Twijfels bij gebruik ARGU, lees eerst de voorwaarden maar eens goed door
Uitgegeven op 24-11-2016 om 18:34  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - Een lezer reageert op het bericht over Argu. De gemeente gebruikt de app ARGU om inwoners te toetsen en te vragen naar hun mening. Een Wieringernieuws lezer dook in de voorwaarden, er zitten nogal wat privacy gevoelige kanten aan.

De heer (naam bekend bij de redactie): "Hierbij de Algemene voorwaarden van Argu. Het doet mij denken aan de jaren ‘45-‘45. Toen was er ook een regiem aan de macht wat alles voor de mensen bepaalde.

Voor de duidelijkheid hieronder mijn commentaar op de bezwaarlijke regels. Voor de duidelijkheid ook de volledige voorwaarden in het Word document.

Hiervan uitgelicht,

4.2 We behouden ons het recht voor om de aanvraag voor een Account te weigeren
Als je kritisch bent schoppen we je er vanaf.

4.5 Je zal geen pseudoniem of anderzins anonieme of valse naam opgeven.
Wij willen exact weten wie je bent.

4.7 Als we je account deactiveren zal je niet zonder onze toestemming een ander Account aanmaken.
Als wij je te lastig vinden kom je er nooit meer op

5.1. Met inachtneming van hetgeen is bepaald in deze Algemene Voorwaarden, behoud je in beginsel de auteursrechten en andere intellectuele eigendomsrechten op de door jouw geplaatste Content,
In beginsel, er wordt dus vanaf geweken als Argu dat zo uitkomt.


. Je verleent onherroepelijk toestemming aan ons om deze Content niet-exclusief, overdraagbaar, sublicentieerbaar, wereldwijd, zonder vergoeding te publiceren, aan te passen en commercieel te exploiteren via de Website of andere kanalen door de Content te plaatsen (IP Licentie).

Wat ik plaats, wordt gelijk door Argu gejat.


5.4.4. Je doet voor zover wettelijk mogelijk afstand van op de Content rustende persoonlijkheidsrechten.

Wat ik plaats, wordt gelijk door Argu gejat.



15.1. Je zal geen ad-blocker gebruiken of op andere wijze reclame-uitingen weren.

Argu bepaalt wat ik op mijn pc instaleer.



15.2. Al onze rechten en verplichtingen voortvloeiend uit het gebruik van Argu of verband houdend met deze Algemene Voorwaarden mogen wij overdragen aan derden en jij verleent hiervoor reeds nu voor dat geval toestemming en medewerking.

Mijn eigendomsrecht wordt bij voorbaat ingepikt en verkocht.


Mijn wantrouwen tegen Argu is toch niet helemaal overbodig. Ik zat vandaag naar de documentaire “Addicted to my phone” te kijken. Via YouTube is deze ook te zien.

https://www.youtube.com/watch?v=IC6BqDy9ugE

Het ging in deze documentaire wel eens waar over het gebruik van app’s op je telefoon, maar de gevolgen zijn vergelijkbaar met het toestemming aan Argu geven om onbeperkt en onvoorwaardelijk het gebruik van je gegevens door Argu toe te staan. In dat opzicht is deze documentaire een eyeopener richting Argu.

Ik denk dat het erg informatief is om te zien hoe makkelijk App’s bij je camera, microfoon, mail, foto’s e.d. kunnen komen en dat je ze zelf door de voorwaarden te accepteren, toegang toe gegeven hebt, incl. het gebruiksrecht van de informatie.

Deze documentaire laat duidelijk zien wat de doelstellingen van Argu zijn.

Beslist de moeite waard om te kijken".




REACTIE MAKERS ARGU:

Graag zou ik willen reageren op een brief die op 24 november verscheen op Wieringernieuws. Een anonieme man schreef over zijn wantrouwen in Argu nadat hij de algemene voorwaarden had doorgelezen.

Als mede-oprichter van Argu heb ik meegewerkt aan het opstellen van deze voorwaarden. Graag zou ik wat willen uitleggen over waarom we deze hebben opgesteld, maar eerst wil ik iets meer vertellen over wie wij zijn en waarom we Argu gestart zijn.

We zijn begonnen als groep vrienden die samen opgroeiden met een gedeelde passie: discussie voeren. Een democratie kan alleen functioneren door met elkaar in discussie te blijven gaan en elkaar uit te dagen om van mening te veranderen. Daar kan het internet een belangrijke rol in spelen, maar we vonden dat de kwaliteit van online discussies beter zou kunnen: met meer nuance, waarbij alle voor- en tegenargumenten overzichtelijk te zien zijn, en het liefst samen met beslissingsmakers zodat er ook echt wat gedaan wordt met de discussie. Daar kwam uiteindelijk het idee van Argu uit. Over enkele jaren heen bouwden we naast onze studies, in de weekenden en zomervakanties de eerste versie van Argu. Toen begon al snel de vraag op te borrelen: hoe kunnen we hier ons leven van maken? Hoe kunnen we fulltime verder bouwen aan onze droom? Dan heb je een vorm van inkomen nodig, maar waar haal je dat vandaan?

Voordat we daar een antwoord op hadden gevonden, moesten we al iets van algemene voorwaarden opstellen om publiekelijk toegankelijk te mogen zijn. En dat is best wel lastig. Wat stop je daar in? Waar moet je rekening mee houden? Het blijkt dat er best veel is waar je naar moet kijken. Als inspiratie keken we naar grote websites waar gebruikers ook dingen konden plaatsen, zoals Tweakers.net en Facebook. Ook vroegen we juridisch advies. En daar gold al snel: bij twijfel is het handig om jezelf juridisch in te dekken. De voorwaarden klinken vaak enger dan waarvoor ze zijn opgesteld. Neem bijvoorbeeld:

“Je verleent onherroepelijk toestemming aan ons om deze Content niet-exclusief, overdraagbaar, sublicentieerbaar, wereldwijd, zonder vergoeding te publiceren, aan te passen en commercieel te exploiteren via de Website of andere kanalen door de Content te plaatsen (IP Licentie).”

Wanneer je iets op Argu plaatst hebben wij toestemming nodig om deze ook daadwerkelijk door te geven (in je profiel, in de zoekresultaten, als argument, als widget etc.). Zonder dit recht zou de hele website niet werken. Wanneer bijvoorbeeld de gemeenteraad de tekst wil gebruiken in een voorstel moeten zij toestemming hebben van de houder van auteursrecht. Met deze clausule geven wij dit aan de raad door, wanneer we dit niet hebben betekend het dat de ideeën op Argu niet gebruikt kunnen worden.

Hetzelfde geldt voor ons recht om een gebruiker weg te halen van het platform - het is al eens voorgekomen dat iemand alleen maar spam / reclame plaatste voor leningen. We zouden nooit iemand van het platform weren omdat we het er niet mee eens zijn, of omdat iemand kritisch is. Dat zou niet alleen onethisch zijn, maar ook nog eens tegen ons eigen belang. We willen immers juist discussie stimuleren - dat is de hele missie van het platform en de reden dat klanten er voor betalen.

Andere regels die in de voorwaarden staan komen nog uit de tijd dat we geen idee hadden welk verdienmodel we zouden nemen, zoals het ad-blocker stukje uit 15.1. Dat hadden we toegevoegd omdat we de mogelijkheid open hielden om advertenties te gaan gebruiken, het blokkeren ervan zou ons immers het brood uit de mond roven. Uiteindelijk bleken advertenties überhaupt niet nodig, omdat overheden inspraak belangrijk genoeg vinden om ervoor te betalen.

In ieder geval wil ik de schrijver bedanken voor de ingezonden brief, want dat schudt ons ook weer wakker. Onze voorwaarden zijn hier en daar gedateerd, kunnen vriendelijker en bovendien duidelijker over waarom we denken dat ze nodig zijn. Graag zou ik de schrijver en onze gebruikers willen uitnodigen om eens met mij te bellen (mijn 06 staat op de website), langs te komen op ons kantoor of te mailen over hoe we de voorwaarden kunnen verbeteren. Misschien dat we samen dan tot iets beters kunnen komen dan we nu hebben.

Met vriendelijke groet,


Joep Meindertsma
(advertentie)
Actueel...
19-04-2024 Stoommachinemuseum meimaand onder stoom
19-04-2024 Inschrijving tijdelijke spoedzoekerswoningen aan de Hoornseweg in Middenmeer
19-04-2024 Cryptobezit kinderen kan gevolgen hebben voor de belastingaangifte van het kind of zijn ouders
19-04-2024 Bloemendagen app
19-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Wiron
19-04-2024 Overleden de heer Dikken
19-04-2024 Kerknieuws
19-04-2024 Foto van het weekend
18-04-2024 Hollands Kroon heeft nu ook een kinderburgemeester
18-04-2024 Bloemendagen Anna Paulowna 20 tot en met 24 april
18-04-2024 Informatieavond mogelijke opvang asielzoekers Wieringerwerf
18-04-2024 Kazemattenmuseum doet mee aan het Verdedigingserfgoed weekend
18-04-2024 Still Be Loved
18-04-2024 Hippo Feesten 2024
18-04-2024 Koningsdag 2024
17-04-2024 Tussen Kunst en Kidz, hĂ©t creatieve doe-evenement in de meivakantie
17-04-2024 Stichting TechValley en Rabobank versterken samen de maakindustrie in Noord-Holland
17-04-2024 Brunel Solar Team bezocht Wiringherlant
17-04-2024 Cursistenexpositie in De Keesschuur
17-04-2024 Schildercursus in de Cultuurschuur
17-04-2024 Vragen aan het gemeentebestuur van Hollands Kroon
17-04-2024 Zondag 21 april open dag bij Boel-Skik’92
17-04-2024 Petra zingt op Koningsdag bij cafĂ© Waddenzee
17-04-2024 28 april lezing in de Cultuurschuur
17-04-2024 Wieringse ook dit jaar met gedicht in Poldertuin
17-04-2024 Rondje om
17-04-2024 Verjaardagsbomen opgefleurd
17-04-2024 Meivakantie in Kasteel Radboud
17-04-2024 Sloepzeilen voor mensen met een beperking op het Amstelmeer
17-04-2024 Extra subsidie beschikbaar voor gratis duurzaamheidsadvies dorpshuizen
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Dynamic
€ 13.345,-