Schagen en Hollands Kroon passen beleid huishoudelijke hulp aan
Uitgegeven op 25-05-2016 om 19:18  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON SCHAGEN - De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft op 18 mei 2016 geoordeeld dat hulp bij het huishouden onder de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 valt. Gemeenten Schagen en Hollands Kroon hebben de Wmo anders geďnterpreteerd. Dit betekent dat het beleid van de gemeenten op punten moet worden aangepast.

Niemand tussen wal en schip
Ook het aangepaste beleid berust op twee pijlers: van iedereen wordt zo veel mogelijk zelfredzaamheid gevraagd en daarbij mag niemand tussen de wal en het schip vallen. Hoewel de gemeenten na de uitspraak van de CRvB het beleid gaan aanpassen, blijven deze twee pijlers van kracht. Het sociale vangnet was er al, ook in het huidige beleid, maar krijgt nu op een andere manier vorm. In plaats van ondersteuning via de bijzondere bijstand, laten de gemeenten de huishoudelijke hulp categorie 1 weer onder de werking van de Wmo vallen. Een aangepast beleidsvoorstel wordt nog in juni aan de gemeenteraden ter besluitvorming voorgelegd.

Consequenties
Mensen die op basis van het huidige beleid geen hulp bij het huishouden meer ontvangen of die hiervoor een tegemoetkoming vanuit de bijzondere bijstand hebben aangevraagd, krijgen van gemeente Schagen een brief of een telefoontje van gemeente Hollands Kroon met uitleg over de manier waarop hun situatie wordt hersteld. Wethouder Ben Blonk van Schagen en wethouder Mary van Gent van Hollands Kroon vinden het ontzettend vervelend dat deze wijziging voor onrust en ongemak kan zorgen onder cliënten: “We gaan er dan ook alles aan doen om de aanpassingen zo snel en zo eenvoudig mogelijk te maken. Niemand hoeft zich zorgen te maken, we lossen dit op!”, aldus de wethouders.

Meer informatie
Als inwoners in afwachting van de brief of het telefoontje van de gemeente toch dringende vragen hebben, dan kunnen ze tijdens kantooruren met ons bellen Schagen (0224) 210 300, Hollands Kroon 088 321 5000). Ook staan op de website van Hollands Kroon & Schagen de antwoorden op de meest gestelde vragen: www.schagen.nl/huishoudelijkehulp en http://www.hollandskroon.nl/leven/hulp-bij-huishouden_43002



1) Op 18 mei heeft de Centrale Raad van Beroep een uitspraak gedaan over de hulp bij het huishouden. Wat betekent deze uitspraak nu precies?

De Centrale Raad van Beroep heeft beslist dat hulp bij het huishouden onder de werking van de Wmo valt.
Met andere woorden: als u beperkingen hebt bij het schoonmaken van uw huis moet de gemeente moet zorgen voor hulp bij het huishouden (HH1 of HH2). U kunt ook kiezen voor een persoonsgebonden budget (pgb), dan ontvangt u een bedrag waarmee u zelf iemand kunt inhuren om de huishoudelijke werkzaamheden te doen. Dit betekent dat u vanaf 1 mei weer in aanmerking voor schoonmaakondersteuning (HH1) op basis van de Wmo. Het aantal uren waarop u recht heeft is bepaald

2) Ik had al hulp bij het huishouden of een pgb en dit is per 1 mei beëindigd. Wat verandert er nu voor mij en wat moet ik doen?

Er is tussen 1 oktober 2015 en31 december 2015 een consulent van het wijkteam bij u op bezoek geweest. Uw hulp bij het huishouden (HH1) is naar aanleiding van het gesprek stopgezet per 1 mei 2016. U heeft naar verwachting weer recht op hulp bij het huishouden van de gemeente. De gemeente zal u binnenkort eerst per brief en daarna telefonisch benaderen om opnieuw een vorm van hulp bij het huishouden te regelen. De gemeente zal hierbij gebruik maken van uw meest recente uren-indicatie.


3) De consulent van het wijkteam stelde vast dat ik het huishouden zelf kan regelen en dus niet in aanmerking voor huishoudelijke hulp. Brengt de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep hier verandering in? Kan ik nu wél aanspraak maken op huishoudelijke hulp? Wat moet ik nu doen?

Als u tussen 1 oktober en 31 december een huisbezoek heeft gehad en/of als uw hulp bij het huishouden is beëindigd per 1 mei 2016, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk recht op hulp bij het huishouden. Uw gegevens zijn bekend bij de gemeente. U ontvangt binnenkort een brief van de gemeente met meer uitleg over het opnieuw opstarten van de hulp. Kort nadat u de brief heeft ontvangen, nemen wij telefonisch contact met u op. U hoeft hier zelf niets voor te doen.

4) De consulent van het wijkteam stelde vast dat ik het huishouden niet (helemaal) zelf kan doen, maar het wel zelf kan organiseren en ook zelf kan betalen. Ik kom niet in aanmerking voor bijzondere bijstand.
Brengt de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep hier verandering in? Kan ik nu wel aanspraak maken op huishoudelijke hulp? Wat moet ik nu doen?

Als u tussen 1 oktober en 31 december een huisbezoek heeft gehad en/of als uw hulp bij het huishouden is beëindigd per 1 mei 2016, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk recht op hulp bij het huishouden. Uw gegevens zijn bekend bij de gemeente. U ontvangt binnenkort een brief van de gemeente met meer uitleg over het opnieuw opstarten van de hulp. Kort nadat u de brief heeft ontvangen, nemen wij telefonisch contact met u op. U hoeft zelf niets te doen.

5) De consulent van het wijkteam stelde vast dat ik het huishouden niet (helemaal) zelf kan doen, maar dit wel zelf kan organiseren. Omdat ik een laag inkomen heb ik bijzondere bijstand aangevraagd om de huishoudelijke hulp te betalen. Brengt de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep hier verandering in? Kan ik nu geen aanspraak meer maken op bijzondere bijstand? Wat moet ik nu doen?

Als u tussen 1 oktober en 31 december 2015 een huisbezoek heeft gehad en/of als uw hulp bij het huishouden is beëindigd per 1 mei 2016, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk recht op hulp bij het huishouden vanuit de Wmo. U kunt kiezen voor hulp bij het huishouden in natura (de gemeente regelt een hulp voor u) of voor een persoonsgebonden budget (u ontvangt geld waarmee u zelf iemand kunt inhuren). Uw aanvraagprocedure voor bijzondere bijstand zullen wij daarom beëindigen. Uw gegevens zijn bekend bij de gemeente. U ontvangt binnenkort een brief van de gemeente met meer uitleg over het opnieuw opstarten van de hulp. Kort nadat u de brief heeft ontvangen, nemen wij telefonisch contact met u op. U hoeft hier zelf niets voor te doen.

6) De consulent van het wijkteam stelde vast dat ik het huishouden niet (helemaal) zelf kan doen en het ook niet zelf kan organiseren. Ik kom dus in aanmerking voor huishoudelijke hulp. Brengt de uitspraak van de Centrale Raad hier verandering in? Wat moet ik nu doen?
Als tijdens het huisbezoek is gebleken dat u de huishoudelijke werkzaamheden niet zelf kunt uitvoeren en niet zelf kunt regelen, dan beschikt u over hulp bij het huishouden 2. In dat geval verandert de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep niets aan uw situatie. U hoeft niets te doen.

7) Verandert de hoogte van mijn eigen bijdrage aan de huishoudelijke hulp door de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep?
Voor hulp bij het huishouden die onder de Wmo valt is een eigen bijdrage van toepassing , die door het CAK wordt geďnd. In de hoogte van de eigen bijdrage verandert op dit moment niets. Net als voorheen is de hoogte van de eigen bijdrage afhankelijk van uw inkomen, van het aantal uur hulp dat u ontvangt en van de hoogte van de kosten van de hulp die de gemeente moet betalen.

8) Ik kan die eigen bijdrage niet betalen, wat nu?
Voor de kosten van de eigen bijdrage via het CAK is bijzondere bijstand mogelijk. Als u gebruik maakt van de collectieve zorgverzekering die de gemeente heeft afgesloten (GemeentePakket Compleet) is ook het eigen risico en eigen bijdrage meeverzekerd.

9) Wat verstaat de Centrale Raad van Beroep onder ‘zelfredzaamheid’?
In de Wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is het volgende opgenomen over zelfredzaamheid. Voor het vaststellen van de mate van zelfredzaamheid is het van belang te beoordelen in hoeverre iemand in staat is tot:
- het uitvoeren van de noodzakelijke algemene dagelijkse levensverrichtingen; en/of
- het voeren van een gestructureerd huishouden.

Noodzakelijk algemene dagelijkse levensverrichtingen omvat het volgende:
• in en uit bed komen
• aan- en uitkleden
• in een stoel gaan zitten en weer opstaan
• eten
• drinken
• medicijnen innemen
• bewegen en lopen
• praten
• horen
• naar het toilet gaan
• ontspannen
• zinvolle activiteit (zoals hobby’s en sport)
• sociale contacten
• lichaamswarmte regelen (verwarming hoger en lager kunnen zetten, verkleden)
• autorijden

Het voeren van een gestructureerd huishouden omvat het volgende:
Ondersteuning met het oog op het voeren van een gestructureerd huishouden omvat bijvoorbeeld hulp bij contacten met officiële instanties, hulp bij het aanbrengen van structuur in het huishouden, hulp bij het leren om zelfstandig te wonen, hulp bij het omgaan met onverwachte gebeurtenissen die de dagelijkse structuur doorbreken of hulp bij het omgaan met geld.
De wet zegt dus niets over het schoonmaken van het huis. De Centrale Raad van Beroep heeft op 18 mei 2016 bepaald dat het voeren van een gestructureerd huishouden naast de zorg voor het schoon en op orde houden van het huishouden óók de zorg voor het kunnen beschikken over schoon beddengoed en schone kleding omvat.
Kortom, schoonmaakondersteuning valt onder de Wmo.
10) Ik lees in de media steeds dat gemeenten veel zorggeld overhouden, nu zegt de wethouder dat er een tekort ontstaat als de gemeente de huishoudelijke hulp moet betalen. Hoe zit dat?
Nu hulp bij het huishouden volgens de rechter toch onder de Wmo valt, zullen de uitgaven aan huishoudelijke hulp gaan stijgen. Er zal hoogstwaarschijnlijk een tekort ontstaan. De verwachting is dat het tekort binnen de bestaande budgetten voor het sociaal domein kunnen worden opgevangen. Net als in 2015 wordt ook voor 2016 een eventuele onderbesteding verwacht op de beschikbare middelen voor de nieuwe Wmo taken dagbesteding en begeleiding. In 2015 was dit ca. € 1,3 mln.

Landelijk dreigt als gevolg van deze onderbesteding dat de gemeenten minder middelen zullen ontvangen en deze worden toegevoegd aan het budget voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Ook is het mogelijk dat de toegangscriteria voor de Wlz scherper worden, met als mogelijk gevolg een toename van de vraag naar Wmo voorzieningen.

11) Ik heb andere vragen, met wie kan ik contact opnemen?
Antwoord
Als u nog vragen heeft en er niet uitkomt, kunt u contact opnemen met het sociaal telefoonteam (STT). Dit is: 0224-210300
(advertentie)
Actueel...
19-04-2024 Foto van het weekend
18-04-2024 Hollands Kroon heeft nu ook een kinderburgemeester
18-04-2024 Kerknieuws
18-04-2024 Bloemendagen Anna Paulowna 20 tot en met 24 april
18-04-2024 Informatieavond mogelijke opvang asielzoekers Wieringerwerf
18-04-2024 Kazemattenmuseum doet mee aan het Verdedigingserfgoed weekend
18-04-2024 Still Be Loved
18-04-2024 Hippo Feesten 2024
18-04-2024 Koningsdag 2024
17-04-2024 Tussen Kunst en Kidz, hĂ©t creatieve doe-evenement in de meivakantie
17-04-2024 Stichting TechValley en Rabobank versterken samen de maakindustrie in Noord-Holland
17-04-2024 Brunel Solar Team bezocht Wiringherlant
17-04-2024 Cursistenexpositie in De Keesschuur
17-04-2024 Schildercursus in de Cultuurschuur
17-04-2024 Vragen aan het gemeentebestuur van Hollands Kroon
17-04-2024 Zondag 21 april open dag bij Boel-Skik’92
17-04-2024 Petra zingt op Koningsdag bij cafĂ© Waddenzee
17-04-2024 28 april lezing in de Cultuurschuur
17-04-2024 Wieringse ook dit jaar met gedicht in Poldertuin
17-04-2024 Rondje om
17-04-2024 Verjaardagsbomen opgefleurd
17-04-2024 Meivakantie in Kasteel Radboud
17-04-2024 Sloepzeilen voor mensen met een beperking op het Amstelmeer
17-04-2024 Extra subsidie beschikbaar voor gratis duurzaamheidsadvies dorpshuizen
17-04-2024 Gemeenteraad te gast in Wieringerwerf, volgende halte is Slootdorp
17-04-2024 LADA komt met politieke vragen n.a.v. ontwikkelingen wonen in De Harmonie
17-04-2024 Dankbetuiging de heer Van der Poel
17-04-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
16-04-2024 Gezocht
16-04-2024 Start sloop Henricus school en judogebouw
(advertentie)
Occasions