Op stap in Hollands Kroon
Uitgegeven op 12-11-2017 om 20:54  |  link  |  bewaar  |  print

Alle activiteiten in Hollands Kroon zijn gebundeld op deze pagina.
De activiteiten staan in chronologische volgorde.
Dag en datum staan er boven.
Activiteiten kunt u mailen aan Bert Loos.

Klik hier voor een overzicht van exposities en musea.zaterdag 18 novemberWINKEL - Vanavond is er weer een ouderwets gezellige Popquiz bij Café Beentjes. Vorm een groepje van vier personen en doe mee.

Voor de kosten hoef je het niet te laten, want voor slechts € 2,50 p.p. mag je al deelnemen en kun je leuke prijzen winnen.
Wel graag even aanmelden via 06-20851617 of aan de bar.
De quiz gaat om 20:00 uur van start.

Bron: PeWi's Nieuwspagina.zaterdag 18 november

Kienen

LUTJEWINKEL - Dorpsvereniging De Lutters organiseert een Kienavond in De Huyskamer. De aanvang is 20:00 uur.

Kaartjes kosten &auro; 1,00 per stuk en er worden acht rondjes gehouden. Wie wint deze keer de hoofdprijs? Daarnaast zijn er ook weer vele andere leuke prijzen te winnen.

Bron: PeWi's Nieuwspagina.zaterdag 18 november

Keezen

NIEUWE NIEDORP - Er is keezen in dorpshuis de Prins Maurits, Dorpsstraat 79. Aanvang 20:00 uur.

Je kunt je met een partner opgeven bij onderstaande personen.
Geef dan even door: Wie je partner is en je mobiele nummer (als je dat nog niet hebt gedaan).
Voor de keez borden wordt gezorgd!

De entree is € 3,00. Dit wordt besteed aan hapjes en leuke prijsjes voor de beste keezers. Het spelplezier staat bovenaan.

Via de mail opgeven: keezdrive@gmail.com.
Via de telefoon: Nel Kort 06 2043 2888; Petra Benit 06 2311 9259.

Bron: PeWi's Nieuwspagina.zaterdag 18 november

Trio Trabant

OUDESLUIS - Trio Trabant speelt in het Cultuurkerkje in Oudesluis. Het Trio speelt vlammende, melancholische en virtuoze muziek uit het uitgestrekte gebied dat de muzikanten zelf voor het gemak Zuidwest-Zigeunië noemen. Zo ongeveer het gebied waarin de Trabant vroeger rondreed en nog steeds rondrijdt. De wortels van het trio voeren terug naar muziek uit Hongarije, Transsylvanië en Roemenië en zigeunermuziek komen samen in één optreden.Hartstochtelijke melodieën, strakke ritmes en prachtige klanken vormen het hart van dit optreden. Beurtelings klinken viool, zang, klarinet, taragot of accordeon, begeleid door contrabas, kanna of gitaar in een aantrekkelijke afwisseling van stijlen en bezettingen
De leden van het trio leerden de volksmuziek van de muzikanten in Transsylvanië en Hongarije. Trio Trabant bestaat uit Hilde Kertész (viool, zang, kanna), Winfried Veenker (kontra, zang, accordeon, gitaar) en Frank de Jong (contrabas, tárogató, klarinet).Bijzonder in dit trio is de kontra, een altviool met een platte kam en drie snaren, die tegelijk worden aangestreken. Ritme en harmonie ineen! Zigeuners gebruiken de kanna, een metalen melk- of waterkan, als ritme-instrument. De tárogató is een houten rietinstrument uit de Roemeense en Hongaarse muziek, die de klank van de traditionele klarinet en de rauwe sopraansaxofoon in zich verenigt.

Het concert begint om 20:30 uur. Kaarten kosten € 12,50, inclusief koffie/thee bij entree.
Reserveren via cultuurkerkje.nl.zaterdag 18 november

Urban feest

WINKEL - Hou jij van urban muziek? Dan is dit het urban feest waar je bij moet zijn. Het is van 21:00 - 03:00 uur in WJN Walhalla, Hartweg 37LINE UP:
- Autique
- Michael Fortera
- KDMN
- Assix

Zorg dat je er op tijd bij bent, want na 23:00 is het € 5,00 entree (voor 23:00 uur gratis).zaterdag 18 november
zaterdag 18 en zondag 19 november

Klaverjasweekend

HIPPOLYTUSHOEF - De Dörper Activiteiten Sociëteit (D.A.S.) organiseert het negende Koppel-klaverjasweekend. Het tweedaagse toernooi wordt gespeeld in het dorpshuis aan de Kerkhofsteeg.

Klaverjassen is het meest beoefende kaartspel in Nederland. Liefhebbers kunnen de strijd aanbinden om het open kampioenschap van Wieringen. Er wordt met vaste maat gespeeld. Zowel op zaterdag, als op zondag worden twee maal drie partijen gespeeld. De wedstrijden beginnen beide dagen om 9:30 uur; de zaal gaat een uur eerder open. Na de eerste drie partijen is er een lunchpauze. Het beste koppel krijgt aan het eind van het toernooi op zondagavond een wisselbeker uitgereikt. Die wordt verdedigd door Ruud Adams en John de Bruin. Voor de eerste drie koppels zijn er bovendien goed gevulde boodschappentassen te winnen. Alle gespeelde partijen tellen mee voor de eindrangschikking. Daarnaast kunnen nog leuke andere prijzen worden gewonnen met het klaverjassen of in de verloting op zondag.

Het klaverjasweekend is vooral een gezelligheidstoernooi. Het is niet de bedoeling om met het bekende mes op tafel te spelen. Deelnemers worden verzocht zich dan ook alleen met sportieve bedoelingen te wapenen. Het inschrijfgeld bedraagt € 25,00 per persoon, inclusief lunch op beide dagen. Donateurs van de D.A.S. betalen € 2,50 minder.
Koppels kunnen zich aanmelden bij Peter Theunissen, tel. 06-12130691 of per e-mail bij petertheunissen02@hotmal.com.
Supporters en andere belangstellenden zijn van harte welkom in dorpshuis Hippolytushoef, Kerkhofsteeg 4.zondag 19 november

Buitendag Schoorlse Duinen

Voor iedereen die altijd al boswachter wil(de) worden

SCHOORL - Elke derde zondag van de maand is het buitenpret bij Buitencentrum Schoorlse Duinen op de Buitendag. Iedere maand nieuwe activiteiten die passen bij het seizoen. Zo beleef je met het hele gezin de Schoorlse Duinen en heb je een heerlijke dag buiten.

Alle kinderen kunnen vandaag de opleiding volgen om hulpboswachter te worden. Met de Schoorlse Duinengidsen kijk je naar sporen van dieren, zodat je weet wie er in de duinen leven. Ontdek hoe de boswachter de leeftijd van een boom kent en hoe hij het grondwater meet. Knutsel je eigen dier van je fantasie met hamer en spijkers en sluit de dag af met een heerlijk broodje dat je zelf mag bakken boven het vuur. Als afsluiting mag je op de foto in de auto van de boswachter met zijn jas en pet en ontvang je jouw hulpboswachtersdiploma.

Voor deze dag is er een speciale strippenkaart ontwikkeld. Alle activiteiten te samen voor € 5,00 per persoon. De buitendag is van 11:00 tot 16:00 uur en kent een vrije inloop. Meer informatie op www.staatsbosbeheer.nl.

Het Buitencentrum ligt aan de Oorsprongweg 1, net buiten het centrum van Schoorl. De toegang is gratis.
Dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. Betaald parkeren van 10:00-19:00 uur.zondag 19 november

Bonkte Hongden Wandeling

WESTERLAND - Lunchroom De BonkteHongd op 't Skrale End organiseert de eerste Bonkte Hongden Wandeling. Iedereen kan mee doen, met of zonder hond. (5,5 km). Er geldt voor de hele route een opruimplicht en aanlijnplicht.

De start is vanaf 12:00 uur en deelname kost € 2,50.
Per inschrijving (individueel, per familie of groep) krijgt u één vaantje en een poepzakje.
Aanmelden kan via Facebook, Doggydatingapp, tel 0227 593413 of via de mail: de.bonkte.hongd@outlook.com.

Dierenwinkel 't Warme Nest Hippolytushoef is aanwezig met wat leuke spulletjes voor de hond.
Maak bij de Lunchroom een leuke foto van uw hond en plaats deze op Facebook. De leukste foto van de dag komt aan de muur te hangen in de lunchroom.zondag 19 november

Intocht Sinterklaas

ZIJDEWIND / 't VELD - Sinterklaas komt met zijn pieten weer aan per boot. Hij wordt verwacht om 12:00 uur op het plein van J.W. Droog in Zijdewind, waarna hij op zijn paard verder zal gaan naar het dorpshuis in 't Veld.Voor de allerkleinsten is er een paardentram. In het dorpshuis zal het kinderfeest worden voortgezet. De sint heeft de kinderen uitgenodigd om een tekening of kleurplaat in te leveren (ook te downloaden via de site www.evenementenzijdewind.nl) en heeft daar leuke prijzen voor ter beschikking gesteld.
Ook kan er worden opgetreden voor Sint en zijn pieten. Stuur dan een mail met je naam, leeftijd en wat je wilt doen naar zijdewind@ziggo.nl.
Na afloop is er gezellig nagenieten voor klein en groot. De gymzaal blijft open voor de kinderen om te spelen en een springkussen is aanwezig.zondag 19 november

Workshop 'Menu Make-Over'

Maak je menu gezonder

HIPPOLYTUSHOEF - Hoe verbeter je je leefstijl met kleine veranderingen? Die aanpak staat centraal in de campagne 'Dag oud, hallo nieuw', die gewichtsconsulent Hanke Prijs (foto Mike Muller) samen met de overkoepelende beroepsvereniging voert. Ze wil mensen laten zien dat je met kleine aanpassingen in je dagelijks leven een nieuwe en gezondere leefstijl kunnen creëren. Komende zondag verzorgt ze een workshop Menu Make-Over.

Gewichtsconsulent Hanke Prijs: "Het wordt geen uurtje theorie. Niet achterover leunen en alleen maar luisteren, maar actief aan de bak. Dat is de beste manier om dingen te leren. En bovendien ook leuker dan passief zitten. We werken samen - op papier - aan een verbeterd menu. Dat kan een standaard menu voor de doordeweeks zijn, maar ook een wat uitgebreider kerstmenu. Net waar de meeste animo voor is. Met wat achtergrondinformatie kunnen de deelnemers zelf bedenken hoe een gerecht beter kan. Daar begeleid ik de cursisten in."

Tevreden of juist anders
"Ik zie in mijn praktijk dat veel mensen aan het einde van het jaar nadenken over waar ze tevreden over zijn, of wat ze in het nieuwe jaar juist anders willen doen. Afvallen hoort daar ook vaak bij. Ik wil mensen laten zien dat ze met kleine aanpassingen in hun dagelijks leven al veel kunnen bereiken. Ik adviseer ze bij het maken van gezonde keuzes en het volhouden van deze nieuwe gewoontes in hun dagelijks leven."

De workshop is bij Mieke's eten en drinken aan de Rijksstraatweg 15. De interactieve workshop duurt van 12:00 tot 13:00 uur.
De deelnemers krijgen na afloop een goodiebag mee naar huis. Verder in de mailbox de bereidingswijze en ingrediëntenlijst van een heerlijk kerstmenu en de kans om een rijk gevulde tas te winnen die een waarde van 79 euro heeft.
Aanmelden is verplicht omdat er een maximum aantal deelnemers is. Dat kan via info@hankeprijs.nl.
Kijk voor informatie op www.hankeprijs.nl,

De workshop wordt ook op zaterdag 25 november bij sportcentrum Hippogym aan de Belterlaan 22 gegevenzondag 19 november
zondag 19 november

Sinterklaasintocht

NIEUWE NIEDORP - Dit jaar komt Sinterklaas ook weer een kijkje nemen in Niedorp. Net als andere jaren meren Sinterklaas en zijn pieten aan in de Rijd. Na een optocht over de Dorpsstraat wordt iedereen verwelkomd in de grote zaal van de Prins Maurits.

Alle kinderen die een mooie tekening of andere kunstwerkjes voor de Sint willen maken, mogen deze bij het openen van de zaal bij de tekenpietjes inleveren. Ook kunnen de tekeningen zelf aan Sinterklaas gegeven worden, dan moet die nog even bewaard blijven totdat daar naar gevraagd wordt.

Sinterklaas wordt verwelkomt om 13:15 uur met gezellige muziek bij de Rijd. Als Sinterklaas en zijn pieten de eerste handjes hebben geschud en gevuld, start de optocht naar de Prins Maurits. Het dorpshuis blijft dicht totdat Sinterklaas aangekomen is. Bij slecht weer zullen de deuren van het voorcafé eerder open gaan. Nadat Sinterklaas uitgezwaaid is, feesten we nog even gezellig door.zondag 19 november

Open dag Duikvereniging Zeus Faber

WIERINGERWERF - Inmiddels is het een jaarlijks terugkerend evenement bij Duikvereniging Zeus Faber. De open dag! Ook dit jaar vanaf 14:00 uur in zwembad De Terp. Iedereen die wil proeven van de duiksport en de gezellige vereniging kan langs komen.

Probeer het gewoon een keer, duiken. Voor velen is het iets magisch, voel hoe je kunt ademen onder water. Hoe het is om te zweven onder water. En wat het mooie is: praktisch iedereen kan het!In zwembad de Terp in Wieringerwerf start de open dag in het sfeervolle clubhuis. Na een korte uitleg wordt gestart met de proefduiken. Dit onder begeleiding van ervaren duikers, met eigen materialen van de club. Na afloop van de proefduik staat er nog een hapje en drankje klaar.
Heeft u al zin gekregen in een kijkje bij de duikvereniging? Ze zijn er klaar voor! Geef u snel op, want plaatsen zijn beperkt. Dit kan via de mail: dvzeusfaber@hotmail.com.
Meer informatie is ook te vinden op www.dvzeusfaber.nl.zondag 19 novemberHIPPOLYTUSHOEF - Wie zin heeft kan wekelijks vrijblijvend biljarten bij Biljartclub Hippo in het duivengebouw van de Wieringer Expresse aan de Bijlstraat 25a.

Iedereen mag komen spelen. De tijden zijn van 14:00 tot 17:00 uur.zondag 19 november

Musical Matinee Apollo en Thalia

DEN OEVER - Een harmonieorkest en een musical club; Apollo en Thalia. Beide verenigingen huizen in het Vikingschip en zo ontstond bij Apollo het idee om iets samen te doen. Thalia was er gelijk voor in. Het plan ontstond om de solisten van Thalia de beroemde musical nummers te laten uitvoeren met Apollo als begeleidend orkest. Voor Thalia is het een mooie aanloop naar haar 65-jarig jubileum.

Het is een uniek project geworden Met als rode draad het grote musicale talent dat schuil gaat in beide verenigingen. Een leuk detail: Thalia (de Griekse muze van de komedie) en Apollo (de slimme Griekse god) waren volgens de griekse mythologie broer en zus…
Wel heel toevallig dat ze elkaar op Wieringen weer tegenkomen.

Het concert begint om 14:30 uur in het Vikingschip, Robbenoordstraat 11a in Den Oever
Kaarten à € 12,50 zijn te bestellen via www.vikingschip.nl.
zondag 19 november

Kunstroute

DEN HELDER - 100 jaar De Stijl: ook in Den Helder is De Stijl neergestreken met de tentoonstelling Essentie in Kunsthal45. In aansluiting daarop zijn in de etalages van de voormalige Dixons in de Keizerstraat en de voormalige Schoenenreus in de Spoorstraat installaties te zien, geïnspireerd op De Stijl.

Programma kunstroute

14:00 uur: start bij de etalage van voormalige Dixons in Keizerstraat 3. Jeltje van Houten geeft hier uitleg over haar installatie.
14:30 uur: lopen naar de etalage van de voormalige Schoenenreus, Spoorstraat 60, waar Elly Sloep haar installatie toelicht.
15:00 uur: lopen naar Kunsthal 45 voor een bezoek aan de tentoonstelling Essentie en de kunstboekenbeurs, Art, Tea & Books .Ontvangst met koffie, thee en taart.

Jeltje van Houten en Elly Sloep maken beide deel uit van deze expositie, waaraan in totaal 60 kunstenaars uit het hele land deelnemen. Kunsthal 45 is daarvoor ingericht met speciale schotten om de 180 kunstwerken kwijt te kunnen. Bijzonder is dat de expositie toch één geheel vormt. De kunstenaars zijn allemaal, de een meer dan de ander, aan het werk in de geometrisch abstracte stroming binnen de beeldende kunst.In de etalage van voormalige Dixons is de kunstinstallatie 'A point of view: De Stijl! ' van Jeltje van Houtente bekijken. Hier staat het schilderij 'Compositie met rood, geel, blauw en zwart' van Mondriaan centraal. De installatie bestaat uit 120 panelen in de vormen en kleuren van het bekende schilderij van Mondriaan die horizontaal en verticaal kris kras door elkaar in de ruimte 'lijken' te zijn opgehangen.

Op deze zondag is er in Kunsthal 45 in Koningstraat 43-45 ook een speciale kunstboekenbeurs. Snuffelen in de boeken, voor een kleine vrijwillige bijdrage meenemen of ruilen tegen een meegenomen exemplaar. Kunsthal 45 is open van 13:00-17:00 uur.zondag 19 november

Han Bennink & The Quartet-NL

BERGEN - Jazz-drummer en beeldend kunstenaar Han Bennink speelt tijdens een swingend concert in Museum Kranenburgh de sterren van de hemel met zijn superkwartet The Quartet-NL (foto), bestaande uit Benjamin Herman op altsax, Peter Beets op piano en Ruud Jacobs op contrabas. De maestro zelf op drums!

Han Bennink (Zaandam, 1942) is een dubbeltalent, een slash artist: een begenadigd drummer en begaafd beeldend kunstenaar. Kranenburgh viert momenteel zijn 75e verjaardag met een solotentoonstelling die de vorm heeft van een totaalkunstwerk waarin muziek, ritme, ordening en kunst samenkomen, vormgegeven door ontwerper Irma Boom (meer informatie in het overzicht van exposities en musea).

Bennink is het boegbeeld van de Nederlandse experimentele jazz en een fenomeen in de internationale jazzwereld. Tijdens zijn optredens combineert hij jazz en absurdistische humor, waarbij hij muziek maakt op en met alles wat voorhanden is. In 1967 richtte hij samen met pianist Misha Mengelberg de Instant Composers Pool (ICP) op, een orkest met een platenlabel voor jazz en geïmproviseerde muziek.

Het concert in Kranenburgh, Hoflaan 26 in Bergen begint om 15:00 uur.
Een kaartje kost € 7,50 excl. museumentree. Reserveren kan via podium@kranenburgh.nl o.v.v. naam en aantal kaarten.zondag 19 november

Politiek café GroenLinks

BARSINGERHORN - In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 organiseren de GroenLinks-afdelingen Hollands Kroon, Den Helder, Schagen en Texel vijf keer een politiek café, steeds op de derde zondagmiddag van de maand. Iedereen is van harte welkom bij het derde politieke café in het Ideeëntheater. Het thema van deze middag is Zorgen voor zorg.

Jan Eichhorn gaat in op de organisatie van de zorg in Hollands Kroon. Vervolgens zal Corinne Ellemeet de visie van GroenLinks op het organiseren van goede zorg in de gemeente verduidelijken. Daarna vertelt Joost de Veer over de zorgcoöperatie op Texel. De titel van zijn praatje is Zorg voor gezondheid en de veerkracht van de burger.
Tussentijds is er ruimte voor vragen en discussie.

De bijeenkomst is in het Ideeëntheater / NanCuna, Kreil 6, 1768 BT Barsingerhorn (www.nancuna.nl). Deze locatie is goed bereikbaar, heeft ruime parkeergelegenheid en is rolstoelvriendelijk.
De zaal gaat open om 14:45 uur. Het programma duurt van 15:00 tot 17:00 uur en wordt afgesloten met een hapje en drankje.
Dagvoorzitter is Marije Boessenkool van GroenLinks Den Helder.
De middag wordt muzikaal opgeluisterd door Heidi Pronk, zang en piano.

Over de sprekers en de dagvoorzitter
Dagvoorzitter Marije Boessenkool is secretaris van GroenLinks Den Helder en lid van de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer. Zij zet zich in voor een sociaal en groen Den Helder, waar ook de jeugd kansen krijgt. Marije is beoogd lijsttrekker voor GroenLinks Den Helder bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.
Jan Eichhorn is sinds 2014 gemeenteraadslid in Hollands Kroon. Monumenten, cultureel erfgoed, onderwijs, natuur, milieu en bovenal de zorg hebben daarbij zijn speciale aandacht.
Corinne Ellemeet (foto) heeft in de Tweede Kamer de zorg in haar portefeuille. De zorg is voor veel mensen, vooral voor mensen met een kleine portemonnee en chronisch zieken, steeds duurder geworden. Dat is niet solidair en het is ook niet nodig. Het kan anders. Corinne wil de lasten in de zorg eerlijk verdelen en ze wil meer ruimte creëren voor goed contact tussen patiënt en zorgverlener. De machtige positie van zorgverzekeraars en de enorme bureaucratie in de zorg moeten worden teruggedrongen. Ook wil zij veel meer aandacht voor preventie. Een betere gezondheid leidt tot meer kansen op een baan, meer mogelijkheden om een sociaal netwerk te bouwen en meer energie om te leren.
Joost de Veer is voorzitter van Texel Samen Beter, de zorgcoöperatie voor elke Texelaar die nu of straks zorg nodig heeft, voor zichzelf of zijn/haar beste maatje. Het doel is om samen goede en betaalbare zorg op Texel realiseren en ervoor te zorgen dat alle organisaties die de zorg leveren optimaal samenwerken. Niet het systeem, maar het perspectief van de mensen staat hierbij centraal. De coöperatie heeft geen winstoogmerk en kan haar werkkring ook tot niet-leden uitstrekken.

Data en onderwerpen van de volgende café's:
21 januari: oud worden op het platteland.
18 februari: slow toerisme (onder voorbehoud).maandag 20 november

AED/Reanimatiecursus

HOORN - Stichting Reanimatie Onderwijs Westfriesland geeft in het Westfriesgasthuis een nieuwe AED/Reanimatie cursus voor leken.

De cursus is van 18:50 tot 22:45 uur
Informatie op www.reanimatie-westfriesland.nl. Hier kunt u zich ook aanmelden (aanmelden niet via telefoon, maar schriftelijk).
0229236729 voor eventuele vragen.
Bent u aanvullend ziektekosten verzekerd, dan bestaat de mogelijkheid op teruggave lesgeld.maandag 20 november

Openbaar fractieoverleg CDA

NIEUWE NIEDORP - De fractie van het CDA vergadert in Dorpshuis Prins Maurits, Dorpsstraat 79. De vergadering is openbaar en begint om 20:00 uur.

In de vergadering wordt de agenda voor de raadsvergadering van donderdag 30 november besproken. Op de agenda van de raad staan een aantal bestemmingsplannen, de belastingverordeningen en de jaarplannen van De Kop Werkt voor 2018.
Ook als u met de fractie wilt spreken over andere onderwerpen bent u van harte welkom.maandag 20 november

Openbare fractievergadering LADA

WIERINGERWAARD - LADA houdt haar openbare fractievergadering in dorpshuis De oude School, Populierenlaan 23A; aanvang 20:00 uur. Wilt u komen inspreken over een onderwerp of anderszins met de fractie in gesprek, dan bent u welkom.

Ook wordt de agenda van de raadsvergadering van 30 november behandeld.
Graag aanmelden bij fractiesecretaris Peter Couwenhoven, 06-25311671 of fractielada@gmail.com.maandag 20 t/m zaterdag 25 november

MS Collecteweek

Het Nationaal MS Fonds organiseert de landelijke huis-aan-huiscollecte om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte Multiple Sclerose.

MS is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel. In Nederland hebben meer dan 17.000 mensen MS, en jaarlijks krijgen 800 mensen de diagnose. De eerste ziekteverschijnselen openbaren zich meestal tussen het 20e en 40e levensjaar en het is de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen in Nederland. Veelvoorkomende klachten van MS zijn moeheid, oogklachten, krachtverlies, coördinatiestoornissen, blaasproblemen en gevoelsstoornissen.Over de ziekte MS is nog veel onbekend. Onderzoekers weten nog niet waardoor MS veroorzaakt wordt en hoe het genezen kan worden. Met de opbrengst van de collecte investeert het Nationaal MS Fonds in innovatieve onderzoeken om MS te genezen.

Geef aan de collectant van het Nationaal MS Fonds. Iedere donatie -groot of klein- is welkom! De collectant van het Nationaal MS Fonds is te herkennen aan de collectebus met het oranje vlinderlogo.

Collectant gemist?
Ga naar www.mscollecte.nl en doneer online om alsnog een donatie te doen. Het is ook mogelijk om een donatie over te maken op giro 5057 (NL 92 INGB 000000 5057) of sms STOPMS naar 4333 en doneer eenmalig € 2,00.dinsdag 21 november

Sjoelen bij DAS-RAAK

HIPPOLYTUSHOEF - Sjoelclub DAS-RAAK speelt vanaf 13:30 uur in Dorpshuis Hippolytushoef.

Nieuwe leden zijn van harte welkom. Liefhebbers kunnen op dinsdagmiddag vanaf 13:00 uur komen kennismaken (en een potje meespelen). Zie www.dorpshuis-hippolytushoef.nl.dinsdag 21 november

Bijeenkomst over welstandsbeleid

Praat mee met de gemeenteraad over het welstandsbeleid in Hollands Kroon

ANNA PAULOWNA - De gemeenteraad organiseert een beeldvormende bijeenkomst over het welstandsbeleid. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De avond duurt van 20:00 - 22:00 uur en vindt plaats in MFA De Ontmoeting, De Verwachting 1. Aanmelden wordt op prijs gesteld. Dat kunt u doen via het aanmeldformulier.

Wat is welstand?
De gemeente moet zorgen voor een goede omgevingskwaliteit. Om die taak goed uit te oefenen beschikken we over veel instrumenten. Eén daarvan is bedoeld voor het uiterlijk van bouwwerken, namelijk het welstandsbeleid. Op die manier kan de gemeente invloed uitoefenen op de architectuur, de gebruikte materialen, de kleuren van het bouwwerk en dergelijke. Het gaat hierbij om zowel nieuwe gebouwen als verbouwingen van bestaande bouwwerken.

Welstandsbeleid Hollands Kroon
Eind 2013 is het welstandsbeleid door de gemeenteraad vastgesteld. Hierin zijn drie verschillende soorten welstandsgebieden aangewezen. Dit beleid gaat uit van minder regels en meer flexibiliteit voor de aanvrager. Nadat de uitkomsten van de in 2017 geplande evaluatie van de welstandsnota bekend zijn, is het aan de gemeenteraad om te bepalen of en in welke mate sprake is van een welstandsvrij klimaat binnen het gemeentelijk grondgebied.

Doel en programma van de avond
Tijdens de bijeenkomst beginnen we met een verdieping in het onderwerp om vervolgens met raadsleden, geïnteresseerden en andere betrokkenen verschillende situaties in Hollands Kroon te bekijken. We bespreken gezamenlijk of - en in welke mate - welstandsregels in de toekomst nodig zijn.

Enquête
Om tot een zo goed mogelijk voorstel voor de raad te komen, is naast deze beeldvormende bijeenkomst, een enquête opgesteld waarmee wij de welstandsnota 2013 willen evalueren. U bent bij deze van harte uitgenodigd om deze enquête in te vullen.woensdag 22 november

Kruidnoten bakken

DEN OEVER - Kinderen vanaf 5-6 jaar kunnen bij molen De Hoop zelf kruidnootjes bakken onder leiding van de molenaars. Ze kunnen op elk moment langs komen tussen 13:00 en 17:00 uur.

Ze mogen meehelpen met het zeven van het meel om bloem te maken, het mengen van de kruidnootjesmix, het klaarmaken van de kruidnootjesdeeg en tot slot het bakken ervan. Natuurlijk mogen de zelfgebakken kruidnootjes geproefd worden en krijgen de kinderen een glaasje limonade voor het harde werken.

De kosten zijn € 2,50 per kind; ze krijgen een pakje kruidnotenmix van 500 gram ter waarde van € 2,00 mee naar huis. Kinderen kunnen zich opgeven bij de molen De Hoop op dinsdagen (van 10:00-16:00) of via e-mail wieringermolens@ziggo.nl.
Er kunnen maximaal 30 kinderen per middag meehelpen, dus wees er snel bij.

Ook op woensdag 29 november kunnen in de molen kruidnoten worden gebakken.woensdag 22 november

Knutselen en schoen zetten

SCHOORL - Kom knutselen voor Sinterklaas bij Buitencentrum Schoorlse Duinen. Knip, kleur en plak de bouwplaat van de stoere boswachtersschoen in elkaar. Ben je klaar? Dan mag je je zelfgemaakte schoentje in het buitencentrum zetten. Want de boswachter heeft gehoord dat de pieten ook daar 's nachts over de daken rennen, op zoek naar lege schoentjes...

De activiteit is gratis en er kan geknutseld worden tussen 14:00 en 16:00 uur. Er staan kleurtjes, scharen en plaksel klaar, aanmelden is niet nodig.
Op zaterdag 25 november mag je komen kijken of hij is geweest!

Buitencentrum Schoorlse Duinen ligt aan de Oorsprongweg 1, net buiten het centrum van Schoorl. De toegang is gratis.
Dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. Betaald parkeren van 10:00-19:00 uur.woensdag 22 november

Workshop Smakelijke Eters

Workshop over de ontwikkeling van smaak bij jonge kinderen

ANNA PAULOWNA - Je kind dat lekker zit te smullen, daar wordt iedere ouder toch blij van? Wil je meer weten over de ontwikkeling van smaak bij je kind en tips hoe die groenten er wél met smaak in gaan? Kom dan om 19:30 uur naar de workshop Smakelijke Eters. De workshop is bedoeld voor ouders van kinderen tussen de 0-4 jaar en wordt gegeven door Mariska Rinkel, kinderdiëtist van Dieet & Co.

De workshop gaat over de ontwikkeling van smaak bij kinderen van 0-4 jaar. De ouders doen zelf een aantal smaakproeven. Zo komen zij te weten wat smaak eigenlijk is. En waarom het aanleren van verschillende smaken zo belangrijk is voor de gezondheid van kinderen.
Ouders leren bijvoorbeeld waarom een kind graag zoete dingen eet. Waarom hij moet wennen aan een bittere smaak. Door de workshop begrijpen de ouders beter waarom kinderen bijvoorbeeld spruitjes of aubergine niet gelijk lekker vinden. En ze krijgen tips om van hun kind een smakelijke eter te maken.

Onderwerpen van de workshop:
• Welke smaken kent jouw kind?
• Leer je kind proeven
• Eettips voor kinderen van 0-4 jaar
• Maak gezond eten leuk!
• Gezelligheid aan tafel

Aanmelden kan tot 16 november via mariska@dieetenco.nl. Deelname aan de workshop is gratis.
Locatie: kinderopvang Kappio locatie De Driesprong Nieuweweg 17 Anna Paulowna.woensdag 22 november

Bijeenkomst SHK over leefbaarheid

NIEUWE NIEDORP - Senioren Hollands Kroon organiseert een avond, die geheel in het teken staat van de leefbaarheid van het platteland. De bijeenkomst vindt plaats in Prins Maurits, Dorpsstraat 79, en is bedoeld voor alle inwoners van Hollands Kroon. De avond begint om 20:00 uur. Zaal open om 19:30 uur.

Waarom zouden mensen hun twijfels hebben over de leefbaarheid van het platteland. Wat ontbreekt er? En, in dat geval, wat kunnen we er zelf aan doen om het te verbeteren? In deze tijd waar burgerparticipatie hoog in het vaandel staat vindt de SHK het tijd hier eens over de discussiëren met mensen uit de buurt en met ervaring.
Dat kan. En wel met diverse inleiders. Allereerst: één van de initiatiefnemers van de Koeteltuin in Middenmeer, een prachtig voorbeeld van burgerinitiatief die de leefbaarheid van het dorp zeker verhoogd heeft. Verder Hans Oldersma van Kernbeheer Hollands Kroon; hij kan vertellen wat kernbeheer eigenlijk is en wat de mogelijkheden zijn van de gemeente om initiatieven al of niet te kunnen ondersteunen en tot slot Marbel Montsma van de bezoekboerderij Leven van de Wind , tevens verbonden aan de LTO. Zij kan iets vertellen van haar eigen initiatief Leven van de Wind en de activiteiten van de boeren om het buitengebied aantrekkelijk te maken voor de recreant, maar tegelijkertijd ook de biodiversiteit te stimuleren.woensdag 22 november

Bingo

HIPPOLYTUSHOEF - Hengelsportvereniging Wieringen organiseert een gezellige bingo avond voor jong en oud in café De Kasteleen, Nieuwstraat 26.

Hoofdprijs € 115,- (€ 150,- bij meer dan 65 personen).


Mooie prijzen zoals: rollades, vleesschotels, koffiepakketten, 4 x € 25,- en meer...

Aanvang 20:00 uur. Een boekje voor 9 bingo rondes kost € 5,50; voor de super ronde € 1,00. Info: 0227-512801.

De volgende bingo's zijn op 20 december (kerstbingo), 31 januari, 28 februari, 28 maart (paasbingo), 18 april en 16 mei.woensdag 22 november

Politiek Café

Bereikbaarheid platteland in Politiek Café VVD

HIPPOLYTUSHOEF - Hoe houden we het platteland bereikbaar? Die vraag staat centraal in een Politiek Café van de VVD vanaf 20.00 uur in Het Stamineeke aan het Kerkplein. Tijdens deze discussieavond zijn de namens de VVD in de gemeentepolitiek opererende raadsleden en het provinciaal Statenfractielid verantwoordelijk voor de mobiliteit aanwezig. U kunt niet alleen kennismaken, maar ook alle vragen en opmerkingen die u aan de gemeente heeft kwijt.

Speciale gasten zijn Hanneke Kaamer van Hoegee, provinciaal statenfractielid van de VVD, en Piet Heneweer, initiatiefnemer Bundeling Doelgroep- en Buurtbusvervoer, wie hun zienswijze over mobiliteit op het platteland willen delen. Ook is o.a. RSG Wiringherlant vertegenwoordigd.

Van A naar B zonder OV
De avond wordt met name georganiseerd voor iedereen die met fiets of openbaar vervoer reist. Buslijn 150 en 158 staan op de nominatie om geschrapt te worden door Connexxion. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de 300 tot 400 scholieren die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer binnen onze plattelandsgemeente. Wij vragen ons af hoe het is om van A naar B te komen in onze gemeente. Waarom wordt er zo weinig gebruik gemaakt van het OV? Kan je als jongere nog wel in een dorp blijven wonen? Zijn er wel genoeg fietspaden? Zijn er alternatieven? Deze onderwerpen zijn in pittige stellingen verwerkt en er zal op de avond flink over gediscussieerd worden.
Het Politiek Café is gratis toegankelijk. De VVD trakteert op koffie. Het is bovendien een leuke gelegenheid om kandidaat-raadsleden te ontmoeten. Twee van hen nemen de presentatie van de avond voor hun rekening: Petra Borst uit Nieuwe Niedorp (1e vrouw op de lijst) en Lars Ruiter uit Wieringerwerf (jongste kandidaat op de lijst).donderdag 23 november

Demonstratie kaarden en spinnen van wol

HIPPOLYTUSHOEF - Drie dames komen in de Glazen Zaal van Parkzicht alles vertellen over het Kaarden en Spinnen van wol.

Iedere vierde donderdag van de maand wordt een activiteit georganiseerd door vrijwilligers van Wonen Plus Welzijn. Voornamelijk om anderen te informeren, ontspanning en gezelligheid te bieden. De sociale contacten kunnen weer versterkt worden onder het genot van een kopje koffie of thee met wat lekkers.

In de pauze komen de vrijwilligers langs om een kleinen vrijwillige bijdrage op te halen, want zonder steun kunnen zij deze activiteiten niet organiseren.

U bent van harte welkom om 10:00 uur in de Glazen zaal van het Parkzicht.
Neemt zelf een beker mee, voor de rest wordt gezorgd.
Vergeet u de dopjes niet, die u al gespaard heeft voor de blinde geleide hond, die 22 maart komt!donderdag 23 november

Soos in Dorpshuis Hippolytushoef

HIPPOLYTUSHOEF - Iedere donderdag van 13:00 tot 17:00 uur is er Soos in Dorpshuis Hippo, Kerkhofsteeg 2.

Een kaartje leggen, een partijtje biljarten zonder wedstrijdspanningen. Lekker klessen aan de bar of de ronde tafel. Verder zijn er voor de liefhebbers sjoelbakken, eventueel een spelletje darts en heb je zelf een leuk idee (bijvoorbeeld een spelletje keezen) laat het weten.
Het dorpshuis heft geen entree en wil het zo laagdrempelig mogelijk houden, iedereen is welkom.donderdag 23 november

Openbare fractievergadering Senioren Hollands Kroon

ANNA PAULOWNA - Senioren Hollands Kroon houdt haar openbare fractievergadering van 19:30-21:30 uur in MFA De Verwachting in Anna Paulowna: Centraal Station.

De agenda omvat vooral de agenda van de raadsvergadering van 30 november.
Insprekers dienen zich te melden bij de factiesecretaris: Peter C. Meijer 0227-503559 of mail meijerpc@quicknet.nl.vrijdag 24 november

Boomplantdag

SCHOORL - Stichting Local Spirit organiseert in samenwerking met Staatsbosbeheer een boomplantdag in de Schoorlse Duinen. Er worden 3500 bomen aangeplant in een deel van het verbrande bos bij Catrijp, boven aan de 'Vier Trappen'. Het is de afsluiting van een eerdere plantactie in 2014 met als doel een deel van het verbrande bos weer actief te herstellen met loofbomen.

Vandaag vindt de aftrap plaats met zo'n 400 basisschoolleerlingen uit Groet, Schoorl en Bergen. Aan het einde van de middag worden ook met bewoners van Scorlewald bomen geplant.

Veilig en gevarieerd bos
In een deel van het verbrande bos wordt de natuur een handje geholpen zodat daar weer nieuw bos kan groeien. Om meer variatie te krijgen worden er loofbomen aangeplant die hier van nature voorkomen zoals de Zomereik, Berk, Lijsterbes en Sporkehout. Ook zorgen deze bomen ervoor dat het gebied beter bestand is tegen mogelijke nieuwe bosbranden. In tegenstelling tot dennenbomen remmen loofbomen de brand. Hierdoor wordt het gebied niet alleen gevarieerder maar ook veiliger. In de overige delen van het verbrande bos ten oosten van de nieuwe weg mag de natuur zichzelf ontwikkelen.vrijdag 24 november

Veteranenontmoeting

HIPPOLYTUSHOEF - De Veteranen Contactgroep Wieringen e.o. organiseert van 15:00 tot 18:00 uur haar maandelijkse ontmoeting voor veteranen in café De Kasteleen, Nieuwstraat 26.

Veteranen zijn voormalige- en actief dienende militairen die hebben gediend onder oorlogsomstandigheden en hebben deelgenomen aan vredesmissies.
Veteranen evt. met partner en weduwen van veteranen zijn van harte welkom.
Voor diegenen die met de auto komen: in de Nieuwstraat zelf of op de parkeerplaats bij de Aldi (100 meter verder) is altijd voldoende parkeergelegenheid.
De Veteranen Contactgroep is ook op Facebook actief. Voor verdere inlichtingen: tel. 0227-592521 of d.c.doornik@quicknet.nl.vrijdag 24 november

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - De klaverjasclub organiseert een vrije klaverjasavond in de zaal van de Ankerkerk, Seringenlaan 19.

De klaverjasdrive begint om 19:30 uur. Deelname kost € 3,00.
Het inleggeld wordt besteed aan prijzen. Ook is er een verloting met leuke prijzen.
Deelnemers strijden ook mee in de competitie. Daarvoor tellen de tien hoogst behaalde resultaten. Aanmelden kan voor aanvang aan de zaal.

De volgende klaverjasavonden zijn op 8 en 22 december.
In 2018 op 5 en 19 januari, 2 en 16 februari, 9 en 23 maart en 6 en 20 april
vrijdag 24 november

Wandelen met de Nachtwaker

Een avon(d)tuur in de Schoorlse Duinen

SCHOORL - Het donkere jaargetijde is weer aangebroken. Tijd om met de Nachtwaker van de Schoorlse Duinen mee te gaan om de donkere nacht in de duinen te beleven. Zet al je zintuigen aan het werk en ervaar de duisternis, de stilte en de sterrenhemel.

Deze belevingstocht is voor jong en oud en duurt 1,5 tot 2 uur. Je gaat het hoogste duin van Nederland beklimmen en daarom is deze tocht minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.Ga mee met de Nachtwaker van Staatsbosbeheer. De wandeling start om 19:30 uur in Buitencentrum Schoorlse Duinen. Denk aan warme kleding en schoenen waarop je goed kan wandelen. De kosten zijn € 7,50 p.p. Online aanmelden op www.staatsbosbeheer.nl.vrijdag 24 november

Casino Royale

Sportkantine verandert in chique Gokpaleis

HIPPOLYTUSHOEF- Voor wie eens een gokje wil wagen in casinosferen kan vanaf 19:30 uur aanschuiven aan één van de goktafels van het 'Casino Royale'. Place to be is de kantine van VV Succes en Tonegido. De drie beste gokkers van de avond worden aan het eind van de avond beloond met een leuke prijs.

Dat er veel goklustige spelletjesdieren tussen de leden van VV Succes en Tonegido zitten bewees de laatste vrijwilligersavond wel. Tijdens deze avond werden er ter introductie twee Bingo rondes gespeeld waar het fanatisme van af spatte. Bij het opnoemen van de beslissende nummers was de spanning zelfs zo hoog opgelopen in de kantine dat je een speld kon horen vallen. Voor de organiserende Evenementencommissie een teken dat er wel degelijk behoefte is aan dit soort avondjes. Een Super Bingoavond is in de maak en ook het vorig jaar geïntroduceerde 'Casino Royale' krijgt na de geslaagde Try Out een vervolg.

Waren er vorig jaar nog maar enkele nieuwsgierige afgekomen op de Try Out, nu hoopt de organisatie ook het grote publiek warm te krijgen voor dit evenement. De, tot 'gokpaleis' omgebouwde, sportkantine zal deze avond de sfeer uitademen van een chique casino met een 'grandeur' waar je als bezoeker U tegen zegt. Alle toeters en bellen die er bij zo'n item horen zijn aanwezig. Mooie speeltafels, goed gesoigneerde obers en serveersters, betrouwbare croupiers en een sfeervolle ambiance. Werkelijk overal is aan gedacht om de 'Glitter en Glamour' sfeer te benaderen.

De 'Casino Royale' staat onder leiding van Henk Jan Wittink, die met zijn deskundige kijk op de zaken, extra cachet geeft aan de avond. Het rondreizende Casino circus van Wittink pakt in de kantine uit met een breed scala aan kansspelen. Voor elke speler is er eigenlijk wel wat wils.
Zo staan er onder meer roulette- en pokertafels, kan er Black Jack gespeeld worden en kan men een gokje wagen bij het Chinese dobbelspel Sic Bo.

Extra bijkomstigheid is dat dit avondje uit niet veel hoeft te kosten als het om het gokken gaat. Iedere deelnemer of deelneemster krijgt bij binnenkomst een zakje met een x aantal muntjes voor slechts € 5,00. Degene die aan het eind van de avond de meeste munten overhoudt is de uiteindelijke winnaar. Voor de nummers één tot en met drie zijn er leuke prijsjes te verdienen. Maar het gaat natuurlijk vooral om het plezier.

De avond is voor iedereen toegankelijk boven de zestien. Men hoeft overigens niet per se lid te zijn van Succes of Tonegido . De bar van de kantine is uiteraard ook open voor consumpties. En uit de muziekinstallatie zullen onder meer de zoetgevooisde klanken van Las Vegas sterren als Frank Sinatra, Barry Manilow en Tom Jones te horen zijn. Want het luisterend oor wil uiteindelijk ook vermaakt worden, nietwaar.


vrijdag 24 november

Film Departures

WIERINGERWERF - Het Filmhuis in de Cultuurschuur, Loggersplein 1 vertoont de film Departures.Daigo is een cellist die zijn werk kwijt raakt. Wegens geldgebrek besluit hij met zijn vrouw terug te keren naar zijn geboortedorp, waar hij door een onduidelijke advertentie per ongeluk bij een uitvaartondernemer terecht komt en wordt aangenomen. Hoewel zijn vrouw en zijn vrienden neerkijken op het werk dat hij doet, weigert Daigo zijn baan op te zeggen. Hij raakt steeds meer bedreven in de officiële rituelen en door de dagelijkse confrontatie met de dood, begint hij eindelijk in te zien waar het in het leven werkelijk om draait.

De zaal gaat om 19:30 uur open en de film begint om 20:00 uur. De entree bedraagt € 5,00.vrijdag 24 en zaterdag 25 november

A Night at the Movies

Uniek filmmuziekproject in de Cultuurschuur

WIERINGERWERF - Nog een kleine twee weken te gaan en dan De theaterzaal van de Cultuurschuur, Loggersplein 1, staat in het teken van de filmmuziek. De mooiste filmklassiekers worden ten gehore gebracht door solisten Edith Numeijer, Michelle de Jong en Wessel Braaf. Het wordt een uniek muzikaal evenement met verrassende duetten en samenzang van de solisten. De organisatie van het project is in handen van de Liaison Studio.

Afgelopen mei leverden dezelfde solisten al een topprestatie met hun vertolking van de mooiste musicalmelodieën tijdens de voorstellingen van Musical Melodies. Dat smaakte naar meer. Vandaar dat door het creatieve team een nieuwe uitdaging werd gevonden in het vertolken van filmmuziek.
"De groep wilde graag door en daarom hebben we gezocht naar een nieuwe uitdaging die op alle fronten de lat nog net even hoger heeft gelegd. In het repertoire zijn nummers opgenomen die de solisten naar ongekend hoogte stuwen, soms bijna op de toppen van hun kunnen", zegt Alexander Bügel één van de creatieveling achter het project. "Naast het feit dat het muzikaal een hoogstaand programma wordt is er alles aan gedaan om ook van de aankleding iets speciaals te maken. Het wordt een totaalbeleving waarbij de muziek, de projectie en techniek zullen samensmelten tot een betoverend geheel."De voorstelling begint om 19:30 uur.
Net als bij het vorige project is er een speciaal verwenarrangement, dat men bij de kaarten kan bestellen. De gasten met een verwenarrangement worden nog eens extra in de watten gelegd. Speciale plaatsen vooraan in de zaal en naast de drankjes ook nog diverse lekkernijen voor de voorstelling en in de pauze geven net dat beetje meer. Een ultiem verwenmoment om jezelf of een ander dierbaar persoon eens lekker in het zonnetje te zetten.
Kaarten kosten € 10,00 in de voorverkoop en met het verwenarrangement erbij € 17,50. De kaarten aan de zaal kosten € 12,50. Reserveren kan via website www.anightatthemovies.nl of telefonisch op nummer 06 43 82 36 41. Of door een e-mail te sturen naar nightatthemovies2017@gmail.com.
zaterdag 25 november


Bent u een visliefhebber? En kan de vis u niet vers genoeg zijn?
Kom dan naar de ZeeVerse Vismarkt in Den Oever. Deze wordt zaterdagochtend van 9:00 - 12:30 uur gehouden. Op onze markt vindt u allerlei verrassende vissoorten en schaal- en schelpdieren. Van schol, tong, kabeljauw, bot en wijting tot garnalen, langoustines, poon, zeeduivel en mosselen! Op de ZeeVerse Vismarkt verkopen we vis die rechtstreeks van de vissersschepen komt.
De vissers hebben de vis in de voorafgaande week gevangen en bieden de vangsten op onze Vismarkt aan. Op het moment dat u de vis koopt, is het dus ZeeVers!

De ZeeVerse Vismarkt bestaat niet alleen uit vis, schaal- en schelpdieren. De markt wordt elke week aangevuld met meerdere marktkramen. Zo kunt u terecht voor de Opperdoezer rondjes, verse groente en fruit, een broodje haring, gerookte vis en zoete lekkernijen.

Bestellen kan via de webshop of via info@versevis.nl.zaterdag 25 november

Boomplantdag

Boomplantdag Schoorlse Duinen, Plant je mee?

SCHOORL - Stichting Local Spirit organiseert in samenwerking met Staatsbosbeheer een boomplantdag in de Schoorlse Duinen. Er worden 3500 bomen aangeplant in een deel van het verbrande bos bij Catrijp, boven aan de 'Vier Trappen'. Het is de afsluiting van een eerdere plantactie in 2014 met als doel een deel van het verbrande bos weer actief te herstellen met loofbomen.

Iedereen is van harte welkom om zelf een boom te planten. Want voor zoveel bomen zijn er veel handjes nodig. Maak er dus samen met je familie, vrienden, kennissen of vereniging een feestje van voor het Schoorlse bos!

Aanmelden?
Vanaf 9:00 uur vertrekt er elk uur een groep onder begeleiding van een vrijwilliger vanaf het parkeerterrein van de Blinkerd. Na een wandeling van 1,5 km door heuvelachtig terrein staan vrijwilligers van Local Spirit en Staatsbosbeheer klaar om samen met u de bomen een mooie plek te geven. Na afloop is er, tegen een kleine vergoeding, warme chocolademelk, koffie, thee, soep en pannenkoeken. Gelieve bij deelname vooraf aan te melden.
Voor meer informatie, jezelf aanmelden of voor sponsoring, kun je kijken op: www.boomplantdagschoorl.nl.

Veilig en gevarieerd bos
In een deel van het verbrande bos wordt de natuur een handje geholpen zodat daar weer nieuw bos kan groeien. Om meer variatie te krijgen worden er loofbomen aangeplant die hier van nature voorkomen zoals de Zomereik, Berk, Lijsterbes en Sporkehout. Ook zorgen deze bomen ervoor dat het gebied beter bestand is tegen mogelijke nieuwe bosbranden. In tegenstelling tot dennenbomen remmen loofbomen de brand. Hierdoor wordt het gebied niet alleen gevarieerder maar ook veiliger. In de overige delen van het verbrande bos ten oosten van de nieuwe weg mag de natuur zichzelf ontwikkelen.zaterdag 25 novemberWIERINGERWERF - Stichting-AED houdt in de Zuiderzeehal, Dokter Tmasmalaan 1, een winterfair.

Voor de derde keer wordt de Zuiderzeehal te Wieringerwerf omgebouwd tot een feeëriek verlicht marktplein. Door diverse standhouders worden allerlei producten verkocht, variërend van boerenkaas tot chocolade. Natuurlijk zijn er ook kerstartikelen. Ook wordt informatie voor goede doelen gegeven. Voor de inwendige mens zijn er op het horecaplein lekkere dingen, zoals hamburgers en oliebollen.
De deuren zijn van 10:00 tot 16:00 uur geopend en de toegang is gratis.
Ruime parkeermogelijkheden naast de hal.
Sinterklaas en zijn Pieten hebben laten weten dat zij hun opwachting komen maken op de Winterfair Wieringermeer. Van 12:00 tot 16:00 uur zijn ze aanwezig in de hal.zaterdag 25 november

Workshop 'Menu Make-Over'

Maak je menu gezonder

HIPPOLYTUSHOEF - Hoe verbeter je je leefstijl met kleine veranderingen? Die aanpak staat centraal in de campagne 'Dag oud, hallo nieuw', die gewichtsconsulent Hanke Prijs (foto Mike Muller) samen met de overkoepelende beroepsvereniging voert. Ze wil mensen laten zien dat je met kleine aanpassingen in je dagelijks leven een nieuwe en gezondere leefstijl kunnen creëren. Komende zondag verzorgt ze een workshop Menu Make-Over.

Gewichtsconsulent Hanke Prijs: "Het wordt geen uurtje theorie. Niet achterover leunen en alleen maar luisteren, maar actief aan de bak. Dat is de beste manier om dingen te leren. En bovendien ook leuker dan passief zitten. We werken samen - op papier - aan een verbeterd menu. Dat kan een standaard menu voor de doordeweeks zijn, maar ook een wat uitgebreider kerstmenu. Net waar de meeste animo voor is. Met wat achtergrondinformatie kunnen de deelnemers zelf bedenken hoe een gerecht beter kan. Daar begeleid ik de cursisten in."

Tevreden of juist anders
"Ik zie in mijn praktijk dat veel mensen aan het einde van het jaar nadenken over waar ze tevreden over zijn, of wat ze in het nieuwe jaar juist anders willen doen. Afvallen hoort daar ook vaak bij. Ik wil mensen laten zien dat ze met kleine aanpassingen in hun dagelijks leven al veel kunnen bereiken. Ik adviseer ze bij het maken van gezonde keuzes en het volhouden van deze nieuwe gewoontes in hun dagelijks leven."

De workshop is bij sportcentrum Hippogym aan de Belterlaan 22.. De interactieve workshop duurt van 14:00 tot 15:00 uur.
De deelnemers krijgen na afloop een goodiebag mee naar huis. Verder in de mailbox de bereidingswijze en ingrediëntenlijst van een heerlijk kerstmenu en de kans om een rijk gevulde tas te winnen die een waarde van 79 euro heeft.
Aanmelden is verplicht omdat er een maximum aantal deelnemers is. Dat kan via info@hankeprijs.nl.
Kijk voor informatie op www.hankeprijs.nl,zaterdag 25 november

Spookavond

DEN OEVER - Stichting IJsbaantje Den Oever organiseert samen met v.v. Wiron een spookavond.

De avond begint om 19:00 uur met een minder enge en kortere tocht (1) voor de jeugd, die het allemaal wat spannend vinden. Bij deze tocht is een begeleider verplicht.
Voor de kinderen, die vinden dat het niet spannend genoeg kan zijn begint de langere tocht (2) om 20:30 uur. Bij deze kinderen/groepen moet 1 begeleider aanwezig zijn. Een groep mag uit maximaal 8 kinderen bestaan.

Start en einde vinden plaats bij de Wiron kantine aan de Oosterkruisweg.
Als je geen formulier hebt om je in te schrijven neem dan even contact op via Facebook of bel met 06 1339 8098.zaterdag 25 november

Musical 'Oh, dat zit dus zo!'

DEN OEVER - Thalia Kids staat in het Vikingschip op de planken met de musical 'Oh, dat zit dus zo!'

In deze musical wordt het publiek meegenomen door een olifantsjong en een kolokolovogel, die met hulp van de grote tovenaar op zoek gaan naar de Limpopo rivier. Onderweg komen ze allerlei dieren tegen, ieder met hun eigen probleem.
Of ze de Limpopo rivier gaan vinden en wat nou precies een kolokolovogel is, dat kunt u zien om 19:00 uur in het Vikingschip, Robbenoordstraat 11a, in Den Oever.

Kaarten kosten € 10,00 en zijn verkrijgbaar via de website www.thalia-hollandskroon.nl.
zaterdag 25 november

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - Vanavond is de 2e klaverjasavond van Buurtvereniging Noordervenne. De locatie is als vanouds 't Dorpshuis aan de Kerkhofsteeg. De aanvang van het kaarten is 20:00 uur.

De klaverjascompetitie gaat over 5 avonden. Van deze 5 avonden mag je er 1 missen om mee te doen met de wintercompetitie. Als je alle 5 avonden komt kaarten wordt de slechtste uitslag van de 5 weggestreept.
Buiten de competitie om zijn er mooie prijzen. Je bent dus niet verplicht om mee te doen met de competitie. Heb je een avond zin om te kaarten: Je bent altijd welkom.
Voor verdere info en eventuele opgave: A. de Vries (tel. 0227-591879) of A. van Bodegom (tel. 06 2040 7420).

De volgende klaverjasavonden zijn op 20 januari, 24 februari, 24 maart en 21 april 2018

De laatste avond ( 21 april 2018) is een vrije klaverjasavond. Deze telt dus niet meer mee voor de competitie. Op deze avond worden naast de normale dagprijzen ook de prijzen van de competitie uitgereikt.zaterdag 25 november
zondag 26 november

Vogelexcursie

Steltlopers kijken op Balgzand bij Den Helder

DEN HELDER - Balgzand bij Den Helder is open voor belangstellenden tijdens een excursie. In het winterhalfjaar zitten er grote groepen vogels op Balgzand. Ze vinden er een overvloed aan voedsel als het laag water is.

De lange poten komen goed van pas in deze natte omgeving. Veel van de vogels die hier nu leven worden daarom aangeduid met de naam 'steltloper'. Het zijn soorten als bonte en kanoetstrandloper. Grotere soorten zijn wulp en scholekster. Maar er zijn nu ook allerlei soorten eenden te vinden. En natuurlijk roofvogels op zoek naar prooi.


Scholeksters - foto Gerard Bos

Voor en na de excursie is het informatiepunt 't Kuitje geopend; daar kunt u onder andere een prachtige diaserie bekijken over het Balgzand. Uiteraard is er koffie en thee, en voor de kinderen limonade.
Tip van de boswachter: neem een verrekijker mee, u ziet zoveel meer.

Tijd: van 9:30 tot ca. 11:30 uur.
Vertrekpunt: Informatiepunt 't Kuitje, Oostoeverweg 80, 1786 PS Den Helder.
In overleg met de deelnemers wordt er gelopen of gefietst van het startpunt naar het Kooyhoekschor, waar de meeste vogels zitten. De wandeling of fietstocht heen en terug is bijna 5 kilometer. Onderweg naar het schor zijn er overigens ook veel vogels te zien.
Kosten: € 7,-, Beschermers € 4,-. Kinderen tot 12 jaar € 3,-, van Beschermers € 2,-.
U kunt zich opgeven via de website www.gaatumee.nl, ter plekke aanmelden en betalen kan ook.zondag 26 november

Engelenhealing

ANNA PAULOWNA - Karin en Robert Gilhuijs verzorgen in de praktijkruimte, Molenvaart 297, een Engelenhealing. De ochtend zal worden geopend met een algemene groepsboodschap van Aartsengel Raphaël en de Engelen van het Licht en een inleiding, waarna Robert vanuit meditatieve staat een groepshealing zal geven en de groep en ieder individueel zal aanraken met de genezende energie die de Engelen van het Licht ons toesturen.

Tijdens de healing kan vanuit de energie bewustwording ervaren worden en kunnen pijnplekken, aangeraakt en getransformeerd worden. Daarnaast zal er diepe geestelijke rust ervaren kunnen worden. Na de healing zal Karin de aanwezigen waar nodig helpen en begeleiden bij vragen. Het belooft een mooie en energievolle ochtend te worden die geschikt is voor jong en oud.

Robert geeft al jaren in zowel groepsverband als op individuele basis healingen en begeleidt samen met Karin de mensen op hun weg van transformatie, zelfgenezing en omvorming.
Karin Gilhuijs is docent en bloesemtherapeut en geeft samen met Robert spirituele life-coaching in hun praktijk voor spiritualiteit en innerlijke bewustwording in Anna Paulowna, daarnaast duidt zij vanuit een esoterische invalshoek horoscopen. Robert Gilhuijs is auteur en docent, geeft lezingen, engelenreadings en engelenhealings.

De ochtend begint om 11:00 uur en duurt tot ca. 12:30 uur. Het zal een inspirerende ochtend worden.
Voor verdere informatie en/of opgave deelname kunt u terecht via de website www.karoszorg.nl of 0223-522149.zondag 26 november

Concert Daniël Wayenberg en Martin Oei

Jong naast oud in Rachmaninov in de polder

ANNA PAULOWNA - Daniël Wayenberg en Martin Oei spelen opnieuw in de Keesschuur, Middenweg 9b. Op de twee door Cees Arends gelijkgestemde vleugels zullen beide toppianisten weer voor een onvergetelijke middag zorgen. Op het programma staan het tweede en derde pianoconcert van Rachmaninov.

De 88-jarige Daniël Wayenberg en de 21-jarige Martin Oei zijn al ruim vijf jaar een opmerkelijk duo. Wat op het eerste gezicht een ongelijke match lijkt tussen de exuberante en flamboyante meester en een schuchtere gezel, heeft zich bewezen als een vruchtbare samenwerking tussen twee partners die zowel in virtuoos als in artistiek opzicht aan elkaar zijn gewaagd. Wayenberg en Oei begonnen met quatre-mains maar weken al snel uit naar het repertoire voor twee piano's, waarbij ze zich baseerden op de uitvoeringspraktijk in de 19de-eeuwse salons, waar bij gebrek aan orkest, soloconcerten of symfonische werken in pianotranscripties ten gehore werden gebracht. Zo heeft het duo in 2016 de pianoconcerten van Chopin opgenomen in bewerking voor twee piano's en op aandringen van Oei zijn die op twee historische Erard-vleugels uitgevoerd.Dit seizoen brengt het duo twee pianoconcerten van Rachmaninov in zalen waar twee vleugels beschikbaar zijn. Voor de pauze soleert de jonge Oei in het Tweede Pianoconcert van Rachmaninov dat meteen na de première in 1901 zo geliefd werd, dat een versie voor twee piano's niet mocht ontbreken; Wayenberg speelt de orkestpartij. Na de pauze zijn de rollen omgedraaid in het Derde pianoconcert. De tournee start in Anna Paulowna en het laatste optreden is op 24 maart in het Concertgebouw in Amsterdam.

Het concert begint om 14:00 uur en kaarten kosten € 15,00.
Kaarten voor dit bijzondere concert kunt U reserveren via email: doolaard@hetnet.nl of tel. 0223 621610. Ook kunt u natuurlijk even langskomen in het atelier.zondag 26 november

Lezing 'Momenten uit de Industriële Revolutie'

MEDEMBLIK - Het stoommachinemuseum start om 14:00 uur de eerste van een serie lezingen. De eerste middag geeft museumdocent Hans Walrecht antwoord op de vraag wanneer en waar de industrie zoals we die kennen, is begonnen. Hoe komen we eigenlijk aan fabrieken? Wanneer zijn die ooit ontstaan? En wat heeft het Stoommachinemuseum daarmee te maken?

Vragen, waarop Walrecht antwoord geeft tijdens zijn voordracht over 'Momenten uit de Industriële Revolutie' in het stoomtheater van het museum.
Uiteraard begint het verhaal in Engeland, dat gidsland werd in deze industrialisering. Het begin daarvan was niet schokkend. De grote industrie in de 18e eeuw was een thuisindustrie. Kooplieden brachten grondstoffen en namen later de producten weer mee. Zo was de situatie nog in 1760. In 1820 werkte bijna iedereen in een fabriek… Wat was er toch gebeurd?

Engeland bevond zich in een bijzondere positie. Het beschikte over grondstoffen zoals steenkool, ijzererts, koper, tin en kalk. Daarmee hadden ze alle grondstoffen om ijzer en dus machines te maken. Ook heeft het vaak natte Engeland veel heuvelland en stromende riviertjes en dus veel waterkracht installaties in de vorm van watermolens. Datzelfde water betekende ook een probleem voor de mijnbouw in de vorm van grondwater in de mijngangen. Om dat weg te pompen was veel kracht nodig en de uitvinding van de eerste goedwerkende stoommachine -in 1712- loste het probleem op. Er was in Engeland dus een noodzaak voor die eerste stoommachine!

Als de industrialisatie van Engeland eenmaal in volle gang gezet is volgen er andere landen. Ze kopiëren min of meer het Engelse voorbeeld. De Verenigde Staten en België volgen vrij snel, maar Nederland pas honderd jaar later en nog eens heel anders ook! Dat heeft diverse redenen. Op zich een boeiend verhaal, die Nederlandse industrie.De Industriële Revolutie had uiteraard ook een zwarte zijde. Woon- en werkomstandigheden waren slecht. Ziekten kwamen veel voor. Men kreeg weinig loon voor het harde werken. Dit leidde tot protesten en langzamerhand werd het leven van de arbeiders draaglijker.

De presentatie wordt opgeluisterd met talrijke illustraties en videofragmenten. De lezing vindt plaats aan de Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik. De toegang bedraagt € 5,00, contant te voldoen voor aanvang lezing. Leden van de Vrienden van het Nederlands Stoommachinemuseum hebben gratis toegang.
Reserveren is niet verplicht, maar wel gewenst via info@stoommachinemuseum.nl of telefonisch op 0227 544732. Iedereen, die interesse heeft voor dit onderwerp is van harte welkom.

Na de eerste lezing worden de overige onderwerpen en data voor 2018 bekend gemaakt.
Voor de lezingen in 2018 worden externe gastsprekers uitgenodigd. Behalve Stoom en Industriële Revolutie zullen Waterbeheer en de nieuwe museumpresentatie thema's zijn waar bezoekers meer over te weten kunnen komen.zondag 26 november

Musical 'Oh, dat zit dus zo!'

DEN OEVER - Thalia Kids staat in het Vikingschip op de planken met de musical 'Oh, dat zit dus zo!'

In deze musical wordt het publiek meegenomen door een olifantsjong en een kolokolovogel, die met hulp van de grote tovenaar op zoek gaan naar de Limpopo rivier. Onderweg komen ze allerlei dieren tegen, ieder met hun eigen probleem.
Of ze de Limpopo rivier gaan vinden en wat nou precies een kolokolovogel is, dat kunt u zien om 14:30 uur in het Vikingschip, Robbenoordstraat 11a, in Den Oever.

Kaarten kosten € 10,00 en zijn verkrijgbaar via de website www.thalia-hollandskroon.nl.
zondag 26 november

A Night at the Movies

Uniek filmmuziekproject in de Cultuurschuur

WIERINGERWERF - Nog een kleine twee weken te gaan en dan De theaterzaal van de Cultuurschuur, Loggersplein 1, staat in het teken van de filmmuziek. De mooiste filmklassiekers worden ten gehore gebracht door solisten Edith Numeijer, Michelle de Jong en Wessel Braaf. Het wordt een uniek muzikaal evenement met verrassende duetten en samenzang van de solisten. De organisatie van het project is in handen van de Liaison Studio.

Afgelopen mei leverden dezelfde solisten al een topprestatie met hun vertolking van de mooiste musicalmelodieën tijdens de voorstellingen van Musical Melodies. Dat smaakte naar meer. Vandaar dat door het creatieve team een nieuwe uitdaging werd gevonden in het vertolken van filmmuziek.
"De groep wilde graag door en daarom hebben we gezocht naar een nieuwe uitdaging die op alle fronten de lat nog net even hoger heeft gelegd. In het repertoire zijn nummers opgenomen die de solisten naar ongekend hoogte stuwen, soms bijna op de toppen van hun kunnen", zegt Alexander Bügel één van de creatieveling achter het project. "Naast het feit dat het muzikaal een hoogstaand programma wordt is er alles aan gedaan om ook van de aankleding iets speciaals te maken. Het wordt een totaalbeleving waarbij de muziek, de projectie en techniek zullen samensmelten tot een betoverend geheel."De voorstelling begint om 14:30 uur.
Net als bij het vorige project is er een speciaal verwenarrangement, dat men bij de kaarten kan bestellen. De gasten met een verwenarrangement worden nog eens extra in de watten gelegd. Speciale plaatsen vooraan in de zaal en naast de drankjes ook nog diverse lekkernijen voor de voorstelling en in de pauze geven net dat beetje meer. Een ultiem verwenmoment om jezelf of een ander dierbaar persoon eens lekker in het zonnetje te zetten.
Kaarten kosten € 10,00 in de voorverkoop en met het verwenarrangement erbij € 17,50. De kaarten aan de zaal kosten € 12,50. Reserveren kan via website www.anightatthemovies.nl of telefonisch op nummer 06 43 82 36 41. Of door een e-mail te sturen naar nightatthemovies2017@gmail.com.
zondag 26 november

Kroonconcert: Van Gogh Impressies

HIPPOLYTUSHOEF - Villa met Uitzicht geeft om 15:30 uur een Kroonconcert bij kaarslicht in de Hippolytuskerk aan het Kerkplein. Villa met Uitzicht is een variabel inzetbaar collectief van musici en andere uitvoerend kunstenaars (vaste villa-bewoners en vrienden). De villa heeft verschillende kamers (producties) van verschillende grootte (bezetting), inrichting (thema) en uitzicht (beleving). Het programma van deze middag is 'Van Gogh Impressies&a[ps;.

We volgen Vincent in zijn zoektocht naar een eigen stijl en naar nieuwe kleuren op zijn palet. Het script is volledig samengesteld uit briefwisselingen die hij voerde met zijn broer en zus.
De beelden van zijn doeken worden op een scherm geprojecteerd en krijgen een extra dimensie door de zorgvuldig daarbij geselecteerde muziek van onder meer Fauré, Satie en Debussy. Een programma dat even kleurrijk is als Vincents doeken. Een unieke muzikale voorstelling voor acteur, fluit en harp. Entertainend en theatraal, prikkelend en inspirerend, met een doorlopend muzikaal verhaal.Programma
Claude Debussy: Syrinx (fluit solo)
Gabriel Fauré (1845-1924): Après un rêve
Jacques Ibert (1890-1962): Entr'acte
Joseph Jongen (1873-1953): Dance lente
Gabriel Fauré (1845-1924): Une châtelaine( harp solo)
Johannes Coenen (1824-1899): Nocturne 'La Serenata'
Camille Saint-Saëns (1835-1921): Romance
Gabriel Fauré (1845-1924): Sicilienne

Toegangskaarten zijn voor aanvang van het concert verkrijgbaar bij de ingang van de kerk en kosten € 14,00. Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding van een betalende volwassende gratis. Bestellen via internet op www.dekroonconcerten.nl. Reserveren per e-mail: info@dekroonconcerten.nl of telefonisch 0227 592509 of 0227 720204.
zondag 26 november
dinsdag 28 november

Spreekuur voor mantelzorgers

NIEUWE NIEDORP - Het Mantelzorgcentrum organiseert een spreekuur voor mantelzorgers uit de regio Hollands Kroon. De bijeenkomst is van 14:00 - 16:00 uur in de Trambaan in Nieuwe Niedorp. Mantelzorgers met vragen op het gebied van aanvraag PGB, Wmo, Wlz en andere vragen over mantelzorg kunnen hier terecht. Mantelzorgmakelaar Annemiek Kemps helpt mantelzorgers verder op weg. Het spreekuur is gratis.

Het Mantelzorgcentrum is het kenniscentrum voor mantelzorgers. Deze kennis delen de mantelzorgmakelaars graag met mantelzorgers. Mantelzorgers die geen tijd hebben om naar het spreekuur te gaan, kunnen ook bellen met het Mantelzorgcentrum. Tijdens kantooruren is het Mantelzorgcentrum bereikbaar via 0223 – 74 70 09. Een mail sturen kan altijd naar info@mantelzorgcentrum.nl.

Aanmelden
Het spreekuur is in de Trambaan, Koperwiek 30 in Nieuwe Niedorp. Het spreekuur is gratis voor mantelzorgers uit de regio Hollands Kroon dankzij subsidies vanuit gemeenten. Aanmelden is verplicht en dat kan via info@mantelzorgcentrum.nl.

Meer informatie
Voor meer informatie over deze of over onze andere activiteiten kunnen mantelzorgers bellen met het Mantelzorgcentrum, 0223 - 74 70 09 of een mail sturen naar: info@mantelzorgcentrum.nl. Op www.mantelzorgcentrum.nl staat meer nieuws en een volledig overzicht van activiteiten voor mantelzorgers.dinsdag 28 november

Informatiebijeenkomst over woningbouw 't Veld Noord

't VELD - De gemeente presenteert samen met de dorpsraad van 20.00 - 21.30 uur het bestemmingsplan voor het woningbouwplan 't Veld Noord in Dorpshuis Harmonie. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De gemeente is nieuwsgierig naar uw reactie op het plan. Ook heeft u gelegenheid voor het stellen van vragen.

Het bestemmingsplan voor woningbouwplan 't Veld Noord

In het bestemmingsplan is vastgelegd hoe het woningbouwplan voor 't Veld Noord vorm kan krijgen. U kunt dit bestemmingsplan vanaf 22 november inzien op www.ruimtelijkeplannen.nl. Op de informatiebijeenkomst wordt het bestemmingsplan toegelicht en reacties verzameld.

Programma
19:45 - 20:00 uur. Inloop
20:00 - 20:10 uur. Welkom door wethouder Theo Groot en dorpsraad 't Veld
20:10 - 21:00 uur. Presentatie bestemmingsplan
21:00 - 21:30 uur. Vragen en afsluitingwoensdag 29 november

Kruidnoten bakken

DEN OEVER - Kinderen vanaf 5-6 jaar kunnen bij molen De Hoop zelf kruidnootjes bakken onder leiding van de molenaars. Ze kunnen op elk moment langs komen tussen 13:00 en 17:00 uur.

Ze mogen meehelpen met het zeven van het meel om bloem te maken, het mengen van de kruidnootjesmix, het klaarmaken van de kruidnootjesdeeg en tot slot het bakken ervan. Natuurlijk mogen de zelfgebakken kruidnootjes geproefd worden en krijgen de kinderen een glaasje limonade voor het harde werken.

De kosten zijn € 2,50 per kind; ze krijgen een pakje kruidnotenmix van 500 gram ter waarde van € 2,00 mee naar huis. Kinderen kunnen zich opgeven bij de molen De Hoop op dinsdagen (van 10:00-16:00) of via e-mail wieringermolens@ziggo.nl.
Er kunnen maximaal 30 kinderen per middag meehelpen, dus wees er snel bij.donderdag 30 november

Inloopspreekuur Digitale Hulp

HOLLANDS KROON - Inwoners van Hollands Kroon met vragen of problemen op digitaal gebied, kunnen op het Inloopspreekuur Digitale Hulp in Middenmeer terecht.

Heeft u vragen met betrekking tot het gebruik van uw laptop of tablet? Wilt u sociale media leren gebruiken? Of wilt u meer weten over de verschillende mogelijkheden die uw apparaat biedt, zoals het downloaden van apps of het gebruik van wifi-netwerken? Deskundige vrijwilligers helpen u graag op weg!Het inloopspreekuur vindt plaats van 10:30 tot 11:30 uur in de Schilderszaal van wijksteunpunt De Kroon, Kroonwaard 1 te Middenmeer. Het spreekuur is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Het Inloopspreekuur Digitale Hulp is een initiatief van Stichting Present Hollands Kroon, www.presenthollandskroon.nl.donderdag 30 november

Raadsvergadering Hollands Kroon

ANNA PAULOWNA - De gemeenteraad van Hollands Kroon vergadert om 20:00 uur in de raadzaal van MFA De Ontmoeting. De vergadering is openbaar.

Op de agenda staan onder meer de volgende punten:
• Inspreken burgers
• Belastingverordeningen 2018
• Regionale samenwerking De Kop Werkt!
• Asbestsanering Binnenhaven 4 Van Ewijcksluis
• Bestemmingsplan Camping Het Bos Roept!
• Bestemmingsplan Koningsweg 100 Hippolytushoef
• Bestemmingsplan Paadje 12 te Nieuwe Niedorp 2017
• Bestemmingsplan Het Polderhofje Anna Paulowna
• Dok van Luyt (onder voorbehoud zienswijzen)

Klik hier voor de volledige agenda en de stukken van de raadsvergadering.(ADVERTENTIE)

HIPPOLYTUSHOEF - Bello Computercursussen geeft tal van cursussen, zoals Windows, internet en e=mail tekst verwerken, spreadsheet en database, zowel voor beginners als gevorderden.

De lessen zijn in kleine groepen (maximaal 4 cursisten), desgewenst op de eigen laptop en er is dus alle aandacht voor de leerlingen. De cursussen worden op maandag- t/m woensdagmiddag of op maandag- t/m donderdagavond gegeven in de lesruimte aan de Zandkrogt 5 in Hippolytushoef of aan huis. Aanmeldingen en inlichtingen bij Bert Loos, tel. (0227)592010 of 06 1849 3417; e-mail loos.bert1@gmail.com.

Bert geeft ook computerhulp aan huis, zoals het installeren van apps en software, het instellen van internet of wifi en het oplossen van problemen. De kosten zijn € 25,00 per uur.zaterdag 2 december

Sinterklaas

SLOOTDORP - Present organiseert een bijeenkomst van polderbewoners en migranten in de Schakel, waar Sinterklaas het middelpunt zal zijn.

Iedereen die zich betrokken voelt is van harte welkom van 14:00 tot 16:00 uur.
Voor informatie kunt u contact opnemen met Paulien Deijkers e-mail: deijkers@quicknet.nl.
Meer info over het werk van Present op www.stichtingpresent.nl/hollandskroon.woensdag 6 december

Herhalingsles AED/Reanimatie

HOORN - Stichting Reanimatie Onderwijs Westfriesland geeft in het Westfriesgasthuis een AED/Reanimatie herhalingsles.

De les is van 19:20 tot 21:30 uur. Diploma of laatste herhaling niet ouder dan 1 jaar.
Informatie op www.reanimatie-westfriesland.nl. Hier kunt u zich ook aanmelden (aanmelden niet via telefoon, maar schriftelijk).
0229236729 voor eventuele vragen.
Bent u aanvullend ziektekosten verzekerd, dan bestaat de mogelijkheid op teruggave lesgeld.donderdag 7 december

Plusgroep

WIERINGERWERF - De Plusgroep vindt iedere eerste donderdag van de maand plaats van 13:30 tot 16:00 uur in het Atelier (eerste verdieping) van de Cultuurschuur, Loggersplein.

Iedereen die graag iets met anderen onderneemt en anderen ontmoet is welkom tijdens de Plusgroep. De Plusgroep is voor iedereen; van alle leeftijden en naar eigen mogelijkheden. Er is van alles te doen, zoals creatieve activiteiten, een spelletje maar alleen een kopje koffie komen drinken en een praatje maken kan natuurlijk ook.

Voor meer informatie of aanmelding kan men elke werkdag tussen 9:00 en 12:00 uur bellen met het servicepunt Wieringerwerf: 0227-600079.
Als u vervoer nodig heeft om naar de bijeenkomst te kunnen komen, kan dit geregeld worden.donderdag 7 december

Bijeenkomst over hersenletsel

SCHAGEN - Esdégé-Reigersdaal en MEE & de Wering organiseert een bijeenkomst over - de gevolgen van - hersenletsel voor partners en verwanten. De bijeenkomst wordt gehouden bij MEE & de Wering, Zijperweg 4K. De start is om 10:30 uur, inloop vanaf 10:00 uur.

Wanneer u iemand in uw netwerk heeft met hersenletsel dan bent u van harte welkom.
Naast lezingen van gastsprekers is er tijd en ruimte voor uw vragen. De volgende thema's komen aan de orde:
• Hoe werkt het brein?
• Afasie
• Tips en adviezen in omgang met hersenletsel.
• Rouwverwerking
• Seksualiteit

De sprekers komen uit het werkveld en hebben dagelijks te maken met hersenletsel.
U kunt zich via de mail opgeven bij Thamar Post; thamar.post@esdege-reigersdaal.nl of bij Jacqueline Leermakers; jleermakers@meenwh.nl.vrijdag 8 december

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - De klaverjasclub organiseert een vrije klaverjasavond in de zaal van de Ankerkerk, Seringenlaan 19.

De klaverjasdrive begint om 19:30 uur. Deelname kost € 3,00.
Het inleggeld wordt besteed aan prijzen. Ook is er een verloting met leuke prijzen.
Deelnemers strijden ook mee in de competitie. Daarvoor tellen de tien hoogst behaalde resultaten. Aanmelden kan voor aanvang aan de zaal.

De laatste klaverjasavond van dit jaar is op 22 december.
In 2018 op 5 en 19 januari, 2 en 16 februari, 9 en 23 maart en 6 en 20 april
vrijdag 8 december

Wandelen met de Nachtwaker

Een avon(d)tuur in de Schoorlse Duinen

SCHOORL - Het donkere jaargetijde is weer aangebroken. Tijd om met de Nachtwaker van de Schoorlse Duinen mee te gaan om de donkere nacht in de duinen te beleven. Zet al je zintuigen aan het werk en ervaar de duisternis, de stilte en de sterrenhemel.

Deze belevingstocht is voor jong en oud en duurt 1,5 tot 2 uur. Je gaat het hoogste duin van Nederland beklimmen en daarom is deze tocht minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.Ga mee met de Nachtwaker van Staatsbosbeheer. De wandeling start om 19:30 uur in Buitencentrum Schoorlse Duinen. Denk aan warme kleding en schoenen waarop je goed kan wandelen. De kosten zijn € 7,50 p.p. Online aanmelden op www.staatsbosbeheer.nl.vrijdag 8 december

Film La La Land

WIERINGERWERF - Het Filmhuis in de Cultuurschuur, Loggersplein 1 vertoont de film La La Land.Het verhaal volgt Sebastian en Mia, die nader tot elkaar komen doordat ze een gemeenschappelijk verlangen hebben om datgene te doen waar ze van houden. Maar wanneer het succes op de loer ligt, worden ze geconfronteerd met enkele keuzes die hun liefdesrelatie op het spel zet en waarbij hun gekoesterde dromen verscheurd dreigen te worden.

De zaal gaat om 19:30 uur open en de film begint om 20:00 uur. De entree bedraagt € 5,00.zaterdag 9 december

Sterren kijken in de duinen

SCHOORL - De Schoorlse Duinengids en de Alkmaarse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Metius laten je kennis maken met de duinen in het donker. Met het blote oog zijn al heel wat sterren te zien. Ook kijken we met een verrekijker en een echte telescoop naar bijzondere verschijnselen aan de hemel. Maar pas op: niet alles is altijd te zien.We zijn afhankelijk van het weer: bij bedekte lucht zullen we minder zien bij de verhalen, bij slecht weer gaan we over op een binnenprogramma. We vertrekken om 19:30 uur vanaf Buitencentrum Schoorlse Duinen en zijn rond 22:30 terug. De kosten zijn € 7,50 per persoon. Aanmelden kan online via www.staatsbosbeheer.nl.

Honden zijn niet toegestaan. Denk aan warme kleding en schoenen waarop je goed kan wandelen. Je gaat het hoogste duin van Nederland beklimmen en daarom is deze tocht minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.zaterdag 9 december

Kerstconcert Hét Projectkoor (UITVERKOCHT)

SCHAGEN - Hét Projectkoor verzorgt de Amerikaanse productie 'And on earth...Peace', een fantastisch muzikaal kerstconcert dat voor zover bekend nog maar één keer eerder in Nederland is uitgevoerd.

Hét Projectkoor is een tijdelijk koor van enthousiaste deelnemers en wordt elke keer weer opnieuw samengesteld. Het koor bestaat uit ruim 100 deelnemers, twee solisten en twee vertellers, en wordt begeleid door een 14-koppig orkest. Het streven is om elke twee jaar een concert te verzorgen, dit alles onder leiding van initiatiefnemer en dirigent Arwin Kluft. Arwin heeft zelf ruime (inter) nationale professionele ervaring in de muziekwereld.Het 'Hoorns Byzantijns Mannenkoor' zal het gedeelte voor de pauze invullen met haar indrukwekkende stemgeluid.

Het concert wordt gegeven in de aula van het Regius-college en begint om 20:00 uur.
Kaarten zijn te koop via de website www.hetprojectkoor.nl.zaterdag 9 en zondag 10 december
zondag 10 december

Vlooienmarkt

HIPPOLYTUSHOEF - Vandaag is van 9:30 tot 16:00 uur een vlooienmarkt in Sporthal Wieringen, Belterlaan 1.Deze gezellige markt in de sporthal biedt vintage spullen, speelgoed, gereedschap, antiek, curiosa, huishoudelijke artikelen en nog veel meer!
De toegang is € 2,50 voor volwassenen. Kinderen t/m 12 jaar gratis.zondag 10 december

Kerstconcert Hét Projectkoor (UITVERKOCHT)

SCHAGEN - Hét Projectkoor verzorgt de Amerikaanse productie 'And on earth...Peace', een fantastisch muzikaal kerstconcert dat voor zover bekend nog maar één keer eerder in Nederland is uitgevoerd.

Hét Projectkoor is een tijdelijk koor van enthousiaste deelnemers en wordt elke keer weer opnieuw samengesteld. Het koor bestaat uit ruim 100 deelnemers, twee solisten en twee vertellers, en wordt begeleid door een 14-koppig orkest. Het streven is om elke twee jaar een concert te verzorgen, dit alles onder leiding van initiatiefnemer en dirigent Arwin Kluft. Arwin heeft zelf ruime (inter) nationale professionele ervaring in de muziekwereld.Het 'Hoorns Byzantijns Mannenkoor' zal het gedeelte voor de pauze invullen met haar indrukwekkende stemgeluid.

Het concert wordt gegeven in de aula van het Regius-college en begint om 14:30 uur.
Kaarten zijn te koop via de website www.hetprojectkoor.nl.maandag 11 en dinsdag 12 december

Openstelling archief Historische Vereniging

HIPPOLYTUSHOEF - Het archief van de Historische Vereniging Wieringen is op maandag geopend van 19:00 tot 21:00 uur en op dinsdag van 14:00 tot 16:30 uur.In het archief een grote verzameling kranten, boeken, foto's, documenten, landkaarten en notulen van verenigingen, organisaties, particulieren, scholen en veel meer.
Locatie: Parkzicht 4a, gelegen naast zorgcentrum Noorderlicht - Parklaan 41, te Hippolytushoef. Boven de bibliotheek.dinsdag 12 december

Midwinter-Kerstavond

SLOOTDORP - Vrouwen van NU houdt in De Schakel een Midwinter-Kerstavond.

Deze avond speelt Klaas Bakker op de piano bij videobeelden gerelateerd aan Midwinter en Kerst.
Aanvang: 19:30 uur.donderdag 14 december

Kerstviering

WIERINGERWERF - Vrouwenvereniging Passage houdt een kerstviering met een broodmaaltijd in Ons Centrum.

De viering begint om 17:00 uur.donderdag 14 december

Inloopspreekuur Digitale Hulp

HOLLANDS KROON - Inwoners van Hollands Kroon met vragen of problemen op digitaal gebied, kunnen op het Inloopspreekuur Digitale Hulp in Middenmeer terecht.

Heeft u vragen met betrekking tot het gebruik van uw laptop of tablet? Wilt u sociale media leren gebruiken? Of wilt u meer weten over de verschillende mogelijkheden die uw apparaat biedt, zoals het downloaden van apps of het gebruik van wifi-netwerken? Deskundige vrijwilligers helpen u graag op weg!Het inloopspreekuur vindt plaats van 10:30 tot 11:30 uur in de Schilderszaal van wijksteunpunt De Kroon, Kroonwaard 1 te Middenmeer. Het spreekuur is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Het Inloopspreekuur Digitale Hulp is een initiatief van Stichting Present Hollands Kroon, www.presenthollandskroon.nl.donderdag 14 december
vrijdag 15 december

Kerstbijeenkomst 'Met wie vier jij kerst?'

NIEUWE NIEDORP - De donkere dagen staan voor de mooie als nieuw zijnde kerkdeur van de Kloosterkerk. Nog even en de kerk zal in de kerstsfeer raken. Om een bijdrage aan deze sfeer te leveren heeft Kloosterclub Niedorp de volgende activiteit gepland. Een avond waarbij u door de gastvrouw meegenomen wordt in de voorbereidingen rondom het kerstdiner. Want hoe viert u eigenlijk kerst? Aan het hakblok wordt door de gastvrouw het kerstdiner voorbereid, waarbij het koor Grenzenloos toepasselijke liedjes zingt.

Onder het genot van meerdere hapjes stellen we onszelf de vraag: Met wie vier jij kerst?
Bij de Kloosterclub dames is voor aanvang koffie, thee en cake verkrijgbaar. Tijdens en na is er gelegenheid voor een drankje en een praatje.
Kaarten zijn alleen verkrijgbaar in de voorverkoop bij Klaverkaas. Prijs € 12,50 inclusief 4 hapjes. (koffie, thee, cake en drankjes tegen betaling)
Aanvang 20:00 uur, zaal open 19:30 uur.

Bron: PeWi's Nieuwspagina.vrijdag 15 december

Kerstconcert Hét Projectkoor

MIDDENMEER - Hét Projectkoor verzorgt de Amerikaanse productie 'And on earth...Peace', een fantastisch muzikaal kerstconcert dat voor zover bekend nog maar één keer eerder in Nederland is uitgevoerd.

Hét Projectkoor is een tijdelijk koor van enthousiaste deelnemers en wordt elke keer weer opnieuw samengesteld. Het koor bestaat uit ruim 100 deelnemers, twee solisten en twee vertellers, en wordt begeleid door een 14-koppig orkest. Het streven is om elke twee jaar een concert te verzorgen, dit alles onder leiding van initiatiefnemer en dirigent Arwin Kluft. Arwin heeft zelf ruime (inter) nationale professionele ervaring in de muziekwereld.Het 'Hoorns Byzantijns Mannenkoor' zal het gedeelte voor de pauze invullen met haar indrukwekkende stemgeluid.

Het concert wordt gegeven in de Ontmoetingskerk en begint om 20:00 uur.
Kaarten zijn te koop via de website www.hetprojectkoor.nl.(ADVERTENTIE)henkjanwittink@gmail.com of bel 06 - 51 333 709
zaterdag 16 december

Kerstconcert Hét Projectkoor (UITVERKOCHT)

MIDDENMEER - Hét Projectkoor verzorgt de Amerikaanse productie 'And on earth...Peace', een fantastisch muzikaal kerstconcert dat voor zover bekend nog maar één keer eerder in Nederland is uitgevoerd.

Hét Projectkoor is een tijdelijk koor van enthousiaste deelnemers en wordt elke keer weer opnieuw samengesteld. Het koor bestaat uit ruim 100 deelnemers, twee solisten en twee vertellers, en wordt begeleid door een 14-koppig orkest. Het streven is om elke twee jaar een concert te verzorgen, dit alles onder leiding van initiatiefnemer en dirigent Arwin Kluft. Arwin heeft zelf ruime (inter) nationale professionele ervaring in de muziekwereld.Het 'Hoorns Byzantijns Mannenkoor' zal het gedeelte voor de pauze invullen met haar indrukwekkende stemgeluid.

Het concert wordt gegeven in de Ontmoetingskerk en begint om 20:00 uur.
Kaarten zijn te koop via de website www.hetprojectkoor.nl.zaterdag 16 december

Bingo

HIPPOLYTUSHOEF - De Dörper Activiteiten Sociëteit (de D.A.S.) houdt een zaterdagavondbingo in Dorpshuis Hippolytushoef.

Volwassenen kunnen van 20:00 tot 22:30 uur bingo spelen in Dorpshuis Hippolytushoef aan de Kerkhofsteeg om mooie (geld)prijzen. Bij meer dan 40 of 60 deelnemers worden de geldprijzen verhoogd.
Deelnemers kunnen zich helemaal op de bingo concentreren, want in de zaal is bediening. Niemand hoeft dus op een droogje te zitten.
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Dorpshuis: www.dorpshuis-hippolytushoef.nl of via de mail: dassecret@quicknet.nl.

De volgende bingo is op 13 januari.zondag 17 december

Familiefilm Arthur Christmas

WIERINGERWERF - Het Filmhuis in de Cultuurschuur, Loggersplein 1, vertoont de gezellige familiefilm Arthur Christmas.Hoe kan de Kerstman in één nacht al die miljarden cadeaus afleveren? Met een leger van een miljoen strijdvaardige elfen en een groot bestuurscentrum met de laatste technische snufjes onder het ijs van de Noordpool! Dus hoe kan deze ongelofelijke operatie één kind vergeten? Voor de jonge zoon van de Kerstman, Arthur, dreigt dit voorval een einde te maken aan de magie van Kerstmis. Met de gepensioneerde Grootkerstman, een opstandige elf, een oude slee en wat onervaren rendieren gaat Arthur op een gekke missie om het laatste cadeau toch nog af te leveren. Geniet met de hele familie van deze nieuwe Kerstklassieker, boordevol opwinding, plezier en verwondering.

De zaal gaat om 14:15 uur open en de film begint om 14:30 uur. De entree bedraagt € 4,00.zondag 17 december

Kerstconcert Hét Projectkoor (UITVERKOCHT)

MIDDENMEER - Hét Projectkoor verzorgt de Amerikaanse productie 'And on earth...Peace', een fantastisch muzikaal kerstconcert dat voor zover bekend nog maar één keer eerder in Nederland is uitgevoerd.

Hét Projectkoor is een tijdelijk koor van enthousiaste deelnemers en wordt elke keer weer opnieuw samengesteld. Het koor bestaat uit ruim 100 deelnemers, twee solisten en twee vertellers, en wordt begeleid door een 14-koppig orkest. Het streven is om elke twee jaar een concert te verzorgen, dit alles onder leiding van initiatiefnemer en dirigent Arwin Kluft. Arwin heeft zelf ruime (inter) nationale professionele ervaring in de muziekwereld.Het 'Hoorns Byzantijns Mannenkoor' zal het gedeelte voor de pauze invullen met haar indrukwekkende stemgeluid.

Het concert wordt gegeven in de Ontmoetingskerk en begint om 14:30 uur.
Kaarten zijn te koop via de website www.hetprojectkoor.nl.dinsdag 19 december

Kerstbijeenkomst

SLOOTDORP - Vrouwenvereniging K.V.G. houdt een kerstbijeenkomst met een maaltijd, die afgewisseld zal worden door tekst en muziek.

De bijeenkomst is in de voormalige kerk 'Brink 55' en begint om 17:00 uur.woensdag 20 december

Kerstbingo

HIPPOLYTUSHOEF - Hengelsportvereniging Wieringen organiseert een gezellige bingo avond voor jong en oud in café De Kasteleen, Nieuwstraat 26.

Hoofdprijs € 115,- (€ 150,- bij meer dan 65 personen).


Mooie prijzen zoals: rollades, vleesschotels, koffiepakketten, 4 x € 25,- en meer...

Aanvang 20:00 uur. Een boekje voor 9 bingo rondes kost € 5,50; voor de super ronde € 1,00. Info: 0227-512801.

De volgende bingo's zijn op 31 januari, 28 februari, 28 maart (paasbingo), 18 april en 16 mei.vrijdag 22 december

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - De klaverjasclub organiseert een vrije klaverjasavond in de zaal van de Ankerkerk, Seringenlaan 19.

De klaverjasdrive begint om 19:30 uur. Deelname kost € 3,00.
Het inleggeld wordt besteed aan prijzen. Ook is er een verloting met leuke prijzen.
Deelnemers strijden ook mee in de competitie. Daarvoor tellen de tien hoogst behaalde resultaten. Aanmelden kan voor aanvang aan de zaal.

De volgende klaverjasavonden zijn op 5 en 19 januari, 2 en 16 februari, 9 en 23 maart en 6 en 20 aprilvrijdag 22 december

Wandelen met de Nachtwaker

Een avon(d)tuur in de Schoorlse Duinen

SCHOORL - Het donkere jaargetijde is weer aangebroken. Tijd om met de Nachtwaker van de Schoorlse Duinen mee te gaan om de donkere nacht in de duinen te beleven. Zet al je zintuigen aan het werk en ervaar de duisternis, de stilte en de sterrenhemel.

Deze belevingstocht is voor jong en oud en duurt 1,5 tot 2 uur. Je gaat het hoogste duin van Nederland beklimmen en daarom is deze tocht minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.Ga mee met de Nachtwaker van Staatsbosbeheer. De wandeling start om 19:30 uur in Buitencentrum Schoorlse Duinen. Denk aan warme kleding en schoenen waarop je goed kan wandelen. De kosten zijn € 7,50 p.p. Online aanmelden op www.staatsbosbeheer.nl.dinsdag 26 december (2e Kerstdag)

Kerst bridgedrive

WESTERLAND - Bridgeclub Wieringen organiseert een gezellige Kerstdrive in café Waddenzee, Westerlanderweg 43.

De aanvang is 13:30 uur (graag om 13:00 uur aanwezig zijn). Het inschrijfgeld is € 12,00 per paar (betalen aan de zaal) en er is voor iedereen een prijs. Bridgers waarvan bij de club geen NBB-nummer bekend is betalen € 1,00 per persoon extra.
Er kunnen maximaal 50 paren deelnemen. De bridgeparen worden naar sterkte ingedeeld in lijnen.

Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dat kan tot 25 december via de agenda op de website van Bridgeclub Wieringen.
Wie dit te lastig vindt mag zich ook via de telefoon aanmelden bij Siebrand Veenstra: 0227-592354.

Op zondagmiddag 31 december is er een Oudejaarsdrive.donderdag 28 december

Inloopspreekuur Digitale Hulp

HOLLANDS KROON - Inwoners van Hollands Kroon met vragen of problemen op digitaal gebied, kunnen op het Inloopspreekuur Digitale Hulp in Middenmeer terecht.

Heeft u vragen met betrekking tot het gebruik van uw laptop of tablet? Wilt u sociale media leren gebruiken? Of wilt u meer weten over de verschillende mogelijkheden die uw apparaat biedt, zoals het downloaden van apps of het gebruik van wifi-netwerken? Deskundige vrijwilligers helpen u graag op weg!Het inloopspreekuur vindt plaats van 10:30 tot 11:30 uur in de Schilderszaal van wijksteunpunt De Kroon, Kroonwaard 1 te Middenmeer. Het spreekuur is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Het Inloopspreekuur Digitale Hulp is een initiatief van Stichting Present Hollands Kroon, www.presenthollandskroon.nl.zondag 31 december (Oudjaar>

Oudejaars bridgedrive

WESTERLAND - Bridgeclub Wieringen organiseert een gezellige Oudejaarsdrive in café Waddenzee, Westerlanderweg 43.

De aanvang is 13:30 uur (graag om 13:00 uur aanwezig zijn). Het inschrijfgeld is € 12,00 per paar (betalen aan de zaal) en er is voor iedereen een prijs. Bridgers waarvan bij de club geen NBB-nummer bekend is betalen € 1,00 per persoon extra.
Er kunnen maximaal 50 paren deelnemen. De bridgeparen worden naar sterkte ingedeeld in lijnen.

Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dat kan tot 30 december via de agenda op de website van Bridgeclub Wieringen.
Wie dit te lastig vindt mag zich ook via de telefoon aanmelden bij Siebrand Veenstra: 0227-592354.vrijdag 5 januari

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - De klaverjasclub organiseert een vrije klaverjasavond in de zaal van de Ankerkerk, Seringenlaan 19.

De klaverjasdrive begint om 19:30 uur. Deelname kost € 3,00.
Het inleggeld wordt besteed aan prijzen. Ook is er een verloting met leuke prijzen.
Deelnemers strijden ook mee in de competitie. Daarvoor tellen de tien hoogst behaalde resultaten. Aanmelden kan voor aanvang aan de zaal.

De volgende klaverjasavonden zijn op 19 januari, 2 en 16 februari, 9 en 23 maart en 6 en 20 aprilzaterdag 6 januari

Film Paul dans sa vie

WIERINGERWERF - Het Filmhuis in de Cultuurschuur, Loggersplein 1 vertoont de film Paul dans sa vie.'Paul in zijn leven' luidt de letterlijke titel van deze Franse documentaire. Met de nadruk op in. Want de 75-jarige Paul uit Normandië staat er nog middenin: in het leven, en in de aarde. Krom als de bomen om hem heen trekt hij met zijn ploegje zijn voren. Terwijl op een aangrenzende weggetje een reus van een trekker voorbijraast… Nee, landbouwer Paul is 'niet met zijn tijd meegegaan'. Samen met zijn twee zussen, eveneens ongetrouwd, blijft hij op de oude, vertrouwde manier zaaien, maaien en cider maken. Zonder stress, zonder quota en regeltjes. Ook is Paul, anders dan zijn collega&aposs, niet bezweken voor de zekerheid van een baan in de kerncentrale, even verderop. Een wijs besluit, of een bewijs van onvermogen?
Regisseur Rémi Mauger, die Paul kent uit zijn jeugd, brengt deze keuze boeiend en kleurrijk in beeld. En dankzij die eigenwijze, onverstoorbare Paul valt er ook veel te lachen.

De zaal gaat om 13:30 uur open en de film begint om 14:00 uur. De entree bedraagt € 5,00.donderdag 11 januari

Nieuwjaarsbijeenkomst

WIERINGERWERF - Vrouwenverenigingen Passage, Vrouwen van Nu en K.V.G organiseren een gezamenlijke Nieuwjaars koffieochtend.

Vanaf half 10 kan men terecht in het Arbeidsbureau van Café Bij de Buren om elkaar alle goeds toe te wensen in het nieuwe jaar 2018.
De zusjes Sandra van Soesbergen-van Diepen en Marlies Rasing-van Diepen, geboren, getogen en nog altijd woonachtig in de Wieringermeer, zullen het officiële programma om 10:00 uur met hun muzikale optreden een speciaal tintje geven.zaterdag 13 januari

Bingo

HIPPOLYTUSHOEF - De Dörper Activiteiten Sociëteit (de D.A.S.) houdt een zaterdagavondbingo in Dorpshuis Hippolytushoef.

Volwassenen kunnen van 20:00 tot 22:30 uur bingo spelen in Dorpshuis Hippolytushoef aan de Kerkhofsteeg om mooie (geld)prijzen. Bij meer dan 40 of 60 deelnemers worden de geldprijzen verhoogd.
Deelnemers kunnen zich helemaal op de bingo concentreren, want in de zaal is bediening. Niemand hoeft dus op een droogje te zitten.
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Dorpshuis: www.dorpshuis-hippolytushoef.nl of via de mail: dassecret@quicknet.nl.dinsdag 16 januari

Visio

MIDDENMEER - Mevr. Hilde Vorderman-Noens komt bij vrouwenvereniging Passage vertellen over haar werk bij Visio.

De lezing is In de Meerbaak en begint om 14:00 uur.vrijdag 19 januari

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - De klaverjasclub organiseert een vrije klaverjasavond in de zaal van de Ankerkerk, Seringenlaan 19.

De klaverjasdrive begint om 19:30 uur. Deelname kost € 3,00.
Het inleggeld wordt besteed aan prijzen. Ook is er een verloting met leuke prijzen.
Deelnemers strijden ook mee in de competitie. Daarvoor tellen de tien hoogst behaalde resultaten. Aanmelden kan voor aanvang aan de zaal.

De volgende klaverjasavonden zijn op 2 en 16 februari, 9 en 23 maart en 6 en 20 aprilzaterdag 20 januari

Jeugdfilm Kubo en het magische zwaard

WIERINGERWERF - Het Filmhuis in de Cultuurschuur, Loggersplein 1, vertoont de jeugdfilm Kubo en het magische zwaard.Kubo leeft een rustig, normaal bestaan in een klein dorpje, totdat een geest uit het verleden zijn leven op zijn kop zet door een eeuwenoude ruzie op te rakelen. Kubo wordt nu achternagezeten door goden en monsters. Om te overleven moet hij op zoek naar een magisch harnas, ooit gedragen door zijn overleden vader, een legendarische samurai-krijger.

Deze film is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. De zaal gaat om 18:45 uur open en de film begint om 19:00 uur. De entree bedraagt € 4,00.zaterdag 20 januari

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - Vanavond is de 3e klaverjasavond van Buurtvereniging Noordervenne. De locatie is als vanouds 't Dorpshuis aan de Kerkhofsteeg. De aanvang van het kaarten is 20:00 uur.

De klaverjascompetitie gaat over 5 avonden. Van deze 5 avonden mag je er 1 missen om mee te doen met de wintercompetitie. Als je alle 5 avonden komt kaarten wordt de slechtste uitslag van de 5 weggestreept.
Buiten de competitie om zijn er mooie prijzen. Je bent dus niet verplicht om mee te doen met de competitie. Heb je een avond zin om te kaarten: Je bent altijd welkom.
Voor verdere info en eventuele opgave: A. de Vries (tel. 0227-591879) of A. van Bodegom (tel. 06 2040 7420).

De volgende klaverjasavonden zijn op 24 februari, 24 maart en 21 april 2018

De laatste avond ( 21 april 2018) is een vrije klaverjasavond. Deze telt dus niet meer mee voor de competitie. Op deze avond worden naast de normale dagprijzen ook de prijzen van de competitie uitgereikt.woensdag 31 januari

Bingo

HIPPOLYTUSHOEF - Hengelsportvereniging Wieringen organiseert een gezellige bingo avond voor jong en oud in café De Kasteleen, Nieuwstraat 26.

Hoofdprijs € 115,- (€ 150,- bij meer dan 65 personen).


Mooie prijzen zoals: rollades, vleesschotels, koffiepakketten, 4 x € 25,- en meer...

Aanvang 20:00 uur. Een boekje voor 9 bingo rondes kost € 5,50; voor de super ronde € 1,00. Info: 0227-512801.

De volgende bingo's zijn op 28 februari, 28 maart (paasbingo), 18 april en 16 mei.vrijdag 2 februari

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - De klaverjasclub organiseert een vrije klaverjasavond in de zaal van de Ankerkerk, Seringenlaan 19.

De klaverjasdrive begint om 19:30 uur. Deelname kost € 3,00.
Het inleggeld wordt besteed aan prijzen. Ook is er een verloting met leuke prijzen.
Deelnemers strijden ook mee in de competitie. Daarvoor tellen de tien hoogst behaalde resultaten. Aanmelden kan voor aanvang aan de zaal.

De volgende klaverjasavonden zijn op 16 februari, 9 en 23 maart en 6 en 20 aprilzaterdag 3 februari

Film Exodus

WIERINGERWERF - Het Filmhuis in de Cultuurschuur, Loggersplein 1 vertoont de filmklassieker Exodus.

Levensgevaar... Op de vlucht... Middellandse Zee... Ook kort na de Tweede Wereldoorlog beheersten die woorden het nieuws. Maar het betrof andere mensen. En ze vluchtten de andere kant op... Tienduizenden Joden, overlevenden van de Holocaust, wilden na 1945 maar één ding. Naar Palestina, hun 'Beloofde Land'! Maar Engeland, dat het daar voor het zeggen had, liet migranten slechts mondjesmaat toe. Schepen die het toch probeerden, werden zonder pardon teruggestuurd. Ook de 'Exodus'. De 4.500 passagiers ervan gingen uiteindelijk niet in Haifa, maar in Hamburg van boord. In Duitsland stonden nog wat kampen leeg...De film die Otto Preminger in 1960 van deze bewogen geschiedenis maakte (naar een roman van Leon Uris) heeft wél een happy end. Hollywood wilde dat de bezoekers de zaal opgewekt verlieten... Doen wij dat anno 2018, middenin een andere vluchtelingencrisis, ook?

De zaal gaat om 13:30 uur open en de film begint om 14:00 uur. De entree bedraagt € 5,00.donderdag 8 februari

Workshop sneeuwpopjes van wol en vilt

WIERINGERWERF - Anneke Roza maakt antroposofische poppen. Deze staan tentoongesteld in vitrines in haar boerderij en zijn een lust voor het oog. Ze deelt haar kennis en kneepjes van het vak graag tijdens een workshop voor de drie vrouwenverenigingen in de Wieringermeer.

Tijdens de workshop worden drie sneeuwpopjes met fleurige kleuraccenten gemaakt.
Tijd: 14:00 uur tot 16:30 uur. Plaats: Oom Keesweg 22, 1771 ME Wieringerwerf.
Kosten: € 17,00 inclusief materialen, koffie/thee en wat lekkers erbij.
Opgave voor woensdag 7 februari 2018 bij Katrien Popkema, tel. 0227-502494 - hilbert.popkema@quicknet.nl.donderdag 8 februari

Jaarvergadering K.V.G.

MIDDENMEER - Vrouwenvereniging K.V.G. houdt haar jaarvergadering met verrassingsprogramma in De Meerbaak.

De vergadering begint om 19:30 uur.woensdag 14 februari

Jaarvergadering Passage

WIERINGERWERF - Vrouwenvereniging Passage houdt om 19:45 uur haar jaarvergadering en ?? in Ons Centrum.vrijdag 16 februari

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - De klaverjasclub organiseert een vrije klaverjasavond in de zaal van de Ankerkerk, Seringenlaan 19.

De klaverjasdrive begint om 19:30 uur. Deelname kost € 3,00.
Het inleggeld wordt besteed aan prijzen. Ook is er een verloting met leuke prijzen.
Deelnemers strijden ook mee in de competitie. Daarvoor tellen de tien hoogst behaalde resultaten. Aanmelden kan voor aanvang aan de zaal.

De volgende klaverjasavonden zijn op 9 en 23 maart en 6 en 20 aprilzaterdag 24 februari

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - Vanavond is de 4e klaverjasavond van Buurtvereniging Noordervenne. De locatie is als vanouds 't Dorpshuis aan de Kerkhofsteeg. De aanvang van het kaarten is 20:00 uur.

De klaverjascompetitie gaat over 5 avonden. Van deze 5 avonden mag je er 1 missen om mee te doen met de wintercompetitie. Als je alle 5 avonden komt kaarten wordt de slechtste uitslag van de 5 weggestreept.
Buiten de competitie om zijn er mooie prijzen. Je bent dus niet verplicht om mee te doen met de competitie. Heb je een avond zin om te kaarten: Je bent altijd welkom.
Voor verdere info en eventuele opgave: A. de Vries (tel. 0227-591879) of A. van Bodegom (tel. 06 2040 7420).

De volgende klaverjasavonden zijn op 24 maart en 21 april 2018

De laatste avond ( 21 april 2018) is een vrije klaverjasavond. Deze telt dus niet meer mee voor de competitie. Op deze avond worden naast de normale dagprijzen ook de prijzen van de competitie uitgereikt.woensdag 28 februari

Bingo

HIPPOLYTUSHOEF - Hengelsportvereniging Wieringen organiseert een gezellige bingo avond voor jong en oud in café De Kasteleen, Nieuwstraat 26.

Hoofdprijs € 115,- (€ 150,- bij meer dan 65 personen).


Mooie prijzen zoals: rollades, vleesschotels, koffiepakketten, 4 x € 25,- en meer...

Aanvang 20:00 uur. Een boekje voor 9 bingo rondes kost € 5,50; voor de super ronde € 1,00. Info: 0227-512801.

De volgende bingo's zijn op 28 maart (paasbingo), 18 april en 16 mei.dinsdag 6 maart

Cursus operakenner Kees Schilder

SLOOTDORP - Veel leden van Vrouwen van Nu en het K.V.G. hebben het afgelopen seizoen kennis kunnen maken met de bevlogen operakenner Kees Schilder uit Volendam. Op boeiende en deskundige wijze wist hij werkelijk íedereen aan zich te binden. Zijn uitleg over de opera, de afwisseling met interessante wetenswaardigheden en het beluisteren van geluidsfragmenten maakten zelfs ondeskundige toehoorders enthousiast. Alom klonk de roep om mêêr en dat heeft geresulteerd in een cursuscyclus van 5 ochtenden.

Tijdens de bijeenkomsten zal Kees Schilder dieper ingaan op de operamuziek, de achtergronden en de componisten. Een unieke kans om op een nieuwe wijze naar muziek te luisteren en daar intens van te genieten.

Plaats: Gebouw 'Ons Tweede Thuis', Pastoor Braakstraat 1 in Slootdorp.
Programma:
Dinsdag 6 maart: Populair programma in de lijn van de reeds gehouden lezing.
Dinsdag 13 maart: Het ontstaan van de opera en via Monteverdi, Händel en Mozart naar Rossini, Bellini en Donizetti.
Dinsdag 20 maart: Hoogtepunten uit opera's van Giuseppe Verdi.
Dinsdag 27 maart: Hoogtepunten uit opera's van Giacomo Puccini.
Dinsdag 3 april: Hoogtepunten uit populaire opera's van beroemde componisten.
Tijd: 09:30 uur tot 11:30 uur.
Kosten: &euro 87,00 inclusief koffie/ thee en 5 keer een informatieboekje.
Opgave vanaf 23 september tot 15 februari 2018 door het bedrag in een gesloten envelop met naam en adres af te geven bij Emmie Wouts, Oester 29, 1775 JH te Middenmeer.vrijdag 9 maart

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - De klaverjasclub organiseert een vrije klaverjasavond in de zaal van de Ankerkerk, Seringenlaan 19.

De klaverjasdrive begint om 19:30 uur. Deelname kost € 3,00.
Het inleggeld wordt besteed aan prijzen. Ook is er een verloting met leuke prijzen.
Deelnemers strijden ook mee in de competitie. Daarvoor tellen de tien hoogst behaalde resultaten. Aanmelden kan voor aanvang aan de zaal.

De volgende klaverjasavonden zijn op 23 maart en 6 en 20 aprilzaterdag 10 maart

Wandeltocht 'Walking Wieringen by Night'

DEN OEVER - Na het grote succes van vorig jaar organiseren de leden van volleybalvereniging 't Zwin de 2e editie van de wandeltocht 'Walking Wieringen by Night'. Een wandeltocht van 18 km lang vol verrassingen; theater- en muziekacts, goede verzorging van de innerlijke mens, mooie lichteffecten en nog veel meer. Kortom een mooie en sfeervolle wandeltocht om niet te vergeten.De start en finish zijn bij het scouting gebouw in Oosterland aan de Keizerspoeldijk. We vertrekken in groepen per kwartier. Het vertrek vindt tussen 19:00 uur en 20:00 uur plaats.
Wil je mee wandelen? Geef je dan snel op. Je kunt inschrijven via de website www.walkingwieringen.nl. De kosten zijn € 17,50 per persoon.
Wacht niet te lang want vol= vol!dinsdag 13 maart

Lezing over de schaats

SLOOTDORP - Dirk Plugboer vertelt bij vrouwenvereniging K.V.G. in de ruimste zin van het woord alles over de schaats en zijn geschiedenis.

De lezing is in Seniorenonderkomen 'Ons Tweede Thuis', Pastoor Braakstraat 1, en begint om 19:30 uur.woensdag 14 maart

Lezing 'De laatste week van Jezus op aarde'

MIDDENMEER - Dhr. P. Dubbelman uit Heemskerk, houdt voor vrouwenvereniging Passage een lezing over 'De laatste week van Jezus op aarde'.

De lezing is in de Meerbaak en begint om 19:45 uur.vrijdag 23 maart

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - De klaverjasclub organiseert een vrije klaverjasavond in de zaal van de Ankerkerk, Seringenlaan 19.

De klaverjasdrive begint om 19:30 uur. Deelname kost € 3,00.
Het inleggeld wordt besteed aan prijzen. Ook is er een verloting met leuke prijzen.
Deelnemers strijden ook mee in de competitie. Daarvoor tellen de tien hoogst behaalde resultaten. Aanmelden kan voor aanvang aan de zaal.

De volgende klaverjasavonden zijn op 6 en 20 aprilzaterdag 24 maart

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - Vanavond is de 5e klaverjasavond van Buurtvereniging Noordervenne. De locatie is als vanouds 't Dorpshuis aan de Kerkhofsteeg. De aanvang van het kaarten is 20:00 uur.

De klaverjascompetitie gaat over 5 avonden. Van deze 5 avonden mag je er 1 missen om mee te doen met de wintercompetitie. Als je alle 5 avonden komt kaarten wordt de slechtste uitslag van de 5 weggestreept.
Buiten de competitie om zijn er mooie prijzen. Je bent dus niet verplicht om mee te doen met de competitie. Heb je een avond zin om te kaarten: Je bent altijd welkom.
Voor verdere info en eventuele opgave: A. de Vries (tel. 0227-591879) of A. van Bodegom (tel. 06 2040 7420).

De volgende klaverjasavonden is op 21 april 2018

De laatste avond ( 21 april 2018) is een vrije klaverjasavond. Deze telt dus niet meer mee voor de competitie. Op deze avond worden naast de normale dagprijzen ook de prijzen van de competitie uitgereikt.woensdag 28 maart

Paasbingo

HIPPOLYTUSHOEF - Hengelsportvereniging Wieringen organiseert een gezellige bingo avond voor jong en oud in café De Kasteleen, Nieuwstraat 26.

Hoofdprijs € 115,- (€ 150,- bij meer dan 65 personen).


Mooie prijzen zoals: rollades, vleesschotels, koffiepakketten, 4 x € 25,- en meer...

Aanvang 20:00 uur. Een boekje voor 9 bingo rondes kost € 5,50; voor de super ronde € 1,00. Info: 0227-512801.

De volgende bingo's zijn op 18 april en 16 mei.vrijdag 6 april

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - De klaverjasclub organiseert een vrije klaverjasavond in de zaal van de Ankerkerk, Seringenlaan 19.

De klaverjasdrive begint om 19:30 uur. Deelname kost € 3,00.
Het inleggeld wordt besteed aan prijzen. Ook is er een verloting met leuke prijzen.
Deelnemers strijden ook mee in de competitie. Daarvoor tellen de tien hoogst behaalde resultaten. Aanmelden kan voor aanvang aan de zaal.

De laatste klaverjasavond van dit seizoen is op 20 aprildinsdag 10 april

Verwencollectief Wieringermeer

WIERINGERWERF - Het 'Verwencollectief Wieringermeer' laat bij vrouwenvereniging K.V.G. belangstellenden van alles ervaren rond persoonlijke verzorging.

De bijeenkomst is in Café De Maaier en begint om 19:30 uur.woensdag 18 april

Opfriscursus verkeer

MIDDENMEER - Om een ieder bij te praten en kennis op te frissen rondom de Verkeerswetgeving, zal Jan Wouts van Autorijschool A7 voor de vrouwenverenigingen in de Wieringermeer hier een presentatie over geven.

Om de opgedane kennis na afloop te toetsen, zullen er wat vragen worden gesteld, waarbij niemand bevreesd hoeft te zijn dat er bij een onvoldoende een sanctie op zal volgen!

Plaats: Autorijschool A7, Oester 29 te Middenmeer. Tijd: 14:00 uur tot 16:00 uur.
Kosten: € 10,00. Opgave: Voor 13 april 2018 bij Emmie Wouts, tel. 0227-602868.woensdag 18 april

Lezing Henk Gerber

SLOOTDORP - Dhr. Henk Gerber komt bij vrouwenvereniging Passage vertellen over zijn bezigheden als vrijwilliger bij Hoenderdaell en Stichting Leeuw.

De lezing is in de Schakel en begint om 19:45 uur.woensdag 18 april

Bingo

HIPPOLYTUSHOEF - Hengelsportvereniging Wieringen organiseert een gezellige bingo avond voor jong en oud in café De Kasteleen, Nieuwstraat 26.

Hoofdprijs € 115,- (€ 150,- bij meer dan 65 personen).


Mooie prijzen zoals: rollades, vleesschotels, koffiepakketten, 4 x € 25,- en meer...

Aanvang 20:00 uur. Een boekje voor 9 bingo rondes kost € 5,50; voor de super ronde € 1,00. Info: 0227-512801.

De volgende bingo is op 16 mei.vrijdag 20 april

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - De klaverjasclub organiseert een vrije klaverjasavond in de zaal van de Ankerkerk, Seringenlaan 19.

De klaverjasdrive begint om 19:30 uur. Deelname kost € 3,00.
Het inleggeld wordt besteed aan prijzen. Ook is er een verloting met leuke prijzen.
Deelnemers strijden ook mee in de competitie. Daarvoor tellen de tien hoogst behaalde resultaten. Aanmelden kan voor aanvang aan de zaal.zaterdag 21 april

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - Vanavond is een vrije klaverjasavond van Buurtvereniging Noordervenne. De locatie is als vanouds 't Dorpshuis aan de Kerkhofsteeg. De aanvang van het kaarten is 20:00 uur.

Er zijn mooie prijzen.
Voor verdere info en eventuele opgave: A. de Vries (tel. 0227-591879) of A. van Bodegom (tel. 06 2040 7420).
Vanavond worden naast de normale dagprijzen ook de prijzen van de competitie uitgereikt.woensdag 16 mei

Bingo

HIPPOLYTUSHOEF - Hengelsportvereniging Wieringen organiseert een gezellige bingo avond voor jong en oud in café De Kasteleen, Nieuwstraat 26.

Hoofdprijs € 115,- (€ 150,- bij meer dan 65 personen).


Mooie prijzen zoals: rollades, vleesschotels, koffiepakketten, 4 x € 25,- en meer...

Aanvang 20:00 uur. Een boekje voor 9 bingo rondes kost € 5,50; voor de super ronde € 1,00. Info: 0227-512801.
(advertentie)
Bocado mediterrane delicatessen
(advertentie)
Poll:
Duizenden zonnepanelen langs de A7 bij de Zuiderhaven,
Ja
Nee
  
Occasions
Lexus CT 200H Hybrid business Style Leder
€ 17.990,-

Toyota Auris TS 1.8 full Hybrid bj 2015 incl afleverkosten
€ 20.945,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Gert Huls in de Aurora Bar - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...