Ongecompliceerd taalgebruik, hij laat zien dicht bij de burgers te staan
Uitgegeven op 10-10-2017 om 13:18  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - Ingezonden bericht door Kees Zwaan.

In Parlementen, zoals de gemeenteraad van Hollands Kroon, komen volksvertegenwoordigers bijeen om over de meest uiteenlopende onderwerpen te praten. De meeste politici hebben zichzelf aangeleerd om veel te praten maar weinig te zeggen. Sommigen doen zich voor als gestudeerd en gebruiken woorden verkeerd. Deze lieden laten dan merken dat ze de klok hebben horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt. 
Meestal gebruiken politici wollige en ambtelijke taal en praten daarmee de ambtenaren na, als papegaaien. Er zijn echter politici die opvallen door hun eenvoudige, ongecompliceerde taalgebruik en sluiten daarmee aan bij de 'gewone burger'. Zei Eberhard van der Laan als jong politicus niet 'ouwehoer, flikker op' en Ahmed Aboutaleb, toen het over bepaalde Marokkanen ging 'flikker op'? Het is een verademing als ik Henk-Jan Wittink 'ik kreeg een schop onder me hol'  hoor uitspreken tijdens een gemeenteraadsvergadering. Hij laat daarmee zien dicht bij de burger te staan. Tijdens de spreekbeurt van Jip Pankras in dezelfde vergadering  zag ik een persoon die gewichtig wilde doen en om de hete (politieke) brij heendraaide. Henk-Jan werd meteen vermanend door de burgervader toegesproken, maar Jip niet. En dat terwijl Jip's mondelinge inbreng veel kwalijker was. 

Henk-Jan, in de politieke arena is alle taalgebruik toegestaan zolang je anderen niet kwetst. Geef je mede-raadsleden ook eens een flinke (figuurlijke) schop onder hun hol. Wie weet komt er dan weer wat leven in de (politieke) brouwerij...

Kees Zwaan
(advertentie)


(advertentie)
(advertentie)
Bocado mediterrane delicatessen
Poll:
Als we nu moesten stemmen voor de gemeenteraad
VVD
LADA
Senioren Hollands Kroon
CDA
Christen Unie
Groen Links
OHK Lijst Wittink
D66
PvdA
Progressief Wieringermeer
  
Occasions
Lexus CT 200H Hybrid business Style Leder
€ 17.990,-

Toyota Auris TS 1.8 full Hybrid bj 2015 incl afleverkosten
€ 20.945,-

Wieringer historie:
De Weel - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...