Nieuwe regels voor veilig vervoer kinderen
Uitgegeven op 24-02-2006 om 16:37  |  link  |  bewaar  |  print

Veilig kinderen in de auto vervoerenNEDERLAND - Kinderen zijn het kostbaarste bezit. Het is daarom belangrijk hen goed te beschermen in de auto. Om het vervoer van kinderen nog veiliger te maken gelden per 1 maart van dit jaar nieuwe regels. Belangrijkste wijziging is dat alle kinderen kleiner dan 1.35 meter zowel voorin als achterin een goedgekeurd zitje of een goedgekeurde zittingverhoger moeten gebruiken. De politie zal vanaf maart toezien op het juist naleven van de nieuwe regels.

Auto’s worden steeds veiliger. Met behulp van kreukelzones, kooiconstructies en airbags helpen zij de inzittenden te beschermen. En ook autogordels vormen een onmisbare schakel. Maar die gordels zijn ontworpen voor volwassenen. Voor kinderen tot 1.35 meter werken ze veel minder goed en voor baby’s zijn ze totaal ongeschikt. In Europa is daarom afgesproken dat het gebruik van goedgekeurde zitjes voor kinderen verplicht wordt. Kinderen kleiner dan 1.35 meter moeten een autostoeltje of zittingverhoger gebruiken. Kinderen groter dan 1.35 meter en volwassenen moeten de autogordel gebruiken en mogen zonodig een zittingverhoger gebruiken.

De autostoeltjes en zittingverhogers moeten zijn goedgekeurd volgens het ECE-reglement 44/03 (of hoger: 44/04). Dit is te zien aan een keuringslabel of -sticker. Deze zitjes werken alleen goed als ze op de juiste manier zijn bevestigd. Zoals bij iedere regel, gelden ook hier een aantal bijzondere gevallen en uitzonderingen. Deze uitzonderingen zijn terug te vinden op de site www.kinderzitjes.nl (klik hier).

Nog meer nieuws

Op een zitplaats waar een airbag zit, mogen geen kinderen worden vervoerd in een autostoeltje dat tegen de rijrichting is geplaatst. En autogordels en -stoeltjes werken alleen goed als ze op de juiste manier worden gebruikt. Het is bijvoorbeeld verboden om het diagonale (schuin lopende) deel van de gordel onder de arm of achter het lichaam langs te leiden. En zogenaamde losse gordelgeleiders mogen niet worden gebruikt. Enige uitzondering hierop zijn volwassenen kleiner dan 1.50 meter. Ook kinderen kleiner dan 1.50 meter die niet passen op een zittingverhoger mogen bij uitzondering gebruik maken van een gordelgeleider. Let op dat de nieuwe regels ingaan per 1 maart 2006 en de politie ook zal toezien op het naleven ervan.

Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op www.kinderzitjes.nl (klik hier) of de site van het ministerie van verkeer en waterstaat (klik hier).
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Mooiste feest op Wieringen is...
De Flora en Visserijdagen
Wieringer Kermis
Dorpsfeest Westerland
Hippo Feesten
Halloween
Koningsdag
Ik blijf thuis
Ander feestje
  
Occasions
Toyota Corolla Verso 1.8 VVTi Linea Sol
€ 4.995,-

Mitsubishi Outlander 2.0 invite plus
€ 4.495,-

Wieringer historie:
NACO Zomerdijk - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...