Tulendienst weer als vanouds
Uitgegeven op 05-07-2018 om 23:55  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Tulendienst weer als vanouds

Na een paar jaar van omzwervingen zal de komende tulendienst weer gaan plaatsvinden in de Hippolytushoever kerk. De Wieringer Dangsers die dit feest organiseren zijn bijzonder verheugd dat de locatie weer als vanouds is. En dat is niet het enige waar zij blij mee zijn. Ook de Wieringer Sanghers zijn weer op volle sterkte van de partij.Oorspronkelijk begon de 'Tulemerrekt' op de laatste donderdag in juli. De dag dat de grote kermis te Hippolytushoef begon. Om tien uur ’s morgens namen de kerkenraad en de plaatselijk magistraten plaats in de kerkbanken en onder orgelspel kwam de Wieringer bevolking door de zijingang de kerk binnen, maakten een rondgang door de kerk en verlieten deze weer onder de toren. Daar stonden de bakkers klaar en iedereen kreeg vervolgens een tuul. Het had allemaal te maken met het 'tiendrecht', een vorm van winstbelasting, waarbij men een deel van de opbrengst moest betalen. Op Wieringen werd dit in 1895 afgeschaft. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw werd deze oude traditie in ere hersteld door de plaatselijke folkloristische groepen met als hoogtepunt de komst van de bakker die na horengeschal roept dat de tulen gaar zijn waarop het smeren en beleggen en uitdelen van de heerlijke broodjes gaat beginnen. In een vrolijke kerkdienst wordt alles opgesierd met dans en zang. Ook vertelt een dominee in de ruimste zin over ons dagelijks brood.

Tijdens het tulenfeest dansen de Wieringer Dangsers altijd de Wieringer skos. Voor 1900 was dit de kermisdans bij uitstek en een ware attractie. Altijd zijn er twee of meer paren nodig om te kunnen skossen. In vroeger dagen liepen de jongens en meisjes rond het dorp en werd er contact met elkaar gemaakt om samen te kunnen dansen. Tijdens het dansen werden er schunnige liedjes gezongen op welbekende danswijsjes.

Ik heb vannacht gepierewierewiet
Al met een boerenmeid
Waarom met geen burgermeid?
Omdat ze niet zo lekker vrijt.


Dit prachtige feest zal plaatsvinden op 29 juli en begint om 10:30 uur. De toegang is gratis. Na afloop is er een collecte om de onkosten van dit festijn te dekken.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Wieringer historie:
Stratenmakers - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...