Nieuw boek over de Duitse kroonprins op Wieringen
Uitgegeven op 17-09-2019 om 11:53  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - In november zal een boek verschijnen dat John Dehé en Paul Kühr geschreven hebben over Wilhelm, de zoon van de Duitse keizer die in november 1918 naar Nederland vluchtte om te ontsnappen aan de revolutionaire woelingen in zijn vaderland. Hij werd geïnterneerd op Wieringen, waar hij vijf jaar verbleef.

Het boek laat zien wat de oorzaken en gevolgen waren van dat verblijf. Hoe reageerde kroonprins Wilhelm zelf op zijn ballingschap? Wat vond de eilandbevolking ervan en wat waren de reacties in het buitenland? Daar zagen velen hem als een oorlogsmisdadiger die zijn straf niet mocht ontlopen.

In 1923 ontvluchtte de kroonprins het eiland, een vlucht die gedoogd werd door de Nederlandse regering, maar de reacties in andere landen waren heftig en zorgden voor diplomatieke spanningen. Was hij eropuit de monarchie in Duitsland te herstellen?


De kroonprins als hoefsmid in Hippolytushoef - foto Historische Vereniging Wieringen

Aan de hand van een grote verscheidenheid aan bronnenmateriaal belichten de auteurs het leven van een man die gekarakteriseerd is als een meedogenloze moordenaar, maar ook als een groot charmeur en een sociaal bewogen mens. De Duitse kroonprins was een vat vol tegenstrijdigheden en dus boeiend.

Het boek geeft door Wilhelms verblijf ook een beeld van Wieringen in het begin van de vorige eeuw: het sociale leven en Belgische vluchtelingen, de opvang van Duitse kindertjes, de burgemeesters en de ontwikkeling van een onbekend eiland in de Zuiderzee naar een plek die mensen vanuit de hele wereld hebben weten te vinden.

Het boek telt 290 pagina's, hard cover, is rijk geïllustreerd in full colour. Ot Louw heeft gezorgd voor een prachtige lay-out.
Het is in samenwerking met het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont in eigen beheer geproduceerd.

De geplande verschijningsdatum is 11 november 2019, de prijs bedraagt € 20,00, ISBN: 978 908 299 8313.

Het boek kan bij voorintekening worden besteld, een lijst van voorintekenaars zal achterin worden opgenomen.
Voorintekening kan door voor 14 oktober € 20,00 over te maken op NL31RABO0138783896 tnv P.F. von Wolzogen Kuhr ovv Boek kroonprins en uw naam zoals die op de lijst zal worden vermeld. Vermeld svp ook de postcode met huisnummer van het adres waarop het boek zal worden afgeleverd.
Mocht u geen prijs stellen op vermelding van uw naam, vermeld bij uw overschrijving dan tevens: geen vermelding. Na 14 oktober is vermelding op de lijst niet meer mogelijk.

Voor meer informatie: johndehe@gmail.com of pvwk01@gmail.com.
(advertentie)
Uw warme bakker!
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Doopsgezinde pastorie Kerkplein - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...