Nieuws van de ZeeVerse Vismarkt
Uitgegeven op 14-05-2019 om 22:25  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Mei is de maand van de rog!Rog is net als de haai een kraakbeenvis. Het lichaam van de rog is afgeplat en afgezien van de staart, ruit- tot schijfvormig. Er zijn verschillende soorten rog. Zo heb je gladde rog, blonde rog en de stekelrog.

De eieren van roggen zijn vierkant van vorm. Dit is niet voor niets, want de vreemde vorm heeft een functionaliteit. Aan elke hoek van het ei hangt een soort draadje. Dat draadje grijpt zich vast aan wier, kleine stenen of een ander uitsteeksel. Het ei kan dan niet makkelijk door de stroming meegenomen worden of van een rots afrollen. Het aantal eieren verschilt per soort.

Het culinaire gedeelte van de rog zit geheel in zijn vleugels, dit zijn de fors ontwikkelde borstvinnen. De rogvleugels nemen een derde van het lichaamsgewicht in beslag. Het vlees van de rog is romig, lekker van smaak en zo goed als vetloos. Een verse rogvleugel is lichtroze van kleur en heeft een stevige textuur. Niet taai, maar ook niet slap, zelden droog. Rog moet u niet te lang in de koelkast bewaren, het kan snel naar ammoniak gaan ruiken. Dus het liefst op de dag van aankoop of dag erna bereiden. En anders eerst in de vriezer!

Het visvlees verkleurt tijdens de bereiding van roze naar wit. Het verschil in dikte is soms lastig bij de bereiding (bakken, pocheren, koken of frituren). Een te gaar gebakken vleugel valt snel uit elkaar en het sappige visvlees droogt uit. Rog met bruine boter is de meest bekende klassieke Franse bereidingswijze.

Verse rog € 7.50 per kilo

Klik op bovenstaande link om de aanbieding te bestellen.


Gepocheerde rogvleugel


Ingrediënten (4 personen):
2 rogvleugels
500 ml visbouillon, zelfgemaakt of van een blokje
600 ml halfvolle melk
75 g zeekraal
75 g Hollandse garnalen
zout en peper
citroenpartjes

Bereiding:
Verwarm de melk en bouillon tot nét tegen de kook aan. Bestrooi de rogvleugels met zout en peper en leg in het kookvocht. Pocheer de vis 10-12 minuten, afhankelijk van de dikte. Draai halverwege. De vis is gaar als het vlees wit en stevig is en makkelijk van de graat komt.

Serveertip:
Maak aardappelpuree en mix die met geslonken en uitgeknepen spinazie. Serveer de stamppot in een diep bord. Daarop gaat de vis en wat van het kookvocht. Daarom heen gaat de rauwe zeekraal en de Hollandse garnalen. Garneer met een partje citroen.

www.versevis.nl

Bron: www.visrecepten.nl
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
De vernieuwde dijk van de haven in Den Oever vind ik...
Mooi
Lelijk
Moet er even aan wennen
  
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Wieringer historie:
Succes 1952 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...