Bijzondere aanwinsten Stoommachinemuseum
Uitgegeven op 12-02-2017 om 22:41  |  link  |  bewaar  |  print

MEDEMBLIK - Het stoomseizoen van het Nederlands Stoommachinemuseum begint op 18 februari. In de afgelopen maanden is in het museum veel werk verricht. Stoomketel 4 is gereinigd en voorzien van nieuwe roosterbaren. Bovendien is de museumcollectie uitgebreid met enkele bijzondere, zeer waardevolle aanwinsten.

In het Nederlands Stoommachinemuseum Medemblik is de afgelopen maanden gewerkt aan de voorbereiding van het nieuwe stoomseizoen. Stoomketel 4 is grondig gereinigd. Vele kubieke meters as zijn verwijderd. Verder is de ketel voorzien van nieuwe roosterbaren. Op deze baren stoken de stokers hout of steenkool. In de loop der jaren waren de roosterbaren door de hitte van het vuur aangetast en was vervanging nodig. De nieuwe exemplaren komen uit Engeland waar ze speciaal voor het museum in ‘grijs gietijzer’ zijn gegoten.

Oopjen & Marten
Het Stoommachinemuseum bezit een groot aantal stoommachines. Minder bekend is, dat in het museum ook een uitgebreide collectie stoommachinemodellen is te zien. Afgelopen najaar verkreeg het museum uit een nalatenschap een aantal unieke stoommodellen in bruikleen, waaronder een verticale Cochram Ketel en een Jonel Stoomtractor.


De Jonel Stoomtractor - foto A. van der Deure

Gerrit van Eyk, machinist/conservator, is enthousiast over deze uitbreiding van de collectie. Van Eijk: ‘Deze stoommodellen zijn volstrekt uniek. In bouw, materiaal gebruik en detaillering zijn het onovertroffen voorbeelden van stoommodelbouw. Van Eijk geeft aan, dat de er duizenden uren werk in deze modellen zijn gestoken. Naar schatting zo’n 5000 manuren per model. ,,Deze modellen zijn voor ons de Oopjen en Marten van de stoommodelbouw,’’ aldus de conservator.
Voor de presentatie van deze nieuwe aanwinsten is in het Stoomtheater van het museum een nieuwe ruimte gemaakt.

Het Nederlands Stoommachinemuseum is tijdens de voorjaarsvakantie dagelijks van 10:00 - 17:00 uur open. Ketel 4 staat dan onder stoom en de stoommachines werken. Voor kinderen is het stoomlaboratorium volop in bedrijf.
Meer info: www.stoommachinemuseum.nl; 0227 - 544732.
(advertentie)
Architecten- en ingenieursbureau W.A. De Herder bna vof
(advertentie)
Poll:
Wie moet de nieuwe burgemeester kiezen?
De provincie (CvdK) samen met het gemeentebestuur (de raad)
De gemeenteraad
De gemeenteraad in combinatie met een referendum onder de bevolking
De inwoners naar de stembus
  
Occasions
Te koop Volkswagen 1.2 TSI Comfortline
€ 12.750,-

Nissan Note 1.2 Dig-S Connect Edition inklusief afleverkosten
€ 10.145,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Champagne Pils - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...