Exposities en musea
Uitgegeven op 01-11-2017 om 15:22  |  link  |  bewaar  |  printdagelijks, behalve maandag

Fotoexpositie Frédérique van Rijn

De vrede graast de kudde voor

BERGEN - De jonge fotografe Frédérique van Rijn (1982) verbleef in 2016 in de atelierwoningen van Lucebert in Bergen en Javea (Spanje). De tastbare sporen van de geschiedenis van de dichter-kunstenaar Lucebert vormden het uitgangspunt voor een serie nieuwe foto's.

De atelierwoning van Lucebert in Bergen biedt sinds een aantal jaren kunstenaars de mogelijkheid om er een tijdlang te werken. Alles staat er nog net zo bij als toen hij er werkte. De kasten met boeken en oude vergeelde tijdschriften, de pick-up met stapels jazzplaten, de werktafel, de beschilderde muren vol beesten en monsters: het lijkt alsof hij ieder moment kan terugkeren, zo voelbaar is de aanwezigheid van Lucebert in dit atelier. Frédérique van Rijn verbleef hier een aantal maanden als artist in residence. De fotografe woonde ook enige tijd in Javea in Spanje, op de plek waar Lucebert woonde en werkte.


Frédérique van Rijn, de vrede graast de kudde voor, 2016

Surrealistische collages
Van Rijn fotografeerde landschappen rond Bergen en Javea en voegde deze samen met details uit de atelierwoningen. Verfspatten, schilderingen, details uit Luceberts schilderijen en persoonlijke objecten van de kunstenaar worden onderdeel van haar fotografische collages. De foto's gaan een surrealistische dialoog aan met het leven en werk van Lucebert. In haar werk brengt Frédérique van Rijn vaker spanning teweeg tussen binnen en buiten. Ze legt de focus op binnenwerelden, door mensen gemaakte interieurs, die een relatie aangaan met de natuurlijke omgeving, de buitenwereld.

Inspiratie Lucebert
In de tentoonstelling wordt een twintigtal prints van Van Rijn geëxposeerd. Schrijver en dichter Remco Campert koos bij elke fotocollage een passende dichtregel uit het rijke oeuvre van Lucebert.
Het schilderij Madame uit 1986 van Lucebert zelf is ook te zien. Van Rijn verwerkte delen van dit schilderij in een fotocollage en Campert schreef er een tekst en een gedicht over die eveneens onderdeel zijn van de tentoonstelling.

De tentoonstelling is t/m 10 december te zien in Museum Kranenburgh, Hoflaan 26 in Bergen. Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur. Vanaf 25 september van 11:00 - 17:00 uur.dagelijks

Expositie Fanja Jochems-Spoelstra & Barbara van Tergouw

WIERINGERWERF - Schilder collega's Fanja en Barbara laten gezamenlijk hun werken zien in de Cultuurschuur, Loggersplein 1. Thema van deze expositie is 'Herfst' en de tentoongestelde werken zullen dus ook vooral in herfsttinten geschilderd zijn.

Fanja Jochems-Spoelstra
De Technische basis van het schilderen ligt in haar Grafische opleiding die zij in Eindhoven heeft gedaan. Daarna heeft zij 28 jaar als Grafisch werktekenaar en DTP-er op een drukkerij gewerkt.
Inmiddels is het alweer enige jaren geleden dat zij de kans kreeg om te stoppen met werken en zich op haar grote passie schilderen te storten.
Na wat opfriscursussen bij o.a. Triade in Den Helder is zij uiteindelijk bij Elly Doolaard-Kroon in Anna Paulowna terecht gekomen waar ze leerde werken met olieverf. Tegenwoordig schildert zij bijna alleen met olieverf, maar daarnaast blijven ook acrylverf, aquarel en potloden geliefde materialen om mee te werken.
Fanja ontwikkelt zich steeds verder en er wordt door haar kritisch gekeken naar de werken van het eerste uur. Menig schilderij heeft deze toets niet overleefd. Andere schilderijen die wel 'de kritische blik' hebben overleefd hebben inmiddels een nieuwe eigenaar gevonden.De onderwerpen van haar schilderijen zijn variërend maar vooral natuur, landschappen en dieren hebben de voorkeur. Maar ook mensen komen aan de orde. Momenteel hangen enkele schilderijen van danseressen, heel toepasselijk, in dansschool Chantal in Julianadorp.
Tot nu toe heeft zij zich nog niet aan portretten gewaagd, vooral omdat ze vindt dat je de mensen dan eigenlijk moet kennen wil je de juiste toets te pakken krijgen. Een mooi plaatje ervan maken lukt wel maar de inhoud gaat dieper. Je moet het karakter te pakken zien te krijgen vindt zij en dat is een kunst op zich.
Inmiddels heeft zij diverse schilderijen in opdracht vervaardigd en ook een muurschildering voor een babykamer in opdracht gedaan.
In de Cultuurschuur zijn nieuwe werken van haar hand te zien met 'Herfst' als thema.
Meer informatie kan u vinden op haar website.Barbara van Tergouw
Zij kreeg de mogelijkheid om naar de Rietveld Academie te gaan maar heeft toen toch voor zekerheid gekozen en besloten aan de universiteit te gaan studeren.
Zij heeft echter nooit haar oude liefde voor de schilderkunst verloren. Naast haar werk als jurist en de zorg voor een gezin was het echter niet mogelijk om nog lessen te gaan volgen en zich andere schildertechnieken eigen te maken.
Sinds zij enige jaren geleden stopte met werken is de oude liefde weer opgebloeid en heeft zij al zo'n 5 jaar les bij Ellie Doolaard - Kroon te Anna Paulowna.
Zij heeft zich daar de schildertechnieken met olie- en acrylverf eigen kunnen maken. En is weer met veel plezier aan het schilderen.
In de Cultuurschuur zijn ook haar werken te zien met het thema 'Herfst'.woensdag, zaterdag en zondag

Viking Informatiecentrum

DEN OEVER - In het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen worden de verhalen achter opzienbare vondsten verteld aan
de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd.


De Zilverschat van Westerklief
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van
1996 vond men de zilverschat van Westerklief.
Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven.

Voorwerpen, die tentoongesteld zijn:
• de originele zilverschat van Westerklief uit de jaren 1999 en 2001
• een replica van de eerste zilverschat (het origineel ligt in het Museum van Oudheidkunde te Leiden)
• zilver in de economie van de Vikingtijd
• Wieringen als handelslokatie op de reizen van en naar Dorestad, Denemarken en Engeland
• Handelsproducten van Vikingen en Franken
• Wapens van Vikingen, Franken en Friezen
• Een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldevschepen van Roskilde (foto)

Informatiecentrum Vikingen op Wieringen is te vinden aan de Havenweg 1 in Den Oever (tel. 0227 510467), e-mail: info@vikingen.nl, website: www.vikingen.nl.

Openingstijden:
Woensdag, zaterdag en zondag van 13:00 uur tot 16:00 uur. Groepen vanaf 10 personen: op afspraak.
Toegangsprijzen: kinderen tot 6 jaar gratis, Kinderen van 6-12 jaar € 2,50, 12 jaar en ouder € 3,50.dagelijks

Expositie Anke Burgers

SCHOORL - Anke Burgers exposeert in de Zeedennenzaal van Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer. De onderwerpen die Anke kiest, zijn zeer divers, maar door haar biologische achtergrond is er vaak een link met de natuur. Want haar beleving met de natuur is wat ze graag wil vastleggen in haar werk.

"De schoonheid en sfeer die ik daarin ervaar, hoop ik zo via het schilderen door te kunnen geven aan anderen." Omdat ze de laatste jaren niet alleen als natuurgids maar ook als vogelaar actief is geworden, heeft die laatste interesse haar huidige onderwerpkeuze voor het schilderen duidelijk bepaald. Dat is de reden dat deze expositie geheel in het teken van vogels staat.


Eidereend

Haar materiaalkeuze kan zijn aquarel-, acryl- of olieverf. Met aquarelverf werkt ze graag omdat haar het snelle, verrassende en vaak ongrijpbare karakter ervan sterk aanspreekt. Het geeft haar daardoor veel bijzondere kansen om haar ervaringen weer te geven. Ook olie- en acrylverf zijn voor haar fijne materialen omdat het haar goede mogelijkheden bieden om tijdens het schilderproces haar gedachten en dus haar uitwerking bij te sturen.

Het Buitencentrum ligt aan de Oorsprongweg 1, net buiten het centrum van Schoorl. De toegang is gratis.
Dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. Betaald parkeren van 10:00-19:00 uur.
De expositie is te zien in de maanden oktober en november.dagelijks

Kunst en Kippensoep

VAN EWIJCKSLUIS - Vijf leerlingen van Marlene Meijer-van Niekerk exposeren in Pension Van Ewijcksluis, Van Ewijckspad 1. Zij tonen onder de naam 'Speels Schilderen' verschillende van hun werken.

De exposanten zijn Henriette Buikie, wonende op de Keins bij Schagen en Petra Lont, Francis van der Oord, Mariska de Kleine en Joke Hijlkema, allen wonende op Wieringen. De meeste werken zijn gemaakt met acrylverf en een paar zijn aquarellen.Schilderes en kunstenares Marlene Meijer-van Niekerk geeft vanaf 2014 les aan verschillende groepen in de Noordkop en in Alkmaar. Vanaf 2015 worden deze avonden gegeven in de Keesschuur te Anna-Paulowna, waar genoeg ruimte en inspiratie aanwezig is. Er wordt voornamelijk met acrylverf gewerkt, maar vrije expressie met andere technieken, zoals aquarel, is ook mogelijk.De expositie is tot 9 december dagelijks geopend. De toegang is vrij.dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00 uur en elke eerste zondag van de maand (indien een feestdag dan de volgende zondag). Verder op afspraak.donderdag t/m zondag

Essentie

De Stijl in Den Helder

DEN HELDER - In het kader van 100 jaar De Stijl in Nederland toont Kunsthal 45 de door Stichting 4+ samengestelde expositie Essentie. 61 kunstenaars vanuit heel Nederland werken in de traditie van of geven commentaar op De Stijl.

In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat kunstenaar Theo van Doesburg in Leiden de beweging De Stijl oprichtte. Van hieruit veroverde de vernieuwende abstracte kunst Nederland, en daarna de wereld. Nederland viert dit jubileum tijdens het manifestatiejaar Mondriaan tot Dutch Design met tentoonstellingen en evenementen door het hele land. Ook in Den Helder is een gevarieerd programma.

Foto Koos de Kloet, LsHs

Voor meer informatie, exacte openingstijden en toegang zie www.kunsthal45.nl, www.windkracht13.nl, www.kunstuitleen-denhelder.nl, www.kunstenkitchen.nl, www.cinemazevenskoop.nl.

dagelijks, behalve op maandag

Nederlands Stoommachine Museum

MEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachine Museum, Oosterdijk 4, is gehuisvest in het voormalige gemaal de Vier Noorder Koggen uit 1869.Een belangrijk onderdeel van het museum is de oorspronkelijke installatie. De indrukwekkende centrifugaal pomp en zijn aandrijving geven een fantastisch beeld waartoe men ruim 100 jaar geleden al in staat was. De stoommachine die de aanleiding was van de grote Industriële Revolutie is heden te dage vervangen door andere meer efficiënte krachtbronnen. In het museum restaureren en bewaren wij een scala aan machines uit dit stoomverleden. Zonder hun indruk- wekkende kracht en prestaties waren wij niet gekomen waar we nu staan. In en om het museum kunt u vele machines bewonderen en op gezette tijden kunt u zelf aanschouwen hoe de machines werken.

Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
De toegang is € 7,00 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.zaterdag en zondag
online


MuseumTV is een video on demand platform dat een overzicht biedt van tentoonstellingen, musea en erfgoed in heel Nederland. MuseumTV is opgericht om kunst en erfgoed voor een breder publiek toegankelijk te maken en het publieksbereik voor Nederlandse musea te vergroten. Sinds de live-gang vorige zomer brengt het platform intussen ruim 70 musea in beeld met mini-documentaires van hoge kwaliteit, gemaakt door professionele documentaire- en filmmakers.
In onze regio zijn virtuele rondleidingen te zien in het Westfries Museum in Hoorn, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, het Stedelijk Museum Alkmaar en het Marine Museum in Den Helder.
Alle films en meer informatie over MuseumTV op www.museumtv.nl.dagelijks, behalve maandag

Terug naar de Bron

BERGEN - Begin vorige eeuw verruilde een groep kunstenaars de drukte van de stad voor de natuur en rust van Bergen. Ze werkten bij voorkeur buiten, geínspireerd door de aardse schoonheid van het landschap en de mens die hier deel van uitmaakt. In de tentoonstelling Terug naar de bron presenteert Museum Kranenburgh werk van een aantal vroege vertegenwoordigers van deze avant-garde die bekend staat als de Bergense School. Onder hen Henri Le Fauconnier, Arnout Colnot en Piet van Wijngaerdt. Maar ook latere, grote smaakmakers van het kunstenaarsdorp als Charley Toorop en Matthieu Wiegman ontbreken niet. Vertrekpunt van de tentoonstelling vormt de eigen collectie van Kranenburgh, fundament van het museum.

De essentie van het leven
De Bergense schilders richten hun artistiek vizier niet alleen op elkaar, maar ook op ontwikkelingen elders in Nederland en Europa. De Franse schilder Henri Le Fauconnier (1881 - 1946) wordt wel gezien als de grondlegger van de Bergense School. Zijn werk en uitgesproken gedachtengoed maakte diepe indruk op zijn Bergense schilderbroeders, waaronder Piet van Wijngaerdt (1873 - 1964). Deze schreef in 2016 een op Le Fauconniers ideeën gebaseerd pamflet in het kunstenaarsblad Het Signaal, waarin hij kunstenaar-collega's oproept tot maatschappelijk engagement en zuivere kunst: 'Uit de kunst spreekt de essentie van het leven zelf'.


Henri Le Fauconnier, Ploumanac'h, 1908. Olieverf op doek. Collectie Kranenburgh

Dynamiek
De veelkleurige oeuvres van de in Bergen werkzame kunstenaars laten zien dat het dorp geen kunstzinnig eiland was met een vastomlijnd idioom, maar een plek die voortdurend open stond voor nieuwe prikkels, ontwikkelingen en ideeën. Dit spreekt ook uit het werk van individuele kunstenaars als Charley Toorop. Van haar worden een vroeg werk, Zus Boendermaker (1926), maar ook een van haar laatste werken, Vaas met bloemen (1949) getoond.

De expositie is t/m 7 januari te zien in Museum Kranenburgh, Hoflaan 26 in Bergen.
Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur.zaterdag

Gelders huisje

ANNA PAULOWNA - In 1847 kwam er een aantal arme gezinnen uit Gelderland naar Anna Paulowna om te gaan pionieren in de pas aangelegde polder. Zij werden gehuisvest in kleine, eenvoudige huisjes. Er is één huisje behouden gebleven.Het Gelders huisje is steen voor steen afgebroken en weer opgebouwd op het terrein van dierenpark Hoenderdaell te Anna Paulowna. Via het wandelpad aan de rand van het park is het huisje te bereiken.Iedere zondag van 14:00 uur tot 17:00 uur is een vrijwilligster aanwezig die graag alles over het huisje en de geschiedenis ervan wil vertellen. Een gratis bezoekje aan het leuke huisje is zeker de moeite waard...dagelijks

Expositie Mirjam Ellen

SCHAGEN - In Magnushof, Jacob Ruijsdaellaan 30, is een expositie van Mirjam Ellen te zien. Mirell is een samevoeging van haar naam en onder die naam publiceert zij haar werken.

Als kind speelde creativiteit al een grote rol. Speelgoed was niet aan haar besteed. Papier en potloden daarentegen des te meer. Nog steeds loopt creativiteit als een rode draad door haar leven.
Een aantal jaar geleden lukt het schilderen en tekenen niet meer zo goed. Haar vingers leken niet te doen wat zij wilde en na twee jaar onderzoeken werd in 2012 de diagnose Parkinson gesteld. Ze was net 50 jaar geworden en het leven leek voorbij. Verdriet, boosheid, zelf medelijden. Ze kwam terecht in een emotionele achtbaan. Haar creativiteit heeft haar er doorheen geholpen.

Tekenen lukt niet meer, maar een wereld in de digitale kunst werd geopend. Zij leerde zichzelf aan om de muis van de computer met twee handen te bedienen. Het werd een nieuwe uitlaatklep. Gaandeweg worstelde zij zich al fotoshoppend door het verwerkingsproces van haar aandoening en maakt het ene na het andere kunstwerk. Inmiddels is zij zover dat ze haar digitale collages met anderen wil delen.
Haar eerste stuk was een opdracht van haar psycholoog. Zij werd gevraagd om de ziekte Parkinson uit te beelden.De Substantia Nigra of zwarte kern zit in het middendeel van de hersenen. Het behoort tot het centrale zenuwstelsel. De dopamine die zich daar bevindt zorgt ervoor dat het bewegingsapparaat goed wordt aangestuurd en zorgt er ook voor dat je je lekker en blij voelt. Bij de ziekte van Parkinson wordt deze dopamine aangetast en wordt het bewegen naarmate de jaren lastiger.

De ziekte uit zich met name in haar linker hersenhelft.
De dopamine (op de afbeelding de bloemen) in de zwarte kern (op de afbeelding de walnoot) wordt langzaam door de Parkinson (op de afbeelding de vleesetende plant) verslonden, te zien aan de grauwe grijze kleur. Gelukkig is er tot nu toe nog genoeg kleur (dopamine) over en lijkt het vooralsnog om een milde vorm te gaan.

De expositie is dagelijks geopend van 9:00 uur tot 17:00 uur en is te zien tot begin december.
(advertentie)
Actueel...
14-10-2019 Programma
13-10-2019 Conceptbegroting aangeboden aan gemeenteraad
13-10-2019 Juro UnirekVZV verslaat ook Quintus, 24-19.
13-10-2019 Vroeg opstaan voor Formule 1 ontbijt in de Toko
13-10-2019 ZVV Succes De Kasteleen 1 - FC Pellor 1 4-5
13-10-2019 Voorstellingen Sinterklaas en de Betovering bij toneelvereniging Succes
12-10-2019 VZV verslaat Geel Zwart in het bekertoernooi
12-10-2019 Tonegido weet boeiend duel in winst om te zetten
12-10-2019 Griezelschool
12-10-2019 Regionale Vrouwen van Nu op stap
12-10-2019 Drie gewonden bij schietpartij
12-10-2019 Lantaarnpaal kapot? Maak een fixi melding
12-10-2019 De Bedrijvengroep Niedorp kiest wederom Ondernemer van het Jaar
12-10-2019 Wieringers in het buitenland
12-10-2019 Zoeken naar overboord gesprongen visserman gestaakt
11-10-2019 Op stap in Hollands Kroon
11-10-2019 Exposities en musea
11-10-2019 Getijdenenergiebedrijf Tocardo wederom bankroet
11-10-2019 Het licht gaat uit bij v.v. Succes
11-10-2019 TT Isle of Man themamiddag in cafĂ© De Kasteleen
11-10-2019 Animatiefilm 'Corgi'
11-10-2019 Sven staat op de eerste plaats, u kunt nog stemmen om deze plaats te behouden
11-10-2019 Tutto is vernieuwd, oktober is woonmaand bij Tutto Woonstijl
11-10-2019 Sfeervolle afsluiting buitenseizoen met vuurwerkshow
11-10-2019 Cheque Rotary voor gezamenlijke vrouwenverenigingen
11-10-2019 Foto van het weekend, uit de oude doos
10-10-2019 Concert ten bate van herdenkingsstenen Joods Werkdorp
10-10-2019 Afsluitdijk (A7)volledig afgesloten voor spoedwerkzaamheden
10-10-2019 Aanbiedingen en nieuws van onze adverteerders
10-10-2019 Aanbiedingen van onze adverteerders in Hollands Kroon
(advertentie)
Occasions
Te koop VW Up 1.0 bmp move up
€ 14.244,-

Te koop Toyota Avensis Wagon 2.0D Business
€ 7.895,-

Wieringer historie:
Interieur café Max anno 2002 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...