Exposities en musea
Uitgegeven op 26-04-2017 om 12:15  |  link  |  bewaar  |  print

maandag t/m vrijdag

Cursistententoonstelling

DEN HELDER - Momenteel is in Triade, het huis van de kunsten, een cursistententoonstelling te bezichtigen. Kinderen, jongeren en volwassenen hebben met veel plezier en passie gewerkt aan diverse opdrachten, met verschillende materialen en technieken. Het is een kleurrijk geheel geworden.Iedereen is van harte welkom om gratis de expositie te bewonderen. Aan deze tentoonstellingen werken mee; de cursisten van tekenen en schilderen o.l.v. Thea Brouwers en Bernou Karten, de Keramiekgroep Triade van Nesrin During en de jonge kunstenaars van het Kinderkunstatelier o.l.v. Henriette van der Winden.

Triade is te vinden aan de Middenweg 2 en is geopend van ma. t/m vr. van 9:00 - 21:00 uur.
De werken worden tot 20 mei tentoongesteld.

zaterdag en zondag

Expositie Michaëlskerk Oosterland

OOSTERLAND - Saskia van den Berg-Jacobi en Maria Winholds uit Roden - Drenthe - exposeren schilderijen en keramiek in de prachtige vroeg romaanse Michaëlskerk van Oosterland.

Saskia van den Berg-Jacobi
, Roden - Drenthe - schilderijen - gemengde technieken.
Al van jongs af aan was tekenen een favoriete bezigheid. Natekenen was niet haar ding, ook al vonden anderen het mooi wat ze maakte, maar zelf iets bedenken wat afwijkend was vond ze veel spannender en dat is ze de jaren na haar schooltijd veel meer gaan doen. In de lessen die ze zelf nu geeft vindt ze het ook belangrijk dat iedereen kan werken op een manier waarin diegene zich het prettigst voelt, ’’want dan kun je pas groeien in je creativiteit’’ is haar mening.
De laatst jaren verdiept ze zich in het maken van schilderijen waarbij het werk één geheel is en waarin niet een bepaald punt de aandacht krijgt. Daardoor lijkt het schilderij een onderdeel van een groter geheel.
Zelf omschrijft ze haar werk als volgt: expressie door impressie: er ontstaat een soort van harmonieuze chaos.
Saskia gebruikt naast verf en/of olie- en pastelkrijt, vaak ook andere materialen in haar werk: foto’s, zand, gips, touw, stof, kranten enz.
,,Door steeds laag over laag verf en/of andere materialen aan te brengen, gedeeltelijk weer weg te halen en weer iets anders toe te voegen, kom ik uiteindelijk op een punt waarop ik vind dat het een harmonieus geheel is. Dan is het voor mij af!’’
Naast schilderen fotografeert Saskia en maakt ze beelden (recycling art).

Maria Wijnholds, Roden - Drenthe - Keramiek.
Werkt al jaren met klei.
Het fascinerende aan het werken met klei is alle mogelijkheden die het materiaal haar geeft.
Het werken met Klei/Water/Vuur.....
De basis en oorsprong van het leven! De ingrediënten die de natuur ons geeft om iets mee te creëren!
Steeds ontdekt ze weer een mogelijkheid om haar werk uit te breiden, te verdiepen.
Gebruik van hout en metaal, in combinatie met klei, raku- en veldstook bv!
Het drie- dimensionaal vormen is steeds weer een ontdekking, waarin ze zich kan verliezen!
Ze volgt hierin nog steeds lessen en geeft ook cursussen boetseren en workshops speksteen bewerken.

Speciaal voor deze tentoonstelling hebben Saskia en Maria een aantal nieuwe werken gemaakt met het thema Levensloop, als verbinding tussen beide kunstenaars.

De tentoonstelling is te bezichtigen van zondag 7 mei t/m zondag 18 juni 2017 op zaterdag- en zondagmiddag van 13:30 tot 16:30 uur (tevens beide Pinksterdagen geopend).dagelijks (behalve op maandag 8 mei)

Kijk op de Noordkop

ANNA PAULOWNA - Alle inzendingen van de schilder/tekenwedstrijd Kijk op de Noordkop worden geëxposeerd in Galerie Kees Doolaard / De Keesschuur, Middenweg 9b. Galerie Doolaard is dagelijks geöpend van 10:00 tot 17:30 uur.

De hoofdprijs van deze wedstrijd, schildermateriaal ten bedrage van € 500,00, kan door het publiek worden bepaald.
U dagelijks kunt (behalve op maandag 8 mei) als jury optreden, en bepalen welk kunstwerk naar Uw mening de hoofdprijs verdient.
Er is een groot aantal inzendingen binnen, in uiteenlopende stijlen en onderwerpen. Ook zijn alle technieken vertegenwoordigd. Het is een schitterende bloemlezing van
Noordkop-impressies. Er is olieverf, acryl, collage, houtskool, pentekeningen en mix-media techniek te zien.
Een unieke expositie over de Noordkop-gevoelens.

Naast de hoofdprijs heeft Galerie Kees Doolaard ook nog € 250,00 en € 25,00 materialen beschikbaar gesteld als tweede en derde prijs.
Firma Talens biedt bovendien nog 2 prachtige schilderkisten als prijs aan.

De expositie is van 29 april t/m 9 mei te zien.zaterdag en zondag

Viking Informatiecentrum

DEN OEVER - In het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen worden de verhalen achter opzienbare vondsten verteld aan
de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd.


De Zilverschat van Westerklief
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van
1996 vond men de zilverschat van Westerklief.
Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven.

Voorwerpen, die tentoongesteld zijn:
• de originele zilverschat van Westerklief uit de jaren 1999 en 2001
• een replica van de eerste zilverschat (het origineel ligt in het Museum van Oudheidkunde te Leiden)
• zilver in de economie van de Vikingtijd
• Wieringen als handelslokatie op de reizen van en naar Dorestad, Denemarken en Engeland
• Handelsproducten van Vikingen en Franken
• Wapens van Vikingen, Franken en Friezen
• Een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldevschepen van Roskilde (foto)

Informatiecentrum Vikingen op Wieringen is te vinden aan de Havenweg 1 in Den Oever (tel. 0227 510467), e-mail: info@vikingen.nl, website: www.vikingen.nl.

Openingstijden:
Woensdag, zaterdag en zondag van 11:00 uur tot 16:00 uur. Groepen vanaf 10 personen: op afspraak.
Toegangsprijzen: kinderen tot 6 jaar gratis, Kinderen van 6-12 jaar € 2,50, 12 jaar en ouder € 3,50.dagelijks, behalve op maandag

Kunst = een veelkoppige draak

BERGEN - KunstenaarsCentrumBergen viert haar 70-jarig bestaan met een grote overzichtstentoonstelling Kunst = een veelkoppige draak, die dit voorjaar heel museum Kranenburgh vult.

Momenteel telt het KCB zo’n 200 leden, een ‘veelkoppig’ gezelschap van professionele kunstenaars waaronder schilders, grafici, beeldhouwers, edelsmeden, componisten, fotografen, schrijvers en theatermakers. Ze willen elkaar inspireren en versterken, onder meer door samen bijzondere exposities te maken.


Aad Hoetjes, Brainwave, 2016. Collectie kunstenaar. Foto Aad Hoetjes

De leden van het KCB zijn met meer dan 120 kunstwerken vertegenwoordigd in de tentoonstelling die alle zalen van Kranenburgh vult. Een caleidoscoop van disciplines, technieken en materialen maakt je deelgenoot van de bijzondere wisselwerking tussen de kunstenaars en ook van het kunstzinnig klimaat in Bergen en de regio. Beroemde uitspraken en citaten van leden en oud-leden geven kleur aan onderdelen van de tentoonstelling. De titel van de tentoonstelling is een beroemd citaat van schilder Constant.
In de oudbouw laat Kranenburgh onder de titel Het begon in Bergen werk uit eigen collectie zien van KCB-leden van het eerste uur, zoals Charley Toorop, Dirk Filarski en Arnout Colnot.

De tentoonstelling is van 2 april tot 5 juni te zien in Museum Kranenburgh, Hoflaan 26, 1861 CR Bergen.
Het museum is dagelijks, met uitzondering van maandag, geopend van 11:00 - 17:00 uur.donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag

dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00 uur en elke eerste zondag van de maand (indien een feestdag dan de volgende zondag). Verder op afspraak.dagelijks

Kunst en Kippensoep

VAN EWIJCKSLUIS - In Pension Van Ewijcksluis, Van Ewijckspad 1, is een expositie van schilderijen van Lis Bartholomeusdochter (Lis Spruijt, 1954).

Lis heeft kort les gehad van Rutger Jan Bredewold en een opleiding gevolgd bij Crejat in Alkmaar. Momenteel maakt ze schilderijen in het thema ‘De Achterkant van Schagen’ waarbij enkele beeldbepalende gebouwen in Schagen van een andere kant bekeken worden. Uit verschillende periodes is een aantal werken te zien.

De expositie is van 9 april t/m 12 mei dagelijks geopend. De toegang is vrij.dagelijks

Expositie Yvonne Mulder

SCHOORL - Yvonne Mulder exposeert schilderijen in de expositieruimte van Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer.

Yvonne is 74 jaar en is slechtziend. Ze schildert vanuit haar gevoel. Ze heeft geen cursus gevolgd of vooropleiding gedaan. Vanaf dat ze kind was, vond ze het al leuk om te tekenen. Schilderen doet ze nu ongeveer 13 jaar en heeft daar veel plezier in. Diverse schilderijen zijn te koop.

De expositie is tot 27 mei te zien in Buitencentrum Schoorlse Duinen aan de Oorsprongweg 1 in Schoorl.
Het centrum is open van maandag tot en met zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur. De toegang is gratis.
Betaald parkeren tussen 10:00-19:00 uur.dagelijks

Expositie Fotocollectief De Sluiter

WIERINGERWERF - Fotocollectief De Sluiter exposeert een prachtige fotoserie met als thema De Wieringermeer.De expositie is t/m 30 april te zien in Verzorgingshuis Lelypark, Lelypark 1 in Wieringerwerf.Nederlands Stoommachine Museum

MEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachine Museum, Oosterdijk 4, is gehuisvest in het voormalige gemaal de Vier Noorder Koggen uit 1869.


Een belangrijk onderdeel van het museum is de oorspronkelijke installatie. De indrukwekkende centrifugaal pomp en zijn aandrijving geven een fantastisch beeld waartoe men ruim 100 jaar geleden al in staat was. De stoommachine die de aanleiding was van de grote Industriële Revolutie is heden te dage vervangen door andere meer efficiënte krachtbronnen. In het museum restaureren en bewaren wij een scala aan machines uit dit stoomverleden. Zonder hun indruk- wekkende kracht en prestaties waren wij niet gekomen waar we nu staan. In en om het museum kunt u vele machines bewonderen en op gezette tijden kunt u zelf aanschouwen hoe de machines werken.

Kijk voor de openingstijden en activiteiten op stoommachinemuseum.nl.Bouwen op geloof

Kerkhistorie van Egmond, Bergen en Schoorl

Ze zijn talrijk en overal om ons heen als vanzelfsprekend aanwezig: de gebouwen, beelden en symbolen van meer dan duizend jaar Christendom. In Bouwen op Geloof, een gezamenlijke tentoonstelling op twee locaties, vertellen historisch Museum Het Sterkenhuis en Museum van Egmond hoe het geloof zich ontwikkelde in deze streek. Objecten, prenten, bouwtekeningen, kerken en kapellen getuigen van een rijke en bewogen geschiedenis. Aanleiding voor de tentoonstelling is het jaar 1517 - precies 500 jaar geleden - waarin theoloog Maarten Luther zijn beroemde 95 stellingen publiceerde. Hierin uitte hij stevige kritiek op de toenmalige kerk van Rome. Een ware revolutie, die zou uitmonden in een breuk in de ‘moederkerk’ en het ontstaan van het Protestantisme.

Het Sterkenhuis: bewogen geschiedenis
Museum Het Sterkenhuis belicht de verschillende geloofsgroepen en hun kerkgebouwen in Bergen en Schoorl vanaf de elfde eeuw tot op de dag van vandaag. Tal van prenten en foto’s, maar ook historische kerkelijke voorwerpen en religieuze kleding maken de bezoeker deelgenoot van een turbulente geschiedenis waarin conflicten en hoogtepunten elkaar afwisselen. De hoogtijdagen van het ‘Heilig Bloedwonder’, de verwoestingen van de Reformatie en de vruchtbare periode van ‘Het Nieuwe Bouwen’ die resulteerde in zowel Roomse als Hervormde bouwpracht, zijn enkele van de onderwerpen die in de tentoonstelling in woord en beeld voorbijkomen. De tentoonstelling eindigt met een positieve noot. Na eeuwen van strijd vinden de geloofsgemeenschappen elkaar vanaf de jaren zestig in tal van mooie samenwerkingsprojecten. Eén kerkje voor ‘allen’ dateert al uit 1918: Het Vredeskerkje in Bergen aan Zee.
Meer informatie op www.museumhetsterkenhuis.nl.


Abdij van Egmond “Abbatia Egmonda”, maker onbekend, 1700. Prent. Regionaal Archief Alkmaar

Museum van Egmond: verhalen in steen
Museum van Egmond is sinds 1960 gevestigd in de voormalige Gereformeerde kerk van Egmond aan Zee. Het monumentale gebouw en de hier ondergebrachte museumcollectie tonen de geschiedenis van de Egmonden: Egmond Binnen, Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee. Bouwen op Geloof richt zich hier op de architectonische pracht die kerk en geloof voortbrachten. Het museum richt zich op de fascinerende geschiedenis van de drie andere religieuze monumenten die Egmond rijk is: de Abdij van Egmond en de St. Agnietkerk en de Slotkapel. Nog bestaande en vergane bouwwerken vormen de stille getuigen van religieuze conflicten, maar ook van hoogtijdagen. Zoals de Slotkapel in Egmond aan den Hoef, het oudste Rijksmonument in Egmond. Speciaal voor de tentoonstelling is dit bijzondere bouwwerk deze zomer op enkele maandagen geopend. Het meest opmerkelijke is misschien wel het verhaal van de St. Agnietkerk die in 1741 in zee verdween, maar waarvan in het museum het uurwerk op het hele uur goed te horen is.
Meer informatie op www.museumvanegmond.nl.

De tentoonstelling is t/m 29 oktober te zien in Museum Het Sterkenhuis en Museum van Egmond.zaterdag

Gelders huisje

ANNA PAULOWNA - In 1847 kwam er een aantal arme gezinnen uit Gelderland naar Anna Paulowna om te gaan pionieren in de pas aangelegde polder. Zij werden gehuisvest in kleine, eenvoudige huisjes. Er is één huisje behouden gebleven.Het Gelders huisje is steen voor steen afgebroken en weer opgebouwd op het terrein van dierenpark Hoenderdaell te Anna Paulowna. Via het wandelpad aan de rand van het park is het huisje te bereiken.Iedere zondag van 14:00 uur tot 17:00 uur is een vrijwilligster aanwezig die graag alles over het huisje en de geschiedenis ervan wil vertellen. Een gratis bezoekje aan het leuke huisje is zeker de moeite waard...
(advertentie)
Actueel...
18-01-2019 28 januari 1996, stel dat het 23 jaar later echt koud gaat worden?
18-01-2019 Foto van het weekend
17-01-2019 Hoe gaat de nieuwe servicewagen heten?
17-01-2019 Opstartlessen De Wironruiters
17-01-2019 Waddenzee is nog niet van de troep af, kotter vangt kussens
17-01-2019 Krijgen wij nog een winter? Bloemetjes hopen liever van niet.
17-01-2019 Opzet gezinshuis door Incluzio Hollands Kroon
17-01-2019 Rondje om, thuis op de stoel met de kachel op hoog maar hoe was het 9 jaar geleden?
16-01-2019 Groen & Grond Combinatie actief in Middenmeer
16-01-2019 Nieuws van de ZeeVerse Vismarkt
16-01-2019 Wies Breet kampioen sjoelclub DAS-RAAK
16-01-2019 Een digitale gemeente, wat moet ik ermee?
16-01-2019 Koppel dart-toernooi
16-01-2019 Uitslagen
16-01-2019 Garage Klein verrast klanten
16-01-2019 Reanimatiecursus BLS&AED volwassene en kind
16-01-2019 Krav Maga training in Hollands Kroon
16-01-2019 Kroonkeukens opent nieuwe showroom
15-01-2019 Dressuurles bij Wironruiters
15-01-2019 Aanbiedingen en nieuws van onze adverteerders
15-01-2019 Aanbiedingen van onze adverteerders in Hollands Kroon
15-01-2019 Aanvragen gemeenschapsfondsen bij Microsoft
15-01-2019 Campagne Noord-Holland Noord dementievriendelijk
15-01-2019 Dorpshuis krijgt € 3600,00 van het Oranje Fonds
15-01-2019 Trouwen? Dan ook foto's
14-01-2019 Nieuwjaarsreceptie in Dorpshuis Hippo
14-01-2019 Al is de benzine nóg zo duur, de auto blijft echt niet in de schuur
14-01-2019 Beweegontmoetingsdag en valpreventie voor 65-plussers
14-01-2019 Officiële Opening Sportcentrum VZV
14-01-2019 Asieldier van de week
(advertentie)
Occasions
Te koop Fiat 500 bouwjaar 2014
€ 8.500,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi S-line 5drs
€ 4.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Noorderlicht - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...