Komende zaterdag weer volop actie in de Marske
Uitgegeven op 12-09-2017 om 13:41  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Zaterdag 16 september is er weer volop actie in de Marske in Hippolytushoef. Opnieuw probeert men geld te verdienen voor de doelstellingen van Stichting Netwerk Roemenië, waar kringloopwinkel de Marske onderdeel van is. Precies een maand voor deze zaterdag, n.l. op donderdag 16 augustus begon een team, bestaande uit twaalf vrijwilligers en sympathisanten van dezelfde Marske aan een zeer indrukwekkende week in het voormalige Oostblokland. Daar leeft tot op de dag van vandaag de met name de Roma- gemeenschap nog altijd onder zware omstandigheden.


Huisbezoek

De SNR houdt zich al meer dan 12 jaar bezig met het bestrijden van de armoede onder deze bevolkingsgroep, die bestaat uit zo’n 3 ½ miljoen mensen. Precieze cijfers zijn niet bekend, want een flink aantal mensen zijn niet geregistreerd. Omdat ruim drie jaar geleden de voormalige school de Marske door gemeente Hollands Kroon op basis van anti- kraak beschikbaar werd gesteld aan de SNR zijn er van dat moment vele vrijwilligers toegetreden om samen een kringloopwinkel te exploiteren. En veel van deze vrijwilligers waren nieuwsgierig met wie de SNR feitelijk in Roemenië mee samenwerkt en hoe deze hulp er uit ziet. Dus werd er een reis georganiseerd en heeft men tal van projecten kunnen bekijken. Bezocht werden Soard, waar de stichting een opvang voor jonge Roma- kinderen sponsort. Zo hebben ze de verbouwing en de inrichting betaald en doen ze dit nog dagelijks door het verstrekken van maaltijden (inclusief het salaris van de kok) aan de 23 kinderen tussen 4 en 8 jaar financieel mogelijk te maken. Het zijn Catalin en Magda Palko die dit alles hebben opgezet. Het doel van deze opvang is de kinderen al op jonge leeftijd via een liefdevolle bijsturing in de opvoeding te motiveren iets van hun leven te gaan maken, in plaats van te buiten te gaan aan alcoholmisbruik, huiselijk geweld, altijd tekort hebben aan eten en aan geld; kortom, die zaken die je bij armoede al snel tegenkomt, zeker in deze gemeenschappen.

Soard had op donderdag een prachtig programma klaarliggen met muziek, spelletjes, schminken, nagels lakken bij de meisjes en ook lekker eten. Daar genoten de kinderen van en ook het vrijwilligersteam.




Ook de volgende dag in Boiu ontmoetten ze twee begenadigde echtelieden, nl. Stelica en Cristina Barabas die zowel kerkelijk leiders zijn alsook doen aan opvang van kinderen in uiteenlopende leeftijden. Hun organisatie heet Fundatia Maranatha Romale. Ze hebben sinds enkele jaren een kerk waarin alles plaats vind. Op zondag een dienst en door de weeks tal van activiteiten. Maar omdat de kerk daarvoor veel te klein is gaan ze een multifunctioneel centrum bouwen. Daarin helpt ook de SNR door bijvoorbeeld fondswerving. In Boiu was er wederom een geweldig programma voor eerst de kinderen van 6 tot 12 en daarna voor de tieners. Op zondag hield meegereisde evangelist Co Kempeneers ook een preek en genezingsdienst waarbij hele mooie dingen gebeurde.



Na een ontspannen weekend voor de groep waarbij o.a. ’s werelds mooiste weg (volgens het befaamde blad Top Gear), nl. de Transfaragan werd bereden en er op zondag extra aandacht was voor het geestelijk leven, werden vanaf maandag de projecten bezocht waar de APFS (Associatie Pro Familia Sighisoara) zich mee bezig houdt. De APFS is feitelijk de Roemeense tak van de SNR. Onderdeel ervan is o.a. de kringloopwinkel Maxima in Sighisoara die vanuit Nederland wordt bevoorraad. Veel van de projecten worden door de Baptistengemeente uit Sighisoara onder leiding van dominee Florin Buroga en diens vrouw Paula uitgevoerd.

Zo is er een broodproject waarbij in vijf verschillende dorpen broodovens van leem zijn gebouwd. Gedurende de winter wordt daar meel gebracht waarbij de eigen mensen aldaar brood kunnen bakken. In één dorp, Archita gebeurd dat ook in de zomer want daar zijn de mensen zo arm dat ze niet buiten dit project kunnen . Voor de andere dorpen is het niet haalbaar, mede doordat daarvoor ook niet genoeg financiële middelen zijn. Van maandag tot woensdag werden de volgende dorpen bezocht: Archita, Danes en Saes. In Archita konden de groep zelf ervaren hoe het brood werd gebakken, want dat gebeurd nog op de oud- Roemeense manier. Het brood komt gitzwart- aangebakken uit de oven maar wordt vervolgens met veel klop en snijwerk ontdaan van de verbande delen waarna er een prachtig brood tevoorschijn komt dat ook nog goed smaakt. Een wandeling door het dorp gaf een goede indruk van de omgeving.

Op dinsdag in Danes konden ze zien wat er zo in de loop van de jaren door Florin en zijn vrouw voor de Roma- gemeenschap was opgezet. Zo krijgen iedere dag zo’n vijftig kinderen een maaltijd bij de kerk, beschikt men ter plaatse over twee wasmachines en een droger, waarbij er voor complete gezinnen gewassen wordt, is er ook het broodbakproject en worden er tal van activiteiten voor de kinderen georganiseerd. Daarnaast is er de naschoolse opvang waar de SNR schooltafels en stoelen voor heeft gestuurd. Ook veel van de donatiekleding wordt onder de Roma- gemeenschap verdeeld.

Tot slot bezochten ze op woensdag het dorp Saes, waar bij aankomst zo’n negentig kinderen een feestprogramma hadden in en rondom de kerk. Met muziek, toneel, ook hier schminken, spelletjes en aan het eind een barbecue, allemaal overigens aangeboden door de SNR, werd de feestdag voor de kinderen van Saes en de werk week van de vrijwilligers van de Marske afgesloten. Op donderdag keerden zij weer terug in ons toch wel zeer welvarende Nederland.

Iedereen had erg genoten van de 10 dagen die het bezoek in totaal duurde (men was vertrokken op dinsdag 15 augustus om vervolgens de eerste dag te acclimatiseren). Maar ook waren de ogen van een ieder waren open gegaan en men kon maar tot één conclusie komen. Al de inspanningen thuis om in Roemenië te helpen zijn absoluut niet voor niets en gemotiveerder dan ooit is men weer aan het werk gegaan. Daarom wordt er dan ook gehoopt dat de komende zaterdag opnieuw een succes wordt wat betreft de verkoop, want het geld kan zeer goed gebruikt worden om alle doelen in Roemenië mee te kunnen steunen.
En zaterdag langs komen kan ook absoluut geen kwaad, want op de kleding na mag alles weer voor de helft van prijs gekocht worden en….er is een heel mooi, gevarieerd aanbod waar iedereen aan zijn trekken kan komen. Daarnaast is ook de kantine deze dag weer open waar naast koffie en thee ook taart, soep, broodjes worst etc. geconsumeerd kan worden en waar je meteen de verhalen over de outreach van augustus kan horen.

De Marske is te vinden aan de Irisstraat 2, 1777XP in Hippolytushoef. Alle dins- , donder en zaterdagen geopend van 10 tot 16.- uur. Zo ook deze zaterdag.
(advertentie)
Actueel...
24-04-2024 Een inspiratie dag voor vrouwen én mannen op zaterdag 11 mei 2024
24-04-2024 Westfries programma in het Bakkerijmuseum Medemblik tijdens Hemelvaart en Pinksterweekend 2024
24-04-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
24-04-2024 Biljartclub Wieringer Activiteiten Vereniging HIPP0 zomerstop
23-04-2024 Hippo Feesten 2024
23-04-2024 Overleden mevrouw Miedema
23-04-2024 Concert Ton Koopman en Klaus Mertens snel uitverkocht, cd nog te koop
23-04-2024 Oproep aan alle oud leden van voetbalvereniging Succes
23-04-2024 Senioren Hollands Kroon
23-04-2024 Jan Tijsen winnaar WK driebanden
23-04-2024 Sgeit je rijk
22-04-2024 Veteranencafé
22-04-2024 Peuterschool De Sammeltjes gingen samen de boer op
22-04-2024 Wieringer bassisten helpen Top 2000 band uit de brand
22-04-2024 Wel of geen weightgainers voor een gezonde levensstijl
22-04-2024 Asieldier van deze week konijn Ginny
22-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Wiron
22-04-2024 After Kingsday Regenboognetwerk Hollands Kroon
22-04-2024 Wieringers Willen Wel, Jaro van de Vondervoort wint eerste wedstrijd
22-04-2024 Koningsdag 2024
21-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
21-04-2024 Genoeg te bespreken tijdens de raadsvergadering
21-04-2024 Taandag bij Jan Lont
21-04-2024 Succes 2 schudt ook Woudia van zich af
21-04-2024 Succes hard onderuit bij Hugo Boys
21-04-2024 Nieuw lied van Rob Makreel geweigerd bij You Tube
20-04-2024 Match Bloemendagen en Doet & Ontmoet Waarland
20-04-2024 100 jaar Succes
20-04-2024 Programma en uitslagen z.v.v. Succes
20-04-2024 Uitslagen Skuuf An
(advertentie)
Occasions
Toyota Corolla Cross 2.0 High Power Hybrid Team D full options
€ 45.250,-

Toyota Aygo X Envry 1.0 automaat full options
€ 23.945,-

Algemeen nieuws: