas als harddrugs is gestegen ten opzichte van 2017. XTC is de meest gebruikte harddrugs; 7% van de jongvolwassen gebruikte afgelopen maand XTC, in 2017 was dit 5%. De meerderheid van de jongvolwassenen (65%) is van mening dat het heel makkelijk is om aan (party)drugs te komen.

Psychische gezondheid
De psychische gezondheid van jongvolwassenen blijkt in het algemeen ongunstiger te zijn dan in 2017. Een derde van de jongvolwassenen (33%) in de regio loopt een matig tot hoog risico op psychische ongezondheid; in 2017 was dit nog 28%. Veel meer jonge vrouwen dan mannen hebben een verhoogd risico, namelijk 41% van de vrouwen versus 24% van de mannen.
Eén op de vijf jongvolwassenen (20%) had het afgelopen jaar een psychische aandoening zoals depressie, angststoornis, burn-out of anorexia; in 2017 was dit percentage 17%.
Het percentage jongvolwassenen dat vaak, meestal of voortduren stress ervaart is met 33% hoger dan in 2017 (29%). Van de jonge vrouwen ervaart zelfs 45% veelvuldig stress. Deze stress uit zich veelvuldig in lichamelijke en psychische klachten zoals hoofdpijn, buikpijn en slecht slapen; van alle jongvolwassenen heeft 29% deze klachten als gevolg van stress.

'In Control of Alcohol & Drugs'
De Jongvolwassenenmonitor 2019 is uitgevoerd in opdracht van het programma 'In Control of Alcohol & Drugs', een bovenregionaal samenwerkingsverband om het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren en jongvolwassenen te voorkomen en/of verder terug te dringen. De 17 gemeenten uit Noord-Holland Noord, GGD Hollands Noorden, Brijder Jeugd, GGZ Noord-Holland Noord, Link Projecten en Veiligheidsregio Noord-Holland Noord werken samen in dit programma.
De resultaten worden gebruikt om beleid en interventies te ontwikkelen, in te richten en eventueel aan te passen. Voorbeelden hiervan zijn activiteiten specifiek gericht op MBO-, HBO- en WO- studenten en activiteiten gericht op ouders vanuit de NIX18 campagne. Zie hier het overzicht van alles interventies die vanuit In Control of Alcohol en Drugs worden aangeboden.

Meer informatie
Alle resultaten van de Jongvolwassenenmonitor 2019 zijn te vinden op de gezondheidsatlas van GGD Hollands Noorden. De gemeente- en regiorapporten kunt u hier downloaden.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
De Kapel van Den Oever - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...