Exposities en musea
Uitgegeven op 12-08-2016 om 21:53  |  link  |  bewaar  |  printdonderdag t/m zondag

Onder Water

Kunsthal 45 gaat onder water

DEN HELDER - Kunsthal 45 maakt deel uit van de Fotoroute Den Helder, dit jaar met het thema Onder Water. Het werk is heel anders dan u van Kunsthal 45 inmiddels gewend bent, maar daarom niet minder boeiend.Marko Wramén en Anna W. Thorbjörsson uit Zweden tonen behalve foto’s van wrakken en walvishaaien hun bijzondere project Waterlife, dat ook in boekvorm verscheen.Matthew Malczewski uit de VS legde veel kleurrijk macroleven uit tropische wateren vas.

Van Karin Brussaard, bekend onderwaterfotograaf en Olympus-ambassadeur, hangt een aantal van haar prachtige foto’s, waaronder portretten van mensen en dieren.

Frans Klut uit Den Helder neemt deel met onderwaterarcheologie, waarbij ook camera’s en vondsten worden getoond.

De foto-expositie is te zien van zondag 28 augustus tot en met zondag 2 oktober en is geopend van donderdag tot en met zondag van 13:00 tot 17:00 uur. Kunsthal 45 is gevestigd aan de Koningstraat 43-45 in Den Helder. Bezoek is ook mogelijk voor groepen en op afspraak.dagelijks

Gerard Kramer

SCHAGEN - Gerard Kramer exposeert tot en met oktober zijn schilderijen in Magnushof, Jacob Ruijsdaellaan 30.

Gerard Kramer is geboren in Waarland en woont momenteel in Tuitjenhorn en is autodidactisch gevormd tot wat hij nu is. Op jonge leeftijd is Gerard gestart met portrettekenen en etsen. Later is hij met olieverf en aquarel gaan werken. Hij schildert de natuur op een realistische manier. Meestal maakt hij schetsen op de plek ondersteunt met fotomateriaal. Daarna werkt hij het thuis in zijn atelier uit.

De expositie is iedere dag van 9:00 uur tot 18:00 uur gratis te bezichtigen.

Magnushof is onderdeel van Woonzorggroep Samen. Kijk voor meer informatie op www.woonzorggroepsamen.nl.zaterdag

Gelders huisje

ANNA PAULOWNA - In 1847 kwam er een aantal arme gezinnen uit Gelderland naar Anna Paulowna om te gaan pionieren in de pas aangelegde polder. Zij werden gehuisvest in kleine, eenvoudige huisjes. Er is één huisje behouden gebleven.Het Gelders huisje is steen voor steen afgebroken en weer opgebouwd op het terrein van dierenpark Hoenderdaell te Anna Paulowna. Via het wandelpad aan de rand van het park is het huisje te bereiken.Iedere zondag van 14:00 uur tot 17:00 uur is een vrijwilligster aanwezig die graag alles over het huisje en de geschiedenis ervan wil vertellen. Een gratis bezoekje aan het leuke huisje is zeker de moeite waard…dagelijks

Bijententoonstelling

Over de bloemetjes en de bijtjes

SCHOORL - Staatsbosbeheer organiseert samen met de imkers van de Bijenvereniging Noord-Hollands-Midden de bijententoonstelling in Buitencentrum Schoorlse Duinen in Schoorl. Deze tentoonstelling laat u kennis maken met wilde bijen en honingbijen. Van de meer dan 300 soorten bijen waarvan het bestaan in Nederland is vastgesteld leven tenminste 76 soorten in de Schoorlse Duinen.

Het zoemt van de bijenactiviteiten in het centrum.

In het centrum laten de imkers zien hoe de bijenvolken in een demonstratiekast en een korf leven. Vooral het zoeken naar de koningin met haar hofhouding in de demonstratiekast is voor kinderen én volwassenen heel bijzonder. Beide volken hebben een verbinding naar buiten zodat iedereen de bijen ook ziet vliegen. Wilt u de bijen in de Schoorlse Duinen zelf ontdekken? Neem dan de paarse wandelroute. Deze route gaat door het open duin en langs mooiste heidevelden. Op zandige plekken is ook veel ander insectenleven te bekijken als u even door uw knieën zakt. Voor meer informatie over de route kunt u bij de medewerkers aan de balie in het buitencentrum terecht. Op verschillende dagen tijdens de expositie zijn er activiteiten, zoals honing slingeren en was smelten. Maak u dag compleet met een heerlijk kopje koffie of thee of geniet van een heerlijke biologische lunch op het zonnige terras van “IJgenweis, Eten & Drinken”.

Sociale en Solitaire bijen
Al de bijen samen, uitgezonderd de honingbij, noemen we “wilde bijen”. Hommels horen ook bij de wilde bijen. Zij zijn samen met de honingbij de sociale bijen, omdat ze een volk van werksters hebben met een koningin aan het hoofd. De overige soorten rekenen we tot de solitaire bijen. Die hebben geen werksters, de vrouwtjes zorgen helemaal alleen voor hun nakomelingen. Ze maken zelf een nest en verzamelen voedsel. Al bijen zijn belangrijke bestuivers van onze planten. Door het overbrengen van het stuifmeel van de ene plant naar de andere bevruchten zij de planten. Zonder de bestuiving kan bijvoorbeeld de appelboom geen of alleen heel kleine appels maken. De bijen vormen een heel belangrijke schakel in de natuur en zijn belangrijk voor de productie van ons eten. Zonder bijen dus geen appels.

De expositie is van 1 augustus tot en met 29 augustus te bezoeken. Buitencentrum Schoorlse Duinen en “IJgenweis, Eten&Drinken” liggen aan de Oorsprongweg 1 te Schoorl en is iedere dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.dagelijks (behalve op maandag)

Overmacht. Armando in Bergen

Tentoonstelling over de invloed van Bergen op Armando’s kunstenaarschap

BERGEN - Kranenburgh presenteert zo’n vijftig werken van kunstenaar Armando met bekende thema’s als oorlog en Duitsland. De schilderijen, tekeningen en beelden zijn zelden te zien en komen van musea, particulieren en de privécollectie van de kunstenaar. De titel is ontleend aan het gedicht overmacht dat Lucebert voor Armando schreef.

Bergen is belangrijk voor Armando. Als hij er in 1949 het werk van Karel Appel, Constant en Corneille ziet, legt dat de kiem voor zijn kunstenaarschap. Op die eerste Cobra-tentoonstelling in het atelier van Dirk Hubers aan de Sluislaan, herkent hij de vrijheid. Over die beslissende, maar weinig bekende invloed op het kunstenaarschap van Armando (1929) gaat de tentoonstelling Overmacht. Armando in Bergen in Kranenburgh, culturele buitenplaats in Bergen. Gastcuratoren zijn Rob de Vries en John Heymans.

Bergen
Met de klemtoon op de laatste lettergreep verwijst de titel letterlijk naar macht. Ligt het accent op ‘over’ dan heeft het iets onmachtigs. Bijna wanhopig probeert Armando zijn algemene thematiek goed versus kwaad te schilderen. Maar wat de bomen gezien hebben, daar krijgt hij de vinger niet achter.
Armando komt graag en vaak in Bergen, al bijna zeventig jaar. Zijn band met het dorp loopt ook via Lucebert (1924-1994), die in Bergen zijn atelier had. Als Armando en Lucebert elkaar in Berlijn leren kennen, is de dichtkunst de verbindende factor. Armando’s eerste gedichten zijn sterk door hem beïnvloed.

Vrijheid
Armando (1929) woont en werkt afwisselend in Nederland en Potsdam. Behalve beeldend kunstenaar en dichter is hij schrijver, violist, acteur, journalist, film-, televisie- en theatermaker. Hij is een van de grootste multi-talenten van Nederland en ontving een groot aantal prijzen. In 1953 treedt hij voor het eerst met een kunstwerk naar buiten.
Als hij in 1949 in een pension in Bergen zit, is Armando musicus en dichter. ‘Ik had geen zin meer in muziek, trok me terug en wilde weer tekenen’, zegt hij over die periode. Hij is twintig jaar oud en droomt van vrijheid. ‘Het woord vrijheid zat gebeiteld in m’n hoofd.’ En: ‘Kunst was toch de rauwe, hese onderkant van de vrijheid.’

Schuldig landschap
Overkoepelend thema van Armando’s werk is goed versus kwaad. Het landschap speelt daarbij een belangrijke rol; de natuur, de bomen en struiken die tijdens de gruweldaden van de Tweede Wereldoorlog het toneel vormden en niet ingrepen. Die thematiek is te herleiden tot zijn jeugd. Armando bracht als tiener de oorlogsjaren door in de schaduw van Kamp Amersfoort.

Overmacht. Armando in Bergen in Kranenburgh, Hoflaan 26 in Bergen loopt van 26 juni t/m 26 november. De openingstijden zijn van 11:00 - 17:00 uur.

Foto: Armando, Vijandig 74-78, olieverf op doek, 200 x 115 cm, collectie kunstenaar.dagelijks

Kunst en Kippensoep

VAN EWIJCKSLUIS - In Pension Van Ewijcksluis, Van Ewijckspad 1, is een expositie van beelden en schilderijen van Erica Kraan uit Schagen.

Erica Kraan, geboren in 1965, is financial controller van beroep. Om ‘even de knop om te kunnen zetten’ en niet met cijfers bezig te zijn, ontspant zij zich bij voorkeur door creatief bezig te zijn.Erica werkt sinds 2012 met klei en heeft les gevolgd in boetseren bij Monique Vink in Schagen. Vrouwelijk naakt heeft haar voorkeur. Ze maakt ook borstbeelden, ludieke uiltjes en andere figuren.
Eind vorig jaar is ze ook met schilderen begonnen.

De expositie is dagelijks geopend. De toegang is vrij.woensdag, zaterdag en zondag

Informatiecentrum Afsluitdijk

KORNWERDERZAND - Op de Afsluitdijk is een tijdelijk informatiecentrum geopend. De komende jaren wordt de dijk vernieuwd. Om bezoekers te informeren over de plannen hebben Rijkswaterstaat en De Nieuwe Afsluitdijk een informatiecentrum heringericht.

Het tijdelijke informatiecentrum is ingericht in het voormalige informatiecentrum van Rijkswaterstaat waar een expositie te zien was ter ere van het 75-jarig bestaan van de dijk. Tot 2018 is dit de plek waar bezoekers informatie rondom de vernieuwing van de Afsluitdijk kunnen vinden. Het vormt daarmee de voorloper van een nog te bouwen Beleefcentrum, dat op Kornwerderzand moet komen. Dit toekomstige Beleefcentrum wordt een combinatie van een attractie en een informatiecentrum. Hier kan men onder andere in een 4D-beleving, compleet met beweging en waterdruppels, ervaren hoe de Vismigratierivier eruit komt te zien.


Neem een duik in de Vismigratierivier met de Virtual Reality attractie

Het tijdelijke informatiecentrum is voorlopig geopend:
• mei t/m oktober: woensdag en zaterdag van 10:00 uur tot 17:00 uur,
• juli en augustus: ook op zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur.
Groepen zijn op aanvraag ook welkom buiten de reguliere openingstijden.woensdag t/m zondag

Halve Maen

Proef, ruik, voel en hoor het 17e eeuwse zeemansleven

HOORN - Als de Halve Maen toch eens kon praten. Het VOC-schip zou bloedstollende verhalen kunnen vertellen over stormen, ontdekkingsreizen, ontmoetingen met Indianen, zeegevechten en scheurbuik. Gelukkig kent de bemanning van de Halve Maen al deze verhalen ook. De Halve Maen in de historische haven van Hoorn is weer te bezoeken. Vanaf mei vaart de Halve Maen bovendien iedere vrijdagavond uit. En u kunt meevaren.

In een persoonlijke rondleiding neemt de bemanning je mee op ontdekkingsreis op het schip. Ontdek hoe het in de 17e eeuw was om zeeman te zijn. En verbaas je hoe zo’n bescheiden schip de zwaarste stormen trotseerde en nieuwe werelden ontdekte, zoals het latere New York.

In drie themapresentaties in de nieuwe bezoekersruimte zie en hoor je hoe de mensen in Hoorn door de eeuwen heen op en rond het water hun geld verdienden. Met de internationale handelsvaart, de vrachtvaart en de visserij. Steeds staat daarvoor één specifiek schip in de museumhaven symbool. Bezoekers kunnen hier lekker rondlopen, maar er ook even bij gaan zitten en wegdromen met een boeiend boek.

Van mei tot oktober gaat het schip iedere vrijdag varen. Een majestueus gezicht voor de bezoekers van de haven. En een unieke en onvergetelijke ervaring voor wie een tocht aan boord boekt over de voormalige Zuiderzee. Kijk voor meer informatie en reserveringen op www.halvemaenhoorn.nl.

De Halve Maen is van woensdag tot en met zondag te bezoeken. In de weekenden en op feestdagen kunnen bezoekers van 10.00 tot 17.00 uur terecht. In de schoolvakanties is de Halve Maen iedere dag van 10.00 tot 17.00 uur open.
Het schip ligt in de museumhaven van het Centrum voor Varend Erfgoed op Oostereiland (Schuijteskade 22). Omdat de Halve Maen een historisch schip is, is het helaas niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn, rolstoelgebruikers en buggy’s.
Het historische Oostereiland is niet per auto bereikbaar, behalve voor vergunninghouders. Op het eiland zelf is geen parkeermogelijkheid.dagelijks (behalve op maandag)

Kazemattenmuseum

KORNWERDERZAND - Het Kazemattenmuseum bestaat uit 5 grote kazematten, een Duits wachtlokaal, een Duitse bunker, een aggregaatkazemat en een bezoekerscentrum.

De kazematten bestaan uit de commandokazemat, de keuken/luchtdoelremisekazemat, de mitrailleurkazemat, de kanonnenkazemat en het zoeklichtkazemat.

In deze kazematten wordt aandacht besteed aan o.a. het leven in de kazematten, de Duitse aanval in mei 1940, de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau, de luchtafweer, het verzet, de fatale vlucht van de Lockheed Hudson, die neerstortte vlakbij de stelling, waarbij de vier Engelse bemanningsledenen en de vier Nederlandse "spionnen" om het leven kwamen, het gevecht in de Wonsstelling en de vuurwapens van WO II.Tijdens de openingstijden van het museum kunnen de bezoekers tevens gratis het informatiecentrum “Op de Dijk” van De Nieuwe Afsluitdijk, aan de parkeerterrein-zijde van Kornwerderzand, bezoeken. Daar kan het publiek o.a. een prachtige 4D animatie zien omtrent de vismigratierivier.

Naast veel informatie heeft u een mooie wandeling bij en zicht op de waterwerken van de Afsluitdijk.
Van dinsdag t/m zaterdag is het museum open van 10:00-17:00 uur en op zondagen van 13:00-17:00 uur. Meer informatie op www.kazemattenmuseum.nldagelijks (behalve op maandag)

Zomerexpositie Michaëlskerk

OOSTERLAND - Beeldhouwer Tabita Blok en tekenaar Loes Groothuis exposeren hun werk in de Michaëlskerk in de tentoonstelling ‘Naar de Hemel reikend’.

'Naar de Hemel reikend' is ook de titel van een wassen beeld dat Blok dit voorjaar heeft gemaakt (foto). In dit beeld heeft zij de es, in het latijn de Fraxinus exelsior genoemd wat naar de hemel reikend betekend, als uitgangspunt genomen. Afgegoten takken zijn tot een bosachtige constructie samengevoegd.
Blok heeft een grote fascinatie voor de natuur. Zij onderzoekt de natuur, letterlijk door een opleiding voor hovenier te volgen. Maar ook in haar werk als kunstenaar, waarin zij de natuur op haar eigen wijze weergeeft. Bloemen afgegoten in brons, takken van gietwas of porselein en organische vormen als klimplanten van houtwol. Door haar kunstwerken brengt Blok de verwondering over de schoonheid van de natuur op ons over.


Loes Groothuis: Draak, borduurgarens en kralen op linnen

Loes Groothuis bouwt met grote aquarellen, objecten van papier-maché en stof een eigen wereld, zij noemt dit de ‘Persephonevallei’. Midden in deze vallei staat de ‘Tempel van de Onverwoestbare Druppel’. Volgens Groothuis is haar tempel een reconstructie van een in vroeger tijden echt bestaande tempel die zij zich herinnert uit een eerder leven.
In de Michaëlskerk toont Groothuis een aantal wandkleden uit haar tempel, waaronder een hand geborduurd kleed met een enorme vuurspuwende draak. In een kleurrijk geheel rijgen Christelijke symbolen, Boeddhistische patronen en persoonlijke symboliek zich al slingerend aaneen.

Bezoekers zijn welkom om de expositie te bezichtigen t/m 28 augustus van dinsdag- t/m zondagmiddag van 13:30 tot 16:30 uur.dagelijks (behalve op maandag)

Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee

PETTEN - Wat een waterschap eigenlijk doet? U kunt het zien in Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee in Petten. Daar wordt u van alles verteld over de net versterkte kust tussen Petten en Camperduin, hoe we hier kunnen leven onder zeeniveau, klimaatsverandering en ook hoe vroegere watersnoden Noord-Holland hebben gevormd. Kinderen kunnen zelf aan de slag met de tentoonstelling aan de hand van een speurtocht.In een zeepbel ervaren kinderen hoe het is als het water om je heen stijgt tot boven je hoofd. En wat ze moeten doen als de dijk doorbreekt en het water komt. Wat neem je dan als eerste mee naar zolder? Je Smartphone, een zakje drop of toch een fles water? Bij de watersnoodzolder kunnen kinderen zelf kiezen wat zij als eerste mee naar zolder nemen.

Klik hier voor meer informatie.woensdag, zaterdag en zondag

Rundveemuseum

AARTSWOUD - Het Rundveemuseum in Aartswoud heeft behalve negen oude koeienrassen schapen, geiten, kippen, ganzen, eenden en konijnen. Deze dieren zijn ook niet gangbaar, en daarom wordt ook met deze dieren gefokt om de soort in stand te houden.

Het in stand houden van zeldzame rassen is voor het museum het meest belangrijk, maar er is meer te zien en te beleven. In het museumgebouw komen verder de historie van het dorp Aartswoud, de melkveehouderij en de stolpboerderij aan bod. Bijzonder is ook dat de dieren en het erf worden verzorgd door de tien cliënten die in de voorgelegen stolpboerderij wonen. De monumentale boerderij is prachtig gerestaureerd, en is in handen van de Prinsenstichting. Aat Grootes, de naamgever van het Rundveemuseum, was de laatste bewoner van de boerderij, die op een centrale plek in het dorp ligt. Dicht bij de kerk en het café is het museum een mooi onderdeel van het dorp Aartswoud.Het adres is Schoolstraat 43 in Aartswoud. Het museum is tot half september geopend van 13:00-16:30 uur op woensdag, zaterdag en zondag. De entree bedraagt 3 euro, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen € 1,50. Dit is inclusief een kopje koffie of een glaasje fris.dagelijks (behalve op maandag)

Een dier, een nacht, een schreeuw, een mens

BERGEN - Wat is een schilderij? En wat niet? Beeldend kunstenaar Constant wist het. ‘Een schilderij is niet een bouwsel van kleuren en lijnen, maar een dier, een nacht, een schreeuw, een mens, of dat alles tezamen.’ Deze uitspraak van Constant (1920-2005) vormt de inspiratiebron voor een tentoonstelling van KunstenaarsCentrum Bergen (KCB). Constant had een sterke band met Bergen. Hij was lid van het KCB en exposeerde er eind jaren veertig samen met Karel Appel en Corneille.

Cobra en New Babylon

Aan de tentoonstelling Een dier, een nacht, een schreeuw, een mens doen ruim vijfentwintig KCB-leden mee. Ze maakten uiteenlopend werk, zwart-wit en kleurrijk. Het werk haakt aan bij Constants Cobraperiode, maar ook bij zijn architectonische New Babylon-fase waarin hij nadenkt over een stad van de toekomst. Hij stelde dat project in 1959 ten toon in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Deelnemers
Simon Bos - Elly Stolwijk - Noor Sternheim - Malou Nahuys - Kees de Kort - Aad Hoetjes - Marianne Duif - John Ory - Hans van Marwijk - Joop Haring - Gerda Schimmel - Theresa Ferket - Joke Burgman - Noam Ben Jacov - Henk Padt - Kees Admiraal - Allard Kaai - Jawek Kwakman - Gerda Kruimer - Dorrit Klomp - Madeleine Leddy - Frank Porcelijn - Karen Opstelten - Annelies Horden - Ludo Winkelman - José van Tubergen.


José van Tubergen, Poort naar de nacht, 2016

De tentoonstelling sluit aan bij twee grote Constant-tentoonstellingen die nu te zien zijn in het Cobramuseum en het Gemeentemuseum Den Haag.
De expositie is t/m 18 september te zien in Kranenburgh , Hoflaan 26 in Bergen.woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag

Nederlands Parfumflessen Museum

WINKEL - Het Nederlands Parfumflessen Museum is gehuisvest in een historisch pand uit 1599 aan de Bosstraat 2 in Winkel. Voorheen heeft dit karakteristieke gebouw dienst gedaan als waag en als raadhuis. Na een grondige verbouwing en restauratie is daar nu een schitterende en zeer uitgebreide collectie van ruim 7000 parfumflessen te bewonderen.

Parfum is al eeuwen bekend. `Per fumum` oftewel van/door rook: het verbranden van harsen en houtsoorten was reeds in de oudheid het middel dat door priesters werd aangewend om de goden gunstig te stemmen.
Tot ca. 1900 werd parfum los gekocht, men moest het zelf thuis in de eigen mooie flacon doen. Na 1900 verschijnen de commerciële flacons dat wil zeggen; een geur werd met de fles tegelijk verkocht,(zoals we dat nu nog steeds doen) dus kant en klaar. Prachtige flessen ontstaan dan, van parfumhuizen zoals; Guerlain, Houbigant, Roger&Galet, later Nina Ricci, Estee Lauder, Dior, Van Cleef&Arpels en Chopard.
In de huidige tijd is parfum niet meer weg te denken en het verzekert de gebruiker van een bepaalde aantrekkingskracht. Parfum heeft iets mysterieus, is uiterst persoonlijk en kenmerkt een zekere luxe. Zowel de flacons als de verpakkingen zijn vaak uniek en zijn door de jaren heen steeds fraaier geworden.Het geurenorgel

In Nederland was parfum lange tijd niet gebruikelijk het was te ijdel, te wuft, te opvallend. Als omstreeks 1790 eau de cologne wordt uitgevonden wordt dat wel gebruikt, dat was geoorloofd vanwege het medicinale karakter. Het werd gebruikt voor hoofdpijn, wondjes en flauwvallen.
In het museum bevindt zich een Alambic een soort destilleerketel waarmee men geuren kan onttrekken aan planten ± 1900.
Zittend achter het "geurenorgel" ontwikkelde de parfumeur nieuwe creaties. Alle basisingrediënten waren binnen handbereik. De formules bleven uiteraard geheim!

Het museum is open op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 14:00 tot 17:00 u.donderdag t/m zondag

Zomermanifestatie AiR! Wind & Wolken

DEN HELDER - De nieuwe zomermanifestatie Air! 2016, Wind & Wolken is te zien in Kunsthal 45.

Deelnemende kunstenaars zijn:

Aad Berlijn, Jan Blank, Dik Box, Liesbeth Bijkerk, Pieter Bijwaard, Ingrid Davids, Marinus van Dijke, Fennanda Eleveld, Pietsjanke Fokkema, Henk van Gerner, Loes Groothuis, Marike Hoekstra, Theo Jansen, Anke Kuypers, Anita Mandemaker, Carlijn Mens, Jan Theun van Rees, Paul de Reus, Anke Roder, Wim Schermer, Berndnaut Smilde, Jaap Velserboer, Liesbeth van Woerden.


Paul de Reus, Ontmoeting

AiR! 2016, Wind & Wolken kwam mede tot stand met stenn van het VSBfonds.
Het thema Wind & Wolken wordt niet alleen ingevuld door de werken van de deelnemende kunstenaars, maar ook door de samenwerking met De Eendragt en Racing Aeolus, waardoor een racekar van een eerdere editie van deze tegen de wind race te zien zal zijn in Kunsthal 45.

Kunsthal 45 is geopend van donderdag tot en met zondag, van 13:00 uur tot 17:00 uur. De toegang is vrij. Kunsthal 45 is gevestigd aan de Koningstraat 43-45 te Den Helder.
Houd de website www.kunsthal45.nl en Facebook in de gaten voor overige activiteiten.dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00 uur en elke eerste zondag van de maand (indien een feestdag dan de volgende zondag). Verder op afspraak.dagelijks (behalve op maandag)

Onder De Hemelboender

STROE - Dit jaar bestaat de Wieringer Aak, de WR 173, 100 jaar. Voor de Vereniging Aak wordt het een feestelijk jaar met allerlei activiteiten. Het Skuutje, de WR 60, is het oudste, uit 1840 daterende, nog zeilende vissersschip. In het voorjaar van 2015 is de wedergeboorte van deze Wieringer Skuut groots gevierd. Het Museum Jan Lont grijpt deze gelegenheden aan om een thematentoonstelling te wijden aan de visserij rond het jaar 1900.

De hemelboender is pluim bovenop de mast.
Met de tentoonstelling wil het museum de bezoeker informeren over de geschiedenis van de skuut- en aakvisserij in de Waddenzee en de Zuiderzee, toen Wieringen nog een eiland was. Daarnaast kan de bezoeker laten ervaren hoe zwaar en primitief het leven aan boord was.

Kinderen tot 12 jaar kunnen aan de slag met vissersknopen, van eenvoudige tot de echt ingewikkelde knopen. Ook is er voor hen een kleur- en versierwedstrijd. De winnaar mag mee aan boord van de WR 173 voor een vaartocht op de Waddenzee.


Entree € 4,00 (kinderen t/m 6 jaar gratis, 7 t/m 12 jaar € 1,00)
dagelijks (behalve op maandag)

Stoommachinemuseum

MEDEMBLIK - De vrijwilligers hebben alle machines een onderhoudsbeurt gegeven, gesmeerd en gepoetst, de afrasteringen en het nodige houtwerk geschilderd zodat alles er gelikt bijstaat en zij met z’n alleen klaarstaan bezoekers te verwelkomen.De ketel is opgestookt en de medewerkers kunnen u ontvangen in een lekker warm museum en alle machines weer staan te dampen van enthousiasme om hun kunsten te vertonen.

De schoonheid van Roest
Vakfotograaf Hans Albers uit Hoorn, diverse malen winnaar van de Camera D’or (een prijs voor de beste vakfotografen in Nederland), heeft op het buitenterrein van het Stoommachinemuseum op zeer kunstige wijze de schoonheid van roest op de gevoelige plaat vastgelegd.Dertig prachtige werken, op een formaat van 75 x 100 cm, zijn tentoongesteld in het museum en vormen samen met de veelal nog werkende stoommachines uit het begin van de industriële revolutie een prachtig geheel.
In deze sfeervolle omgeving toont Hans Albers trots zijn creaties.

Het stoommachinemuseum, Oosterdijk 4 in Medemblik is tot 1 november geopend van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur.zaterdag en zondag

Viking Informatiecentrum

DEN OEVER - In het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen worden de verhalen achter opzienbare vondsten verteld aan
de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd.


De Zilverschat van Westerklief
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van
1996 vond men de zilverschat van Westerklief.
Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven.

Voorwerpen, die tentoongesteld zijn:
• de originele zilverschat van Westerklief uit de jaren 1999 en 2001
• een replica van de eerste zilverschat (het origineel ligt in het Museum van Oudheidkunde te Leiden)
• zilver in de economie van de Vikingtijd
• Wieringen als handelslokatie op de reizen van en naar Dorestad, Denemarken en Engeland
• Handelsproducten van Vikingen en Franken
• Wapens van Vikingen, Franken en Friezen
• Een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldevschepen van Roskilde (foto)

Informatiecentrum Vikingen op Wieringen is te vinden aan de Havenweg 1 in Den Oever (tel. 0227 510467), e-mail: info@vikingen.nl, website: www.vikingen.nl.

Openingstijden:
Woensdag, zaterdag en zondag van 11:00 uur tot 16:00 uur. Groepen vanaf 10 personen: op afspraak.
Toegangsprijzen: kinderen tot 6 jaar gratis, Kinderen van 6-12 jaar € 2,50, 12 jaar en ouder € 3,50.
(advertentie)
Actueel...
13-11-2019 ChristenUnie zamelt in voor Voedselbank
13-11-2019 Nieubouw Beter Wonen in Den Oever
13-11-2019 Herdenkingspaal geplaatst op Vatrop UPDATE
13-11-2019 Bouw gestart nieuwbouw visrestaurant Havenzicht
13-11-2019 Justitie heeft zicht op daders aanslag Joodse familie Hippolytushoef
13-11-2019 Zon, zee, strand op de Lentetuin
13-11-2019 Gebiedsaanpak zonnepanelen op agrarische daken
12-11-2019 Wintersport Sale
12-11-2019 Casino Royale terug op evenementenkalender
12-11-2019 Hoogheemraadschap zoekt jeugdbestuurder
12-11-2019 Uitslagen
12-11-2019 Extra matineeconcert van Jeroen Zijlstra
12-11-2019 Oost-Wieringen helpt West-Wieringen
12-11-2019 Start Buurtcirkel Hollands Kroon
12-11-2019 Opladen stroom aan paal kost dus wel geld op het Kerkplein
12-11-2019 Nieuws van de ZeeVerse Vismarkt
12-11-2019 Uitslag Sint Maarten lampionnen keuring Noorderlicht
12-11-2019 Van harte gefeliciteerd
12-11-2019 Inloopavond winkelhart Niedorp op 20 november
12-11-2019 Techniekdocenten in Noord-Holland richten zich op Noordkop
12-11-2019 I.M. Trijntje Bos - van Kalsbeek
11-11-2019 Uitslag lampionnen keuring café Waddenzee
11-11-2019 Regenachtige Sint Maarten
11-11-2019 Nieuwe informatie flyer WR60
11-11-2019 Binky is niet zo dapper
11-11-2019 Bliksembezoek aan KNRM-station
11-11-2019 WD3 Tilly feestelijk onthaald in thuishaven Ierland
11-11-2019 Marjoke Muller in televisieprogramma Man bijt hond
11-11-2019 Vrouwensteker krijgt 6 jaar cel en tbs met dwangverpleging
11-11-2019 Iemand een wasdroger verloren?
(advertentie)
Sportcentrum Hippogym: voor wie fit wilt blijven!~
Poll:
Roetveeg Pieten tijdens intocht Sinterklaas in Den Oever
Ja, het is een trend, dus waarom hier niet.
Nee, tradities dienen bewaard te blijven, daar hoort Zwarte Piet bij.
Maakt mij niet uit, zolang de kinderen het maar prima vinden.
  
Occasions
Toyota Yaris 1.0 VVTi Linea Terra inclusief afleverkosten
€ 5.695,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Eieren gooien - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...