De val van de hoogmoed
Uitgegeven op 27-02-2006 om 16:31  |  link  |  bewaar  |  print

OOSTERLAND - Aanstaande zondag is er weer een viering in de Michaëlskerk in Oosterland op Wieringen. Met spel, met muziek en teksten wordt de hoogmoed belicht. Dit jaar staan zonden en deugden centraal en de hoogmoed is een van de zeven eigenschappen die in de christelijke traditie hoofdzonden werden genoemd.

Waarom en waar komt hoogmoed vandaan en wat is het eigenlijk? Een hoogmoedig mens staat niet met beide voeten op de grond, hij of zij is uit balans.

Hij overschat zijn eigen kwaliteiten en op die van anderen kijkt hij neer. Vaak komt die onevenwichtigheid weer voort uit onzekerheid, gebrek aan zelfkennis. Bij hoogmoed denken we misschien niet meteen aan onszelf, maar toen de werkgroep deze viering voorbereidde bleek de valkuil van de hoogmoed aan niemand helemaal vreemd te zijn. Met gezonde trots op je sterke eigenschappen is niets mis, maar hoe makkelijk slaat die trots niet om in hoogmoed.

Daarover schreven werkgroepleden persoonlijke en eerlijke verhalen. Maar daarnaast spelen ze al balancerend op en vallend van de evenwichtsbalk het thema van de hoogmoed uit. Speciaal voor het Museumkoor arrangeerde Dirk Keijzer het lied "Ik hou van mij" van Harrie Jekkers. En of dit lied nu gaat over gezonde trots dan wel hoogmoed kunt u horen als u naar deze viering komt. In deze viering wordt ook een klein kind gedoopt. Iets wat goed past in een viering over hoogmoed. Kleine kinderen kunnen als geen ander de hoogmoed van volwassenen ontmaskeren en hen met beide voeten op de grond zetten.

Aanvang van de viering om 10.30u. Voorafgaand worden de liederen geoefend onder leiding van Kees Klein die ook het koor en de cantorij dirigeert daarin terzijde gestaan door organist Dries Post en bassist Gerard Gerritse. Na afloop is er koffie, thee en limonade en gelegenheid elkaar te ontmoeten.
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Mooiste feest op Wieringen is...
De Flora en Visserijdagen
Wieringer Kermis
Dorpsfeest Westerland
Hippo Feesten
Halloween
Koningsdag
Ik blijf thuis
Ander feestje
  
Occasions
Toyota Corolla Verso 1.8 VVTi Linea Sol
€ 4.995,-

Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Wieringer historie:
Jeugd in de Klieftstraat - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...