Vispassage Afsluitdijk succesvol
Uitgegeven op 28-08-2016 om 12:12  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - De dit voorjaar geopende vispassage in de Afsluitdijk is een succes. Tellingen wijzen uit dat in de periode tussen half april en eind juni liefst 805.337 vissen de passage passeerden, zo maakt Rijkswaterstaat eerdaags bekend.

Het overgrote deel, ruim 90 %, betreft glasaaltjes. Ze hebben het zoete water van het IJsselmeer nodig om op te groeien tot paling. Tot voor kort wachtten de aaltjes tevergeefs voor de Afsluitdijk. ,,Deze fragiele visjes kunnen niet tegen de sterke stroming inzwemmen als de spuisluizen naar de Waddenzee openstaan, zegt omgevingsmanager Marianne Greijdanus van RWS.

Met tal van technische ingrepen zet RWS de onneembare Afsluitdijk meer open. Visvriendelijk schutsluisbeheer heft het waterstandverschil tussen Waddenzee en IJsselmeer op. Door ook te schutten als er geen schepen zijn, kunnen vissen gemakkelijker migreren. Hetzelfde effect heeft het even eerder openzetten van de spuisluizen, waardoor de vissen niet meer tegen de sterke spuistroom hoeven in te zwemmen. In totaal zwemmen hierdoor jaarlijks 350 miljoen vissen van zout naar zoet.

Lees meer op www.technischweekblad.nl.
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
De vernieuwde dijk van de haven in Den Oever vind ik...
Mooi
Lelijk
Moet er even aan wennen
  
Occasions
Te koop Heinkel Motor, zeer mooi
€ 2.750,-

Toyota Corolla Verso 1.8 VVTi Linea Sol
€ 4.995,-

Wieringer historie:
Kampioenen - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...