Olifanten in Anna Paulowna
Uitgegeven op 13-10-2017 om 10:53  |  link  |  bewaar  |  print

ANNA PAULOWNA - De dierentuin in Anna Paulowna wordt steeds completer. Er zijn al leeuwen, tijgers, beren, apen, wolven, capibara's, allerlei soorten vogels, een poema, hyena's, stokstaartjes, herten en schotse hooglanders. En nu zijn de eerste olifanten gearriveerd. Maar dat zijn geen exemplaren van vlees en bloed.

In het geruchtencircuit had men het over 30 tot 300 olifanten. Dat lijkt me behoorlijk overdreven. Zelfs Burgers' Zoo heeft er maar twee. Een dierentuin als deze mag al blij zijn met één olifant. Hoenderdaell probeert plaats te gaan bieden aan slechts twee olifanten tegelijk. Olifanten hebben namelijk een zeer ingewikkelde sociale structuur en kunnen vaak niet goed met elkaar overweg. Een oppasser van Burgers' Zoo vertelde me dat de twee olifanten aldaar ('oude vrouwen') het toevalligerwijze goed met elkaar kunnen vinden. Een derde olifant zou het ingewikkelde social patroon danig verstoren met alle gevolgen van dien.
De familie Kruijff timmert trouwens behoorlijk aan de weg. Zo'n 35 leeuwen en tijgers zijn door de stichting Leeuw (drijvende kracht Robert Kruijff) al opgevangen: dieren die getraumatiseerd zijn of afgedankt door circussen. In het wild kunnen ze niet meer leven dus is het een geluk voor deze beesten dat ze liefdevol op Hoenderdaell worden opgenomen. Kortgeleden is er een 'jachtsimulator' in het gebouw van Stichting Leeuw gerealiseerd. De roofdieren moeten nu moeite doen om het dagelijkse stuk vlees te bemachtigen.
Wat voor de familie Kruijff begon als hobby is uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf: een echte dierentuin die landelijke bekendheid geniet. Een bezoek aan Landgoed Hoenderdaell is alleszins de moeite waard. Het is een prachtig park met een keur aan dieren waarin men aangenaam wandelen kan...

Kees Zwaan
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Hyundai I10 1.1 5drs
€ 3.745,-

Fiat 500 C 0.9 TwinAir 500S Cabrio Private Lease mogelijk
€ 10.450,-

Wieringer historie:
Schieten achter dijk - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...