Exposities en musea
Uitgegeven op 16-02-2017 om 17:29  |  link  |  bewaar  |  printzaterdag en zondag

Kerken en Engelen

HIPPOLYTUSHOEF - Zoals nu al jaren gebruikelijk wordt in de veertigdagentijd; de periode voor Pasen, een speciale expositie ingericht in de Hippolytuskerk aan het Kerkplein. Een expositie die de achterliggende gedachte van die periode ondersteunt. Stilte zoeken en nagaan wat de drijfveren in ons leven zijn.

Dit jaar exposeert Jack Kunst (1942). In Friesland geboren maar al heel lang op Wieringen woonachtig en voorheen bekend als Jaap Feenstra. Hij gebruikt tegenwoordig uit piëteit voor zijn moeder haar meisjesnaam.
Medio vijftiger jaren van de vorige eeuw was hij een aantal jaren plateelschilder bij Koninklijke Tichelaar Aardewerk in Makkum. Op de avondschool volgde hij een cursus voor decoratieschilder. Daarnaast leerde hij de basisbeginselen van het aquarelleren. Hoewel het toen nog zijn passie niet zou worden heeft hij toch met deze manier van creëren geëxperimenteerd.
Doordat hij een ander vak koos raakte de belangstelling voor schilderen wat naar de achtergrond. Maar in de jaren zeventig van de vorige eeuw bloeide die interesse weer op en heeft hij zich het Hindelooper Schilderen eigen gemaakt. Later; medio jaren negentig, is hij ook serieus met aquarelleren begonnen. Door omstandigheden heeft hij dit begin deze eeuw weer een aantal jaren opzij moeten zetten. Momenteel heeft het echter zijn volle belangstelling; mede gestimuleerd door zijn echtgenote Premalata.
Kunst is autodidact. Zijn voorliefde gaat naar de techniek van het aquarelleren uit en hij schildert graag op impressionistische en realistische wijze (wolken)landschappen. Ook veel kerken.

De expositie wordt met muzikale omlijsting van klankschalen door echtgenote Premalata geopend op zaterdag 4 maart 2017 om 16:00 uur en loopt tot en met 17 april; tweede paasdag.
Openstelling in principe op alle zaterdagen en zondagen van 13:30 -17:00 uur; uitgezonderd zondag 26 maart.

Bij de opening is iedereen van harte welkom.dagelijks

ZWART. Van houtskool tot high-res

BERGEN - In de tentoonstelling ZWART. Van houtskool tot high-res presenteert museum Kranenburgh kunstenaars die kleur laten voor wat het is. Ook al maken digitale technieken alle kleuren, vormen en bewerkingen mogelijk, de kunstenaars in ZWART kiezen juist nu voor eenvoud, voor restrictie en het contrast van donker en licht. Houtskooltekeningen, zwart-wit foto’s, wandreliëfs en sculpturen balanceren tussen abstract en figuratief, tussen het waarneembare en het onzichtbare. Voor het merendeel van de deelnemende kunstenaars is de tentoonstelling het eerste museale podium waarop hun werk met elkaar in verband wordt gebracht.

Het vertrekpunt van de tentoonstelling is het kunstwerk Come on Charley, this is the right path dat Awoiska van der Molen (1972) in 2013 aan Kranenburgh schonk. De monumentale zwart-wit foto portretteert de museumtuin en is het resultaat van uren wachten op de juiste verhouding tussen donker en licht. Of dat in de vroege ochtend of late avond is onthult de foto niet, net zomin als het jaargetijde. De foto lijkt de tijd stil te zetten zonder voor een bepaald moment te kiezen. De keuze voor zwart-wit versterkt dit nog eens.


Awoiska van der Molen, Nr. 382 - 14, 2015. Courtesy of the artist

ZWART
Veel kunstenaars in de tentoonstelling zetten het zwart in om tot een zo kernachtig mogelijk werk te komen. Zij gebruiken het zwart op zoek naar een universele betekenis van hun werk. Bob Eikelboom onderzoekt de fundamenten van de schilderkunst en breekt elk heilig huisje af. Zijn monochrome canvassen zijn bespoten met autolak. De figuratieve elementen op deze doeken zijn stickers of magneten. De jonge fotograaf Tom Callemin maakt furore met zijn verstilde, donkere en vervreemdende foto’s. Personages of objecten worden omringd door inktzwarte duisternis, losgemaakt van een context die hun bestaan betekenis kan geven.


Tom Callemin, Man with child, 2013. Courtesy of the artist

De abstracte schilderijen van Paul Beumer presenteren zich als een landschap: laag over laag over laag. In zijn recente werk dringt de natuur zelfs letterlijk door; Beumer mengt plantenresten en aarde met bijvoorbeeld waterverf en inkt.


Paul Beumer, Untitled, 2016. Courtesy of the artist and Dürst Britt & Mayhew, The Hague - foto Gert Jan van Rooij

Renie Spoelstra gebruikt voor haar donkere landschapstekeningen vooral foto’s en films die ze op haar reizen maakte. Haar donkere panorama’s kennen een onderhuidse spanning waarin het landschap lijkt te wachten op wat komen gaat.

Deelnemende kunstenaars
Paul Beumer (1982) - Tom Callemin (België, 1991) - Karin van Dam (1959) - Florette Dijkstra (1963) - Bob Eikelboom (1981) - Anouk Griffioen (1979) - Arjan van Helmond (1971) - Awoiska van der Molen (1972) - Pieter Paul Pothoven (1981) - Renie Spoelstra (1974) - Levi van Veluw (1985) en anderen.

ZWART. Van houtskool tot high-res is te zien van 11 december 2016 tot en met 19 maart 2017.dagelijks

Mossentafel

SCHOORL - Ooit wel eens gehoord van rood bekermos, purpersteeltje, groot duinsterretje of eland geweimos? Het zijn mossen die u aantreft in de Schoorlse Duinen. Tot half maart kunt u deze blad- en korstmossen en nog vele andere soorten achter het Buitencentrum Schoorlse Duinen bekijken.De winter is het groeiseizoen van de mossen. Nu de bomen kaal zijn valt er meer licht en water op de bodem. Hierdoor zijn de mossen nu op z’n mooist. Vrijwilligers en leden van de KNNV hebben kleine plukjes van de verschillende soorten mossen uit de Schoorlse Duinen verzameld en er een prachtig arrangement van gemaakt. Vervolgens hebben ze alle mossen voorzien van hun Nederlandse en Latijnse namen.

Het Buitencentrum ligt aan de Oorsprongweg 1, net buiten het centrum van Schoorl.
De toegang is gratis. Openingstijden: Dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur.
Betaald parkeren van 10:00-19:00 uur.dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00 uur en elke eerste zondag van de maand (indien een feestdag dan de volgende zondag). Verder op afspraak.dagelijks

Expositie Gemma van Schendelen

SCHOORL - In Buitencentrum Schoorlse Duinen exposeert Gemma van Schendelen met foto’s en tekeningen van de natuur.

Gemma van Schendelen over haar werk: ,,In het werk dat ik laat zien is de natuur mijn inspiratie bron. Het is mijn nieuwsgierigheid in hoeverre ik vanuit het figuratieve het abstracte kan ontdekken, waardoor nieuwe vormen ontstaan. Door het exposeren ervan deel ik mijn intimiteit met de toeschouwer. Dat doe ik heel graag in het prachtige gebouw het Buitencentrum dat omsloten door de natuur van de duinen nu met mijn werk een geheel vormt.’’Meer informatie over Gemma van Schendelen is te vinden op www.gemmavanschendelen.nl.

Het Buitencentrum ligt aan de Oorsprongweg 1, net buiten het centrum van Schoorl.
De toegang is gratis. Openingstijden: Dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur.
Betaald parkeren van 10:00-19:00 uur.
De expositie is tot 1 april te zien.dagelijks (behalve op maandag)

Rondom de Bergense school. Een collectieverkenning met Krijn de Koning

BERGEN - In de tentoonstelling Rondom de Bergense School. Een Collectieverkenning kijkt museum Kranenburgh samen met hedendaags kunstenaar Krijn de Koning naar de collectie landschapsschilderijen van de Bergense School en tijdgenoten. Krijn de Koning koos samen met de conservatoren vijfenveertig werken van onder meer Leo Gestel, Dirk Filarski, Arnout Colnot, Gerrit Willem van Blaaderen en Edgar Fernhout. Hij verbindt de landschappen met de bosrijke omgeving van het museum door ze op te nemen in een ruimtevullende kleurencompositie.

Krijn de Koning grasduint in de collectie

Beeldend kunstenaar Krijn de Koning maakt werk dat het grensgebied tussen architectuur en kunst onderzoekt. Hij gebruikt heldere kleuren die doen denken aan modernistische bewegingen in de 20ste eeuw als De Stijl en met Minimalisme. Hiermee wil hij de relatie tussen het publiek, het kunstwerk en de omgeving op scherp zetten. De Koning: ‘Bij het tonen van schilderijen in Kranenburgh gaat het om het organiseren van aandacht. De hoge ramen in dit museum bieden prachtig zicht op het omringende bos. In de zalen verbinden de kleuren van de natuur zich met de kleuren van het schilderij. Wat wint er? De wereld buiten of de wereld binnen het schilderij. Hoe beweegt de blik van de toeschouwer tussen al deze manifestaties van het landschap en hoe vertel je dat verhaal.’ De Koning heeft werk in collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, en maakte grote installaties in musea in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Zijn ensceneringen van museumcollecties zijn onder andere te zien in Centraal Museum Utrecht en Edinburgh College of Art.


Gerrit Willem van Blaaderen, Vijver in het Vondelpark, 1ste kwart 20ste eeuw. Collectie museum Kranenbrugh, langdurig bruikleen RCE

Schitterend groen
Rondom de Bergense School. Een collectieverkenning is een vervolg op de succesvolle collectietentoonstelling Hier voel je dat de wereld draait die afgelopen zomer in Kranenburgh te zien was. Met deze verkenningen biedt Kranenburgh een 21ste-eeuws perspectief op de vroeg 20ste-eeuwse Bergense School die het fundament vormt voor het museum. Aangetrokken door elkaar maar vooral ook door de schitterende omgeving vestigen kunstenaars zich begin vorige eeuw in Bergen. Hun liefde voor het dorp en de ligging nabij duin en zee vertalen ze direct - in de openlucht - naar talloze landschappen, zee- en dorpsgezichten. Kunstenaars als Filarski en Colnot werken veel in de natuur. Het veelzijdige landschap geeft ze de mogelijkheid om zowel polder en bos als zee en duinen op locatie te portretteren. Dicht bij huis is het landgoed Het Oude hof een populaire plek. Zo zijn alleen al van de beroemde schilder Arnout Colnot vier werken van deze locatie in de tentoonstelling te zien. Van Edgar Fernhout, een generatie later, wordt het topstuk Herfst getoond.

Museum Kranenburgh, Hoflaan 26, is van dinsdag t/m zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur.
De tentoonstelling is te zien van 11 december 2016 tot en met 19 maart 2017.zaterdag

Gelders huisje

ANNA PAULOWNA - In 1847 kwam er een aantal arme gezinnen uit Gelderland naar Anna Paulowna om te gaan pionieren in de pas aangelegde polder. Zij werden gehuisvest in kleine, eenvoudige huisjes. Er is één huisje behouden gebleven.Het Gelders huisje is steen voor steen afgebroken en weer opgebouwd op het terrein van dierenpark Hoenderdaell te Anna Paulowna. Via het wandelpad aan de rand van het park is het huisje te bereiken.Iedere zondag van 14:00 uur tot 17:00 uur is een vrijwilligster aanwezig die graag alles over het huisje en de geschiedenis ervan wil vertellen. Een gratis bezoekje aan het leuke huisje is zeker de moeite waard…dagelijks (behalve op maandag)

Salon KCB

BERGEN - Traditiegetrouw opent KunstenaarsCentrumBergen (KCB) het jaar met de feestelijke presentatie van nieuwe leden. In de Salon van Nieuwe Leden presenteert KCB negen kunstenaars die toetreden tot deze vereniging met beroemde oud-leden als Charley Toorop, Lucebert en Constant. De Salon vindt plaats van 15 januari t/m 26 februari op de eerste verdieping van de villa van Kranenburgh, Hoflaan 26.


Babette Treumann, Metamorfose bruin goud, 2013 - foto Tom Haartsen

Alle disciplines, technieken en materialen komen in deze tentoonstelling samen: van oogstrelende sculpturen door Femmie Duiven en assemblages gemaakt van afvalmateriaal door Annelies Horden tot de tactiele schilderijen en wandkleden van Babette Treumann.

Deelnemende kunstenaars
Dominique Ampe (schilder) - Femmie Duiven (tekeningen, objecten) - Martijn Engelbregt (proceskunstenaar) - Suzanne Glerum (schilder) - Annelies Horden (objecten, installaties) - Noortje Peerdeman (schilder) - Saskia Spitz (schilder) - Babette Treumann (schilder, textiele kunsten) - Nicole Verhalle (schilder)

Open van 11:00 tot 17:00 uur.zaterdag en zondag

Viking Informatiecentrum

DEN OEVER - In het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen worden de verhalen achter opzienbare vondsten verteld aan
de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd.


De Zilverschat van Westerklief
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van
1996 vond men de zilverschat van Westerklief.
Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven.

Voorwerpen, die tentoongesteld zijn:
• de originele zilverschat van Westerklief uit de jaren 1999 en 2001
• een replica van de eerste zilverschat (het origineel ligt in het Museum van Oudheidkunde te Leiden)
• zilver in de economie van de Vikingtijd
• Wieringen als handelslokatie op de reizen van en naar Dorestad, Denemarken en Engeland
• Handelsproducten van Vikingen en Franken
• Wapens van Vikingen, Franken en Friezen
• Een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldevschepen van Roskilde (foto)

Informatiecentrum Vikingen op Wieringen is te vinden aan de Havenweg 1 in Den Oever (tel. 0227 510467), e-mail: info@vikingen.nl, website: www.vikingen.nl.

Openingstijden:
Woensdag, zaterdag en zondag van 11:00 uur tot 16:00 uur. Groepen vanaf 10 personen: op afspraak.
Toegangsprijzen: kinderen tot 6 jaar gratis, Kinderen van 6-12 jaar € 2,50, 12 jaar en ouder € 3,50.donderdag t/m zondag

(advertentie)
(advertentie)
Gezellig tot in de late uurtjes!
Poll:
Wie moet de nieuwe burgemeester kiezen?
De provincie (CvdK) samen met het gemeentebestuur (de raad)
De gemeenteraad
De gemeenteraad in combinatie met een referendum onder de bevolking
De inwoners naar de stembus
  
Occasions
Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Te koop BMW Z3 Roadstar 1.8
€ 4.499,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Vuurtoren in Den Oever - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...