Lokale nieuwsvoorziening verbeterd door raadsleden
Uitgegeven op 15-02-2017 om 13:30  |  link  |  bewaar  |  print

Raadsleden die actief tweeten, live-uitzendingen over besluitvorming in een gemeente waarbij inwoners al chattend hun input leveren, of de samenwerking aangaan met een lokale krant. Raadsleden kunnen allerlei instrumenten inzetten om de lokale nieuwsvoorziening te bevorderen. Dat is belangrijk, want een goede informatie- en nieuwsvoorziening over de overheid is een randvoorwaarde voor een goed functionerende democratie.

Dat schrijft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag in een handreiking aan raadsleden.
Lokale media hebben in het democratische spel een waakhondfunctie en kunnen het debat over lokale vraagstukken faciliteren. Het helpt inwoners zich een oordeel te vormen van wat politici doen en om eens in de vier jaar beargumenteerd te kunnen stemmen. Ook helpt het lokale politici en bestuurders om scherp te blijven op hun eigen handelen en te horen wat inwoners hiervan vinden. Het belang daarvan is alleen maar groter geworden na de decentralisaties. Tegelijkertijd staan lokale en regionale media onder druk; regionale kranten hebben nu nog een aanzienlijk bereik met 46% van de krantenmarkt, maar dit bereik neemt elk jaar af.

Hoe staat het met de informatievoorziening in Hollands Kroon?
Raadsleden en fracties van de gemeenteraad weten ons nieuwssites regelmatig te vinden.
De gemeente is minder scheutig met nieuws. Zo moesten wij vandaag in het Noordhollands Dagblad lezen, dat de nieuwe brede school in Hippolytushoef gebouwd gaat worden op de locatie van De Kei aan de Elft. Dat was bij onze redactie al geruime tijd bekend (Henk-Jan Wittink is gemeenteraadslid en Bert Loos werkt op De Kei). De redactie was zo netjes om dit (nog) niet te publiceren, maar te wachten tot de gemeente het nieuws kenbaar maakte. Dat deed de gemeente (exclusief?) aan het Noordhollands Dagblad en RTV Noord-Holland. Pas vandaag bracht Hollands Kroon het nieuws zelf via haar site naar buiten en pas vanmiddag ontving de redactie een mail met een verwijzing naar het (summiere) bericht op de site…
Waarom? Misschien hadden wij het bericht eerder moeten publiceren; het kwam immers uit betrouwbare bron. Voor een gemeenteraadslid geldt weliswaar geheimhoudingsplicht, maar voor een schoolmeester niet.
(advertentie)
Architecten- en ingenieursbureau W.A. De Herder bna vof
(advertentie)
Formido. Haal meer uit je huis.
Poll:
Arbeidsmigranten in Concordia
Ja, ook deze mensen moeten kunnen wonen.
Nee, niet midden in het dorp.
Maakt mij niets uit.
  
Occasions
Te koop Renault Twingo dCi Collection
€ 3.750,-

Te koop Volkswagen up! 1.0 MBT move up
€ 9.750,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Dichtkunst - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...