Ongecompliceerd taalgebruik, hij laat zien dicht bij de burgers te staan
Uitgegeven op 10-10-2017 om 13:18  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - Ingezonden bericht door Kees Zwaan.

In Parlementen, zoals de gemeenteraad van Hollands Kroon, komen volksvertegenwoordigers bijeen om over de meest uiteenlopende onderwerpen te praten. De meeste politici hebben zichzelf aangeleerd om veel te praten maar weinig te zeggen. Sommigen doen zich voor als gestudeerd en gebruiken woorden verkeerd. Deze lieden laten dan merken dat ze de klok hebben horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt. 
Meestal gebruiken politici wollige en ambtelijke taal en praten daarmee de ambtenaren na, als papegaaien. Er zijn echter politici die opvallen door hun eenvoudige, ongecompliceerde taalgebruik en sluiten daarmee aan bij de 'gewone burger'. Zei Eberhard van der Laan als jong politicus niet 'ouwehoer, flikker op' en Ahmed Aboutaleb, toen het over bepaalde Marokkanen ging 'flikker op'? Het is een verademing als ik Henk-Jan Wittink 'ik kreeg een schop onder me hol'  hoor uitspreken tijdens een gemeenteraadsvergadering. Hij laat daarmee zien dicht bij de burger te staan. Tijdens de spreekbeurt van Jip Pankras in dezelfde vergadering  zag ik een persoon die gewichtig wilde doen en om de hete (politieke) brij heendraaide. Henk-Jan werd meteen vermanend door de burgervader toegesproken, maar Jip niet. En dat terwijl Jip's mondelinge inbreng veel kwalijker was. 

Henk-Jan, in de politieke arena is alle taalgebruik toegestaan zolang je anderen niet kwetst. Geef je mede-raadsleden ook eens een flinke (figuurlijke) schop onder hun hol. Wie weet komt er dan weer wat leven in de (politieke) brouwerij...

Kees Zwaan
(advertentie)


(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Hoe groot wordt de opkomst? Gaat u woensdag stemmen?
Ja
Nee
Ik weet het nog niet
  
Occasions
Ford C-Max 1.6 TDCI Titanium incl afleverkosten
€ 9.795,-

Toyota Rav 4 2.0 i Executive inklusief afleverkosten
€ 10.245,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Koningin op bezoek - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...