Exposities en musea
Uitgegeven op 13-02-2018 om 16:08  |  link  |  bewaar  |  printzaterdag en zondag

Expositie 'Beleving'

HIPPOLYTUSHOEF - Zoals nu al jaren gebruikelijk wordt in de veertigdagentijd; de periode voor Pasen, een speciale expositie ingericht in de Hippolytuskerk aan het Kerkplein. Een expositie die de achterliggende gedachte van die periode ondersteunt. Stilte zoeken en nagaan wat de drijfveren in ons leven zijn. Dit jaar exposeert Willem van den Heuvel.

In 1970 geboren in Rhoon (recht onder Rotterdam) en opgegroeid in en rond Werkendam, woont Willem van den Heuvel momenteel in Hardinxveld-Giessendam (enkele kilometers west van Gorinchem). In het dagelijkse leven is hij bouwkundig adviseur en architect. Een aantal jaren geleden besloot hij zijn al op de middelbare school gebleken grote teken- en schildervaardigheid meer op het artistieke vlak te ontwikkelen.
Naast tekenen en schilderen heeft hij zich ook op glaskunst gericht. Zo heeft hij onder meer een raam voor de protestantse kerk van zijn woonplaats ontworpen.
Hij schildert voornamelijk met acryl. Dikwijls met toevoeging van korrelig materiaal waardoor een reliëfstructuur ontstaat. Kleurrijk en expressief. Onderwerpen komen vaak uit het dagelijks leven en het nieuws. Vanuit 'beleving' verdiept hij zich in het onderwerp en daaruit groeit dan een beeld. Soms met een haast Jeroen Bosch karakter.
Bij nauwkeurig kijken is er veel in zijn werk te ontdekken. De eigen toelichtingen bevatten regelmatig Bijbelse aanhalingen.

De expositie wordt op 24 februari om 16:00 uur geopend en loopt tot en met 2 april; tweede paasdag.
Open op zaterdagen en zondagen van 13:30 uur tot 17:00 uur. Uitgezonderd zondagen waarop door de SKAH een concert is georganiseerd (25 februari en 25 maart).
John Numeijer verlevendigt de opening met pianospel.dagelijks

Kunst en Kippensoep

VAN EWIJCKSLUIS - Diantha Scheermeijer exposeert komende maand schilderijen in Pension Van Ewijcksluis, Van Ewijckspad 1.

Even voorstellen
Hallo, ik ben Diantha Scheermeijer, 54 jaar en getrouwd met Gert. Samen hebben we 5 kinderen en 7 kleinkinderen.
Vroeger kreeg ik van mijn kinderen regelmatig doeken, verf en kwasten voor mijn verjaardag. Ik heb altijd al iets gehad met schilderen, omdat het me geweldig lijkt om je gevoel op doek te kunnen vastleggen. Dat lukte me niet altijd en heb ook jaren niet meer geschilderd. In die tijd merkte ik wel dat schilderen rustgevend is.

Ik heb geen opleiding of cursus gevolgd. Wel heb ik op YouTube veel naar andere schilders gekeken. Proberen en nog meer proberen tot ik er tevreden over was. Ik heb daar veel van geleerd.
Na een heftige emotionele gebeurtenis wist ik zeker dat schilderen mijn uitlaatklep was, om mijn overvolle en drukke hoofd iets leger te kunnen maken en mijn emoties op het doek over te brengen.Volgens Gert zijn mijn schilderijen een soort dagboek waar ik mijn emoties en gevoel in kwijt kan. Hij vindt dat mijn schilderijen eigentijds, dromerig, netjes en perfectionistisch zijn.

De een noemt me een hobbyschilder, de ander een amateur kunstenaar. Daar laat ik iedereen vrij in. Ik vind het heerlijk om te schilderen. Om iets op doek te zetten wat ik mooi vind en wat anderen ook mooi vinden.
Tot nu toe zijn mijn doeken binnen de familie gebleven. Het is voor mij de eerste keer dat anderen de mogelijkheid krijgen om mijn doeken te bekijken.

De expositie is tot 10 maart dagelijks geopend. De toegang is vrij.dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00 uur en elke eerste zondag van de maand (indien een feestdag dan de volgende zondag). Verder op afspraak.dagelijks


Dynamisch Landschap

SCHOORL - Ecoloog en (amateur)fotograaf Gerard Oostermeijer exposeert in Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer.

Al sinds zijn 12e jaar struint Gerard met een camera in de aanslag door de duinen, waarbij hij geleidelijk een voorkeur heeft ontwikkeld voor landschapsfotografie. Voor zijn werk als docent en onderzoeker aan de UvA reisde Gerard al naar allerlei uithoeken van de wereld, maar zijn hart ligt toch bij het gebied waar hij het grootste deel van zijn kennis van de natuur en de fotografie opdeed: de duinen.De expositie 'Dynamisch Landschap' omvat 27 foto's van het strand en het duingebied tussen Bergen en Schoorl. Ze laten de verschillende stadia van dynamiek zien die weer helemaal terug is in de duinen en op het strand, na decennia van totale vastlegging. Nieuwe inzichten in natuurbeheer hebben geleid tot maatregelen om de natuurlijke dynamiek weer terug te brengen in de Nederlands duingebieden, en met succes.
De foto's zijn allemaal gemaakt met Olympus OM-D systeemcamera's en door de fotograaf eigenhandig afgedrukt (voor technische informatie zie de informatiebordjes bij de foto's).
Meer foto's van Gerard Oostermeijer kunt u bekijken op www.oostermeijerphotography.nl.
De expositie is t/m 22 mei te zien in Butiencentrum Schoorlse Duinen.
Buitencentrum Schoorlse Duinen ligt aan de Oorsprongweg 1, net buiten het centrum van Schoorl. De toegang is gratis. Dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. Betaald parkeren van 10:00-19:00 uur.dagelijks, behalve op maandagMEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachine Museum, Oosterdijk 4, is gehuisvest in het voormalige gemaal de Vier Noorder Koggen uit 1869.

Een belangrijk onderdeel van het museum is de oorspronkelijke installatie. De indrukwekkende centrifugaal pomp en zijn aandrijving geven een fantastisch beeld waartoe men ruim 100 jaar geleden al in staat was. De stoommachine die de aanleiding was van de grote Industriële Revolutie is heden te dage vervangen door andere meer efficiënte krachtbronnen. In het museum restaureren en bewaren wij een scala aan machines uit dit stoomverleden. Zonder hun indruk- wekkende kracht en prestaties waren wij niet gekomen waar we nu staan. In en om het museum kunt u vele machines bewonderen en op gezette tijden kunt u zelf aanschouwen hoe de machines werken.Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
Tijdens de schoolvakanties is het museum dagelijks geopend en onder stoom.
De toegang is € 7,50 voor volwassenen en € 5,00 voor jongeren van 4 - 18 jaar.
Museumkaarthouders en Stoommachinemuseumvrienden hebben gratis toegang.dagelijks, behalve maandag


Winnaars Jeanne Oosting Prijzen

BERGEN - Museum Kranenburgh presenteert de winnaars van de Jeanne Oosting Prijzen 2017, Charlotte Schleiffert (schilderkunst) en Arjan van Helmond (aquarel). Met een selectie uit hun oeuvre laten beide kunstenaars zien op welke wijze hun werk zich onderscheidt in zeggingskracht, techniek en schoonheid. De Jeanne Oosting Stichting reikt jaarlijks twee oeuvreprijzen uit: een voor schilderkunst en een voor aquarelkunst. De jury bestaat uit collega-kunstenaars.

Jeanne Oosting Prijzen
Beeldend kunstenaar Jeanne Bieruma Oosting (1898 - 1994) riep in 1970 de Jeanne Oosting Prijzen - prijzen van en voor kunstenaars - in het leven vanuit haar sterke betrokkenheid bij de beeldende kunst. Jaarlijks kent de Jeanne Oosting Stichting twee prijzen toe aan kunstenaars die uitblinken op het gebied van de figuratieve kunst. De jury van 2017, bestaande uit de kunstenaars Micha Patiniott, Aline Thomassen en Rezi van Lankveld, kozen Charlotte Schleiffert en Arjan van Helmond als winnaars.

Charlotte Schleiffert
In de expressieve schilderijen van Charlotte Schleiffert (1967) is een hoofdrol weggelegd voor de vrouw. In felle kleuren zet ze uitgesproken, energieke en lichamelijke vrouwfiguren neer, maar zonder sensuele lading. Het zijn veelal sterke vrouwen die zich - net als Schleiffert - politiek uitspreken. Ongelijkheid - tussen man en vrouw, arm en rijk - is een terugkerend onderwerp in het werk. Naast de krachtige boodschap, roemt de jury het experiment en de vrijheid van zowel de figuren als Schleifferts werkwijze: 'De vrijheid die haar figuren zich toe-eigenen, gaat gelijk op met de vrijheid die Schleiffert etaleert in haar schildertechniek.' In Kranenburgh toont Schleiffert recente werken.

Foto rechts: Charlotte Schleiffert, gemengde techniek op papier, Award, 2017

Arjan van Helmond
De kamer waarin we leven, de trap die we dagelijks beklimmen, een drumstel, ballonnen, vazen. In het werk van Arjan van Helmond (1971) staat het alledaagse centraal. Van Helmond creëert met deze dagelijkse taferelen geen narratief, maar juist een nieuw soort realisme waarin herkenning en vervreemding hand in hand gaan. De jury is diep onder de indruk van de manier waarop hij 'het alledaagse weet te verheffen tot momenten van verstilling, meditatie en schoonheid.' Een selectie recente gouaches op doek en papier zal in Kranenburgh in relatie tot enkele vroege werken worden getoond.

Foto links: Arjan van Helmond, Neutral zone #3 (Luceberts ladder), 2017

Het werk van de beide laureaten is t/m 21 mei te zien in Museum Kranenburgh. Hoflaan 26, 1861 CR Bergen.
Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 11:00 - 17:00 uur.elke eerste zondag van de maand

RundveemuseumAARTSWOUD - Het Rundveemuseum in Aartswoud heeft behalve negen oude koeienrassen schapen, geiten, kippen, ganzen, eenden en konijnen. Deze dieren zijn ook niet gangbaar, en daarom wordt ook met deze dieren gefokt om de soort in stand te houden.

Het in stand houden van zeldzame rassen is voor het museum het meest belangrijk, maar er is meer te zien en te beleven. In het museumgebouw komen verder de historie van het dorp Aartswoud, de melkveehouderij en de stolpboerderij aan bod. Bijzonder is ook dat de dieren en het erf worden verzorgd door de tien cliënten die in de voorgelegen stolpboerderij wonen. De monumentale boerderij is prachtig gerestaureerd, en is in handen van de Prinsenstichting. Aat Grootes, de naamgever van het Rundveemuseum, was de laatste bewoner van de boerderij, die op een centrale plek in het dorp ligt. Dicht bij de kerk en het café is het museum een mooi onderdeel van het dorp Aartswoud.

Het adres is Schoolstraat 43 in Aartswoud. Het museum is geopend van 13:00-16:30 uur op de 1e zondag van de maand. De entree bedraagt €, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen € 1,50. Dit is inclusief een kopje koffie of een glaasje fris.donderdag t/m zondag

Crossing Colors

DEN HELDER - Tijdens Crossing Colors in Kunsthal 45, Koningstraat 43-45, laat Marianne Roodenburg als gastcurator een keuze zien van 10 kunstenaars die zich op indringende wijze in hun werk verhouden tot kleur.

De kunstenaars gebruiken kleur als beeldend middel om de zintuigen te prikkelen en om de toeschouwer te laten schouwen: kijken zonder te bevatten. Het gaat om de visuele ervaring en de impact van kleuren op de zintuigen die in een aantal werken op de spits worden gedreven.


Ad de Jong - Watch

De toeschouwer wordt meegenomen in het waarnemen en ontdekken van prachtige residuen van kleuren uit planten, haarscherpe kleurvlakken op doek, wonderlijke poëtische hangende beelden en grensverleggende kleurcomposities.

Deelnemende kunstenaars:
Robine Clignett: grote aquarelachtige kleurvormen op papier, Arja Hop/ Peter Svenson: analoge foto's van kleuren uit planten, Ad de Jong: ongrijpbare en toch tastbare hangende beelden, Suzan Drummen: zinnenstrelende installatie van reflecterende materialen, Ditty Ketting: schilderijen met strakke doch dansende kleuren, Stan Klamer: met gekleurd draad omwikkelde objecten, Jan Theun van Rees: film met gekleurd licht, Gé-Karel van der Sterren: schilderijen met grensverleggende kleurcomposities, Esther Jiskoot: zinnelijke, kwetsbare beelden, Marianne Roodenburg: doeken met kleuren als ruimtelijke illusie.

De expositie is van 11 maart t/m 27 mei geopend van donderdag tot en met zondag, 13:00 tot 17:00 uur en op afspraak.online


MuseumTV is een video on demand platform dat een overzicht biedt van tentoonstellingen, musea en erfgoed in heel Nederland. MuseumTV is opgericht om kunst en erfgoed voor een breder publiek toegankelijk te maken en het publieksbereik voor Nederlandse musea te vergroten. Sinds de live-gang vorige zomer brengt het platform intussen ruim 70 musea in beeld met mini-documentaires van hoge kwaliteit, gemaakt door professionele documentaire- en filmmakers.
In onze regio zijn virtuele rondleidingen te zien in het Westfries Museum in Hoorn, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, het Stedelijk Museum Alkmaar en het Marine Museum in Den Helder.
Alle films en meer informatie over MuseumTV op www.museumtv.nl.zaterdag en zondag

Foto's en bronzen beelden

OOSTERLAND - 'Zin in Oosterland' is het pas gepresenteerde nieuwe motto waaronder alle activiteiten plaatsvinden in de Michaëlskerk, Kerkweg 22. De eerste expositie van de stichting Culturele Kring Wieringen in deze nieuwe stijl, is samengesteld met 2 exposanten die beide woonachtig zijn op Wieringen.

Kenneth Stamp (Glasgow, (Schotland) 1957) - wonende te Hippolytushoef - fotografie
Kenneth ontdekte in het begin van de jaren tachtig, na zijn studie fotografie in Londen, de aantrekkingskracht van Nederland. Tien jaar geleden vestigde Kenneth zijn fotostudio in het oude postkantoor van Hippolytushoef, op het voormalige eiland Wieringen. Er volgden vele exposities in binnen- en buitenland, maar nog nooit op Wieringen. Tot nu!
Tijdens deze expositie presenteert Kenneth een ruime greep uit zijn werk van het afgelopen jaar; waaronder een reeks portretten die hij maakte van de bekende Nederlandse fotograaf Paul Blanca, portretten van zijn muze en sfeervolle beelden van zijn favoriete landschappen in de gemeente Hollands Kroon, Wieringen in het bijzonder."Voor een goede fotograaf maakt het onderwerp niet uit. Hij is in staat om alles goed in beeld te brengen." Die les, van één van zijn docenten tijdens zijn studie in Londen, heeft Kenneth ter harte genomen. Dit maakt hem vandaag de dag een vreemde eend in de bijt onder zijn collega's, omdat Kenneth een allround fotograaf is en hij het fotograferen in de studio geregeld afwisselt met reportages en natuurfotografie. Hij beschikt over een prachtige studio in het hart van Hippolytushoef, maar wisselt dit werk het liefst af met het verkennen en vastleggen van de natuur in zowel Nederland als Schotland.

Zo startte hij in 2014 een reportage voor het langlopende project 'De Stelling van Amsterdam', in opdracht van de Provincie Noord-Holland. Daarvan verschijnt in het voorjaar van 2018 het tweede deel van het boek 'Leven op de Stelling', van Agnes de Boer, waarvoor Kenneth de fotografie verzorgde. Ook exposeert hij dan de foto's die hij in 2017 maakte op het Hembrugterrein.

Veel aandacht en publiciteit trok de expositie van zijn portrettenreeks 'Bewoners en Bewerkers van Buitenplaatsen', waaronder een tentoonstelling van de foto's op de Uitmarkt 2017 in het paviljoen van de Provincie Noord-Holland. Trots is hij ook op de portrettenreeks die hij maakte van zijn leermeester en collega-fotograaf Paul Blanca. Het resultaat van de unieke samenwerking tussen Kenneth en Paul zal voor het eerst te zien zijn tijdens de expositie in Oosterland naast foto's van Kenneth’s favoriete model en muze en een reeks sfeerbeelden van zijn geliefde Wieringen.

Rini Klaver, wonende te Hippolytushoef - bronzen beelden
Zij exposeert in de crypte van de kerk haar prachtige beelden, voornamelijk bronzen. Rini is al meer dan 30 jaar op zoek naar de oervorm. Zij volgt deze zoektocht met vormen en dromen, zij speelt met lijnen die soms een einde kennen maar die soms doorlopen. Zij maakt figuratieve beelden maar ook abstracte werken die ruimte scheppen voor fantasie. Haar zoektocht richt zich daarbij vooral op een samenhang in verdeeldheid.De expositie is te bezichtigen van 10 februari t/m 18 maart op zaterdag- en zondagmiddag van 13:30 tot 16:30 uur.

Meer informatie vindt u op www.zininoosterland.nl.dagelijks

Meerpenen en meer mozaïek

WIERINGERWERF - Onder deze titel exposeert het Mozaïekgilde in de maand februari in de Cultuurschuur, Loggersplein 1.

Het Mozaïekgilde is een landelijk kunstcollectief van professionele kunstenaars. Zij toont mozaïek als autonome kunstuiting; mozaïek wordt vaak als toegepaste kunst gezien. Een achttal leden van dit landelijk kunstcollectief presenteren met deze expositie de verschillende gezichten die mozaïek als autonome kunst kan hebben. Alle materialen, technieken en stijlen zijn te zien.
Deelnemende kunstenaars zijn Jeanine Gerlofsma, Monique Bonz, Marielle Beats, Elsbeth Fokker, Sé van Weert, Henny Borrra , Ted Moelker en Nanne Wilders. Meer informatie over deze kunstenaars is te vinden op www.mozaiekgilde.nl.

De expositie is dagelijks te zien van 7:30 tot 20:30 uur, in het weekend van 10:00 tot 16:00 uur.zaterdag

Gelders huisje

ANNA PAULOWNA - In 1847 kwam er een aantal arme gezinnen uit Gelderland naar Anna Paulowna om te gaan pionieren in de pas aangelegde polder. Zij werden gehuisvest in kleine, eenvoudige huisjes. Er is één huisje behouden gebleven.Het Gelders huisje is steen voor steen afgebroken en weer opgebouwd op het terrein van dierenpark Hoenderdaell te Anna Paulowna. Via het wandelpad aan de rand van het park is het huisje te bereiken.Iedere zondag van 14:00 uur tot 17:00 uur is een vrijwilligster aanwezig die graag alles over het huisje en de geschiedenis ervan wil vertellen. Een gratis bezoekje aan het leuke huisje is zeker de moeite waard...dinsdag en donderdag

The Beatles

SCHAGERBRUG - Als je fan bent van een popster of een rockband dan verzamel je niet alleen alle muziek, maar ook allerlei andere zaken die te maken hebben met je idool. Een band waar iedere Nederlander, van jong tot oud wel van heeft gehoord, zijn de Beatles. Paul en Jantina van Winsum uit Schagerbrug zijn verzot op The Fabulous Four en verzamelden allerlei relikwieën. Die zijn nog steeds te zien in het Zijper Museum, Schagerweg 97D in Schagerbrug.

Een tijdelijke expositie in het voormalige gemeentehuis van Schagerbrug (daarvóór bejaardenhuis), waar het Zijper Museum een gedeelte (waar voorheen Openbare Werken in was gehuisvest) van huurt, laat allerlei voorwerpen zien die op de een of andere manier naar The Beatles verwijzen. Van postzegels tot gordijnen, van jurk tot wandkleed, alles wordt door het duo verzameld.


George, Paul, John en Jimmy in Hilversum (1964) - foto Noord-Hollands Archief)

Blokker
De vier mannen uit Liverpool kwamen in 1964 naar Nederland om op te treden op 7 juni in het Westfriese Blokker (bij Hoorn). Al op Schiphol stond er een uitzinnige menigte te wachten en heette de helden een luidruchtig welkom. Tijdens een rondvaart door de Amsterdamse grachten sprongen fans in het water en hoopten op die manier de aandacht te trekken van John, Paul, George en Jimmy Nicholls (Ringo lag in het ziekenhuis). Maar onze muzikanten waren toen al door de wol geverfd en hadden deze taferelen al eerder gezien. De zoon van de Blokkerse burgemeester, Ben Essing, had van zijn vader toestemming gekregen voor deze spraakmakende gebeurtenis. Het werd een legendarische happening die in de geheugens van alle aanwezigen gegrift staat. Ter ere van deze wereldberoemde muzikanten is een monument in Blokker neergezet. Die plek is een soort bedevaartplaats geworden, waar iedere fan één keer in zijn leven geweest moet zijn.

Het is voor veel muziekliefhebbers een must de Beatles-objecten te komen bekijken. Op de verdieping worden filmfragmenten over The Beatles vertoond. Het museum in Schagerbrug is op dinsdag- en donderdagmiddag van 13:00 tot 16:30 uur gratis toegankelijk. De Beatles-collectie is nog tot en met 2 april te zien. Tevens is er een expositie over de vermaarde fotografen Willem en Lubert Niestadt. Portretten, actiefoto's en fotoalbums geven een kijkje in het zwart-witte verleden. In een vitrine is een verzameling fototoestellen van Niestadt opgesteld. Al met al de moeite waard om even een kijkje te nemen in Schagerbrug...
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi S-line 5drs
€ 4.445,-

Toyota Prius 1.8 Hybrid business Solar roof
€ 11.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Kunststukje, De Hoelem - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...