Voor de tweede keer twee identieke schepen gebouwd bij Luyt
Uitgegeven op 06-10-2017 om 16:42  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Vorige week heeft Machinefabriek Luyt de twee identieke stern trawlers Kjell en Javro opgeleverd in de haven van Den Oever. De volgende twee schepen zijn bijna alweer in aantocht. Een laatste hand wordt momenteel gelegd aan de casco’s van de WR-12 (Kranendonk) en WR-212 (Van der Burg) bij scheepswerf Buys in Krimpen a/d IJssel. Het is voor Luyt de tweede keer om twee schepen van het hetzelfde type tegelijkertijd te bouwen.

UPDATE, Jan van der Wal, het wandelende geschiedenisboek van Wieringen van na 1960, stuurde een bericht dat de rederij Pasterkamp uit Urk in 2000 twee kotters liet bouwen bij Luyt, de UK 135 en de UK 145.

Jan zit er dichtbij maar volgens Luyt lag dat toen anders dan nu met de Kjell, Javro en de twee garnalenkotters. Nadat wij aan Jacoline Luyt vroegen in hoeverre Jan het bij het rechte eind had kregen wij de volgende uitleg:

Jacoline Luyt: "Luyt was voor de JAVRO en de KJELL als hoofdaannemer verantwoordelijk van begin tot eind. Dus voor ontwerp/tekeningen, cascobouw, afbouw tot en met de oplevering van de schepen. Datzelfde geldt ook voor de nieuwe WR-12 en de WR-212. Voor de WR-12 en de WR-212 geldt zelfs dat ook het ontwerp 100% door Luyt zelf is ontwikkeld. In die zin is het voor Luyt de tweede keer dat we als hoofdaannemer een compleet schip bouwen.

Voor de schepen van rederij Pasterkamp, de UK 135 en de UK 145, heeft Luyt alleen de afbouw verzorgd. We zijn niet betrokken geweest bij het ontwerp en de bouw van de casco’s (waren in Turkije gebouwd). Maar toch heeft Luyt ook bij deze schepen een grote rol in de bouw gehad, maar niet als hoofdaaneemer."
Rond 20 oktober worden de twee Wieringer garnalenkotters, Emma en Rein Willem voor de kant bij Luyt verwacht waar de schepen zullen worden afgebouwd. Ook in deze nieuwbouwopdracht werkt Luyt zoveel mogelijk samen met toeleveranciers uit Den Oever en de omliggende regio en biedt een mooie economische impuls voor Den Oever en omgeving.


(advertentie)
De installateur die u nooit in de kou laat staan...
(advertentie)
Occasions
Toyota Verso 2.0 D4D-F Aspiration inklusief afleverkosten
€ 11.950,-

Toyota Rav 4 2.0 i Executive inklusief afleverkosten
€ 10.245,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Hotel Wiron - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...