Hollands Kroon maakt stappen op gebied van duurzaamheid
Uitgegeven op 08-10-2019 om 19:40  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - Hollands Kroon maakt stappen op het gebied van duurzaamheid. Deze week werd bekend dat in de gemeente maar liefst 27% van het potentiële bedrijfsdakoppervlak wordt benut voor zonne-energie. Daarmee staat Hollands Kroon landelijk op de derde plaats en is de nummer één in Noord-Holland.

Bijna op het zelfde moment maakte Bouwend Nederland bekend dat Hollands Kroon landelijk op een derde plaats staat als het gaat om duurzaam aanbesteden. De gemeente moest alleen de provincie Noord-Brabant en de gemeente Amersfoort voor zich dulden.
Wethouder Theo Meskers is opgetogen over de resultaten. "Ik beschouw het als een compliment aan het ondernemerschap, dat bedrijven in Hollands Kroon qua duurzaamheid aan de dag leggen. Samen met het inkoopbeleid van ons als gemeente zet dat echt zoden aan de dijk. Er gaat nog meer gebeuren want met de diverse bedrijvenverenigingen in Hollands Kroon kijken we momenteel naar collectieve projecten rond zon op daken."

Landelijk gebeurt er veel omtrent het onderwerp duurzaamheid. Hollands Kroon beschouwt duurzaamheid als een leidend en verbindend principe. De markt voor duurzaamheid groeit, en de gemeente faciliteert waar dat kan. In samenwerking met bedrijven, inwoners en andere maatschappelijke organisaties zijn daarom kleine successen behaald.

Zonnepanelen op bedrijfsdaken
In Nederland staan ongeveer 37.000 panden die mogelijk geschikt zijn voor het opwekken van zonne-energie. Op dit moment is 93,5% daarvan nog onbenut. Dit is een gemiste kans, want zonnepanelen op het dakoppervlak bieden een oplossing om zonder al te grote ruimtelijke ingrepen, hernieuwbare energie op te wekken.

Op basis van een benchmark van bureau OverMorgen blijkt dat in Hollands Kroon maar liefst 27% van het potentiële dakoppervlak gebruikt wordt om energie op te wekken door middel van de zon. Dit maakt Hollabnds Kroon, op Schiermonnikoog en Vlieland na, de gemeente met het hoogste percentage dat het dakoppervlak benut. Een mooie stap naar een duurzamere gemeente!

Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen op dak van uw bedrijf? Of heeft u hulp nodig? Neem dan contact op.

Hollands Kroon ook nummer 3 in de top 25 meest duurzame publieke opdrachtgever!
Op 7 oktober maakte Bouwend Nederland de Top 25 van meest duurzame publieke opdrachtgevers bekend. Als winnaar komt de provincie Noord-Brabant uit de bus, gevolgd door de gemeenten Amersfoort en Hollands Kroon. Ondanks de klimaatdoelen wordt slechts in een kwart van de openbare aanbestedingen op duurzaamheid gegund. De 25 opdrachtgevers in deze top 25 onderscheiden zich, omdat zij wel zwaar(der) gunnen op duurzaamheid.

Voor deze Top-25 zijn alle openbare aanbestedingen uit 2018 geanalyseerd. Hieruit zijn alle aanbesteders nader bekeken die minimaal 7 projecten openbaar hebben aanbesteed. Dat leverde een lijst van 83 kandidaten op. De gunningscriteria met de meeste impact op duurzaamheid werden het zwaarst beloond. Opdrachtgevers werden beoordeeld op de gemiddelde score over al hun aanbestedingen. De publieke opdrachtgevers in de Top 25 geven het goede voorbeeld, omdat zij duurzaamheid serieuzer nemen dat hun collega-opdrachtgevers. Hoe hoger in de Top 25, hoe meer deze opdrachtgever bedrijven de kans geeft zich met duurzaamheid echt te onderscheiden.
(advertentie)
(advertentie)
Architecten- en ingenieursbureau W.A. De Herder bna vof
Occasions
Toyota Auris 1.8 Hybrid Executive !!17.300 km!!
€ 14.995,-

Toyota Aygo 1.0 VVTi Aspiration Red 5drs
€ 5.295,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Kijkje vanuit het oosten - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...