Stamboom Wiegman en oude foto's in Westerland
Uitgegeven op 11-09-2019 om 14:04  |  link  |  bewaar  |  print

WESTERLAND - Wederom presenteert de Historische Vereniging Wieringen twee weekenden lang in het Dorpshuis te Westerland een stamboom. Deze keer is de stamboom van de familie Wiegman aan de beurt. De stamboom en de uitgave van het boek worden verzorgd door de Genealogische Commissie van de Historische Vereniging Wieringen.


De Genealogische Commissie van de Historische Vereniging Wieringen bestaat uit Marga Dikken-Kooij, Bob Gorter, Helene Gorter-Prins, Jaap Lont, Kees Rotgans, Jaap Schoenmaker en Gert-Jan Visser

De stamboom WIEGMAN begint met Albert Wiegman, hij trouwt op 9 december 1781 te Hippolytushoef met Aaltje Lamberts van der Maate. Bij de huwelijksaantekening staat achter Alberts naam ‘geboren te ……’! En daar moeten we het mee doen, want ook uit andere bronnen komt de herkomst van Albert niet naar voren. De naam Wiegman kwam in de 18e eeuw in heel Nederland voor en dat maakt het zoeken moeilijk. Aaltje is doopsgezind en op Wieringen geboren, maar haar familie komt van de Veluwe.

Het echtpaar krijgt 5 kinderen, 2 dochters en 4 zoons, waarvan er 3 trouwen en kinderen krijgen. Ook verschillende meisjes Wiegman krijgen, ongehuwd, nakomelingen die dus ook Wiegman heten. De Wiegmannen voorzien in hun onderhoud door het boerenbedrijf uit te oefenen en te werken als arbeider. Later zijn er ook schippers.

Zo zijn er in 1870 twee Wieringer schippers, de neven Albert en Cornelis Wiegman die op West-Terschelling verzeild raakten en daar trouwden met de nichtjes Antje Klaas Knop en Trijntje Stevens Knop. Zij vestigden zich op Terschelling en kregen daar een talrijk nageslacht.

Deze Terschellinger Wiegmannen- en vrouwen maken een substantieel deel van deze stamboom uit. Ook nu nog zijn deze Wiegmannen zich bewust van hun herkomst van Wieringen en voelen ze de band met Wieringen. Zij hebben dan ook enthousiast hun bijdragen geleverd aan het tot stand komen van deze stamboom.

Tijdens de openingsdagen liggen er fotoalbums van de Historische Vereniging ter inzage en is er een doorlopende computerdiapresentatie van foto's van de familie Wiegman. Aan de wand is de stamboom te bezichtigen. Het is mogelijk een exemplaar van de stamboom in boekvorm te kopen. Tevens zijn er andere uitgaven van de Historische Vereniging Wieringen te koop.

De fotoalbums zijn na de tentoonstelling tijdens de openingsavonden van het archief van de Historische Vereniging Wieringen in Parkzicht te Hippolytushoef te bezichtigen. Het is mogelijk een exemplaar van de stamboom in boekvorm na te bestellen, zolang de voorraad strekt.

De tentoonstelling in het Dorpshuis te Westerland is geopend op zaterdag 5 en 12 oktober en op zondag 6 en 13 oktober, telkens van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.
(advertentie)
Gezellig tot in de late uurtjes!
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Toyota Yaris 1.0 VVTi Linea Terra inclusief afleverkosten
€ 5.695,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Jubileumbezoek Beatrix - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...