Exposities en musea
Uitgegeven op 11-06-2017 om 10:47  |  link  |  bewaar  |  printzaterdag en zondag

Viking Informatiecentrum

DEN OEVER - In het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen worden de verhalen achter opzienbare vondsten verteld aan
de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd.


De Zilverschat van Westerklief
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van
1996 vond men de zilverschat van Westerklief.
Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven.

Voorwerpen, die tentoongesteld zijn:
• de originele zilverschat van Westerklief uit de jaren 1999 en 2001
• een replica van de eerste zilverschat (het origineel ligt in het Museum van Oudheidkunde te Leiden)
• zilver in de economie van de Vikingtijd
• Wieringen als handelslokatie op de reizen van en naar Dorestad, Denemarken en Engeland
• Handelsproducten van Vikingen en Franken
• Wapens van Vikingen, Franken en Friezen
• Een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldevschepen van Roskilde (foto)

Informatiecentrum Vikingen op Wieringen is te vinden aan de Havenweg 1 in Den Oever (tel. 0227 510467), e-mail: info@vikingen.nl, website: www.vikingen.nl.

Openingstijden:
Woensdag, zaterdag en zondag van 11:00 uur tot 16:00 uur. Groepen vanaf 10 personen: op afspraak.
Toegangsprijzen: kinderen tot 6 jaar gratis, Kinderen van 6-12 jaar € 2,50, 12 jaar en ouder € 3,50.zaterdag en zondag

Museum de Turfschuur en Erfgoedcentrum OpZeeLand

KOLHORN - Museum de Turfschuur is een klein en overzichtelijk museum, gelegen aan de oude Westfriese Omringdijk. Erfgoedcentrum OpZeeLand is op loopafstand van het museum.

In Museum de Turfschuur kunt u van alles zien en beleven over de strijd van de provinciale en plaatselijke bevolking om het hoofd letterlijk en figuurlijk boven water te houden. Daarnaast wordt uitgebreid aandacht besteed aan de veranderingen in het landschap in Noord-Holland en Westfriesland in het bijzonder.
Hebt u ooit gehoord van lichterschepen of van meekrap? Ooit een elger of een bonenklap vastgehouden? Weet u waar de naam IJmuiden vandaan komt? In museum de Turfschuur wordt het allemaal uit de doeken gedaan.In Erfgoedcentrum OpZeeLand kunt u kijken naar o.a. keramiek door de eeuwen heen, zoals aardewerk uit de Romeinse tijd, majolica uit de 17e eeuw, Gouds plateel uit het begin van de 20e eeuw en Fris-aardewerk uit de jaren 50 en 60.
Bij binnenkomst in OpZeeLand maakt u in de eerste zaal kennis met de oudste geschiedenis van Kolhorn en haar omgeving (de archeologie). Zodra u de tweede zaal betreed komt u in het 'Dirk Breed Museum'. Hier treft u van hem een twintigtal schilderijen aan welke in wisselende exposities tentoongesteld zullen zijn. In vitrines zijn schetsen en tekeningen van Dirk te zien. In dezelfde ruimte treft u o.a. een schildersezel aan en op de beun zijn wisselende collecties beeldhouwwerk van diverse kunstenaars tentoongesteld.

Beide musea zijn t/m 10 september iedere zaterdag en zondag van 13:00 tot 16:30 uur te bezoeken.
Een kaartje à € 3,00 geeft toegang tot zowel de Turfschuur als OpZeeland. Kinderen tot 12 jaar gratis entree.
Toegangskaarten zijn in beide musea verkrijgbaar.dagelijks, behalve maandag

Expositie Vatropse School

Vatropse School - 20 jaar een kleurrijk palet

OOSTERLAND - Dit is de titel van de nieuwe expositie in de Michaëlskerk. De zomerexpositie staat dit jaar geheel in het teken van het 20-jarig bestaan van de Vatropse School, welke in 1997 op slechts een steenworp afstand van de Michaëlskerk werd opgericht.Onder bezielende leiding van docente Marianne van Beek volgt een grote groep amateurschilders, in kleine groepjes, wekelijks in haar atelier op Westerland schilderlessen.
Het werk van maar liefst 29 cursisten wordt getoond in deze expositie.
Zij hebben, samen met de leden van de expositiewerkgroep van de Culturele Kring Wieringen, een zeer gevarieerde, kleurrijke tentoonstelling ingericht.

De tentoonstelling is van zondag 2 juli t/m zondag 3 september dagelijks van 13:30 uur - 16:30 uur te bezichtigen (behalve op maandag).woensdag en zaterdag

Kazemattenmuseum

Beleef geschiedenis op de Afsluitdijk!

KORNWERDERZAND - Enkele kilometers uit de Friese kust liggen de beroemde kazematten van Kornwerderzand op de Afsluitdijk. Het is de enige plek in Europa waar in de meidagen van 1940 de Duitse Blitzkrieg vastliep. Slechts 225 Nederlandse soldaten wisten ruim 15.000 Duitsers tegen te houden. Een verhaal om trots op te zijn. Kom langs en beleef het indrukwekkende verhaal opnieuw

Verplaats je in de spanning die de Nederlandse soldaten hebben gevoeld en de teleurstelling dat ze zich moesten overgeven na enkele dagen vechten zonder verslagen te zijn.
Ervaar ook de heldhaftige rol van de marine. De kanonneerboot Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau wist met slechts 98 gerichte schoten de Duitse artillerie op de Friese kust uit te schakelen.Het Kazemattenmuseum is vernieuwd en in een nieuwe jas gestoken.
De kazematten zijn ingericht in de stijl van die tijd. Te zien zijn o.a. wapens, slaapplaatsen, telefooncentrale, keuken en de uitzichtposten.
De collectie wordt chronologisch gepresenteerd. Er wordt nu ook gebruik gemaakt van moderne mediatechnieken. Met historische foto's en films via tv-schermen wordt het verhaal in beeld en tekst verteld. Er valt wat te beleven!
Naast de gebeurtenissen van de meidagen 1940 en de daarop volgende bezettingsjaren wordt ook ingegaan op de periode van de bouw van de kazematten, de tijd na de bevrijding en de Koude Oorlog.

In de museale presentatie spelen interactiviteit en beleving een cruciale rol. Tevens kunnen de bezoekers rustig rondneuzen in de onderkomens van de soldaten en zien hoe hier werd geleefd. De expositie is zo gemaakt dat bezoekers zelfstandig het terrein kunnen verkennen en zelf het verhaal kunnen oppikken. Maar uiteraard vinden er ook zeer interessante en boeiende rondleidingen plaats.

Openingstijden
Mei t/m oktober op woensdagen en zaterdagen van 10:00 - 17:00 uur.
Juli en augustus ook op dinsdag t/m zaterdag van 10:00 - 17:00 uur en op zondagen van 13:00 - 17:00 uur.
De toegang is € 6,00 voor volwassenen en € 3,00 voor kinderen t/m 12 jaar.dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00 uur en elke eerste zondag van de maand (indien een feestdag dan de volgende zondag). Verder op afspraak.dagelijks

Kunst en Kippensoep

VAN EWIJCKSLUIS - In Pension Van Ewijcksluis, Van Ewijckspad 1, is een expositie van schilderijen van Erna Peereboom.

Sinds 2009 werkt Erna Peereboom in haar atelier in Benningbroek. Vanaf die tijd heeft zij zich kunnen ontwikkelen tot de beeldend kunstenaar die zij nu is. Midden in het weidse landschap werkt zij vanuit de verwondering over de natuur en de natuurwetenschap. De wetmatigheid en stucturen die gelden voor het universum (van het allergrootste, tot het allerkleinste) en de zoektocht daarnaar van de wetenschap van toen en nu blijven vragen oproepen. Vragen waaraan zij vorm wil geven en die zij op wil roepen in haar werk. Steeds op zoek naar oplossing en verbinding. Ook taal en poëzie vormen een belangrijke inspiratiebron. Verhalen van toen en nu zichzelf steeds herhalend.

Maakt grote - en series van hele kleine abstracte schilderijen in mixed media. In haar werk worden schijnbaar achteloos lagen verf over elkaar aangebracht in diverse gradaties van dikte en vloeibaarheid. Er lijkt sprake van een strijd tussen planmatig ontwerp en toevallig ontstane grillige patronen . De spanning in de zoektocht van verhoudingen tussen tegengestelden roept voortdurend vragen op.

In de huid van haar werk komen kwetsbaarheid en gelaagdheid aan het licht. Structuren verworden tot een eigen beeldtaal. Zo wordt een boom een denkpatroon (ook een Peereboom), een landschap een portret, huid een landschap. Structuur wordt een taal, taal een structuur.

Thema van deze expositie is "Macht en Pracht". Dit thema wordt vertaald naar de macht en pracht van Nederland in de Gouden Eeuw, maar ook voor mensen in de huidige tijd. Keerzijde hiervan is de kwetsbaarheid van de machtelozen maar ook die van de machtigen zelf die in de spotlight staan. Kwetsbaar als alle mensen van vlees en bloed… vergankelijk als de tijd...

De expositie is tot 9 juli dagelijks geopend. De toegang is vrij.Nederlands Stoommachine Museum

MEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachine Museum, Oosterdijk 4, is gehuisvest in het voormalige gemaal de Vier Noorder Koggen uit 1869.Een belangrijk onderdeel van het museum is de oorspronkelijke installatie. De indrukwekkende centrifugaal pomp en zijn aandrijving geven een fantastisch beeld waartoe men ruim 100 jaar geleden al in staat was. De stoommachine die de aanleiding was van de grote Industriële Revolutie is heden te dage vervangen door andere meer efficiënte krachtbronnen. In het museum restaureren en bewaren wij een scala aan machines uit dit stoomverleden. Zonder hun indruk- wekkende kracht en prestaties waren wij niet gekomen waar we nu staan. In en om het museum kunt u vele machines bewonderen en op gezette tijden kunt u zelf aanschouwen hoe de machines werken.

Kijk voor de openingstijden en activiteiten op stoommachinemuseum.nl.
De toegang is € 7,00 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.woensdag, zaterdag en zondag

Rundveemuseum Aat Grootes

AARTSWOUD - De Stichting Rundveemuseum Aat Grootes heeft in het Westfriese dorp Aartswoud een rundveemuseum opgezet. Een 'levend' museum waarin tal van bedreigde oude Nederlandse rundveerassen door raszuivere fok voor ondergang worden behoed. Een museum met een educatief centrum, dat bezoekers informeert over de historie van die oude rassen en over de melkveehouderij en het plattelandsleven in de loop der tijden.

Het Rundveemuseum is door de Stiching Zeldzame Huisdieren erkend als Educatief Centrum. Deze stichting waakt over het levend erfgoed van ons land en zet zich in voor het behoud van authentieke landbouwhuisdieren. En dat sluit precies aan bij de doelstelling van het Rundveemuseum. Vee van eigen bodem is het behouden waard.De veestapel wordt gerund door tien mensen met een verstandelijke beperking, die door dat werk een zo gewoon mogelijk maatschappelijk bestaan zullen leiden. Een museum tenslotte dat samen met de gerenoveerde stolpboerderij van Aat Grootes nog altijd de geest ademt van het eind van de negentiende eeuw.
In het museum wordt voorlichting gegeven over de oorspronkelijke koeienrassen. Er staan onder andere rode en zwarte lakenvelders, de zwarte Blaerkop, een Witrik, een zwartbonte Fries. De historie van de stolpboerderij en niet te vergeten de figuur Aat Grootes komen uitgebreid aan bod in het museum.

Het museum aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud is geopend van 13:00 - 16:30 uur.
De toegang is € 3,00 voor volwassenen en € 1,50 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.Bouwen op geloof

Kerkhistorie van Egmond, Bergen en Schoorl

Ze zijn talrijk en overal om ons heen als vanzelfsprekend aanwezig: de gebouwen, beelden en symbolen van meer dan duizend jaar Christendom. In Bouwen op Geloof, een gezamenlijke tentoonstelling op twee locaties, vertellen historisch Museum Het Sterkenhuis en Museum van Egmond hoe het geloof zich ontwikkelde in deze streek. Objecten, prenten, bouwtekeningen, kerken en kapellen getuigen van een rijke en bewogen geschiedenis. Aanleiding voor de tentoonstelling is het jaar 1517 - precies 500 jaar geleden - waarin theoloog Maarten Luther zijn beroemde 95 stellingen publiceerde. Hierin uitte hij stevige kritiek op de toenmalige kerk van Rome. Een ware revolutie, die zou uitmonden in een breuk in de 'moederkerk' en het ontstaan van het Protestantisme.

Het Sterkenhuis: bewogen geschiedenis
Museum Het Sterkenhuis belicht de verschillende geloofsgroepen en hun kerkgebouwen in Bergen en Schoorl vanaf de elfde eeuw tot op de dag van vandaag. Tal van prenten en foto's, maar ook historische kerkelijke voorwerpen en religieuze kleding maken de bezoeker deelgenoot van een turbulente geschiedenis waarin conflicten en hoogtepunten elkaar afwisselen. De hoogtijdagen van het 'Heilig Bloedwonder', de verwoestingen van de Reformatie en de vruchtbare periode van 'Het Nieuwe Bouwen' die resulteerde in zowel Roomse als Hervormde bouwpracht, zijn enkele van de onderwerpen die in de tentoonstelling in woord en beeld voorbijkomen. De tentoonstelling eindigt met een positieve noot. Na eeuwen van strijd vinden de geloofsgemeenschappen elkaar vanaf de jaren zestig in tal van mooie samenwerkingsprojecten. Eén kerkje voor 'allen' dateert al uit 1918: Het Vredeskerkje in Bergen aan Zee.
Meer informatie op www.museumhetsterkenhuis.nl.


Abdij van Egmond "Abbatia Egmonda", maker onbekend, 1700. Prent. Regionaal Archief Alkmaar

Museum van Egmond: verhalen in steen
Museum van Egmond is sinds 1960 gevestigd in de voormalige Gereformeerde kerk van Egmond aan Zee. Het monumentale gebouw en de hier ondergebrachte museumcollectie tonen de geschiedenis van de Egmonden: Egmond Binnen, Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee. Bouwen op Geloof richt zich hier op de architectonische pracht die kerk en geloof voortbrachten. Het museum richt zich op de fascinerende geschiedenis van de drie andere religieuze monumenten die Egmond rijk is: de Abdij van Egmond en de St. Agnietkerk en de Slotkapel. Nog bestaande en vergane bouwwerken vormen de stille getuigen van religieuze conflicten, maar ook van hoogtijdagen. Zoals de Slotkapel in Egmond aan den Hoef, het oudste Rijksmonument in Egmond. Speciaal voor de tentoonstelling is dit bijzondere bouwwerk deze zomer op enkele maandagen geopend. Het meest opmerkelijke is misschien wel het verhaal van de St. Agnietkerk die in 1741 in zee verdween, maar waarvan in het museum het uurwerk op het hele uur goed te horen is.
Meer informatie op www.museumvanegmond.nl.

De tentoonstelling is t/m 29 oktober te zien in Museum Het Sterkenhuis en Museum van Egmond.


dagelijks, behalve maandag

Grootmoeders tijd & Motoren Museum

NIEUWE NIEDORP - Grootmoeders tijd & Motoren Museum exposeert klassieke motoren en van alles uit grootmoeders tijd, zoals ouderwetse winkeltjes.Naast het topstuk van het museum, een zes meter hoge Bolnes 2-takt dieselmotor die als studieobject gebruikt is bij de Technische Universiteit in Delft, heeft het Grootmoeders tijd & Motoren Museum er nog een uniek object bij gekregen. Het Waterbedrijf Groningen heeft een 3 cilinder Stork uit 1937 geschonken.


De winkelstraat

Op de bovenverdieping is een "Grootmoeders tijd" Museum gerealiseerd; te beginnen met een keuken van ongeveer 1950. Ook is op deze verdieping een wandschildering gemaakt als decor voor een grote collectie schaatsen.
Honderden miniaturen van Jack Appelman uit Koedijk waaronder een smidse, sprookjespoppenhuis, café met Hollandse spelen en talloze kruiwagens vormen een onderdeel van deze tentoonstelling. Tevens zijn er diverse ouderwetse winkeltjes zoals o.a. een fotowinkel, schoenmaker, kapper, kruidenier, houtdraaierij en nog veel meer.

De openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur, en zondag van 11:00 tot 16:00 uur.
U kunt het museum vinden aan de Schulpweg 47 in Nieuwe Niedorp.
De toegang is € 5,00 voor volwassenen en € 2,00 voor kinderen t/m 12 jaar.zaterdag

Gelders huisje

ANNA PAULOWNA - In 1847 kwam er een aantal arme gezinnen uit Gelderland naar Anna Paulowna om te gaan pionieren in de pas aangelegde polder. Zij werden gehuisvest in kleine, eenvoudige huisjes. Er is één huisje behouden gebleven.Het Gelders huisje is steen voor steen afgebroken en weer opgebouwd op het terrein van dierenpark Hoenderdaell te Anna Paulowna. Via het wandelpad aan de rand van het park is het huisje te bereiken.Iedere zondag van 14:00 uur tot 17:00 uur is een vrijwilligster aanwezig die graag alles over het huisje en de geschiedenis ervan wil vertellen. Een gratis bezoekje aan het leuke huisje is zeker de moeite waard...donderdag t/m zondag van 13:00 - 17:00 uur

(advertentie)
(advertentie)
Reparatiebedrijf Weijers - Beeld en geluid
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ 13.245,-

Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Heldersestraat Hippolytushoef - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...