Start dijkversterking Den Oever
Uitgegeven op 19-04-2017 om 22:48  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Martien de Graaf heeft het maar druk, vandaag deel 1 van de serie 'Dijkversterking Den Oever'.Heden, verleden en toekomst komen samen tijdens het startmoment

Start uitvoering: samen voor toekomstbestendige dijk Den Oever
De eerste werkzaamheden aan de 900 meter lange dijk in Den Oever zijn gestart. Vandaag gaven Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en aannemer Van Oord samen met de omgeving en partners in de stralende zon hiervoor het startsein. Er is begonnen met een archeologische opgraving naar de oude keersluis uit 1796. Dijkversterking Den Oever maakt onderdeel uit van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. De dijk moet versterkt worden om de inwoners van Den Oever en het achterland in de toekomst te beschermen tegen hoogwater vanuit de Waddenzee.

Vertegenwoordigers van Gemeente Hollands Kroon, Provincie Noord-Holland en het Hoogwaterbeschermingsprogramma visten samen met het hoogheemraadschap en de aannemer uit de archeologische bouwkuip, speciaal voor deze dag omgetoverd naar 'supervisplek', de woorden 'Den Oever 2020: vitaal, toekomstbestendig en innovatief. Zo gaven zij symbolisch het startsein voor de uitvoering van de dijkversterking. Het unieke en innovatieve is de trapbekleding: niet alleen de golven worden gereduceerd door deze bijzondere tribuneberm, maar de dijk kan in de zeer beperkte ruimte versterkt worden zonder dat, buiten het deel van de Visafslag om, bedrijven of woningen geraakt worden. En ook de omgeving heeft wat aan deze unieke tribune: tijdens events kan de trap gebruikt worden om over te lopen of om te zitten en uit te kijken over de Den Oeverse haven.

Den Oever: verleden, heden en toekomst
De dijk loopt als een rode draad door Den Oever, aan de ene kant het dorp, aan de andere kant de haven. De haven is belangrijk voor de economie van de kop van Noord-Holland en heeft een rijke geschiedenis. Daarom stond het startmoment in het teken van het verleden, heden en toekomst van deze plek. Tussen het Coöperatieve In- en verkoop Vereniging (CIV) en Oeverdijk 10 zijn de resten van een oude keersluis aangetroffen. Van Oord graaft de oude keersluis tijdelijk vrij zodat deze bestudeerd en gedocumenteerd kan worden. Een mooi moment om een exclusief kijkje te nemen. Archeoloog Pieter Floore nam ons 200 jaar mee terug in de tijd. Direct na dit onderzoek wordt de dijk weer in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht en is de keersluis niet meer zichtbaar. Aansluitend vertelde visser Jan Rotgans vanaf zijn boot over het verleden en heden van de haven. En tot slot kregen de aanwezigen een blik op de toekomst tijdens een rondleiding door de nieuwe visafslag. Een mooi voorbeeld van hoe er gezamenlijk in Den Oever wordt gewerkt en geïnvesteerd. Hoogheemraad Kees Stam: "Den Oever moet tijdens de uitvoering gewoon door kunnen draaien. Het is een ingewikkelde puzzel, maar mede dankzij het ontwerp en de uitvoeringplannen van Van Oord gaan we die samen oplossen. We werken de komende drie jaar gewoon met de winkel open." Van Oord gaat vanaf de Flora en Visserijdagen (augustus 2017) de dijk versterken. Eind 2019 is de dijk weer veilig. Kijk voor meer informatie op hhnk.nl/dijkdenoever.

Hoogwaterbeschermingsprogramma: samen werken aan een veiliger Nederland

Roeland Hillen van het Hoogwaterbeschermingsprogramma is tevreden: “Dankzij de inspanningen van velen, wordt Den Oever niet alleen veiliger maar ook mooier.” Het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma, onderdeel van het Deltaprogramma, is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de waterschappen. Omdat Nederland een ramp voor wil zijn, hanteren we strenge veiligheidsnormen voor onze dijken. Hierdoor staat het Hoogwaterbeschermingsprogramma de komende jaren aan de lat voor de grootste dijkversterkingsoperatie ooit. Meer dan 1100 kilometer aan dijken en 256 sluizen en gemalen moeten tot 2028 worden aangepakt. Verspreid over 300 projecten in heel Nederland, langs de kust, de grote rivieren en meren. Het Hoogwaterbeschermingsprogramma trekt voor deze dijkversterkingsoperatie 7,4 miljard euro uit.
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Wie moet de nieuwe burgemeester kiezen?
De provincie (CvdK) samen met het gemeentebestuur (de raad)
De gemeenteraad
De gemeenteraad in combinatie met een referendum onder de bevolking
De inwoners naar de stembus
  
Occasions
te koop Fiat Panda 1.2 Edition Cool
€ 4.440,-

Toyota Auris 1.8 Hybrid Lease Pro inklusief afleverkosten
€ 13.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Boerderij te Stroe - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...