Jaaroverzicht 2018, april en mei
Uitgegeven op 30-12-2018 om 11:09  |  link  |  bewaar  |  print

Volgens velen is dit misschien wel de gebeurtenis van 2018 geweest. Gelukkig liep het wonder boven wonder goed af voor Riekelt.


Op het Kustwachtcentrum kwam iets voor 02:00 uur in de nacht een noodoproep binnen van een visserskotter met de mededeling dat een bemanningslid niet meer aan boord was. De opvarende, een 21 jarige man uit Hippolytushoef, van de WR 189 werd uit zee gered door opvarenden van de WR 20. Volgens bronnen gaat het inmiddels weer goed met de drenkeling die een hachelijk avontuur heeft meegemaakt. Op sociale media veel lof voor de mensen die zich hebben ingezet.



Inmiddels gaat het weer goed met Riekelt. Hij voer aan boord van de WR189, het mag een wonder heten dat hij juist op tijd gered is nadat hij circa drie uur in het water van 10 graden heeft gelegen.

Het schip bevond zich ongeveer 90 mijl ten noordwesten van Den Helder. Vervolgens werd een zoekactie opgestart waarbij twee helikopters en de boten van KNRM Den Helder en KNRM West Terschelling werden ingezet. Ook werd omliggende scheepvaart in de buurt gewaarschuwd om uit te kijken naar de drenkeling. Dat laatste bleek effectief, want een andere vissersboot vond de man levend in het water.

Aan boord van het vissersschip kreeg de man hulp. Daarbij was er nauw contact met het Kustwachtcentrum en een dokter. De man kon zelf zijn familie inlichten over het incident. De geredde man werd van de visserskotter overgebracht naar de KNRM-boot Joke Dijkstra. Vanaf de Joke Dijkstra werd de man aan boord van de Kustwachthelikopter genomen en vervoerd naar Den Helder. De man is overgebracht naar het Gemini Ziekenhuis in Den Helder voor verder onderzoek.

(Bron: Kustwacht Nederland)


Westerlanders zijn zwaar verkeer en drukte door dorpje beu

Westerlander Ad Boogert maakte deze foto's van een bijzonder transport dwars door Westerland.


Een grote helikopter, de buitenlandse chauffeur van de vrachtauto zal de Tom-Tom wel gebruikt hebben en op commando via een Rijksweg geleid zijn. Het valt te betwijfelen of de beste man daar zo gelukkig mee is geweest. Of iemand wonend aan deze weg een helikopter besteld heeft is niet bekend.

De vracht gezien vanuit De Dolven. De vrachtwagen werd wel begeleid maar had wellicht beter via Den Oever kunnen rijden.

Het hele jaar gingen wij een 'Rondje Om'


Onderweg naar de restanten van de brand in de Polder Waard Nieuwland zag onze fotograaf dit fraaie reclamebord uit vervlogen tijden. De noordkant is overwoekerd, de zonnige kant op het zuiden gericht is schoon.

Gelukkig is de andere kant niet aangestast door korstmossen...

Inmiddels is Jan alleen nog hobbymatig aan het werk, mag ook wel na een druk arbeidzaam leven. (Fotografie Henk-Jan Wittink voor Wieringernieuws met SAMSUNG mobiele telefoon)



Gea Wiegman volgde de bouw op de voet


Gea Wiegman volgde als oud bewoner van de Van Pomerenstraat de bouw op de voet. Speciaal voor de nieuwe bewoners en iedereen die het volgt. Er schijnt er nog eentje te koop te staan.



De daken liggen erop, de vlag kan in top!

Gea maakte deze foto nabij haar ouderlijk huis, zo volgen moeder en buurvrouw de bouw.



Van burgemeester Jaap Nawijn waren de motorrijders wel van harte welkom


Den Helder had zogenaamd geen plek voor de veelal Molukse motorrijders, op Wieringen werden zij gastvrij onthaald bij de Zingende Wielen.

Rond de Zingende Wielen in Den Oever klonk zaterdag urenlang een oorverdovend motorgeraas. Naar schatting zo'n 900 motorrijders hadden vanuit Assen de tocht naar Hollands Kroon ondernomen. Het was een indrukwekkende tafereel zoveel motorrijders bij elkaar te zien.


Foto Herman Loer

De vreedzame rijtoer waarbij ook veel motorclubs betrokken waren, was bedoeld om aandacht te vragen voor iets wat nog bij veel Molukkers leeft: het streven naar een eigen staat, de RMS. Na hun vertrek uit Indonesië in 1951 werd er vanuit gegaan dat de ex-KNIL soldaten weer terug zouden gaan naar hun geboortegrond op de Molukken. Dat is er nooit van gekomen ondanks de vele pogingen de politiek en de publieke opinie te beïnvloeden (treinkaping en gijzelingen).


Foto Kees Zwaan

Hun ideaal een eigen staat te vormen lijkt een utopie te zijn geworden. Ook in Indonesië wordt af en toe actie gevoerd waarbij veel actievoerders worden opgepakt, in de gevangenis gezet en daar een ellendig leven leiden. Slecht eten, slechte huisvesting en ook martelingen zijn aan de orde van de dag. De motortocht die eindigde in Lelystad wordt ook gereden om de aandacht te vestigen op deze groep politieke gevangenen in Indonesië.


Foto Herman Loer

Met dank aan Kees Zwaan


Tweelingkotters te water, spectaculair transport


Maandag zijn de twee nieuwe kotters, WR 12 en WR 212 te water gelaten.


In de haven worden de laatste werkzaamheden verricht aan de twee nieuwe garnalenkotters. Hierna kan de Luyt Groep aan de slag met nieuwe opdrachten.

Spectaculair gezicht was het. (Foto's via Facebook, Robin Nieuwenhuizen en Jelle van der Burg)



In april gingen de eerste huizen in de Bijlstraat plat


Er is begonnen met de sloop van de huizen in de Bijlstraat. Hier komen milieuvriendelijke aardgasvrije woningen voor terug.


Hier gaat bij Flip en Janny Liebe de beuk erin. De meeste bewoners keren straks terug in hun vertrouwde buurt.

De familie Dikken, zij woonden er ruim vijftig jaar, mochten als een van de eersten een sloophandeling verrichten. De sloop en bouw gebeurt in twee fases. Uiteraard houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen. (Foto's Peter Vriezema)



Koningsweg op Westerland heeft nu een flinke remmer


Dinsdag 1 mei is de drempel in de Koningsweg aangepakt. De heuvel was niet echt afschrikwekkend en afremmend in de beleving van de gebruikers van de weg. Deze is nu verhoogd met een verse laag asfalt.



Rond twee uur in de middag lag het nieuwe asfalt op zijn plek en werkte de wals het wegdek af. Het verkeer heeft er een dag hinder van ondervonden. De gemeente had duidelijke borden geplaatst waardoor er geen problemen ontstonden. Een dag later werden de witte lijnen geplaatst.(Fotografie Henk-Jan Wittink)


Nieuw geopend, Strandthuys Lutje


Donderdag 3 mei is Strandthuys Lutje geopend. Westerland is een schitterende horeca gelegenheid rijker.


Bernice met haar dochter Romy-Anne achter de vernieuwde bar in de geheel verbouwde zaak.


Hippo Feesten altijd leuk


De Hippo Feesten zijn traditioneel begonnen op Hemelvaartsdag. Al jaren geen paarden maar wel veel PK's van antieke motoren en decibellen van zangtalentjes.


Gerard sprak het weer vakkundig aan elkaar vast. Veel toeschouwers bij de oude motoren op het Kerkplein.


Laatste regenbui tot half augustus viel op 29 mei



Aan het einde van de middag de eerste wolken, 's avonds viel er ook bij ons regen, welkom voor de gewassen en de tuinen. Hierna ernstige droogte tot half augustus.


(advertentie)
Slagerij Ottens
Actueel...
19-04-2024 Stoommachinemuseum meimaand onder stoom
19-04-2024 Inschrijving tijdelijke spoedzoekerswoningen aan de Hoornseweg in Middenmeer
19-04-2024 Cryptobezit kinderen kan gevolgen hebben voor de belastingaangifte van het kind of zijn ouders
19-04-2024 Bloemendagen app
19-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Wiron
19-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
19-04-2024 Overleden de heer Dikken
19-04-2024 Kerknieuws
19-04-2024 Foto van het weekend
18-04-2024 Hollands Kroon heeft nu ook een kinderburgemeester
18-04-2024 Bloemendagen Anna Paulowna 20 tot en met 24 april
18-04-2024 Informatieavond mogelijke opvang asielzoekers Wieringerwerf
18-04-2024 Kazemattenmuseum doet mee aan het Verdedigingserfgoed weekend
18-04-2024 Still Be Loved
18-04-2024 Hippo Feesten 2024
18-04-2024 Koningsdag 2024
17-04-2024 Tussen Kunst en Kidz, hét creatieve doe-evenement in de meivakantie
17-04-2024 Stichting TechValley en Rabobank versterken samen de maakindustrie in Noord-Holland
17-04-2024 Brunel Solar Team bezocht Wiringherlant
17-04-2024 Cursistenexpositie in De Keesschuur
17-04-2024 Schildercursus in de Cultuurschuur
17-04-2024 Vragen aan het gemeentebestuur van Hollands Kroon
17-04-2024 Zondag 21 april open dag bij Boel-Skik’92
17-04-2024 Petra zingt op Koningsdag bij café Waddenzee
17-04-2024 28 april lezing in de Cultuurschuur
17-04-2024 Wieringse ook dit jaar met gedicht in Poldertuin
17-04-2024 Rondje om
17-04-2024 Verjaardagsbomen opgefleurd
17-04-2024 Meivakantie in Kasteel Radboud
17-04-2024 Sloepzeilen voor mensen met een beperking op het Amstelmeer
(advertentie)
Occasions
Te koop VW Golf 2.0 TSI GTI Performance bj.2014
€ 15.250,-

Toyota Verso 1.8 VVTi Dynamic
€ 7.445,-

Algemeen nieuws: