SNR helpt Roemenen de winter door
Uitgegeven op 14-02-2018 om 15:16  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Vertegenwoordigers van Stichting Netwerk Roemenië (SNR) zijn enkele weken geleden teruggekomen uit dit land. Dankzij de voortreffelijk gelopen actie die afgelopen najaar werd gestart om de meest arme gezinnen rondom Sighisoara te voorzien van een voedselpakket kon men in totaal 670 voedselpakketten uitreiken in de plaatsen Tigmandru, Saes, Archita, Saros en Danes. De actie op zich had een totaalbedrag van ruim € 4.600,- opgebracht. Dat was ruim boven de doelstelling van € 4.000,-.De mensen waren bijzonder blij met alles wat ze ontvingen. Eten voor minstens een paar dagen in deze periode van het jaar is een weldaad. Overigens waren er ook in Roemenië vele vrijwilligers die mee hielpen om de pakketten samen te stellen en om alles uitgereikt te krijgen. De SNR is erg blij met deze zeer goede samenwerking.
Daarnaast is er ook een grote hoeveelheid brandhout naar diverse gezinnen gegaan om er voor te zorgen dat de vorst, die behoorlijk aanwezig was, buiten de deuren van de huisjes zou blijven.
Kringloopwinkel de Marske in Hippolytushoef is de fundraising van SNR. Zaterdag is er van 10:00 tot 16:00 uur een themamarkt, waarvan de opbrengsten uiteraard ten goede komen van Roemenië. Meerinformatie op de pagina Op stap.

Met de bedrijfsauto van de SNR waren Chris Jonker en Dick Krabbendam tijdens de superstorm die over Nederland en daar buiten raasde naar Roemenië gereden. De aanhanger die men aanvankelijk mee zou nemen en zou worden overgedragen aan de Roemeense zusterinstelling Associatie Pro Familia Sighisoara, bleef thuis omdat het onverantwoord was daarmee de weg op te gaan. Ondanks code rood had men een goede reis en aan het einde van de tweede dag bereikte men Sighisoara. Juist die nacht kwam de eerste sneeuw en die maakte het af en toe ook hinderlijk om in te rijden.
Op woensdag werd een tehuis met tieners, die allen met HIV besmet zijn, bezocht. Zij wonen in Tirgu Mures en zijn ooit 'gevonden' in de diepste diepten van een ziekenhuis. Daar waren ze terecht gekomen nadat ze per abuis met HIV- besmet bloed uit Afrika besmet waren geraakt. Uit angst voor deze ziekte waren de kinderen geïsoleerd groot gebracht. Een vrouw zorgde er uiteindelijk voor dat ze het ziekenhuis uit konden en in een door haar speciaal opgericht huis konden gaan wonen. Inmiddels is in de loop van de tijd al meer dan de helft van deze kinderen overleden. De SNR bezoekt steevast minimaal één keer per jaar de tieners/jong volwassenen. Een aantal jaren terug hadden ze in samenwerking met een op Roemenië georiënteerde groep uit Purmerend een gezamenlijk kamp met deze tieners en kinderen uit de sloppenwijk van Sighisoara. Een grote wens van de SNR is om de nog overgebleven groep voor een vakantie komende zomer naar Nederland te krijgen maar of dat gerealiseerd gaat worden...? Daar komt heel wat voor kijken!Na dit iedere keer weer emotionele bezoek werd doorgereden naar Balan in de provincie Harghita waar Jozsef en Anna wonen. Jozsef wordt al vanaf zijn 12e jaar, sinds 1993 gesponsord vanuit Nederland en sinds de oprichting van de SNR in 2006 valt hij daar onder qua sponsoring. Afgelopen zomer is zijn appartement, dat in 1999 aangekocht was met geld dat middels acties op Wieringen bijeen was gebracht, overgenomen van de inmiddels op leeftijd gekomen directeur van het kinderthuis waar Jozsef ooit woonde. Nu is er duidelijk sprake van vooruitgang in hun leefsituatie. Bijvoorbeeld. Drie jaar lang hadden ze het zonder kachel moeten doen. En dat is in de omgeving waar zij wonen erbarmelijk. Alleen al op het moment dat de vertegenwoordigers van de SNR er waren vroor het twintig graden. Zoiets is in een niet geïsoleerd huis onmenselijk. Nu hadden ze weer een kacheltje en was het er vergeleken met voorgaande jaren 'behaaglijk', ondanks de kou buiten. Voor Jozsef en voor zijn tante Anna, die een aantal jaren geleden bij hem is ingetrokken nadat ze dakloos was geworden had de SNR een camping- wasmachine mee genomen waar ze erg blij mee waren. Ook financieel kregen ze wat armslag.

Afgelopen zaterdag is een dubbele vrachtwagencombinatie vertrokken met allerhande goederen voor zowel de kringloopwinkel Maxima in Roemenië, als om gratis weg te geven aan de allerarmsten. 10 man hebben deze dubbele combinatie met zo'n 25 ton aan goederen ofwel zo'n 100m3 in 4 uur geladen. Komende dinsdag of woensdag hoopt men dat de spullen arriveren in Roemenië bij de opslag in Sighisoara.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Prius 1.8 Hybrid business Solar roof
€ 11.445,-

Te koop Fiat 500 bouwjaar 2014
€ 8.500,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Zandburen - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...