Exposities en musea
Uitgegeven op 20-03-2017 om 12:40  |  link  |  bewaar  |  printdagelijks

Kunst en Kippensoep

VAN EWIJCKSLUIS - In Pension Van Ewijcksluis, Van Ewijckspad 1, is een expositie van schilderijen van Lis Bartholomeusdochter (Lis Spruijt, 1954).

Lis heeft kort les gehad van Rutger Jan Bredewold en een opleiding gevolgd bij Crejat in Alkmaar. Momenteel maakt ze schilderijen in het thema ‘De Achterkant van Schagen’ waarbij enkele beeldbepalende gebouwen in Schagen van een andere kant bekeken worden. Uit verschillende periodes is een aantal werken te zien.

De expositie is van 9 april t/m 12 mei dagelijks geopend. De toegang is vrij.dagelijks

Expositie Fotocollectief De Sluiter

WIERINGERWERF - Fotocollectief De Sluiter exposeert een prachtige fotoserie met als thema De Wieringermeer.De expositie is t/m 30 april te zien in Verzorgingshuis Lelypark, Lelypark 1 in Wieringerwerf.maandag 3 t/m vrijdag 7 april

Pop-up museum

BERGEN - De Berger Scholengemeenschap wordt tijdelijk een museum! Op uitnodiging van de Nederlandse Museumvereniging werken Kranenburghs Studio C en de Berger Scholengemeenschap (BSG) opnieuw samen in een bijzondere pop-up tentoonstelling. Deze is tijdens de Nationale Museumweek van maandag 3 t/m vrijdag 7 april te bewonderen in de BSG in Bergen.

In aanloop naar de Nationale Museumweek kregen BSG- leerlingen de unieke kans te grasduinen in de collecties van Kranenburgh. Tijdens hun speurtocht naar ons echte goud - het thema van de Nationale Museumweek - kozen ze vijftien werken uit waarin de naderende zomer voelbaar is.
De selectie heeft ook een bitter randje. Zo is het geselecteerde schilderij De Dodendans van Hans van Draanen (1931-1987) even feestelijk als onheilspellend.


Leerlingen van de BSG bij het selecteren van de kunstwerken - foto Frans Rol

De leerlingen richten de tentoonstelling in hun schoolgebouw zelf in. Het resultaat wordt tijdens de feestelijke opening op 31 maart om 15:30 onthuld en is gedurende de Nationale Museumweek op schooldagen te bezoeken. Naast Museum Kranenburgh werken ook Museum de Fundatie te Zwolle en Aviodrome te Lelystad voor deze gelegenheid samen met lokale scholengemeenschappen.woensdag, vrijdag en zaterdag

Nederlands Parfumflessen Museum

WINKEL - Het Nederlands Parfumflessen Museum is gehuisvest in een historisch pand uit 1599 aan de Bosstraat 2 in Winkel. Voorheen heeft dit karakteristieke gebouw dienst gedaan als waag en als raadhuis. Na een grondige verbouwing en restauratie is daar nu een schitterende en zeer uitgebreide collectie van ruim 7000 parfumflessen te bewonderen.

Parfum is al eeuwen bekend. `Per fumum` oftewel van/door rook: het verbranden van harsen en houtsoorten was reeds in de oudheid het middel dat door priesters werd aangewend om de goden gunstig te stemmen.
Tot ca. 1900 werd parfum los gekocht, men moest het zelf thuis in de eigen mooie flacon doen. Na 1900 verschijnen de commerciële flacons dat wil zeggen; een geur werd met de fles tegelijk verkocht,(zoals we dat nu nog steeds doen) dus kant en klaar. Prachtige flessen ontstaan dan, van parfumhuizen zoals; Guerlain, Houbigant, Roger&Galet, later Nina Ricci, Estee Lauder, Dior, Van Cleef&Arpels en Chopard.
In de huidige tijd is parfum niet meer weg te denken en het verzekert de gebruiker van een bepaalde aantrekkingskracht. Parfum heeft iets mysterieus, is uiterst persoonlijk en kenmerkt een zekere luxe. Zowel de flacons als de verpakkingen zijn vaak uniek en zijn door de jaren heen steeds fraaier geworden.


Het geurenorgel

In Nederland was parfum lange tijd niet gebruikelijk het was te ijdel, te wuft, te opvallend. Als omstreeks 1790 eau de cologne wordt uitgevonden wordt dat wel gebruikt, dat was geoorloofd vanwege het medicinale karakter. Het werd gebruikt voor hoofdpijn, wondjes en flauwvallen.
In het museum bevindt zich een Alambic een soort destilleerketel waarmee men geuren kan onttrekken aan planten ± 1900.
Zittend achter het "geurenorgel" ontwikkelde de parfumeur nieuwe creaties. Alle basisingrediënten waren binnen handbereik. De formules bleven uiteraard geheim!

Het museum is open op woensdag, vrijdag en zaterdag van 14:00 tot 17:00 uur.
Van juni t/m november is het museum ook op donderdag geopend van 14:00 tot 17:00 uur.
Om 14:10 uur is er altijd een rondleiding.dagelijks

Expositie Gemma van Schendelen

SCHOORL - In Buitencentrum Schoorlse Duinen exposeert Gemma van Schendelen met foto’s en tekeningen van de natuur.

Gemma van Schendelen over haar werk: ,,In het werk dat ik laat zien is de natuur mijn inspiratie bron. Het is mijn nieuwsgierigheid in hoeverre ik vanuit het figuratieve het abstracte kan ontdekken, waardoor nieuwe vormen ontstaan. Door het exposeren ervan deel ik mijn intimiteit met de toeschouwer. Dat doe ik heel graag in het prachtige gebouw het Buitencentrum dat omsloten door de natuur van de duinen nu met mijn werk een geheel vormt.’’Meer informatie over Gemma van Schendelen is te vinden op www.gemmavanschendelen.nl.

Het Buitencentrum ligt aan de Oorsprongweg 1, net buiten het centrum van Schoorl.
De toegang is gratis. Openingstijden: Dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur.
Betaald parkeren van 10:00-19:00 uur.
De expositie is tot 1 april te zien.zaterdag en zondag

Voorjaarsexpositie


OOSTERLAND - Drie kunstenaressen uit de directe omgeving van Oosterland vertonen in de Michaëlskerk hun kunstwerken. Er is zeer divers werk te zien, zowel schilderijen als beelden.


Janneke de Regt , Wieringerwerf

Begon haar creatieve loopbaan als poppenmaakster. Na een opleiding in handvaardigheid is zij kleine beelden gaan maken in haar atelier aan huis waar zij ook les geeft. De beelden die zij maakt liggen
meestal dicht bij levenservaringen van anderen en haarzelf. Haar werk, in brons en keramiek, is stemmig, ontwapenend en heeft meestal een satirische ondertoon en ontlokt regelmatig een glimlach aan de toeschouwer.


Tiny Weijers-Broersen , Breezand
Schildert ruim 40 jaar, is er dagelijks mee bezig. Ze is begonnen met aquarel, later kwamen daar werken met acryl en gemengde technieken bij.
Tiny is autodidact, neemt deel aan schilderworkshops en midweken, en nam les bij diverse kunstenaars.
Ze organiseert sinds 15 jaar zelf ook workshops.
Haar aquarellen hebben veelal bloemen en kleine dieren als thema.
Met acryl en gemengde techniek streeft ze ernaar de sfeer in haar zee- en landschapschilderijen te leggen.
In de zomer is ze veel te vinden op Wieringen om daar het landschap te schilderen (een aantal werken van deze tentoonstelling zijn afgelopen zomer alhier gemaakt).Angelika van de Pasch, Wieringerwerf
Zou na haar gymnasiumopleiding gaan studeren aan de Kunstacademie in het toenmalige West-Berlijn, maar ging eerst op reis en bleef hangen in Amsterdam. Daar kreeg ze de kans om haar kunstopleiding aan de Rietveld Academie te starten. Haar toekomstplannen veranderden nadat ze haar Rob had leren kennen. Ze rondde een eerstegraads studie Duits af. Na een lange periode van bijna 25 jaar in het onderwijs startte ze haar eigen onderneming en pakte ook haar oude passie weer op: kunst in het algemeen en beeldhouwen in het bijzonder. Angelika laat zich inspireren door mens en dier. Zij werkt vooral in steen, brons en keramiek en nodigt de kijker uit de beelden te beleven er een eigen verhaal bij te maken.

De tentoonstelling is te bezichtigen t/m zondag 30 april op zaterdag- en zondagmiddag van 13:30 tot 16:30 uur (tevens beide Paasdagen geopend).zaterdag

Gelders huisje

ANNA PAULOWNA - In 1847 kwam er een aantal arme gezinnen uit Gelderland naar Anna Paulowna om te gaan pionieren in de pas aangelegde polder. Zij werden gehuisvest in kleine, eenvoudige huisjes. Er is één huisje behouden gebleven.Het Gelders huisje is steen voor steen afgebroken en weer opgebouwd op het terrein van dierenpark Hoenderdaell te Anna Paulowna. Via het wandelpad aan de rand van het park is het huisje te bereiken.Iedere zondag van 14:00 uur tot 17:00 uur is een vrijwilligster aanwezig die graag alles over het huisje en de geschiedenis ervan wil vertellen. Een gratis bezoekje aan het leuke huisje is zeker de moeite waard…dagelijks

Fototentoonstelling en informatiemarkt

’t ZAND - ’t Zand bestaat 275 jaar. Het hele jaar worden er in het dorp diverse activiteiten georganiseerd om volop aandacht te besteden aan dit jubileumjaar. Zo is er tot en met zondag 2 april een fototentoonstelling in de recreatiezaal van De Zandstee, Wilhelminastraat 1. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

Samen met de fototentoonstelling is er ook een stand waar bezoekers terecht kunnen voor informatie over de verschillende diensten en producten die vanuit De Zandstee geboden worden. Op een aantal ochtenden zijn er van 10:00 tot 11:30 uur medewerkers aanwezig die inhoudelijk meer over de zorg- en dienstverlening van De Zandstee en de mogelijkheden binnen Woonzorggroep Samen kunnen vertellen.

Data
Maandag 13 maart - Schoonmaak & hygiëne - medewerkster Edith van der Weij.
Dinsdag 14 maart - Fysiotherapie - fysiotherapeut Cor Jan de Kleijn.
Donderdag 16 maart - Vrijwilligerswerk / Cliëntenraad - Gerda de Herder & Vera Groot.
Vrijdag 17 maart - Klantenservice - consulent klantenservice Yvonne Riemens.
Maandag 20 maart - Thuiszorg & wijkverpleging - teamleider thuiszorg Karin Fels.
Dinsdag 21 maart - Thuiszorg & wijkverpleging - wijkverpleegkundige Annemiek Verresen.
Donderdag 23 maart - Vrijwilligerswerk / Cliëntenraad - Gerda de Herder & Vera Groot.
Vrijdag 24 maart - Schoonmaak & hygiëne - medewerkster Edith van der Weij.
Zaterdag 25 maart - Schoonmaak & hygiëne - medewerkster Edith van der Weij.
Woensdag 29 maart - Vrijwilligerswerk / Cliëntenraad - Gerda de Herder & Vera Groot.
Donderdag 30 maart - Vrijwilligerswerk / Cliëntenraad - Gerda de Herder & Vera Groot.

Over Woonzorggroep Samen
Woonzorggroep Samen is dé partner bij het ouder worden in de gemeenten Schagen en Hollands Kroon. In en vanuit twintig locaties levert Samen zorg, welzijnsdiensten en behandeling, ook bij mensen thuis. Onze thuiszorgteams zijn klein en lokaal georiënteerd, waardoor cliënten de zorg zoveel mogelijk van dezelfde mensen krijgen. Voor behandeling kunnen mensen terecht bij Revalidatie- & Behandelcentrum Samen, dat gevestigd is in Magnushof in Schagen. Samen met de cliënt kijken we naar wat er nodig is en waar naasten kunnen bijspringen. Zo helpen we ouderen hun kwaliteit van leven zoveel mogelijk te behouden, of soms zelfs te verbeteren.
Kijk voor meer informatie op www.woonzorggroepsamen.nl of bel 0224-211136.donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag
zaterdag en zondag

Viking Informatiecentrum

DEN OEVER - In het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen worden de verhalen achter opzienbare vondsten verteld aan
de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd.


De Zilverschat van Westerklief
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van
1996 vond men de zilverschat van Westerklief.
Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven.

Voorwerpen, die tentoongesteld zijn:
• de originele zilverschat van Westerklief uit de jaren 1999 en 2001
• een replica van de eerste zilverschat (het origineel ligt in het Museum van Oudheidkunde te Leiden)
• zilver in de economie van de Vikingtijd
• Wieringen als handelslokatie op de reizen van en naar Dorestad, Denemarken en Engeland
• Handelsproducten van Vikingen en Franken
• Wapens van Vikingen, Franken en Friezen
• Een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldevschepen van Roskilde (foto)

Informatiecentrum Vikingen op Wieringen is te vinden aan de Havenweg 1 in Den Oever (tel. 0227 510467), e-mail: info@vikingen.nl, website: www.vikingen.nl.

Openingstijden:
Woensdag, zaterdag en zondag van 11:00 uur tot 16:00 uur. Groepen vanaf 10 personen: op afspraak.
Toegangsprijzen: kinderen tot 6 jaar gratis, Kinderen van 6-12 jaar € 2,50, 12 jaar en ouder € 3,50.zaterdag en zondag

Kerken en Engelen

HIPPOLYTUSHOEF - Zoals nu al jaren gebruikelijk wordt in de veertigdagentijd; de periode voor Pasen, een speciale expositie ingericht in de Hippolytuskerk aan het Kerkplein. Een expositie die de achterliggende gedachte van die periode ondersteunt. Stilte zoeken en nagaan wat de drijfveren in ons leven zijn.

Dit jaar exposeert Jack Kunst (1942). In Friesland geboren maar al heel lang op Wieringen woonachtig en voorheen bekend als Jaap Feenstra. Hij gebruikt tegenwoordig uit piëteit voor zijn moeder haar meisjesnaam.
Medio vijftiger jaren van de vorige eeuw was hij een aantal jaren plateelschilder bij Koninklijke Tichelaar Aardewerk in Makkum. Op de avondschool volgde hij een cursus voor decoratieschilder. Daarnaast leerde hij de basisbeginselen van het aquarelleren. Hoewel het toen nog zijn passie niet zou worden heeft hij toch met deze manier van creëren geëxperimenteerd.
Doordat hij een ander vak koos raakte de belangstelling voor schilderen wat naar de achtergrond. Maar in de jaren zeventig van de vorige eeuw bloeide die interesse weer op en heeft hij zich het Hindelooper Schilderen eigen gemaakt. Later; medio jaren negentig, is hij ook serieus met aquarelleren begonnen. Door omstandigheden heeft hij dit begin deze eeuw weer een aantal jaren opzij moeten zetten. Momenteel heeft het echter zijn volle belangstelling; mede gestimuleerd door zijn echtgenote Premalata.
Kunst is autodidact. Zijn voorliefde gaat naar de techniek van het aquarelleren uit en hij schildert graag op impressionistische en realistische wijze (wolken)landschappen. Ook veel kerken.

De expositie wordt met muzikale omlijsting van klankschalen door echtgenote Premalata geopend op zaterdag 4 maart 2017 om 16:00 uur en loopt tot en met 17 april; tweede paasdag.
Openstelling in principe op alle zaterdagen en zondagen van 13:30 -17:00 uur; uitgezonderd zondag 26 maart.dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00 uur en elke eerste zondag van de maand (indien een feestdag dan de volgende zondag). Verder op afspraak.dagelijks, behalve op maandag

Kunst = een veelkoppige draak

BERGEN - KunstenaarsCentrumBergen viert haar 70-jarig bestaan met een grote overzichtstentoonstelling Kunst = een veelkoppige draak, die dit voorjaar heel museum Kranenburgh vult.

Momenteel telt het KCB zo’n 200 leden, een ‘veelkoppig’ gezelschap van professionele kunstenaars waaronder schilders, grafici, beeldhouwers, edelsmeden, componisten, fotografen, schrijvers en theatermakers. Ze willen elkaar inspireren en versterken, onder meer door samen bijzondere exposities te maken.


Aad Hoetjes, Brainwave, 2016. Collectie kunstenaar. Foto Aad Hoetjes

De leden van het KCB zijn met meer dan 120 kunstwerken vertegenwoordigd in de tentoonstelling die alle zalen van Kranenburgh vult. Een caleidoscoop van disciplines, technieken en materialen maakt je deelgenoot van de bijzondere wisselwerking tussen de kunstenaars en ook van het kunstzinnig klimaat in Bergen en de regio. Beroemde uitspraken en citaten van leden en oud-leden geven kleur aan onderdelen van de tentoonstelling. De titel van de tentoonstelling is een beroemd citaat van schilder Constant.
In de oudbouw laat Kranenburgh onder de titel Het begon in Bergen werk uit eigen collectie zien van KCB-leden van het eerste uur, zoals Charley Toorop, Dirk Filarski en Arnout Colnot.

De tentoonstelling is van 2 april tot 5 juni te zien in Museum Kranenburgh, Hoflaan 26, 1861 CR Bergen.
Het museum is dagelijks, met uitzondering van maandag, geopend van 11:00 - 17:00 uur.
(advertentie)
(advertentie)
Reparatiebedrijf Weijers - Beeld en geluid
Poll:
Wie moet de nieuwe burgemeester kiezen?
De provincie (CvdK) samen met het gemeentebestuur (de raad)
De gemeenteraad
De gemeenteraad in combinatie met een referendum onder de bevolking
De inwoners naar de stembus
  
Occasions
Te koop Volkswagen 1.2 TSI Comfortline
€ 12.750,-

Nissan Note 1.2 Dig-S Connect Edition inklusief afleverkosten
€ 10.145,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
71 jaar later... - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...