Fröbelen in de Marske
Uitgegeven op 11-10-2017 om 13:38  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Op zaterdag 21 oktober is er in de kringloopwinkel De Marske in Hippolytushoef weer een fröbeldag. Dat is een gezellige dag met extra activiteiten voor jong en oud.

Maar wat is 'fröbelen' eigenlijk? Kort gezegd komt het hier op neer:
Friedrich Wilhelm August Fröbel was een Duits opvoedkundige, geboren in Oberweißbach, Thüringen in 1782 en overleden in Marienthal, Thüringen in 1852. Hij is de oprichter van de oudst bekende kleuterschool, in 1837 in Bad Blankenburg. Het was een instituut voor kinderen jonger dan zes jaar, die hij bezighield met allerhande zelfbedachte werkjes die hij leerzaam achtte. In 1840 hernoemde hij de school in 'Kindergarten', een tuin van kinderen voor kinderen, opdat de kleintjes maar mochten groeien als kool.

Tegenwoordig kan het werkwoord 'fröbelen' ook vertaald worden in 'vrijblijvend creatief bezig zijn'. En dat is wat er plaats vindt in de Marske. Een onderdeel daarvan kan gezien worden als alle mogelijke dingen 'brocante' maken.
En deze zaterdag is zowel te koop als te zien hoe het wordt gemaakt in de vorm van 'workshops'. Gedemonstreerd wordt hoe meubels, maar bijvoorbeeld ook een lampenkap. een oude schoen of klomp of een theeblad 'gepimpt' kunnen worden. En wilt u het zelf eens proberen. Vraag gerust even om de kwast te mogen vasthouden.

Kortom. Kom zaterdag 21 oktober kijken bij kringloopwinkel de Marske die u kunt vinden aan de Irisstraat 2 in Hippolytushoef. Deze dag is hij, net als alle andere dinsdag, donderdag en zaterdagen open van 10:00 tot 16:00 uur.

Het belooft weer een erg gezellige dag te worden en alles meezit is er ook deze dag in de Marske een nieuwe meubelafdeling open gegaan. Ook daar kunt u natuurlijk even lekker rondkijken en wellicht zit er iets bij dat u zelf wilt gaan pimpen of wellicht wil laten doen of gewoon on- gepimpt wilt meenemen of laten bezorgen.

Ook de kinderen kunnen, net als ruim twee eeuwen geleden aan hun trekken komen met het oer- fröbelen zoals Friedrich Wilhelm August Fröbel het bedoeld heeft. En dat onder deskundige begeleiding.
En de 'huiskamer' van de Marske is deze dag ook weer open voor een natje, een droogje, een goed gesprek of om iets te zien van de doelstelling van de Marske, n.l. hulp geven aan de allerarmsten in Roemenië. Want daar gaat de volledige winst naar toe.

Afgelopen zaterdag nog is er een volle vrachtwagen met hulpgoederen van Stichting Netwerk Roemenië (waar de Marske een onderdeel van is) naar Roemenië gegaan. Daarmee worden de allerarmsten geholpen. En een deel wordt ook daar verkocht in het Roemeense filiaal 'Maxima' die ook de winst gebruikt voor meerdere projecten in het land zelf. En in augustus is er nog een flink aantal vrijwilligers van de Marske naar Roemenië geweest.

(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Welke bestemming moet het voormalig Joods werkdorp in Slootdorp krijgen?
Museaal
Polenhotel
  
Occasions
Ford C-Max 1.6 TDCI Titanium incl afleverkosten
€ 9.795,-

Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Zandburen Hippolytushoef - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...