Súksesfol
Uitgegeven op 17-08-2017 om 21:24  |  link  |  bewaar  |  print

KOLLUM - Hoera, ik ben geslaagd voor mijn inburgeringcursus Fries! Ik ben niet langer Fryskofiel, maar heb eindelijk ook een Fries paspoort.

De Friese taal heb ik nog lang niet onder de knie. Het 'bûter, brea en griene tsiis' kan ik nog steeds niet uit mijn ... krijgen (overigens wel in mijn ..., want ik houd van kaas in alle kleuren). Ik heb mijn inburgeringexamen afgelegd in Fogelsangh State in Veenklooster. Rijd niet harder dan 30 door Feankleaster, want anders ben je er al weer uit voordat je er erg in hebt en mis je Fogelsangh State. In het park van dit eeuwenoude landgoed van, wie denk je?, de familie Fogelsangh kun je heerlijk wandelen.


Fogelsangh State

Er zijn bankjes voor mensen en elfen. Op de vraag van de examinator wat een elfenbankje in het Fries is, raadde ik gelukkig het goede antwoord.


Elfenbankje (in het Fries: elfenbankje)

In de Fogelsangh State ben je in een historische omgeving. Het staat er vol met ouwe, eh..., spullen. Daar kon ik mijn kennis van de Friese geschiedenis kwijt, zoals over de voetval voor Foekje Dillema (zie Citytrip Noordoost Fryslân). Jilles en Aaltje Dijkstra, twee Friezen, die geworteld zijn in deze omgeving, lieten naar aanleiding van het verhaal weten: 'Het verhaal van de voetval is voor ons ook nieuws!'. Geschiedenis is soms dichterbij dan je denkt. Een trouwe lezeres van Wieringer Nieuws uit Hippolytushoef liet weten, dat zij een nazaat is van Salomon Levy, een van de voormannen van het Kollumer Oproer.
Deze feitenkennis was voor de examinator voldoende om mij te laten slagen. Hij feliciteerde mij en gaf ter overdenking een Friese wijsheid mee: 'In Hollander seit mear dan er wit, in Fries minder'.
Ik ben weliswaar nog 'gjin oprjochte Fries', maar inmiddels wel Fries statushouder met een paspoort. Dat paspoort zal ik morgen met trots aan de Friese grens tonen, want dan zit onze vakantie er weer op.

Bert Loos
(advertentie)
Gezellig tot in de late uurtjes!
(advertentie)
Occasions
Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Fiat 500 C 0.9 TwinAir 500S Cabrio Private Lease mogelijk
€ 10.450,-

Wieringer historie:
Afsluitdijk - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...