100 jaar Zuiderzeewet
Uitgegeven op 13-06-2018 om 18:05  |  link  |  bewaar  |  print

Wieringermeer viert 100 jaar Zuiderzeewet met unieke tentoonstelling in de Cultuurschuur

WIERINGERWERF - De Zuiderzeewet werd 14 juni 1918 ondertekend door Koningin Wilhelmima. Dit gedenkwaardige feit wordt uitgebreid gevierd in de provincie Flevoland; in zijn geheel een direct gevolg van deze wet. Maar ook de inpoldering van de Wieringermeer was één van de eerste wapenfeiten ten gevolge van de Zuiderzeewet. Dat is ook in de Wieringermeer aanleiding tot feestelijkheden.

Het Historisch Genootschap voor de geschiedenis van de Wieringermeer en de Cultuurschuur organiseren daarom een unieke tentoonstelling over het leven en werk van Dr.Ir. Cornelis Lely. Bijzondere en unieke en veelal originele foto's, documenten, ontwerpschetsen, kaarten, voorwerpen worden tentoongesteld in de hal van de Cultuurschuur.
De feestelijke opening van de tentoonstelling is op 23 juni om 14:00 uur door Jan Lely, achterkleinzoon van Cornelis Lely.

De maker van de tentoonstelling, Dhr. Ed Voigt, Lelykenner bij uitstek en beheerder van al het erfgoed van Lely, zal aanwezig zijn om uitleg te geven en verhalen te vertellen.
Het gaat om belangrijk erfgoed en de meeste scholen in de Wieringermeer komen met kinderen naar de Cultuurschuur. Naast een rondleiding langs de tentoonstelling zullen ze in de filmzaal verrast worden met een speciaal gemaakte film over water en inpoldering.

De tentoonstelling is gratis te zien van 23 juni t/m 1 juli. Dhr. Voigt is dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur aanwezig voor tekst en uitleg.
Tevens is het boek te koop dat speciaal voor deze gelegenheid is geschreven door Cees Banning ism Ed Voigt: 'Cornelis lely, ingenieur van het nieuwe Nederland'. Het eerste exemplaar is op 14 juni overhandigd aan de minister. Alle scholen uit de Wieringermeer zullen ter ere van 100 jaar Zuiderzeewet een boek aangeboden krijgen door het genootschap voor hun schoolbibliotheek.

Wij publiceerden eerder een reeks artikelen over 100 jaar Zuiderzeewet:
Van Zuiderzee naar (IJssel) Meer
Plan-Lely
De Zuiderzeewet en de Zuiderzeewerken
Uitvoering van de Zuiderzeewerken
De regio van IJsselmeer verandert
Perspectief: betekenis voor Nederland en de wereld
Eibert den Herder: Fervent tegenstander van de Zuiderzeewet
(advertentie)
(advertentie)
De installateur die u nooit in de kou laat staan...
Occasions
Nissan Qaisqai 1.6 Connect Edition
€ ,-

Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Wieringer historie:
Cafetaria Aurora - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...