Vierde deel uit de serie op weg naar de Marathon door Pascal RevenichUitgegeven op 22-09-2017 om 18:58 |
link |
bewaar |
printHIPPOLYTUSHOEF - Vierde deel uit de serie op weg naar de Marathon door Pascal Revenich.
Ontbijt
Tot nu toe heb ik mijn columns losjes ergens tussendoor geschreven op momenten
dat ik er tijd en inspiratie voor had. Vandaag moet er toch echt weer iets uit m'n pen
(lees laptop) komen. Daarom heb ik het produceren van een stukje tekst tot
belangrijkste bijzaak van deze dag gemaakt. Dus oké dan, daar gaat ie. Woordenbrij
van aantekeningen erbij, blender in het stopcontact en mixen maar. Over blender en
brij gesproken … ik denk opeens aan eten, of beter gezegd, aan het ontbijt. Heb je
ook goed ontbeten vanochtend? Of ontbijt je misschien helemaal niet?
Google zegt over het ontbijt: Het woord ontbijt bestaat oorspronkelijk uit twee delen.
Het Middelnederlandse 'ont' betekent 'voorafgaand aan'. Het woord 'bijt' is afgeleid
van bijten of eten. Dat betekent dat het ontbijt gezien wordt als 'het beginnen aan
eten'. De dikke Van Dale noemt het “de eerste maaltijd van de dag”. Het ontbijt wordt
in veel culturen als belangrijkste maaltijd van de dag gezien. De orgaanklok uit de
Chinese geneeskunde leert ons bijvoorbeeld dat de maag ’s ochtends tussen zeven
en negen uur het meest actief is. Dat klinkt misschien een beetje als Yin en Yang, en
eigenlijk is het dat ook, maar het betekent wel dat zij hun grootste maaltijd op dit
tijdstip eten. In westerse landen hebben diverse studies uitgewezen dat het
overslaan van het ontbijt ongezond is en overgewicht in de hand werkt. Na acht uur
slaap en niets te hebben gegeten, is het belangrijk het metabolisme, oftewel je
stofwisseling, weer op gang te brengen. Doe je dat niet dan is de kans groot dat je
tijdens de lunch of het diner meer gaat eten dan je lichaam op dat moment kan
verwerken. Je raakt oververzadigd met als gevolg dat je lichaam de onverbrande
energie opslaat als vet. Je creëert hiermee dus niet alleen een probleem, je houdt
het ook zelf in stand.
Wellicht denk je nu: “Ja, Pascal doet loop- en krachttrainingen en is daarnaast nog
een groot deel van de dag fysiek in de weer met behandelingen en trainingen geven,
dus die verbruikt genoeg energie”. Natuurlijk, daar heb je gelijk in. Maar dat wil niet
zeggen dat iemand die minder fysiek actief is, geen ontbijt hoeft te nemen. Niet
alleen voor mij is het belangrijk de dag te starten met een gezond ontbijt. Essentiele
bouwstoffen, en dan met name eiwitten en vetten, heeft iedereen nodig om het
anabole proces, dat wil zeggen de aanmaak van nieuwe cellen waarin je lichaam
zich continu bevindt, goed op gang te houden. Om die reden kies ik voor een eiwitrijk
ontbijt. Een bakje kwark of Griekse yoghurt, op smaak gebracht met een handje vol
(ongezouten) noten en blauwe bessen, frambozen of cranberries, is verreweg mijn
favoriet.
Ik ben heel benieuwd hoe jouw ontbijt er mogen uitziet. Laat onder deze column
gerust even een berichtje of leuk recept achter.
Wil je een stukje met me meetrainen? Houd www.facebook.com/OpWieringen/ in de
gaten, daar kondig ik regelmatig een training aan. As je op mijn Facebookbericht
reageert, kunnen we samen lopen!
Sportieve groet en tot marathonopwieringen,
Pascal Revenich
Op Wieringen – Herstel & Beweeg