Wat een (Modder)gat
Uitgegeven op 12-08-2016 om 09:18  |  link  |  bewaar  |  print

WESTERGEEST - Els en Bert zijn een dagje naar Moddergat geweest. Een bezoek aan het visserijmuseum 't Fiskershūske stond al enige tijd op hun verlanglijstje (zo'n museum maakt je als Wieringer immers nieuwsgierig). Ze combineerden het uitstapje met een bezoek aan de vakantiewoning, die Aaltje en Jilles daar exploiteren. Kortom, wat kun je het toch druk hebben als je op vakantie bent...

Moddergat is met recht een gat. Eerst komt je door het tweelingdorp Paesens, dat ongemerkt overgaat in Moddergat, dat tegen de Waddenzeedijk aan ligt. Museum 't Fiskershūske is een van die vele kleine musea ą la Museum Jan Lont, die zeer de moeite waard zijn. Het museum bestaat uit een aantal monumentale vissershuisjes, die een historisch beeld geven van de vissersplaats Moddergat (inclusief droogde skar). Verschillende modellen van oude aken en blazers, die onder meer op garnalen visten, geven een goed beeld van de visserij in vroeger tijden.


Verschillende modellen van oude vissersboten . De WL op het zeil moet eigenlijk WR zijn (een foutje moet kunnen)Tijdens een zware storm in 1883 voltrok zich een ramp voor de gemeenschap: 83 dorpelingen verdronken in de golven. Een monument op de dijk herinnert aan die dramatische gebeurtenis. Even verderop staat een beeld van een vissersvrouw met kind ter nagedachtenis aan de weduwen en kinderen, die achterbleven. Zij kijkt uit op een oude visserswoning. En laat dat nu net de vakantiewoning van Aaltje en Jilles zijn.


Op vrijdag is er wisseling van de wacht en dat stelt Els en Bert in de gelegenheid om een kijkje te nemen in de woning. Het bestaat, net als de veel oudere woninkjes in het museum, uit allerlei hokjes en hoekjes, waarin je gemakkelijk kunt verdwalen. De inrichting is gelukkig eigentijds en je hoeft niet in een bedstee te slapenIn de woning zijn een woonkamer, keuken, een ruime badkamer met toilet en drie slaapkamers met ieder twee bedden. Op een met een trapje bereikbare vide zijn nog twee extra slaapplaatsen, vooral spannend voor kinderen. Meer weten: Kijk dan op www.vakantiewoningmoddergat.nl.
Els en Bert blijven niet slapen. Zij zijn inmiddels onderweg naar huis. Bert is, indachtig aan Tsjerkepaad, altijd weer blij als hij de torenspits van Oosterland ziet.
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Roetveeg Pieten tijdens intocht Sinterklaas in Den Oever
Ja, het is een trend, dus waarom hier niet.
Nee, tradities dienen bewaard te blijven, daar hoort Zwarte Piet bij.
Maakt mij niet uit, zolang de kinderen het maar prima vinden.
  
Occasions
Te koop Renault Clio 0.9 TCe Expression
€ 9.450,-

Toyota Corolla Verso 1.8 VVTi Linea Sol
€ 4.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Sluiting van de Afsluitdijk 29 mei 1932 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...