Nieuws van de ZeeVerse Vismarkt
Uitgegeven op 01-11-2017 om 08:30  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Nieuws van de haven, lekker en gezond!Kent u het verhaal van de wilde zalm al? De vis die wereldwijd miljoenen liefhebbers heeft is een zogenaamde anadrome vis. Een anadrome vis is een vis die vanuit zee de rivieren optrekt om te paaien. De paaigebieden kunnen in de benedenloop of de bovenloop van de rivier zijn. De zalm leeft dus zowel in zoet als zout water.

Wilde zalm legt eitjes in koude, snelstromende riviertjes in het binnenland. Daar leven ze vervolgens tot ze twee tot drie jaar zijn om vervolgens naar zee te trekken. Wanneer ze volwassen zijn komen ze terug naar de rivier waar ze geboren zijn om zelf weer eitjes te leggen. Tijdens de tocht terug naar hun geboortegrond zwemmen ze tegen de stroom in, wat de vis extra lekker maakt.


Het lijkt moeilijk te geloven maar ooit trok de zalm in grote aantallen door onze eigen Rijn en Maas op weg naar de paaiplaatsen verderop in de rivieren. Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw bestond er in Nederland zelfs commerciële visserij op zalm. Er gaan zelfs verhalen dat dienstmeisjes in hun contract lieten vastleggen dat zij maar maximaal 2 keer per week zalm wensten te eten. Dat veranderde allemaal snel door de aanleg van stuwen en watervervuiling in de rivieren en werd het een exclusieve vis.

In Noorwegen, Schotland en Ierland wordt veel zalm gekweekt. Hier wordt de natuurlijk situatie precies nagebootst. Op dit moment is het aanbod aan gekweekte zalm van een zodanig niveau dat het onderscheid tussen wild en kweek steeds moeilijker te maken is. Ten aanzien van de kwekerijen bestaan uiteraard kwaliteitsverschillen. Hoe minder zalmen per bassin, des te beter is de uiteindelijke kwaliteit. Gekweekte zalm krijgt daarom een 'etiket' opgeplakt, bijvoorbeeld met de gradatie 'ordinary' of 'superior'. De zalm die u koopt op de vismarkt is gekweekte zalm uit Noorwegen met het etiket Superior.

Deze week hebben we die zalmfilet in de aanbieding 1 kilo voor € 14.00 !

Soms hebben we ook echte wilde zalm, Sockeye zalm, wat u duidelijk kunt herkennen aan de dieprode kleur. De Sockeye zalm dankt zijn kleur aan de grote hoeveelheid garnalen en kreeftjes die hij eet. Op verzoek kunnen we deze zalm ook voor u bestellen. Houd u er rekening mee dat we dat ruim 10 dagen van te voren moeten bestellen. Wilt u daar meer informatie over, dan kunt u ons een mailtje sturen.

Het lijkt nog ver weg maar bent u ook al stiekem in kooktijdschriften, kookboeken en op websites van foodbloggers aan het kijken naar lekkere gerechten voor de feestdagen? Ik kan daar zo van genieten en ook dit keer weer de lekkerste gerechten voorbij zien komen. Wat dacht u bijvoorbeeld van zalmfilet gemarineerd in gin! Op onze website vindt u 2 bereidingswijzen voor de Gravad Lax.

Een fijne week en tot zaterdag!

Met vriendelijke groet namens alle medewerkers,

Esmeralda Loos-Dekker
ZeeVerse Vismarkt Wieringen(advertentie)
(advertentie)
Architecten- en ingenieursbureau W.A. De Herder bna vof
Poll:
De vernieuwde dijk van de haven in Den Oever vind ik...
Mooi
Lelijk
Moet er even aan wennen
  
Occasions
Te koop BMW Z3 Roadstar 1.8
€ 4.250,-

Fiat 500 C 0.9 TwinAir 500S Cabrio Private Lease mogelijk
€ 9.880,-

Wieringer historie:
Caf Halfweg Afsluitdijk. - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...