Nieuws van het Wieringer Skuutje
Uitgegeven op 31-07-2018 om 14:14  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - De afgelopen maand is de vernieuwde Historisch Hoek van de haven zo ver gereed gekomen dat de Wieringer Aken WR4 en WR173 en het Wieringer Skuutje WR60 hun nieuwe ligplaats aan de verplaatste drijvende steigers konden innemen. Een jaar geleden werden de steigers tijdelijk elders opgeslagen omdat de haven ingrijpend wordt aangepast om hem, in verband met de rijzende zeespiegel, toekomstbestendig te maken.

De Historische Hoek ligt nu aan de kant van het dorp Den Oever vlakbij het uit 1919 daterende peilschaalhuisje (Rijksmonument) zodat meer mensen de schepen makkelijker kunnen bekijken en bezoeken.In een samenwerking tussen de gemeente Hollands Kroon, steigerbouwer Havenhout, aannemer Klein Wieringen en vrijwilligers zijn de werkzaamheden uitgevoerd.
Naast de drie vaste gebruikers van de Historische Hoek is er ook plaats voor drie passanten, zeilende voormalige vissersschepen die bij de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) zijn ingeschreven als varend monument. Deze schepen kunnen gratis enkele dagen gebruik maken van de ligplaatsen.

Toekomst
De stichting Onderdak Nautisch Erfgoed Wieringen (ONEW, info@onew.nl, 06-51 05 45 36 / 06-20 13 53 37) is behoorlijk ver gevorderd met de plannen voor het oprichten van een werkplaats/ontmoetingsruimte nabij de drijvende steigers en het peilschaalhuisje. Er wordt naar gestreefd de ruimte volgend jaar in gebruik te nemen.


Als ook de werkplaats/ontmoetingsruimte gerealiseerd is krijgt Den Oever de beschikking over een Historische Hoek waar behalve het bekijken van en varen met de voormalige vissersschepen ook informatie is te vinden over de visserij van vroeger en de ambachten die daar nauw mee verbonden waren (touw slaan, netten boeten, zeilen maken, houtbewerking enz.).

Tijdens de Flora- & Visserijdagen in Den Oever, die dit jaar van vrijdag 24 tot en met maandag 27 augustus plaatsvinden, kunnen alle belangstellenden zien waar het Wieringer Skuutje WR60 mee bezig is en wat de plannen voor komend jaar zijn.
(advertentie)
Reisbureau Hippo, Touringcarbedrijf Rasch
(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
Occasions
Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Toyota Corolla Verso 1.8 VVTi Linea Sol
€ 4.995,-

Wieringer historie:
De Haan Tours - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...