Citytrip Noordoost Fryslân
Uitgegeven op 08-08-2017 om 21:26  |  link  |  bewaar  |  print

KOLLUM - De weersverwachting is veel regen, maar gisteren was het nog mooi weer om te fietsen. Daarom had ik een citytrip door Noordoost Fryslân gepland. Het werd een dorpentocht... De rit voerde langs (of all places) Kollummerpomp, Warfstermolen, Visvliet en Burum.Zoals zo vaak week ik af van de geplande route. Zodra ik een mooi fietspad zie, zoals op bovenstaande foto, dan kan ik mij niet bedwingen. Ik stuur mijn fiets subiet het smalle pad door de weilanden in. Tussen Warfstermolen en Burum kwam ik langs een voetval. In Limburg wemelt het van de voetvallen in berg en dal, maar dit was de eerste, die ik in Fryslân tegen kwam.


Een voetval?

Een voetval is een kapelletje Friese stijl. Een voetval dwingt de reiziger tot een moment van bezinning, tot 'stilstaan bij...' en respect voor degene in de nis. Reizigers komen hier weinig op het smalle fietspad en de voetval staat een flink eind het weiland in. Natuurlijk was ik nieuwsgierig geworden. Op een bord naast het bankje voor de nis werd tekst en uitleg gegeven.
De rode lotus in de nis staat daar ter ere van atlete Foekje Dillema. Dat klinkt Fries, maar wie is in hemelsnaam Foekje Dillema? Zij was een geducht concurrente van Fanny Blankers-Koen, maar werd voor het leven geschorst, omdat ze niet was verschenen op een geslachtskeuring (ze was blijkbaar niet gender neutraal of zoiets).Foekje heeft haar hele leven in Burum gewoond. Op naar Burum dus. Het is een dorp ter grootte van Oosterland. Het heeft een mooie oude dorpskern, waar geen sterveling te bekennen was. Ook staan er twee kerken en een molen uit de 17e eeuw. Maar helaas: geen kroeg...
Dan maar snel 'op huus an', daar stond nog een Frysk biertje in de koelkast.

Bert Loos
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Wie moet de nieuwe burgemeester kiezen?
De provincie (CvdK) samen met het gemeentebestuur (de raad)
De gemeenteraad
De gemeenteraad in combinatie met een referendum onder de bevolking
De inwoners naar de stembus
  
Occasions
Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Te koop Volkswagen 1.2 TSI Comfortline
€ 12.750,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Familiefoto voornamelijk De Haan - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...