Recordaantal leerlingen krijgt les over water en klimaat
Uitgegeven op 05-03-2019 om 09:59  |  link  |  bewaar  |  print

Ruim 26.000 kinderen volgen educatieprogramma's waterschap

REGIO - Nog nooit hebben zoveel leerlingen meegedaan aan de educatieprogramma's van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. In 2018 volgenden ruim zesentwintigduizend een educatief programma. Vorig jaar nog waren het er zo'n zesduizend minder. Deze stijging komt door samenwerkingen zoals met het Zuiderzeemuseum , de Helderse Vallei en Kaap Skil, en nieuwe lesprogramma's zoals het Waterheldenavontuur.
HHNK vindt het belangrijk om de lesprogramma's goed te laten aansluiten op de behoeften en wensen van scholen en leerlingen. Het thema water speelt een belangrijke rol bij klimaatverandering. Een thema dat volop in de belangstelling staat. Dat merken we aan de toenemende vraag naar dergelijke educatieve programma's, die we aanbieden aan leerlingen vanaf groep 6 van de basisschool tot en met studenten hbo of wo en alles wat daartussen zit.

Juist deze generatie krijgt te maken met de impact van klimaatverandering in hun leefomgeving. Zeespiegelstijging, bodemdaling, droogte en wateroverlast, het raakt hen allemaal. Het waterschap is dagelijks met deze onderwerpen aan het werk.Het belangrijkste doel van de lesprogramma's is om het waterbewustzijn op een aansprekende manier te verhogen en leerlingen handelingsperspectief te bieden om zelf ook een steentje bij te dragen aan een klimaatbestendig leefgebied.

Stijging
De nieuwe lesmodule 'Waterheldenavontuur' is in de tweede helft van 2018 al door ruim duizend kinderen gevolgd. Tijdens deze les krijgen de kinderen door middel van spel, VR-bril met dronebeelden en een radarspel, les over het drooghouden van Noord-Holland. Scholen zijn hierin geïnteresseerd omdat deze lesmodule aansluit bij het hedendaagse onderwijs. Ook zijn er vorig jaar meer rondleidingen geboekt op onze rioolwaterzuiveringen door scholen. De samenwerkingen met het Zuiderzeemuseum, Kaap Skil op Texel en MAK Blokweer in Hoorn zijn medeverantwoordelijk voor de stijging van het aantal leerlingen. De tentoonstellingen daar trokken meer bezoekers. Het aantal gastlessen is gelijk gebleven.

Opvallende trend
Meer leerlingen hebben afgelopen jaar intensievere programma's gevolgd. Dit zijn medium (2 tot 8 lesuren) en full programma's (meer dan 8 lesuren). Langlopende bestaande programma's werden minder vaak geboekt. Ook zien we dat er meer vraag komt uit de techniekwereld en bereiken we vaker studenten via lunchlezingen of verdiepende watergerelateerde excursies.
(advertentie)
Reparatiebedrijf Weijers - Beeld en geluid
(advertentie)
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 15.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Echtpaar Rasch - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...