De Wieringer, vers ijs, melk, yogurt en straks ook vla uit eigen koe
Uitgegeven op 21-04-2019 om 09:14  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Op de hoek van de Hippolytushoeverkruisweg en de Julianalaan, op de boerderij van Willem Mostert is sinds kort een ijsfabriek annex verkoopruimte gevestigd. Verantwoordelijk voor deze nieuwe activiteit is 'bonus'dochter Ilse Boersen (26).Juist achter het Kooibos, de meiden die de melk produceren stonden zaterdag heerlijk buiten te grazen.

Ilse Boersen is nadat haar moeder en Willem elkaar hebben leren kennen een paar jaar geleden op Wieringen neergestreken. Ilse woont zelf op De Haukes, naast de compagnon van Willem in het maatschap, Jan Pieter Mulder. Ilse zal binnenkort ook toetreden in het maatschap welke de activiteiten op de boerderij onder zijn hoede heeft. Er worden op dit moment zo'n honderd koeien gemolken. Navraag of er Wieringer bloed in deze Boersen stroomt (vanwege de naam) leert ons dat Ilse haar familie rond 1600 op Texel is neergestreken. De banden zijn dus heel ver te zoeken.


Ilse schept een ijsje voor de fotograaf, het was heerlijk. Op dit moment zes verschillende smaken in de aanbieding, kom zelf even proeven, het is prachtig weer om even op de fiets te stappen.

Met een buffer van 2x60 liter kan iedereen hier zijn fles vullen met verse melk.

Een deel van de eigen melk wordt nu dus gebruikt voor de productie van consumptie ijs en zuivelproducten. Sinds half maart is het verse ijs op de markt gekomen, per 18 april is de verse melk automaat in bedrijf. Er zijn inmiddels al veel bezoekers geweest en de reacties zijn lovend. Ilse heeft op Texel gewerkt in een ijssalon en daar de fijne kneepjes van het vak geleerd. Inmiddels heeft zij het bonodigde certificaat IJsbereiding in Wageningen behaald om de nering te mogen runnen. Nadat zij nog even Rechten heeft gestudeerd is er nu deze stap genomen. In een ruime nieuwe container unit is de ijsfabriek geplaatst. Moderne roestvrijstalen apparatuur voldoen aan alle eisen om hier te mogen produceren.


Links de machine waarin de melk wordt gepasteuriseerd, rechts de ijsmachine. Alle smaken kunnen hier in geproduceerd worden.

Een mooie moderne werkplaats.

Via vriendin Annemieke Kikkert is Ilse in contact gekomen met de café Waddenzee. Dit weekend is daar officieel De Wieringer IJssalon geopend. Hier kunt u het Wieringer ijs kopen. Met een knipoog wordt er al gesproken over 'Wieringerweide IJs', dit na het succes van het vlees van Wieringer bodem. Er is ook al interesse getoond vanuit de horeca om dit Wieringer product te kunnen opnemen op de menukaart. Nu er steeds meer toeristen op Wieringen komen die veelal elektrisch fietsen is het ook nog eens een mooie toevoeging voor de recreanten die hier door de diverse routes per fiets zo'n beetje allemaal passeren.


Wij van Wieringernieuws zijn na het proeven in ieder geval enthousiast geraakt. Het komt wel goed met 'de Wieringer' zuivelproducten en vers ijs.
(advertentie)
Architecten- en ingenieursbureau W.A. De Herder bna vof
(advertentie)
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ 13.245,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Koffertje van