Exposities en musea
Uitgegeven op 23-08-2019 om 20:01  |  link  |  bewaar  |  printwoensdag t/m zondag

Kazemattenmuseum

KORNWERDERZAND - Het Kazemattenmuseum bestaat uit 5 grote kazematten, een Duits wachtlokaal, een Duitse bunker, een aggregaatkazemat en een bezoekerscentrum.

De kazematten bestaan uit de commandokazemat, de keuken/luchtdoelremisekazemat, de mitrailleurkazemat, de kanonnenkazemat en het zoeklichtkazemat.
In deze kazematten wordt aandacht besteed aan o.a. het leven in de kazematten, de Duitse aanval in mei 1940, de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau, de luchtafweer, het verzet, de fatale vlucht van de Lockheed Hudson, die neerstortte vlakbij de stelling, waarbij de vier Engelse bemanningsledenen en de vier Nederlandse 'spionnen' om het leven kwamen, het gevecht in de Wonsstelling en de vuurwapens van WO II.Naast veel informatie heeft u een mooie wandeling bij en zicht op de waterwerken van de Afsluitdijk.
Het museum is op woensdag t/m zondag open van 10:00-17:00 uur (soms ook op dinsdag).
De toegang is € 7,50 voor volwassenen en € 3,75 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.
Meer informatie op www.kazemattenmuseum.nldagelijks, behalve maandag

Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij'

MEDEMBLIK - De collectie van het Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij' omvat het erfgoed dat uit het vak van de Nederlandse en Westfriese brood- en banketbakkerij bewaard is gebleven en voornamelijk over de periode 1800-1960.

Het behoud van deze collecties is niet alleen het behoud van kennis over het bakkersvak, maar ook het behoud van kennis over het sociaal-economische leven uit het verleden, dat aan de hand van de objecten wordt beschreven en verklaard. Bijvoorbeeld aan de hand van het leven van een katholieke bakker in een protestants dorp kan het begrip 'verzuiling' worden verklaard, of een licht worden geworpen op feesten en gebruiken.De cultuurhistorische waarde wordt vooral bepaald door het specialisme van de verzameling, door zijn omvang en volledigheid. Het Bakkerijmuseum heeft veel voorwerpen die uniek zijn en van grote waarde zijn bezien vanuit het erfgoed van de bakkerijsector.
In het algemeen omvat de collectie vormen, gereedschappen, machines, interieurinrichtingen, informatiedragers, verpakkingen. De collectie in de bibliotheek van het museum omvat recepten-, leer- en handboeken, vaktijdschriften en documenten.

Het Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij' is te vinden aan de Nieuwstraat 8 in Medemblik. Het museum is van dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend. In de schoolvakanties de hele week.
De toegang is € 6,50 voor volwassenen en € 4,50 voor kinderen van 3 t/m 12 jaar.dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag

Kasteel Radboud

MEDEMBLIK - In kasteel Radboud, Oudevaartsgat 8, is een uniek museum gevestigd, gewijd aan het dagelijks leven in de Middeleeuwen. Aan de hand van een aantal thema's wordt de bezoeker op speelse en informatieve wijze bekend gemaakt met het leven van de Middeleeuwse mens; hoe men woonde, wat men at, hoe men zich kleedde etc.

Tijdens uw bezoek kunt u gebruik maken van een audiotour, waarin Floris V en zijn vrouw Beatrijs zelf u meenemen door 'hun' kasteel. Zij vertellen u alles over de geschiedenis van kasteel Radboud en de monumentale ruimtes in het kasteel. Daarnaast maken zij u attent op bijzondere details en vermaken u met grappige anekdotes over het leven van weleer. Een informatieve tour waarmee u uw bezoek nog meer de moeite waard wordt!Speciaal voor kinderen is een pelgrimsspeurtocht ontwikkeld. Voorzien van een pelgrimstas gaan zij op pad, en voeren allerlei opdrachten uit of beantwoorden de vragen van de speurtocht. Dat leidt uiteindelijk tot het vinden van de code voor de schatkist en een welverdiende beloning.

Kasteel Radboud is op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur.
Toegangsprijs vanaf 13 jaar € 8,00, kinderen € 5,00.dinsdag t/m zondag

Iedere vogel is een mens

BERGEN - Museum Kranenburgh presenteert de tentoonstelling Studio C x Paul Faassen - Iedere vogel is een mens. Paul Faassen (Arnhem, 1967) is gefascineerd door de relatie tussen mens en dier en heeft al honderden vogels in aquarel gevangen. Zo statisch en zwijgend als ze zijn weergegeven, barsten ze tegelijkertijd van emotie.

Vogels lijken meer op ons dan we denken. Ze maken zich druk, kunnen liegen en ze waarschuwen hun soortgenoten. Sommigen houden van opruimen en anderen maken gereedschappen voor lastige klusjes. Maar hebben ze ook wel eens lol? Voelen ze zich schuldig? Zijn ze trots of chagrijnig? Boos op een ander, of op zichzelf? Aan hun kopjes valt niets af te lezen. Toch vermoeden wij dat er van alles in ze omgaat.
Faassen roept iedere bezoeker op om menselijke gedachten en gevoelens te bedenken bij de vogels.

Paul Faassen, Feathered mob, 2018. Aquarel op papier. Courtesy de kunstenaar

Paul Faassen
Paul Faassen (Arnhem, 1967) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst te Tilburg. Hij is sinds 1995 werkzaam als freelance illustrator bij Elle, Quote, Vrij Nederland, NRC, de VPRO-gids en andere tijdschriften. Zijn beeldcolumns verschenen onder meer in Carp en Volkskrant Magazine. Vanaf 2004 is hij docent aan de kunstacademie Minerva te Groningen. Niets meer aan doen was zijn boekdebuut en inmiddels heeft hij er een aantal gemaakt. Sinds een paar jaar is hij bezig met het vogelproject, waarbij ook het boek Eh... is verschenen, een verzameling van vogelaquarellen van eigen hand. Dit prachtige boek won recent een Vlag en Wimpel van de penseeljury.

Studio C
Studio C x Paul Faassen is de eerste in een reeks participatieprojecten van Studio C, het educatief atelier van Museum Kranenburgh waar je zelf aan de slag kunt. Bij de tentoonstelling geeft Paul Faassen een aantal schilderworkshops voor volwassenen. Ook worden er door team Studio C workshops voor kinderen bij de tentoonstelling georganiseerd. In het atelier van Studio C kun je een eigen vogel maken en tentoonstellen!

De geaquarelleerde vogels van Faassen vormen de basis voor de tentoonstelling Studio C x Paul Faassen - Iedere vogel is een mens, die t/m 3 november te zien is in de oudbouw van Museum Kranenburgh, Hoflaan 26, 1861 CR Bergen.
Het museum is dinsdag t/m zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur.
De entree is € 10,00 (kinderen t/m 16 jaar gratis).

Kijk voor andere exposities in Museum Kranenburgh op www.kranenburgh.nl.woensdag, zaterdag en zondag

Viking Informatiecentrum

DEN OEVER - In het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen worden de verhalen achter opzienbarende vondsten verteld aan de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd.

De Zilverschat van Westerklief
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van
1996 vond men de zilverschat van Westerklief.
Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven.

Tentoonstelling Friezen en Vikingen op Wieringen
In de tentoonstellingsruimte is een permanente tentoonstelling ingericht waarbij de beide vikingschatten van Westerklief centraal staan. Verder worden de verhalen achter de opzienbarende vondsten verteld aan de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd (ca. 800-1100 na Christus):
• de originele zilverschat van Westerklief uit de jaren 1999 en 2001
• een replica van de eerste zilverschat (het origineel ligt in het Museum van Oudheidkunde te Leiden)
• zilver in de economie van de Vikingtijd
• Wieringen als handelslokatie op de reizen van en naar Dorestad, Denemarken en Engeland
• Handelsproducten van Vikingen en Franken
• Wapens van Vikingen, Franken en Friezen
• Een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldevschepen van Roskilde (foto)

Verder is er informatie over het ontstaan van Wieringen in de voorlaatste ijstijd en diverse fossielen uit die tijd.

Informatiecentrum Vikingen op Wieringen is te vinden aan de Havenweg 1 in Den Oever (tel. 0227 510467), e-mail: info@vikingen.nl, website: www.vikingen.nl.

Openingstijden:
Het Informatiecentrum is vanaf 1 mei t/m 30 september iedere woensdag, zaterdag en zondag van 11:00 uur tot 16:00 uur geopend. Vanaf 1 oktober tot 22 december en van 3 maart tot 30 april is het centrum op woensdag, zaterdag en zondag van 12:00 uur tot 16:00 uur geopend.
Toegangsprijzen: Kinderen tot 6 jaar gratis, Kinderen van 6-12 jaar € 2,50 (inclusief limonade), volwassenen € 3,50 (inclusief koffie/thee).dagelijks, behalve maandag

Door het oog van de naald

HIPPOLYTUSHOEF - Tijdens de zomeropenstelling van de Hippolytuskerk zal de daarbij inmiddels gebruikelijke expositie bestaan uit het kunstwerk 'Door het oog van de naald' gemaakt door leden van het breicafé 'Een steekje los'.

Deze groep komt al vele jaren elke woensdag bijeen in 'Het Cafeetje' te Oosterend op Texel en besloot destijds mee te werken aan de aflevering Oosterend Present 2013. Een vijfjaarlijks gebeuren met in 2013 als thema 'Een dorp vol verhalen'.
Besloten werd om een verhaal te gaan breien. Dit bleek echter een moeilijke opdracht. Hoe brei je een verhaal?
Maar naar ideeën van Erna van Sambeek en Ina Schrama ontstond al brainstormend het plan om het wonderbaarlijke relaas van de TX 49 uit te beelden.Het visserschip TX 49 sloeg in de nacht van 23 op 24 november 1938 tijdens een orkaan in de lengteas over de kop.
Op miraculeuze wijze overleefde de gehele bemanning gelukkig deze ramp. Zelfs het schip werd gered en dat werd uiteindelijk door de TX 11 naar binnen gesleept.
Deze avontuurlijke gebeurtenis werd in zeven levendige en prachtig gebreide taferelen als een stripverhaal in beeld gebracht. Er is ook een mooie brochure van gemaakt.
Opbrengsten van breiwerk, brochures en exposities van de breigroep zijn altijd volledig voor ondersteuning van het Hospice Texel in Den Burg.Het originele boeiende stripverhaal uit 2013 wordt nu getoond in de Hippolytuskerk kerk op het Kerkplein in Hippolytushoef.
De doeken blijven hangen van 13 juli tot en met 15 september. Dat is de laatste van de open monumentendagen.

De kerk is elke dag open van 13:30 tot 17:00 uur.woensdag, zaterdag en zondag

RundveemuseumAARTSWOUD - Het Rundveemuseum in Aartswoud heeft behalve negen oude koeienrassen schapen, geiten, kippen, ganzen, eenden en konijnen. Deze dieren zijn ook niet gangbaar, en daarom wordt ook met deze dieren gefokt om de soort in stand te houden.

Het in stand houden van zeldzame rassen is voor het museum het meest belangrijk, maar er is meer te zien en te beleven. In het museumgebouw komen verder de historie van het dorp Aartswoud, de melkveehouderij en de stolpboerderij aan bod. Bijzonder is ook dat de dieren en het erf worden verzorgd door de tien cliënten die in de voorgelegen stolpboerderij wonen. De monumentale boerderij is prachtig gerestaureerd, en is in handen van de Prinsenstichting.Aat Grootes, de naamgever van het Rundveemuseum, was de laatste bewoner van de boerderij, die op een centrale plek in het dorp ligt. Dicht bij de kerk en het café is het museum een mooi onderdeel van het dorp Aartswoud.

Het adres is Schoolstraat 43 in Aartswoud. Het museum is tot 15 september op woensdag, zaterdag en zondag geopend van 13:00-16:30 uur.
De entree bedraagt € 3,50, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen € 1,50. Dit is inclusief een kopje koffie of een glaasje fris.donderdag, vrijdag, zaterdag en zondagDEN HELDER - Gegeven Ruimte, een bijzonder project is te zien in Kunsthal 45. Hoewel de Fotoroute Den Helder helaas ophield te bestaan, gaat Kunsthal 45 voorlopig door met aandacht schenken aan fotografie als kunstvorm. Jan Theun van Rees is inmiddels een vertrouwde factor daarbij, die ook in voorgaande jaren exposities en etalages verzorgde.

Jan Theun van Rees overzag zijn archief, vol met foto's van lege ruimtes en vroeg zich af: 'Wat zou er gebeuren als die lege ruimtes aan ruimtelijk werkende kunstenaars ter beschikking zou worden gesteld?'. De kunstenaars zouden volledige vrijheid hebben om een kunstwerk of installatie voor die ruimte te maken; alleen is de ruimte een foto en dus zo plat als een dubbeltje.

Veel kunstenaars reageerden enthousiast en gedurende vijf jaar heeft Van Rees op de ateliers van veertien kunstenaars zeer grote prints van lege ruimtes opgehangen, die de kunstenaars zelf hadden uitgekozen. Centrale vraag bij het werkproces was: wat is eigenlijk het atelier, waar vindt het artistieke proces plaats, dus waar moet de foto worden opgehangen.

Was het kunstwerk voltooid, dan fotografeerde Van Rees het geheel, op zoek naar de samenhang tussen gegeven ruimte, atelier en de toepassing. In elke foto staat de ruimtelijke opvatting van de kunstenaar centraal. De foto’s zijn net zo verschillend als die opvattingen.


Elke foto is afgedrukt op een groot formaat, alsof de toeschouwer de oorspronkelijke installatie werkelijk kan bezoeken. Samen vormen de veertien panelen een constructie als een imaginair gebouw waar men doorheen kan dwalen.

Act of Reflecting
Het werk van Danielle van Vree voegt een extra laag toe aan de al gelaagde expositie. Zij was op verzoek van Jan Theun van Rees aanwezig bij de eerste opbouw van Geven Ruimte in Loods 6 te Amsterdam. De weerslag van haar aanwezigheid, in de vorm van een bankje en een tekst, zijn ook opgesteld.

Deelnemende kunstenaars Gegeven Ruimte:
Maze de Boer - Ronald de Ceuster - Marieke van Diemen - Suzan Drummen - Lonneke de Groot - Annabel Howland - Eiko Ishizawa - Guda Koster - Charlott Markus - Sanja Medic - André Pielage - Aam Solleveld - Wim Vonk - Emiel Zeno

Gegeven Ruimte is te zien van zondag 1 september tot en met zondag 13 oktober en wordt afgesloten met de inmiddels traditionele Finisoupe voor kunstenaars, vrienden en vrijwilligers van Kunsthal 45.
Kunsthal 45, Koningstraat 43-45 in Den Helder, is geopend van donderdag tot en met zondag, van 13:00 tot 17:00 uur.dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00 uur en elke eerste zondag van de maand (indien een feestdag dan de volgende zondag). Verder op afspraak.dagelijks

Kunst en Kippensoep

VAN EWIJCKSLUIS - Ans Duin uit Almere exposeert de komende maand schilderijen in Pension Van Ewijcksluis, Van Ewijckspad 1.

De werken van Ans Duin zijn geschilderd in heldere frisse kleuren en vaak ook expressionistisch in felle kleuren. De landschaps- en zeegezichten hebben meestal uitbundige wolkenpartijen, een selectie hiervan ziet u in de expositie terug.
Een kunstwerk van Ans Duin ontstaat niet zomaar uit het niets. Vaak is hier een gebeurtenis, hetzij emotioneel hetzij vrolijk, aan vooraf gegaan en dit zet haar aan tot het schilderen en uiten van haar gevoelens op het doek. Kunst is ook het loslaten, het accepteren van het leven in al zijn vormen, verdriet, rouw, vreugde, geboorte, ouderdom. Het schilderen is bij Ans minstens zo belangrijk als het uiteindelijke resultaat, als zij schildert zoekt haar drang tot scheppen een uitweg en verwerkt zij de opgedane indrukken.

Ans Duin is in 1944 in Krommenie geboren en op jonge leeftijd verhuisd naar Amsterdam. Haar werkzame leven heeft altijd bestaan uit creativiteit zoals mode-ontwerpster, organisatie en verkoop van grote modeshows op cruiseschepen en beurzen. Na 48 zeereizen was het tijd voor een nieuwe uitdaging en startte Ans een modellen- en castingburo in Amsterdam hetwelk uitgroeide tot 1 van de meest gerenommeerde buro's van Nederland. Ans is dan ook voor vele mensen geen onbekende door haar bijdragen als gast in t.v.-programma's om over haar werk als castingdirector te praten.Na 21 jaar als eigenaar/castingdirector heeft Ans haar buro om gezondheidsredenen moeten verkopen. Hoewel dat geen leuke aanleiding was, betekende dit wel dat ze de handen vrij kreeg voor één van haar grote passies: schilderen. Haar werk is niet alleen te bewonderen in haar eigen atelier in Almere, maar ook in een aantal galeries waar zij vaste kunstenaar is. Tevens hangen haar schilderijen in de Hiltonhotels verspreid door Europa en haar Amsterdam-schilderijen waren geëxposeerd in het NH-hotel te Amsterdam.
Via haar website www.AnsDuinArt.nl houdt Ans haar publiek op de hoogte van werk, exposities en publicaties.

Al tien jaar organiseert galerie van Ewijcksluis iedere maand wisselende exposities van schilderijen, beelden en andere kunstuitingen in het eetcafé.
De nieuwe expositie begint steeds op de tweede zondag van de maand vanaf 15:00 uur en wordt geopend door de exposant zelf. Aansluitend is er een gezellig samenzijn met hapjes, drankjes en gelegenheid om de kunstwerken te bekijken en te bespreken. En na de Kunst komt de excellente Kippensoep, die rond half zes wordt geserveerd met stokbroodjes en kruidenboter.

De expositie is tot 8 september dagelijks geopend. De toegang is vrij.dagelijks, behalve op maandagMEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachine Museum, Oosterdijk 4, is gehuisvest in het voormalige gemaal de Vier Noorder Koggen uit 1869.

Een belangrijk onderdeel van het museum is de oorspronkelijke installatie. De indrukwekkende centrifugaal pomp en zijn aandrijving geven een fantastisch beeld waartoe men ruim 100 jaar geleden al in staat was. De stoommachine die de aanleiding was van de grote Industriële Revolutie is heden te dage vervangen door andere meer efficiënte krachtbronnen. In het museum restaureren en bewaren wij een scala aan machines uit dit stoomverleden. Zonder hun indruk- wekkende kracht en prestaties waren wij niet gekomen waar we nu staan. In en om het museum kunt u vele machines bewonderen en op gezette tijden kunt u zelf aanschouwen hoe de machines werken.Theatervoorstelling 'Onder Druk!'
In juni en juli kunnen museumbezoekers op zondagmiddag de theatervoorstelling 'Onder druk!' gratis bijwonen. De voorstelling is een speelse voorstelling waarin de hoofdrolspelers uit de stoomrevolutie de bezoekers mee terug in de tijd nemen. Bij de Royal Society of London bent u getuige van een fantastisch experiment, in Schotland maakt u kennis met de moeder van James Watt en uiteindelijk ziet u wat de uitvinding van de stoommachine betekende voor Medemblik en de ingebruikname van het stoomgemaal Vier Noorder koggen.
Informatie over data en tijden op: www.stoommachinemuseum.nl.

150 jaar stoomgemaal Medemblik

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de bouw van het stoomgemaal Vier Noorder Koggen in Medemblik werd afgerond. Het Nederlands Stoommachinemuseum zal in september dit jaar in een tentoonstelling de verhalen vertellen van anderhalve eeuw stoom aan de Omringdijk, en vraagt daarom om uw hulp.

Wie heeft er mooie verhalen, oude foto's (misschien zelfs filmmateriaal) of spullen die met het stoomgemaal te maken hebben? Juist ook de 'kleine' verhalen zijn van harte welkom! Alles kan tijdelijk in bruikleen aan het museum worden overgedaan.Ook willen we graag in contact komen met oud-medewerkers van het waterschap de Vier Noorder Koggen, zoals stokers, machinisten en onderhoudspersoneel.
Aarzel vooral niet om contact op te nemen met Rob Bes, E: rob_bes@icloud.com / T: 06 8317 7683.

Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
Tijdens de schoolvakanties is het museum dagelijks geopend en onder stoom.
De toegang is € 8,00 voor volwassenen en € 5,00 voor jongeren van 4 - 18 jaar.
Museumkaarthouders en Stoommachinemuseumvrienden hebben gratis toegang.dinsdag t/m zondag

Licht in kleur

BERGEN - Edgar Fernhout exposeert in Museum Kranenburgh. Aan de hand van een dertigtal werken nodigt de tentoonstelling uit tot het daadwerkelijk ervaren van herfstlicht, licht van zee of de kleur van vriesweer.

"De kunstenaar is slechts aanjager van onze fantasie. In ons hoofd ontstaat de sensatie, het verhaal, de droom. Fernhout stelde nooit teleur. Zijn werk is consistent in zijn zeggingskracht, het leest als een gedicht." Schilder Edgar Fernhout (1912-1974) geschetst door Rudi Fuchs, kenner en vriend van Fernhout, voormalig directeur van onder meer Stedelijk Museum Amsterdam en gastcurator van deze tentoonstelling. Fuchs' presentatie focust op de jaren 1960 en 1970 waarin Fernhout door zijn vernieuwingsdrang in de voorhoede van de Nederlandse kunst opereert. Eenmaal uit de schaduw van zijn overleden moeder Charley Toorop verkiest Fernhout de abstractie, met de natuur rond Bergen en de werking van het licht binnen het landschap als onuitputtelijke bronnen van fascinatie.

Aan de hand van een dertigtal werken uit de eigen-, museale- en privécollecties nodigt de tentoonstelling uit tot het daadwerkelijk ervaren van herfstlicht, licht van zee of de kleur van vriesweer.


Edgar Fernhout, Zonder titel, 1974. Olieverf op doek. Collectie De Ateliers, Amsterdam. co Pictoright, Amsterdam 2019

Atmosferische abstracties
Na het overlijden van zijn moeder Charley in 1955 betrekt Edgar Fernhout zijn ouderlijk huis De Vlerken in Bergen en gaat hij werken in zijn moeders voormalig atelier. Hier trekken het omringende landschap met de zee, het strand en de duinen zijn volle aandacht. Aanvankelijk ontstaan onder zijn handen geabstraheerde strand-stillevens in zachte, bijna kleurloze tinten. Na ongeveer 1957 zijn Fernhouts schilderijen nog slechts atmosferische abstracties, licht en sereen, opgebouwd uit toetsen van dicht bij elkaar liggende tonen van kleur. Fernhout kiest echter niet zonder meer tussen abstractie en realisme. Enerzijds wil hij het contact met de natuur niet verbreken. Met titels als 'Voorjaar', 'Zee (ochtend) ' en 'Boslaan' blijven zijn abstracte werken verwijzen naar landschap, seizoenen en natuur. Anderzijds breekt Fernhout welbewust met zijn vroegere realisme - seizoensstillevens, portretten, landschappen - dat hij nu als een hindernis ervaart bij het experimenteren met kleur en licht. Zelf zegt Fernhout hierover in inmiddels gevleugelde woorden: "Ik moet helemaal 'zee' worden of 'dooi' of 'winter' om zee, dooi en winter te kunnen schilderen."

Bij de tentoonstelling verschijnt het boekje Bij Edgar Fernhout, aan zee. Het bevat een bespiegeling van Rudi Fuchs over Fernhouts kunstenaarschap, naast tal van afbeeldingen van zijn schilderijen. Vormgeving Rutger Fuchs. Vanaf 23 juni 2019 te koop in de museumshop van Kranenburgh.

De tentoonstelling 'Licht in kleur' is tot 10 november te zien in Museum Kranenburgh, Hoflaan 26, 1861 CR Bergen.
Het museum is dinsdag t/m zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur.
De entree is € 10,00 (kinderen t/m 16 jaar gratis).

Kijk voor andere exposities in Museum Kranenburgh op www.kranenburgh.nl.online


MuseumTV is een video on demand platform dat een overzicht biedt van tentoonstellingen, musea en erfgoed in heel Nederland. MuseumTV is opgericht om kunst en erfgoed voor een breder publiek toegankelijk te maken en het publieksbereik voor Nederlandse musea te vergroten. Sinds de live-gang vorige zomer brengt het platform intussen ruim 70 musea in beeld met mini-documentaires van hoge kwaliteit, gemaakt door professionele documentaire- en filmmakers.
In onze regio zijn virtuele rondleidingen te zien in het Westfries Museum in Hoorn, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, het Stedelijk Museum Alkmaar en het Marine Museum in Den Helder.
Alle films en meer informatie over MuseumTV op www.museumtv.nl.dagelijks

Afsluitdijk Wadden Center

KORNWERDERZAND - In het Afsluitdijk Wadden Center bevindt zich een interactieve beleefexpositie. Hoofdthema is het (over)leven van de Nederlanders in de Delta, door de eeuwen heen en met het oog op de toekomst van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Wil je met droge voeten het wad ervaren? Ontdek het in de expositie.Je baant je een pad door stormen uit het verleden naar de oplossingen van nu. De huidige en toekomstige werkzaamheden aan de dijk kunnen hier op de voet gevolgd worden. Ook kun je inspiratie opdoen voor een bezoek in de regio. Voor kinderen is er een speeltafel, een tekentafel en een 'vismigratie knikkertafel'.

Het Afsluitdijk Wadden Center, Afsluitdijk 1c, 8752 TP Kornwerderzand, is geopend van 10:00-18:00 uur.
De expositie is gratis toegankelijk. Meer informatie op afsluitdijkwaddencenter.nl en Facebook.woensdag t/m zondag

Wieringer Eilandmuseum Jan Lont

Jong gekleed, oud gedaan

STROE - De nieuwe tentoonstelling in Wieringer eilandmuseum Jan Lont heet 'Jong gekleed, oud gedaan'. Deze is tot stand gekomen in samenwerking met een aantal musea rond de voormalige Zuiderzee. De tentoonstelling reist van het ene museum naar het andere.


Wieringer begrafenis

Huik
Bij een Wieringer begrafenis werd er door de naaste vrouwelijke familieleden zoals moeder, dochter en zuster een huik gedragen. Een huik is een lange zwarte cape, die over het hoofd gedragen werd. Aan de voorkant zit een soort snavel waar de cape aan gerimpeld is. Hij werd voor het gezicht gehouden en met de handen gesloten, zodat er alleen een kijkgaatje open bleef. Eigenlijk niet eens zoveel verschil met de boerka, met dit verschil dat de huik alleen bij begrafenissen gedragen werd!

In het uutlid, vroeger de stal voor jongvee in de Wieringer boerderij, hangt unieke antieke kleding uit het museumdepot.

Het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont aan de Stroeërweg 39 is op woensdag t/m zondag geopend van 13:00 tot 17:00 uur.
Entree € 5,00 pp inclusief kopje koffie/thee, limonade. Kinderen t/m 12 jaar gratis.dagelijks, behalve maandag

Grootmoeders tijd & Motoren Museum

NIEUWE NIEDORP - Grootmoeders tijd & Motoren Museum exposeert klassieke motoren en van alles uit grootmoeders tijd, zoals ouderwetse winkeltjes.Naast het topstuk van het museum, een zes meter hoge Bolnes 2-takt dieselmotor die als studieobject gebruikt is bij de Technische Universiteit in Delft, heeft het Grootmoeders tijd & Motoren Museum er nog een uniek object bij gekregen. Het Waterbedrijf Groningen heeft een 3 cilinder Stork uit 1937 geschonken.


De winkelstraat

Op de bovenverdieping is een "Grootmoeders tijd" Museum gerealiseerd; te beginnen met een keuken van ongeveer 1950. Ook is op deze verdieping een wandschildering gemaakt als decor voor een grote collectie schaatsen.
Honderden miniaturen van Jack Appelman uit Koedijk waaronder een smidse, sprookjespoppenhuis, café met Hollandse spelen en talloze kruiwagens vormen een onderdeel van deze tentoonstelling. Tevens zijn er diverse ouderwetse winkeltjes zoals o.a. een fotowinkel, schoenmaker, kapper, kruidenier, houtdraaierij en nog veel meer.

De openingstijden zijn van 1 april tot 1 oktober dinsdag t/m zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur en zondag van 11:00 tot 16:00 uur.
U kunt het museum vinden aan de Schulpweg 47 in Nieuwe Niedorp.
De toegang is € 5,00 voor volwassenen en € 2,00 voor kinderen t/m 12 jaar.
(advertentie)
Formido. Haal meer uit je huis.
(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Toyota Yaris 1.0 VVTi Linea Terra inclusief afleverkosten
€ 5.695,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Rooie Dirk - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...