GEDUPEERDEN WILLEN DUIDELIJKHEID OVER WIERINGERRANDMEER
Uitgegeven op 29-07-2002 om 12:05  |  link  |  bewaar  |  print

Wieringen/Wieringermeer - 'We laten ons niet uitroken voor Randmeer'. Zo verwoordt waterschaps- en WLTO-man Jaap Koorn de stemming onder de landeigenaren in polder Waard-Nieuwland (400 hectare), die te maken hebben met de eventuele aanleg van het Wieringerrandmeer.
Er moet volgens hem dan ook op korte termijn duidelijkheid komen over het wel of niet doorgaan van het Wieringerrandmeer.
Volgens Koorn is de stemming onder de landeigenaren aan Wieringermeer-kant hetzelfde. De huidige plannen blijven te lang als een zwarte wolk boven de agrarische bedrijven hangen, die daardoor vrezen voor hun toekomstige rentabiliteit.

Vice-dijkgraaf van Hollands Kroon en WLTO-bestuurder Jaap Koorn, die zelf land heeft in polder Waardnieuwland: ,,De grote bottleneck van het hele plan is dat het tweede Paarse Kabinet bij monde van natuur- en milieuminister Jan Pronk heeft gezegd dat hij het Wieringerrandmeer een provinciale aangelegenheid vindt. En dat komt slecht uit, omdat de provincie Noord Holland voor de aanleg van het randmeer 65 miljoen gulden opzij heeft gezet. Veel geld, maar voor het uitkopen van de grondeigenaren en de aanleg van de noodzakelijke kunstwerken een lachertje. Ik ben laatst bij dat naviduct bij Enkhuizen geweest. Dat kost 75 miljoen euro. Zoiets moet dan ook komen in de A 7. Plus de omleiding van al het autoverkeer. Bij de Haukes is ook een nieuw kunstwerk nodig, omdat die sluis 'af' is. Dan praat je over vele honderden miljoen euro's. Waar moeten die vandaan komen, als de provincie de uitvoering van het plan financieel zelf moet dragen?''

Volgens de woordvoerder van de landeigenaren in de Waard-Nieuwlandpolder moet er snel duidelijkheid komen voor de bedrijven, die er aan Wieringer en Wieringermeerkant mee te maken hebben. Bijvoorbeeld over de plotseling weer ter sprake komende versterking van de binnenvaart, als economische drager voor de aanleg van het Wieringerrandmeer. Koorn: ,,Het is bekend dat de provincie meer goede toegangen voor de binnen- en recreatievaart naar het IJsselmeer wil. Maar ik vraag me af wat er naast recreatievaart over dat Randmeer moet varen. Een paar zandschuiten soms? Laat de provincie - ze hebben de uitvoering van het project nu toch naar zich toe getrokken - als er geen geld is de hoffelijkheid hebben om dat ook te zeggen. Dan weet iedereen waar hij aan toe is. Zo kan het niet langer.''
(advertentie)
Formido. Haal meer uit je huis.
(advertentie)
Gezellig tot in de late uurtjes!
Occasions
Fiat 500 C 0.9 TwinAir 500S Cabrio Private Lease mogelijk
€ 10.450,-

Toyota Corolla Verso 1.8 VVTi Linea Sol
€ 4.995,-

Wieringer historie:
Familie Kaan - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...