Roosegaarde onthult tijdelijke en permanente werken Icoon Afsluitdijk tijdens startweekend
Uitgegeven op 29-08-2016 om 17:01  |  link  |  bewaar  |  print

Rijk en regio versterken iconische waarde van de dijk

ROTTERDAM - In het weekend van 2, 3 en 4 september 2016 toont Daan Roosegaarde met zijn team de eerste werken voor de 32 km lange Afsluitdijk. Ook wordt een tijdelijke expositie geopend waar Roosegaarde de concepten toont voor het hele ontwerp ‘Icoon Afsluitdijk’. In de vroege ochtend van 4 september 2016 vindt vervolgens de ‘Afsluitdijk Open’ plaats: een uniek, éénmalig hardloopevenement waar enkele duizenden hardlopers de zonsopgang in Friesland tegemoet lopen.
Rijkswaterstaat versterkt de Afsluitdijk de komende jaren om Nederland ook in de toekomst tegen de kracht van het water te beschermen. Er komen onder meer nieuwe keersluizen en pompen om meer water te kunnen afvoeren, waardoor het grootste gemaal van Europa ontstaat. Rijk en regio hebben deze gelegenheid aangegrepen om ook andere initiatieven de ruimte te geven. Op en rond de Afsluitdijk worden projecten ontwikkeld op het gebied van recreatie & toerisme, natuurontwikkeling en duurzame energie.

Rijk en regio werken samen met ontwerper en innovator Daan Roosegaarde aan het versterken van de iconische waarde van de Afsluitdijk. Met een subtiele laag die licht en duisternis en verleden en toekomst met elkaar verbindt, versterkt Roosegaarde de schoonheid van de dijk en maakt hij nieuwe koppelingen tussen mens en landschap. De ontwerpen benadrukken de cultuurhistorische waarde van de Afsluitdijk en dragen bij aan de waarde van de dijk als (internationaal) visitekaartje voor de Nederlandse waterbouw, innovatie en Dutch Design.

Start Icoon Afsluitdijk
In de nachten van 2 en 3 september toont Roosegaarde tijdelijke werken waaronder ‘Waterlicht’. ‘Waterlicht’ is een Noorderlicht van Nederland en toont de kracht en kwetsbaarheid van leven met water. Bezoekers kunnen op de Afsluitdijk ervaren hoe ver het water zou komen zonder menselijk ingrijpen. Ook is tijdens de nachten van 2 en 3 september een tijdelijke expositie te zien van Roosegaarde met een preview van ‘Windvogel’ en een inkijk naar de permanente ontwerpen die in de loop van 2017 gerealiseerd worden. ‘Windvogel’ wordt de komende periode ontwikkeld in samenwerking met TU Delft naar het idee van wijlen Wubbo Ockels om energieopwekkende vliegers te realiseren. ‘Waterlicht’ en de expositie zijn in beide nachten tussen 23.00 uur en 02.00 uur gratis geopend voor publiek.

Afsluitdijk Open
Op zondag 4 september start in alle vroegte de ‘Afsluitdijk Open’. De dijk gaat dan voor dag en dauw open voor duizenden hardlopers die de zonsopgang tegemoet lopen. Deelnemers kunnen een hele (32 km), halve (16 km) of kwart (8 km) Afsluitdijk toevoegen aan hun hardloop bucketlist. Geďnspireerd op de autoloze zondagen in de jaren ‘70 en de unieke ervaring van het Hollands licht op de dijk, wordt de dijk eenmalig teruggegeven aan de mens. Deelnemers en organisatie dragen een steentje bij aan de toekomst via een afdracht aan de Trombosestichting, tevens initiatiefnemer, en Spieren voor Spieren. Op vier locaties kan het publiek de renners aanmoedigen: bij Den Oever, Breezanddijk, Kornwerderzand en Zurich.

In Kornwerderzand is gedurende de ‘Afsluitdijk Open’ van 04.00 tot 09.00 uur het informatiecentrum ‘De Afsluitdijk, nieuwe verhalen’ geopend. Hier wordt onder meer informatie gegeven over de dijkversterking, het inbouwen van de grootse pompen van Europa, de aanleg van een Vismigratierivier en de bouw van een Beleefcentrum, dat in 2018 haar deuren opent.

Aanmelden voor gratis toegang
De activiteiten zijn voor iedereen gratis toegankelijk (m.u.v. de ‘Afsluitdijk Open’ waarvoor deelnamekosten gelden). Het is niet mogelijk om met de auto of openbaar vervoer naar de activiteiten te reizen. Vanaf Den Oever en Zurich rijden op vrijdag- en zaterdagavond tussen 23.00 uur en 02.00 uur frequent pendelbussen naar Breezanddijk, waar de werken van Roosegaarde te zien zijn. Wegens beperkte ruimte op de dijk is het noodzakelijk om vóóraf een toegangsbewijs te reserveren. Met dit toegangsbewijs kunt u ook gebruik maken van de pendelbus. Meer informatie en de mogelijkheid tot reserveren via:
https://www.deafsluitdijk.nl/toegangsbewijzen

In verband met de hardloopwedstrijd is de Afsluitdijk zondagochtend 4 september afgesloten voor alle verkeer (m.u.v. hulpdiensten en lijnbussen) van 01.00 tot 12.00 uur. Meer informatie over deelname en bezoek aan de ‘Afsluitdijk Open’ is beschikbaar op: www.afsluitdijk-open.nl

Over Daan Roosegaarde
Ontwerper en innovator Daan Roosegaarde (1979) staat internationaal bekend om zijn sociale ontwerpen. Met zijn team van designers en engineers te Studio Roosegaarde werkt hij aan ontwerpen die de relatie tussen mens en ruimte verbeteren. Roosegaarde heeft diverse internationale awards gewonnen in de design- en kunstwereld en is onder meer tentoongesteld in het Rijksmuseum in Amsterdam, Tate Modern in London en openbare ruimtes over de hele wereld. Interactie, innovatie en schoonheid staan centraal in wat hij omschrijft als “techno-poëzie”. Zie de trailer van de Afsluitdijk op: https://www.studioroosegaarde.net/projects/#icoon-Afsluitdijk

Icoon Afsluitdijk is een samenwerking van rijk, provincies, gemeenten en waterschappen betrokken bij het project Versterking Afsluitdijk.
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Roetveeg Pieten tijdens intocht Sinterklaas in Den Oever
Ja, het is een trend, dus waarom hier niet.
Nee, tradities dienen bewaard te blijven, daar hoort Zwarte Piet bij.
Maakt mij niet uit, zolang de kinderen het maar prima vinden.
  
Occasions
Toyota Corolla Verso 1.8 VVTi Linea Sol
€ 4.995,-

Te koop VW Scirocco 1.4 TSI Highline Plus
€ 9.990,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Nettenboeten - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...