PvdA stelt vragen over lichtvervuiling
Uitgegeven op 05-12-2017 om 16:53  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - Naar aanleiding van vragen op de algemene ledenvergadering heeft Sylvia Buczynski namens de PvdA fractie schriftelijke vragen gesteld aan het college over lichtvervulling door kassen.

Geachte leden van het college,

Als voorwaarde voor de vestiging van grootschalige kassenbouw heeft de gemeente Hollands Kroon gesteld dat de kassen zodanig verduisterd moeten kunnen worden dat er geen lichtvervuiling plaatsvindt.
Toen na een storm flinke glasschade ontstaan was bij een deel van de kassen, werd het glas wel hersteld maar niet de schermen die lichtoverlast tegen moeten gaan. De PvdA heeft het college meerdere malen verzocht actie te ondernemen en handhavend op te treden.
Bij de vestiging van grootschalige bedrijven als Microsoft hebben wij onze zorg uitgesproken over de hoeveelheid en sterkte van de (voor de beveiliging) noodzakelijke verlichting rond deze gebouwen.
In de afgelopen weken hebben we wederom klachten ontvangen over lichtoverlast. Niet alleen van inwoners uit onze eigen gemeente (Winkel, Niedorp), maar ook uit buurgemeente Medemblik. (Bij vochtige weersomstandigheden is de lichtgloed tot aan Schagen te zien!)

1. Wat is de bron/oorzaak van de huidige lichtvervuiling?
2. Welke voorwaarden/afspraken met de ondernemers zijn gemaakt/vastgelegd?
3. Heeft de gemeente voldoende controle over het naleven van afspraken m.b.t. lichtvervuiling?
4. Op welke onderdelen is de gemeente verantwoordelijk voor handhaving?
5. Welke rol speelt de RUD?
6. Welke maatregelen kan de gemeente treffen?

Toelichting
De PvdA vindt dat het draagvlak voor grootschalige kassencomplexen onderuit gehaald wordt wanneer afspraken over verduistering niet worden nageleefd. Rust en ruimte worden tot de kwaliteiten van onze gemeente gerekend, daarbij hoort duisternis en geen grootschalige industriële verlichting waarvan inwoners (maar ook de fauna) hinder ondervinden.

Met vriendelijke groet,
Sylvia Buczynski, namens fractie PvdA
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Te koop Fiat 500 bouwjaar 2014
€ 8.500,-

Te koop VW Up bouwjaar 2016
€ ,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Terro(tje) - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...