Nieuws van de ZeeVerse Vismarkt
Uitgegeven op 20-02-2019 om 01:39  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Deze week wat meer informatie over de hondstong. Een zeer smakelijk maar helaas nog vrij onbekend visje. Hondstong (Glyptocephalus cynoglossus) is een straalvinnige vis uit de familie van schollen (Pleuronectidae).



Hondstong wordt in de volksmond ook wel “witje” genoemd, een verbastering van het Engelse “Witch” (heks). Deze vis wordt met zijn fraaie uiterlijk wel eens verward met de schartong. Kwalitatief is hij echter beter. Hondstong treft men aan van Noorwegen tot Spanje en van IJsland tot Canada. Hondstong is nog niet bekend bij het grote publiek. Jammer, want het is een goed alternatief voor tongschar/tong.

De hondstong kan een lengte van 60 cm halen bij een gewicht van 2,5 kilo en zwemt tot op een diepte van 1.400 meter. De hondstong heeft een zeer kleine kop, een bruingele rug en een witte buik. De huid van de hondstong is zeer taai en niet eetbaar. De filets zijn zeer kwetsbaar en kunnen gemakkelijk scheuren. U kunt hondstong het beste bereiden als sliptong, dus op de graat bakken!

Hondstong € 6.50 per kilo




Gebakken witjes met Provençaalse jus
(4 personen)


Ingrediënten:
8 stuks witjes
1 tomaat
½ gele paprika
2 el zwarte olijven zonder pit
2 tl kappertjes
3 el bloem
2 tl gedroogde oregano
4 el olijfolie
1 teen knoflook, in plakjes
75 ml droge witte wijn
2 tl tijmblaadjes


Bereiding:
Snijd de tomaat in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snijd de paprika, de olijven en de kappertjes in kleine stukjes. Dep de witjes droog met keukenpapier en bestrooi de vis met zout en peper. Meng op een bord de bloem met de oregano. Wentel de witjes door de bloem.

Verhit in een vis- of ruime koekenpan de olijfolie. Bak de witjes in 3 minuten per kant bruin en gaar. Neem de vis uit de pan en houd warm.

Schep de knoflook, groenten, olijven en kappertjes door het bakvet en bak 1 minuut. Blus met de witte wijn, voeg de tijm toe en schraap de aanbaksels los. Verwarm de jus nog 1 minuut. Breng op smaak met zout en peper. Leg de witjes
op vier borden en schep er de jus over.

Lekker met gefrituurde aardappelblokjes en knoflooksaus, of met een gepofte tomaat met witte rijst.
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Mooiste feest op Wieringen is...
De Flora en Visserijdagen
Wieringer Kermis
Dorpsfeest Westerland
Hippo Feesten
Halloween
Koningsdag
Ik blijf thuis
Ander feestje
  
Occasions
Te koop Mitsubishi Lancer Stationwagen 1.6 Sport
€ ,-

Te koop Toyota Avensis Wagon 2.0D Business
€ 7.895,-

Wieringer historie:
Pieter Wigbout en Dieuwertje Kok - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...